Zavrieť

Porady

menej známe ovocie a jeho pestovanie

wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Pretože som mal ohlas na príspevky týkajúce sa menej známych ovocných druhov, chcem založiť tému, ktorá by sa týkala práve týchto druhov a odrôd, pretože často dochádza k dezinformáciám, najmä čo sa týka ich mrazuvzdornosti spôsobu pestovania a samotnej identifikácie.
Predbežne som do tejto kategórie zaradil tieto druhy:
1. Asimina triloba (Indianske banány, Paw-paw, banán severu, v češtine moďoul, slovenské meno nemá), je síce málo známy, ale čaká ho veľká budúcnosť pre jeho nesporné kvality prorokujem, že behom 10-20 rokov bude v každej druhej záhradke
2. Amelanchier (muchovník) je veľmi perspektívne ovocie tiež pochádzajúce z Kanady, kde je ale pomerne rozšírené - pestujú ho v sadoch o veľkej rozlohe.
3. Dyospiros (Virginiana, alebo Kaki) Ebenovník rajčiakonosný, Tomel, Hurmi kaki sú už vyšľachtené odrody, ktoré prežívajú naše zimy bez veľkých problémov.
4. Aktinidívia arguta, kolomikta, drobnoplodé kiwi, hladkoplodé kiwi, popínavé beztrné egreše, je veľmi perspektívne ovocie, vhodné aj do horských polôh, mnohým chutí oveľa viac ako klasické kiwi kupované draho v obchodoch a navyše netreba ho šúpať, nemá žiadne chĺpky a je odolné
5. Ázijské (Japonské) hrušky NASHI, veľmi šťavnaté a chutné ovocie v marketoch úplne zbytočne predražované, veď v pohode bude rásť v ktorejkoľvek záhradke.
6. Figovník - náš domáci storočia otužovaný partenokarpický overený druh
6. Moruše - prastaré ovocie, ktoré na naše územie doviezli už Rimania existujú odrody, ktoré dávajú veľké a veľmi chutné ovocie
7. Mišpule - ovocie našich prababičiek, krík, alebo menší stromček dnes málo známe ovocie, ale znova si raziace cestu...
8. Oskoruša - Prastaré ovocie, ktoré k nám doniesli ešte turci počas svojich nájazdov a existujú mnohostoročné stromy. Znalci ho cenia pre jeho liečivé účinky a netradičnú chuť.
9. Dula - ovocie, ktoré sa dá jesť až po spracovaní, ale mnohý ho využívajú pre jeho estetickú funkciu a voňavé plody
10. Veľkoplodé kanadské čučoriedky, ktoré treba pestovať v kislej pôde a inak nie sú náročné, ale to s tou pôdou treba naozaj dodržať!
Usporiadat
Silvernola Silvernola

Silvernola je offline (nepripojený) Silvernola

Aj ja mám od oboch. Akurát v Plantexe menej poradia.
0 0
Milas265 Milas265

Milas265 je offline (nepripojený) Milas265

Hmmm...Nitrania....
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Ja si nemyslím, že by som mohol ako píšeš kritizovať Plantex. Veď je to najväčšia a zjavne najúspešnejšia spoločnosť s medzinárodným zázemím. To čo robí robí dobre. Snaží sa produkovať vo veľkom pekné stromy o ktoré je záujem a to tak aby boli zákazníci s tými veľkými stromami pri zakúpení spokojní. Robí to čo najlacnejšie a využíva všetky najmodernejšie spôsoby ako tento cieľ čo najrýchlejšie dosiahnuť. Ako inak než to robia by to mali robiť tak to naozaj neviem.
Komu by sa nepáčili módne prehliadky manekýn s perfektnou postavou, na ktorú pasujú všetky tie často prepracované šaty. Sú však tieto šaty vhodné naozaj pre každého, hoci sú aj moderné?
Nie každý máme konfekčnú postavu a môžeme si bez rozpakov aj po zvážení obliecť to čo je nám komerčne odporučené. To aj vtedy, keby sme robili všetko čo je v našich silách aby sme takúto postavu mali, nie pre každého je však jeho momentálny exterier tak podstatný.
Ako by som mohol ja sám konkurovať, či sa len porovnávať s veľkými nadnárodnými spoločnosťami...
Je mojou úlohou robiť to presne tak ako oni? Skôr si pripadám ako krajčír, ktorý šije na mieru pre niekoho, kto si uvedomuje že komerčná konfekcia nie je pre neho, alebo sa chce niečím líšiť, chce mať niečo špeciálne, čo mu "značkový Čínsky" tovar neponúkne.
(Mimochodom množím aj mimoriadne veľkoplodú a pritom úplne sladkú mandlu, ktorú okrem mňa nemnoží nikto, rovnako tak veľkoplodú tunajšiu planú ale zaujímavú horkú mandlu - niekto to rád horké.)
Snažím sa šľachtiť nové lepšie odrody, množiť a šíriť zaujímavé, zriedkavé, zabudnuté, propagovať málo známe sorty a druhy, ktoré si to zaslúžia. Mali len jednoducho smolu, že ich netlačí reklamná kampaň a bohatá spoločnosť. Toto považujem za svoje poslanie.
Naozaj by som radšej vôbec nepredával, ale to by som potom svoje poslanie len ťažko mohol napĺňať. Nič som nesprivatizoval, nemám bohatých predkov ani sponzora, naopak ženu a 3 deti, ktoré by možno boli radšej aby som s tým poslaním neblbol. Ja mám však pocit, že robím veci, ktoré keď neurobím ja, neurobí žiaľ nikto a tak nemám moc na výber a plním svoju úlohu v rámci svojich možností.
Iste niekto iný to môže vidieť z iného uhla iného pohľadu ako inak - samozrejme inak. Žiaľ nezapáčim sa úplne každému, skôr naopak... nesplývam asi vždy po prúde...
Treba však povedať aj to, že niekoľko tých mizerných mandlí ktoré boli poškodené som si vysadil a prežilo bez starostlivosti a polievania vo vinohrade, síce bol dosť vlhký rok. Takže pre niekoho ako kvetinka je aj na výmenu. Nie je to šťastný nápad presadzovať. Vždy je to šok a občas sa stromček nemusí spamätať. Najmä u kvôstkovín je lepšie vysadiť kvôstku a nikdy nepresádzať a zaočkovať priamo na mieste, to som tu už dokonca aj v súvislosti s mandlou uviedol a zdôraznil. Ak však presádzať tak menší stromček - je to z dlhodobejšieho hladiska menšie zlo. Tiež platí "ohýbaj ma mamko..."
Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť konkrétny prípad, keď mizerné papečky bez akýchkoľvek postranných koreňov, škaredé malé oškreté, pre niekoho vhodné akurát na vyhodenie vyrástli na krásne bohato dodnes rodiace stromy. Jednalo sa pritom o chúlostivé marhule pričom súčasne s nimi boli vysadené vedľa krásne veľké stromy bez chybičky a dnes už dávno nie sú hoci začali o 3 roky skôr rodiť a celkom pekne, vyschli na "porážku".
Preto si aj tak myslím že až čas ukáže či aj škaredé káčatko vyrastie.
Je dokázané, že aj z detí z inkubátora vyrastú napokon plnohodnotný ľudia a v dospelosti nezistíte kto mal pri pôrode 4 kg, kto 3 a kto 2 kg, či dokonca menej.
Takže uvidíme o 10 - 20 rokov, čo je naozaj lepšie... To by mali byť dobré stromy v najlepšom veku ak sa to zdá niekomu ďaleko a sadí preto radšej maliny a jahody, nuž tiež to chápem. Pred 25 rokmi mi pripadal rok 2000 ako nenormálne vzdialená budúcnosť, dnes mi to tak ďaleko nepríde.
0 0
Milas265 Milas265

Milas265 je offline (nepripojený) Milas265

Hans Christian Wabensen..
0 2
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Ďakujem. Ale tak úspešný ako legendárny Hans asi nebudem. Jeho čítajú už vyše 100 rokov a stále tam každý nájde kus múdrosti pre seba. Až také ambície nemám.
Ono to chce tiež správne naladeného čitateľa, aby si našiel pre seba niečo pozitívne.
Inak, dobre glosuješ, uplatnil by si sa aj v Adelaschow.
0 1
slnečná kvetina slnečná kvetina
Wabi a ty by sa zas výborne uplatnil v divadle v roli Kecala. Tam by si mohol svoj talent rozvinúť naplno .
Nič v zlom, ale pri pestovateľstve či chovateľstve tvoja výnimočnosť stagnuje.

Milas265 to vystihol úplne presne
0 2
jurkomts jurkomts

jurkomts je offline (nepripojený) jurkomts

Zháňam 2-3 sadenice Asiminy Triloba. Samozrejeme aby boli štepené, stačí mi aj odporúčenie na pestovateľa poprípade predajňu (môže byť aj e-shop). Od wabiho mám asiminy, už sú 2 rok v pôde ale chcel by som skúsiť aj iný zdroj. Českí kolegovia majú celkom slušný sortiment, ale na Slovensko asi nechodia resp. neposielajú,a na rastlinkach.sk sú zase nehorázne ceny. Ďakujem.
0 0
paloo paloo

paloo je offline (nepripojený) paloo

jurkomts Pozri príspevok
Zháňam 2-3 sadenice Asiminy Triloba. Samozrejeme aby boli štepené, stačí mi aj odporúčenie na pestovateľa poprípade predajňu (môže byť aj e-shop). Od wabiho mám asiminy, už sú 2 rok v pôde ale chcel by som skúsiť aj iný zdroj. Českí kolegovia majú celkom slušný sortiment, ale na Slovensko asi nechodia resp. neposielajú,a na rastlinkach.sk sú zase nehorázne ceny. Ďakujem.
Aj na Slovensku sa dajú kúpiť dobré rastliny,skús hľadať kvalita nepotrebuje megalománskú reklamu
Z Čiech ti tiež pošlú alebo privezú,aj cenu sa dozvieš skôr ako kúpiš
http://www.pawpaw.cz/component/optio...ang,czech1250/
a mnoho ďalších môžeš si aj vygooliť ne?
0 0
jurkomts jurkomts

jurkomts je offline (nepripojený) jurkomts

Paloo ďakujem, samozrejme pawpaw.cz a exotickerostliny.cz si vygoogliť viem, len som nevedl ako to je dodávkami ńa Slovensko + cena je v Kčs. Skúsim objednať, a uvidím aka bude odozva. Tu u nás som takéhoto predajcu nenašiel okrem už zmieňovaných.
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Je jedno z akého zdroja máš stromy, dôležité je ako sa budeš o ne starať, aké podmienky im vytvoríš. Samozrejme záleží aj na odrode, ale je jedno odkiaľ pochádza... kto ju naštepil...
Čo viem, tak okrem mňa štepia na Slovensku a v čechách Asiminu ešte 3 ľudia, ale nikto vo veľkom, na to je malý trh.
0 0
pozlatka pozlatka

pozlatka je offline (nepripojený) pozlatka

prosim o radu:
zakoranila som si ananas (podla navodu na tejto stranke porady), ktory zacal rast aj zo starej ruzice, ale vyrasil aj mimo ruzice.Ako postupovat teraz? Treba ich oddelit? Kedy?
Ďakujem za rady
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Nie je to nutné ich oddeliť. Na druhej strane, ak má každý svoje korene a chcete mať dva, tak to samozrejme môžete urobiť.
Ananás potrebuje čo najvyššiu vlhkosť vzduchu a veľa svetla...
Nepíšeš ako je rastlina stará...
0 0
pozlatka pozlatka

pozlatka je offline (nepripojený) pozlatka

rastlinka je stara asi 8 mesiacov
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

V tropických krajinách kde sa ananás pestuje vo veľkom, za túto dobu dorastie a zarodí veľký plod. U nás vlastne len živorí. Chcelo by to vykúriť na 30 stupňov, 100% vlhkosť a dosvecovať v zime. Sú oveľa menej náročné veci na pestovanie v bytoch...
Málo kto vie, že kedysi pred 100 a viac rokmi si u nás šľachta pomerne bežne nechala vo vykurovaných skleníkoch pestovať ananásy. Možno vtedy ešte nedovážali toľko do obchodných reťazcov...
0 0
paloo paloo

paloo je offline (nepripojený) paloo

[QUOTE=wabi;
Málo kto vie, že kedysi pred 100 a viac rokmi si u nás šľachta pomerne bežne nechala vo vykurovaných skleníkoch pestovať ananásy. Možno vtedy ešte nedovážali toľko do obchodných reťazcov...[/QUOTE]
Osvetlenie dodávala http://www.zse.sk/index.php
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Fakt je, že je asi lepšie pestovať veci ktoré nie sú vyslovene tropické a ak tropické, tak také ktoré sú menej náročné a vydržia bez problémov aj v byte a plnia hlavne okrasnú funkciu a doplnko sa potešíme ak zarodia...
V bytoch žiaľ vykurovať musíme...
Dobrá správa, že postačí v zime a tá sa už kráti...
0 0
roho3615 roho3615

roho3615 je offline (nepripojený) roho3615

Dobry den Wabi a spol.,
Najprv sa predstavim – volam sa Michal Nigut a pracujem vo firme Plantex. Manzelka mojho kolegu mi preposlala link na tuto diskusiu. Potesilo ma to, ze sa o nasej praci takto hovori, ze to ma odozvu. Cloveka potesi, ked ludia ocenia pracu, ktoru robi. Vnimam aj kritiku na nas. V Plantexe hovorime: „Kritika je dobra rada a navyse zadarmo“. Cize takto sa na to aj pozeram som Vam za to aj vdacny. Mrzi ma ale, ze sa tu pisu aj nepravdy. Nemyslim si, ze je to z nesympatii k nam, je to skor z nepoznania problematiky skolkarskej vyroby a ovocinarstva ako takeho. Rad by som nejake veci vysvetli a uviedol na pravu mieru, lebo reci sa rychlo siria. Ono nepoznanim clovek vela veci dokaze poskodit. Naucil som sa nedavno take nove slovicko – paradigma. Tu by som chcel opravit Vasu (Wabi) chybnu paradigmu, ktorou nam skodite.
Budem sa snazit byt jasny, k veci a strucny.
Plantex nie je holandska firma. Je to slovensko-belgicka firma (50/50). Na zaciatku bol Plantex cisto slovenska firma, v istom case vsak do firmy vstupil belgicky partner, co bol v kratkodobej historii Plantexu strategicky velmi dolezity krok.
Skusime teraz popisat Plantex, lebo pre mnohych nasich zakaznikov je stale vela veci nejasnych.
Plantex je vyrobno – obchodna spolocnost, tvoria 3 useky:
1.Plantex Ovocie – ovocne sady (jablka, slivky,broskyne), jahodove plantaze, sklady ovocia, velkoobchod s ovocim.
2. Plantex Stromy – ovocne skolky, sklady stromov, velkoobchod s ovocnymi stromami. Vyrobu clenime na 2 vyrobne celky. Prvym je vyroba stromov pre pestovatelov ovocia – nazyvame tento celko aj „Profi“. Tu mame dve skolky, v jednej pestujeme len jablone v 2rocnom cykle vo forme „knip“, v druhej pestujeme kostkoviny (marhule, slivky, broskyne, ceresne, visne) v 9 mesacnom alebo 1 rocnom cykle.
Druhym vyrobnym celkom je vyroba stromov pre siroku verjenost, pre ludi, ktori si chcu vysadit vo svojej zahrade nejaky ten ovocny strom, inak ho nazyvame aj „hobby“
Ono sa to da lahko prirovnat k hobby naradiu a k profi naradiu. Vzdy zavisi od ucelu pestovania stromcekov, od poziadaviek klienta.
Rozdiel je: v prvom rade v pocte stromov, kde v „Profi“ pestujeme uzsi druhovy aj odrodovy sortiment ale vo velkych seriach a v „Hobby“ siroky druhovy aj odrodovy sortiment v podstatne mensich seriach. Rozdielne su pouzite podpniky, rozdielna je technologia pestovania, poziadavky klienta na vychodiskovy material.
Tieto skolky su separatne, uzavrete, pretoze kazdy system ma svoje specificke poziadavky, potreby.
3. Plantex Zahrada – malopredaj ovocia, predaj ovocnych a okrasnych drevin, zahradna architektura a predaj zahradkarskych potrieb, doplnkovy tovar, atd. V podstate je to zahradne centrum.
Ci sme tovaren na stromky? Nemozem sa stotoznit s tymto pomenovanim. Je pravda, ze objem stromov, ktory rocne dopestujeme, moze vzbudzovat tento dojem. Ale samotna vyroba taka nie je. Uvedmote si prosim, ze ku kazdemu stromceku sa pristupuzje individualne, kazdy jeden strom prejde rukami nasich zamestnancov niekolkokrat rocne, je to vsetko rucna praca (okrem ochrany, hnojenia, vyoravania). Nie je to fabrika, kde namiesto ludi robia pracu stroje. To mate velmi zlu predstavu. Stroje nam v mnohych cinnostiach pomahaju, ale vsetko je to na ludskom cite, skusenostiach a odbornosti. Je to velmi precizna praca. Navyse, mi stromy nevyrabame niekde v klimatizovanej hale. My sme na poliach. A okrem konkurencie, bojujeme aj s prirodou-pocasim. Bojujeme je zly vyraz. Priroda nasu pracu znacne ovplyvnuje a mi sa prisposobujeme. Je to za cenu istych obeti, kedy sme v praci cele dni, aj vikendy. Skolku alebo sad nejde na vikend vypnut a v pondelok zasa zapnut. Co sa tyka poznamky nejakej „mody“ v pestovanych druhoch alebo odrodach. Nie je to „cinska fabrika“ kedy masovo vyrabame pre niekoho. Pre zahradkarov sa snazime mat siroky sortiment ovocnych druhov, mame v sortimente stare odrody tzv. starinky, mame malo pestovane ovocne druhy, ci uz je to gastan, morusa trnavska, alebo rozne driene, rakytnik, atd. Pre sadarov, pre ludi, ktory sa pestovanim ovocia zivia, to je otazka vzdy trhu. Vy zakaznici si vyberate, ake jablka Vam chutia, a mi ovocinari ich pre Vas pestujeme. Samozrejme sa snazime trochu zakaznika usmernovat, ale ono je to vzdy otazka dopytu a ponuky. Golden Delicious je stale a vzdy aj bude jednou z nosnych odrod v sadoch. Aj ked to budu urcite nove klony alebo mutacie. To plati aj pre ine odrody (Gala, Braeburn, Jonagored, Fuji, Topaz, atd.) Okrem vyroby sa snazime aj o istu inovativnost, podporujeme a chceme viacej rozvijat vyskum a vyvoj. Nebudem a nemozem to tu rozpisovat, ale rucim Vam za to, ze robime vsetko, aby sme mali vzdy v sortimente nejake novinky, zaujimave odrody. Ved napokon, nechajte sa prekvapit. Sme komercny? Ano, pretoze my z toho zijeme, ludia, ktory v Plantexe pracuju, je to ich zivobytie. Ale pristup k praci mojich kolegov je vysoko profesionalny a odborny. Tatto praca nie je urcite pre kazdeho.V prvom rade musi mat clovek pre to srdce, inak to nema zmysel robit. Verte mi prosim, ze ked sa hovori o nasich stromoch, kazdy z nas to berie osobne, pretoze kazdy z nas tam necha kusok seba.
Aky ma prosim Vas suvis jesenna vyoravka a poskodene korene???
Vyoravame na jesen, v druhej polke oktobra, kedy v zavislosti od druhu a odrodu dozrievaju pletiva strocekov. Keby vyoravame nevyzrete stromy, kopali by sme si vlastny hrob. Skuste chvilu nad tym uvazovat. Na vyoravku pouzivame specialne automaty zn. Lauwers, vyrabane v Holandsku na mieru. Tieto automaty su velmi precizne a zabezpecuju, ze stromy su vyorane so ziadnym alebo minimalnym poskodenim korenovej sustavy. Nasledne su prevezene do haly, kde su triedene nasimi pracovnikmi. Tu pri triedeni sa vyselektuju stromy so slabymi korenmi, alebo poskodene stromy. Strom je zivy organizmus, zo 100 ks stromov nikdy nie je 100 ks uplne rovnakych. Sme tiez len ludia a aj nam sa stane, ze nevyselektujeme poskodeny alebo nekvalitny strom, ktory sa dostane do predaja. Ale mozem Vam garantovat, ze zakaznikovi, pokial to bolo opravnene, sme vzdy vysli v ustrety.
Chemia, vyziva a hormony – k tomu strucne. Ked ste hladny, jete? Ked nechcete dostat zltacku, alebo zapal mozgovych blan a pod., nedate sa zaockovat? Ked ste chory, neliecite sa okrem ineho aj liekmi? Ked chcete byt zdravy, cvicite, posilujete, neda te si vitaminy, mineraly alebo rozne vyzivove doplnky?
Zavlaha – myslite si, ze v extenzivnych sadoch zavlaha nie je potrebna? Ani ochrana a vyziva? Strom ma svoje poziadavky, aby dal ovocie, musi aj nieco prijimat, aby dokazal vyzivit svoje telo, plody. Ano, intenzita zavlahy, ochrany a vyzivy je ina v intenzivnom sade a ina v extenzivnom. Bez toho to ale nejde. Su iste principy, ktore sa musia dodrziavat, inak sa dostanete do konfliktu s prirodzenymi zakonitostami. To je fakt, nie teoria.
Nevedel som to napisat kratsie. Je vela veci, ktore by som doplnil. Mozno budu reakcie, otazky, mozno tam bude priestor.
Skuste sa na nasu pracu, pozerat trosku z ineho uhlu pohladu. Nie je to stroj. Je to zivy organizmus, ktory sa vyvija, ktory sa uci, ktory robi chyby, ktory ma telo, srdce, mysel aj dusu.
Sme tu ista skupina blaznov, sme tu z roznych kutov Slovenska i sveta. Ale robime to vsetci, pretoze tu pracu mame radi. Skuste sa nabuduce, ked pojdete kupovat do obchodu jablka, alebo ine ovocie ci zeleninu pozerat cez nase oci. Mozno si ten produkt budete vazit viac. Mna osobne velakrat nahneva, ked vