Zavrieť

Porady

Meranie a rozpočítavanie tepla, merače, koeficienty...

Po vykonanej termostatizácii si budeme teraz odsúhlasovať koeficienty pre vyúčtovanie spotreby tepla. V Košiciach dosť veľa bytov používa koeficinty jednej firmy. Na ich základe nám náš správca navrhuje na odsúhlasenie pri bytoch pod strechou použiť koficient 0,83333 (20%), pri bytoch nad pivinicami koeficient 0,81967 (22%) a 0,90909 (22%). Nemám ani jeden z tých bytov, ale podľa môjho názoru sú byty pod strechou viac ochladzované, ako byty nad pivnicami.
Chcem sa spýtať, ako to majú iní majitelia bytov. Tiež by ma zaujímalo, ako sú riešené bytové priestory nad výmeničkami, pretože byty nad nimi sú "podlahovo vykurované". Náš správca túto skutočnosť nezohľadňuje.
Za odpovede ďakujem
Naposledy upravil Naďa : 05.01.06 at 15:53 Dôvod: nedopísaná otázka
Usporiadat
svojar svojar

svojar je offline (nepripojený) svojar

sthruska Pozri príspevok
//Ale to sa predsa neodparuje len Vám. ale všetkým. Odparuje sa aj v lete.Takže pomer zostáva zachovaný. Trubičky sú preto plnené aj na minus dieliky.

S tým celkom nesúhlasím. Konkrétne bola spotreba na zapnutom radiátore 4 dieliky. Na vypnutom 2 dieliky. To je obrovských 50 % naviac. Mala by byť 0.

Tie mínusy sú akési čudné, keď pri vypnutom radiátore to vždy vybehne zhruba na tie dva dieliky. Dostávame sa tu k tomu, že kto šetrí platí za tých čo nešetria
Tie minusy sú na odparovanie v lete. My máme taktiež tieto PRVN a vždy sa odparil najviac 1 dielik za mesiac, sledujem to už pár rokov. V zime je ale predsa nezmysel mať vypnuté radiátory. Keď tú miestnosť nepotrebujem, treba sa presťahovať do menšieho bytu. Vypnutý radiátor neznamená šetrenie, ale preberanie tepla od susedov. Za žiadných okolností nemôže byť v zime spotreba napr. za mesiac, nebodaj za celú zimu 0.
Treba aj prečítať príspevok v ktorom sa okrem iného hovorí :" Nie každý, kto má veľkú spotrebu tepla má v byte saunu, a kto má spotrebu minimálnu určite nemá v byte minusové teploty."
Naposledy upravil svojar : 22.12.08 at 07:44
0 0
Chobot Chobot

Chobot je offline (nepripojený) Chobot

svojar Pozri príspevok
Tie minusy sú na odparovanie v lete. My máme taktiež tieto PRVN a vždy sa odparil najviac 1 dielik za mesiac, sledujem to už pár rokov. V zime je ale predsa nezmysel mať vypnuté radiátory. Keď tú miestnosť nepotrebujem, treba sa presťahovať do menšieho bytu. Vypnutý radiátor neznamená šetrenie, ale preberanie tepla od susedov. Za žiadných okolností nemôže byť v zime spotreba napr. za mesiac, nebodaj za celú zimu 0.
Treba aj prečítať príspevok v ktorom sa okrem iného hovorí :" Nie každý, kto má veľkú spotrebu tepla má v byte saunu, a kto má spotrebu minimálnu určite nemá v byte minusové teploty."

Ak viacerým majiteľom v dome vadia tie letné odparené dieliky, je dobré sa dohodnúť na digitálnych meračoch. Tie v lete nemerajú žiadnu spotrebu, merať začnú až keď teplota vykurovacieho telesa stúpne nad teplotu, ktorá je v miestnosti.

A myslím si, že pokiaľ sa v lete každému odparí ten jeden - dva dieliky, tak v priemere to je aj tak jedno. lebo pri rozpočítaní sa to zohľadní každému.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

No, zaujmané. A čo tak logický postup?
0 0
Chobot Chobot

Chobot je offline (nepripojený) Chobot

sito Pozri príspevok
No, zaujmané. A čo tak logický postup?
Čo si tým chcel povedať?
0 0
svojar svojar

svojar je offline (nepripojený) svojar

Neviem, ale asi chcel povedať, že pri pomerovom rozdelovaní, nie je pravdou, že každému sa sa síce odparí rovnako, ale výsledok je rôzny. Príklad: Je nastavených 10 mínusových dielikov. Je 5 rodín. 4 rodiny budú kúriť len pokiaľ im to minus dieliky dovolia, teda budú mať 0 a tá piata rodina zaplatí teplo za celý dom.To je samozrejme sci-fi. Ale aj tak, keď je to pomer, nedá sa od skutočnosti každému odrátať rovnako, hlavne keď do toho vstupijú aj koeficienty radiátorov.
Najednoduchšia odpoveď - nechajte si vymeniť merače. A čo tak dohodnúť sa na systéme a logike rozpočítavania. My už sme to vyriešili aj s tými našimi odparovacími PRVN. Žiadna 0 neexistuje.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Čo sa týka tepla, Gj. a teploty °C v dome je to vecou dvoch strán, Výrobcu tepla, Gj a odberateľa tepla, Gj. a tretej, nezávislej strany, Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Každá z troch strana svoje záujmy, práva a povinnosti.
Prvá strana, výrobca tepla ma záujem z výroby tepla okrem zabezpečenia jeho výroby aj záujem prosperity svojej rodiny, prípadne aj rodín svojich zamestnancov. To je mať pohodlné bývanie, potraviny v neobmedzenom množstve, zabezpečených potomkov ( možno), ( ich vzdelanie, bývanie, koníčky ) a svojich potrieb ( autá, cestovanie, zábava, ženy atd. ). Vzhľadom k tomu, že je zvyčajne monopolný dodávateľ tepla, môže si určiť cenu tepla tak, aby mu v neobmedzenom množstve zabezpečila uvedené veci. Niekto to musí financovať, odberatelia tepla, odberateľ tepla.
Druha strana, odberateľ tepla, dom ( vlastníci bytov v ňom ) má záujem, aby dodané teplo, Gj. zabezpečili v dome ( bytoch, miestnostiach ) rovnomernú teplotu, doporučenú 20°C, prípadne podľa osobných požiadaviek vlastníkov jednotlivých bytov v rozmedzí 17 až 24°C, ak tých 24 °C umožní teplota vykurovacej vody. A spotreba tepla, Gj. domu bola primeraná k požiadavkám vlastníkov bytov celého domu. Všetko sa odvíja od rozdelenia nákladov podľa m2. Rozdelenie podľa m2 je priemer na technickú jednotku jeden m2 a tá je všade rovnaká v obývačke, chodbe aj na WC.
Tretia nezávislá strana, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví má na základe rozhodnutia zákonotvorného orgánu zamedziť zneužívaniu monopolného postavenia výrobcu, dodávateľa tepla, Gj. Dodávateľ je povinný predložiť Úradu kalkuláciu ceny nákladov na jeden Gj. Úrad má právo aby predložená kalkulácia bola v súlade jeho požiadavkami, ktoré musí dodávateľ splniť, je to predsa nezávislý Úrad. Úrad môže kalkuláciu ceny schváliť, prípadne ak uzná za vhodné, kalkuláciu môže zamietnuť a dodávateľ musí predložiť novú kalkuláciu k schváleniu.
Čo s toho vyplýva? Najväčšiu právomoc má Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Dodávateľ tepla je povinný rešpektovať jeho rozhodnutie. Ale videl, alebo počul niekto o tom, že Úrad vydal vyhlášku, ktorá určuje, alebo do poručuje, ako má rozdeliť primeraný zisk a medzi koho? Primeraný zisk za predané teplo, Gj. je majetok dodávateľa tepla, a najvyšší zákon Ústava mu zaručuje, ak je zisk v súlade so zákonom, nedotknuteľnosť jeho majetku. Ak je odborník, vie ako naložiť so svojím majetkom.
Keďže svoj majetok predal, ten kto jeho tovar kúpil sa stáva vlastníkom kúpeného tovaru, teplo, Gj. sú jeho majetkom. Zvyčajne sa jedná o obytný dom. Na jeho päte je osadený fakturačný merač. No v skutočnosti sú vlastníkmi tohto majetku, tepla, Gj. jednotliví vlastníci bytov v dome podľa majetkového podielu, teda podľa úžitkovej plochy bytu m2 v dome. Ak má dom štyridsaťdva bytov, je v dome štyridsaťdva rozhodujúcich hlasov za predpokladu, že všetky byty sú v osobnom vlastníctve. Ak nie, ten kto vlastní viac bytov má počet hlasov za počet bytov v jeho vlastníctve. ( A vtom je rozdiel oproti dodávateľovi, ktorý ma rozhodujúcich hlasov isto menej. Dobrý gazda dojí kravu tak, aby mu neskapala ). Vlastníkom bytov umožňuje zákon, ak nemajú odborné vlastnosti vo spravovaní vlastného majetku možnosť poveriť správou svojho majetku inú osobu ( právnickú, fyzickú ). To ich nezbavuje zodpovednosti za svoj majetok. Ani práva rozhodovať o svojom majetku. Osoba, ktorá spravuje majetok, môže rozhodovať podľa svojho uváženia len so súhlasom vlastníkov bytov. Úrad rozhodol správne, že vyhlášku č. 630 / 2005 schválil ako do poručenie a nie ako príkaz, ktorý musia vlastníci kúpeného majetku tepla, Gj. rešpektovať. Príkazom by porušil Ústavu a majetkové práva vlastníkov bytov, konečných odberateľov tepla. Vlastníci si môžu najať odborníka, ale môžu sa dohodnúť podľa svojich schopností, odborných článkov atd. ale najlepšie je podľa analýzy poznatkov svojeho domu. Výsledok svojho rozhodnutia sa dozvedia za jedenapol roka až dva roky. Ak sa v júni dohodnú, merať začnú od januára, meranie skončí v decembri a vyúčtovanie dostanú v máji.
Pravdou je, že vlastníkom bytov môže poradiť kravinu kde – kto. Ale, dobytkom sa stanú až keď si poradenú kravinu schvália. A ťažko im niekto prizná, že oni nepoznali zákon. NEZNALOSŤ ZÁKONA NEOMLÚVA!!!
Takže podstatné veci prešli sitom, Vieme kto je kto a vieme, čo kto má??? Môžeme pokročiť?!
Naposledy upravil sito : 02.01.09 at 22:15
0 0
Elena Navrátilová Elena Navrátilová

Elena Navrátilová je offline (nepripojený) Elena Navrátilová

sito Pozri príspevok
No, zaujmané. A čo tak logický postup?
http://www.porada.sk/t96169-p4-odpaj...tml#post899956
Skús pozrieť aj iné témy... tu na porade.sk sa témy logicky zakladajú k predmetným problémom aby ak bude mať niekto záujem mohol sa vyjadrovať, radiť, dopĺňať, usmerňovať, pýtať sa k logicky rozdielnym témam. A vitaj.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

V našom meste pri rekonštrukcii centrálneho rozvodu využili tu možnosť dva domy a čísla hovoria v ich prospech. Je jasné, že výrobca tepla bráni domom v odpojení, ale nie znižovaním ceny tepla, ešte že je ten Úrad. Čas ukáže čo je výhodnejšie. Ďakujem za privítanie. Prejem všetkým správný smer v roku 2009 a hodne zdravia.
0 0
MatMat MatMat

MatMat je offline (nepripojený) MatMat

Zdravím poraďakov,
pozeral som si témy dozadu a nenašiel som tak nič podobné, čo by mi pomohlo. Ide o to, že som sa snažil vypočítať sumu koľko sme minuly v Sk za rok 2008 podľa meračov. Snažil som sa vychádzať z minuloročného vyučtovania pri zohľadnení aktuálnych cien.Máme nainštalované digitálne merače, ktoré zobrazujú hlavne tieto tri údaje:
1. údaj má idex "C"
2. údaj nemá žiadny index
3. údaj má index "M" (tipujem, že to bude konečná hodnota k 31.12, lebo minulý rok 2008 tam svietila hodnota, ktorá bola na vyúčtovaní za 2007.)
Vlastníkmi bytu sme od minulého roka od októbra a aj minuloročné vyučtovanie máme za 10-12. mesiac. Pri preberaní bytu sme si však nepozreli stav, tekže sa postupovalo podľa príslušného zákona. Na vyúčtovaní sme mali nejaký začiatok - domnievam sa, že podľa tohto zákona.
Na základe stavu meračov v 3 miestnostiach na začiatku a na konci, bol uvedený rozdiel, ktorý bol následne vynásobený koeficientami. Sčítaním vyšla hodnota cca 1500 dil (nie som si istý tou jednotkou či sa tak píše je to však podobné, čo je to za jednotku?) Z tejto hodnoty potom vychádza spotreba v Sk. Koľko však stojí jedna jednotka toho DIL? Pri spätnom prerátaní z hodnoty v Sk na vyučtovaní na jednotku DIL mi vyšla hodnota 5,7. Môžem s takouto hodnotou počítať aj tento rok. Alebo ako sa mám dopracovať k sume, ktorú som spotreboval v Sk.
A ešte niečo - obývačka, ktorá má spoločnú stenu so schodiskom. Na moje počudovanie však má vyšší koeficient 1,66 oproti zvyšním dvom miestnostiam, ktoré majú 1,44 - je to OK?
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Ahoj, MatMat.

1.Pokiaľ sa snažíš vypočítať niečo na základe len svojich nameraných jednotiek, vlastne sa k ničomu objektívnemu nedopočítaš, aj napriek tomu, že tvoj výpočet je správny. Vykurovací systém obytného domu sú spojené nádoby a spojené nádoby majú svoju zákonitosť. Všetko so všetkým súvisí v dome, čo sa týka tepla a jeho nákladov.


2.Neviem akú značku a tip meračov máte v dome namontovaný, ale pomerový merač tepla, Gj. ukazuje stav A, to je nameraný stav za rok 2009, stav B, to je stav za rok 2008, stav C, to je stav za rok 2007. Keď sa bude odpisovať stav v roku 2010, A bude B, B bude C, a C sa z merača stratí. A v pamäti má ešte stav na konci každého mesiaca za predchádzajúcich 12 mesiacov. A ešte iné údaje.

3.Nie je jasný dátum nasťahovania do bytu, jedná sa o 1. 10. 2007, alebo o 1. 10. 2008?

4.Koeficienty, korekcie nameraných jednotiek sú dva druhy. Prvý, koeficient výkonu ( veľkosti ) radiátora. Druhý, koeficient nevýhodnej polohy miestnosti v dome. A zasa, vypočítaš správne, no nedáva ti to zmysel, pretože nemáš pohľad na celý dom, spojené nádoby. Nevidíš celok.


5.A ešte niečo – čo sú to za koeficienty, výkonu radiátorov, alebo nevýhodnej polohy miestnosti v dome? Ak sú to sú to koeficienty výkonu radiátorov, teoretický to môže byť OK. Pretože projektant v miestnosti pri schodišti naplánoval výkonnejší radiátor ako v miestnostiach od schodišťa, pretože miestnosť od schodišťa je viac ochladzovaná ako vnútorné miestnosti bytu v dome. Ak sa jedná o koeficient nevýhodnej polohy miestnosti v dome, tiež to môže byť OK. ak si to schválili vlastníci bytov na schôdzi vlastníkov bytov. Jednoducho, teplo a teplota je tak zložitá vec, že keď máš všetky výpočty správne, výsledok je iný. Je to v skutočnosti nevypočítateľné. Vlastníci bytov sa môžu dohodnúť akokoľvek, ale za svoje rozhodnutie zodpovedajú oni, aj za svoj majetok. A odobraté teplo, Gj. je ich majetok! Vlastníkov bytov Vášho domu.


Čau.
0 0
mirka1979 mirka1979

mirka1979 je offline (nepripojený) mirka1979

Dobrý večer, rada by som sa informovala na nasledovné: od júna 2007 som majiteľkou bytu v osobnom vlastníctve. v máji 2008 bolo vykonané klasické vyúčtovanie (aj za teplo a náš správca nám spotrebu tepla naúčtoval pomerom 4:3 (stará majiteľka bývala 4 vykoravacie obdobia a ja 3), je to správny postup? Chcem upozorniť na to, že máme merače tepla (musím sa priznať, že pri odkúpení nebola odpísaná aktuálna spotreba) a mojou prvou investíciou v byte bola výmena okien, ktoré iste teplo ušetria. Samozrejme sme to u správcu reklamovali, ale do dnešného dňa nebola žiadna zmena vo vyúčtovaní vykonaná. Ďakujem za akékoľvek info...
0 0
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

mirka1979 Pozri príspevok
Dobrý večer, rada by som sa informovala na nasledovné: od júna 2007 som majiteľkou bytu v osobnom vlastníctve. v máji 2008 bolo vykonané klasické vyúčtovanie (aj za teplo a náš správca nám spotrebu tepla naúčtoval pomerom 4:3 (stará majiteľka bývala 4 vykoravacie obdobia a ja 3), .....

V prvom rade nechápem ako mohol správca urobiť vyučtovanie 4:3 ?
Veď ak si vlastníčkou / ak bolo nahlásené správcovi/...od júna, tak predošlá vlastníčka mala mať RV za 1-5/2007 a ty od 6-12/2007. Ak sa aj nekúri spotrebováva sa predsa teplo na výrobu teplej vody a aj všetko ostatné sa platí každý mesiac. Ročné vyučtovanie je preto ročne, že je za rok, nie za vykurovaciu sezónu...Ďalšou chybou je že neboli spravcovi nahlásené stavy všetkých meračov. A že to spravca nepožadoval? Tak to je čudný správca...
Naposledy upravil Halli : 06.01.09 at 18:43
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Ahoj, mirka 1979.

1.Fakt je to chyba, že nebol odpísaný stav pomerových meračov.

2.Správca dostáva od dodávateľa na konci každého mesiaca stav odobratých Gj. Teoretický to tak mohol správca spraviť, ak má dom takú dohodu so správcom. Objektívnejšie by spravil rozdelenie podľa percentuálnej spotreby Gj. za 1. až 5. mesiac a 6. až 12. Mesiac. Okná, správna investícia.


3.Neviem, ako bola reklamácia prevedená, ústne, písomne a čí Vám ju správca uznal. Ak áno, tak Vám ju zohľadnia v rozdelení nákladov za teplo v roku 2008. A to vám musí doručiť do 31. 5. 2009. Do poručujem zastaviť sa v januári u správcu a informovať sa o postupe správcu vo veci vašej reklamácie. Ak sa budete informovať po máji 2009, bude to pre Vás zložitejšie. Podobný prípad sme mali na dome, jeden byt nemal do rozdelenia nákladov daný nameraný stav jednotiek v konkrétnom roku, ale stav nameraný pred konkrétnym rokom. Reklamácia bola spravená bez problémov.

Takže hodne zdaru. Čau.
0 0
svojar svojar

svojar je offline (nepripojený) svojar

Skôr ako pomer 4:3 za jednotlivé polroky, sa berie pomer 60% za l. polrok a 40% za druhý. Tými vykurovacími obdobiami sa asi myslia mesiace 1-4 a 10-12. Inak pre každý mesiac existuje určité % na rozrátávanie. Samozrejme pri zmene majiteľa bytu to až tak využiť nejde. Jeden mohol kúriť menej a druhý viac. Myslím, že keď neodpísali stav PRVN žiadna reklamácia nemôže byť.
0 0
Lotarka Lotarka

Lotarka je offline (nepripojený) Lotarka

Ak majú merače, tak sa museli na schôdzi dohadovať ako sa bude postupovať pri vyúčtovaní napríklad pri zavinenom alebo aj pri nezavinenon poškodení (poruche) merača.
//Môj názor je, že ak nemajú stavy meračov, tak by teoreticky mohli postupovať ako pri nezavinenej poruche merača.//
Oprava:
Myslela som na pomerné množstvá z celoročného dodaného tepla podľa mesiacov, ktoré sú v prílohe vyhlášky, no nejako som to domotala s tými poruchami merača, lebo som rozmýšľala, že vlastne ako zistili sumu, ktorú im za kúrenie za celý rok potom rozdelili.
Naposledy upravil Lotarka : 09.01.09 at 18:50
0 0
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

Lotarka Pozri príspevok
A

Môj názor je, že ak nemajú stavy meračov, tak by teoreticky mohli postupovať ako pri nezavinenej poruche merača.
Prepáč Lotarka tomuto nerozumiem
Naposledy upravil Halli : 08.01.09 at 18:33 Dôvod: pridaný smejko
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

V tom prípade je viac čudných vecí. Prvý vlastník bytu nenahlásil čudnému správcovi zmenu vlastníka bytu. Ten nemohol informovať druhého vlastní o veciach, ktoré je treba zabezpečiť pri zmene vlastníkov bytu. Možno? Na konci roka bol stav isto odpísaný. Ak sa jedná o elektronické merače, stav za rok 2007 majú ešte v pamäti. Problém je ako rozdeliť úhradu za byt medzi prvého a druhého vlastníka za rok 2007. V 1. až 4. mesiaci boli v byte pôvodné okná v 10. až 12 mesiaci plástové okná. Teoretický druhý vlastník mohol minúť menej tepla, ale nemusí to byť pravda. Pomer 4 : 3 tvrdí, že v každom vykurovanom mesiaci bola rovnaká spotreba Gj. v dome, čo je v skutočnosti nemožné. Je to fakt čudný spôsob rozdelenia v byte medzi dvoch vlastníkov. Takže zostáva pomerná spotreba domu za 1. až 4. mesiac na ktorej sa podielal prvý vlastník a za 10. až 12. mesiac na ktorej sa podieľal druhý vlastník. Ale ako bola rozdelená úhrada za teplú a studenú vodu. Ak boli odpísané merače na teplú a studenú vodu, prečo neboli odpísané pomerové merače tepla? Asi to je v právnom povedomi dvoch vlastníkov a čudného správcu.
0 0
mirka1979 mirka1979

mirka1979 je offline (nepripojený) mirka1979

celé je to také domotané, merače vody odpísané boli, ale na radiatory sa zabudlo. Poviem vám pravdu, kľúče od bytu sme dostali dva dni pred svadbou, takže preto ten chaos a hneď po svadbe sme začali s prerábkou (okná, podlaha ...). Predseda spoločenstva nás žiadnym spôsobom nijako neuviedol do "tajov" spoločenstva a ani neupozornil, možno to nie je jeho povinnosť, ale skôr to bola naša, ale to už je aj tak jedno. Konečný stav sa do 31.12.2008 ešte dal odpísať, lebo to bolo v pamäti merača, po vyúčtovaní sme písomne žiadali predsedu u vysvetlenie kľúča na výpočet spotreby, kde uviedol ten pomer 4:3. Našla som si zákon aj tú tabuľku o %-tuálnom rozdelení spotreby tepla jednotlivo po mesiacoch, ale predseda mi povedal, že o takom niečom nepočul, že si to ešte zistí a zisťuje to podnes. Nemám chuť sa už naťahovať, všetko som uhradila ako bolo uvedené vo vyúčtovaní a či sa mi to ešte niekde zohľadní (myslím vyúčtovanie za r.2008) je vo hviezdach. čo už, ľudia sa ponaučia na vlastných chybách ....
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Už je v tom troch jasnejšie, dom nie je v správe, ale má založené spoločenstvo vlastníkov bytov. Vlastníci si zvolili predsedu, stanovy a systém hospodárenia. Vy ste prišli už do schváleného systému domu bez informácii o tom systéme. Ak ste reklamovali tu skutočnosť v máji 2008 ešte bolo možné na meračoch zistiť posledných 12 mesiacov, teda od júna 2007 do septembra 2007 bol zaznamenaný stav prvého vlastníka a do konca roka stav druhého vlastníka. Neznalosť problému a posvadobná eufória spravili svoje. Čo už, je pravdepodobne, že to nedopadne dobré vo Váš prospech. ale máte ponaučenie : O svoje sa treba starať a aj o svoj podiel v dome tiež.
0 0
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

Sito, dobre si to pretriasol a zhrnul fakty ,...a ty Mirka ver, že odteraz si na to pozor dáš. A ešte jedna rada ak môžem. Nechoď s predsedom do konfliktu. Nie, že by som si niekoho zastávala,mám pocit, že veľmi profesionálne nekoná, ale je rozumnejšie si s ním porozprávať a oboznámiť sa so situáciou v dome a možno mu budeš vedieť byť v mnohom aj nápomocná. Ono je to staršne nevďačná práca a niekedy to predsedovia ťahajú za kratší koniec. Ak budeš vedieť s ním byť za dobre možno časom sa vypracuješ a prevezmeš to po ňom a budeš to robiť na úrovni... ste tam asi najmladší, tak energie máte nadostač. Nech sa Vám dobre býva .
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať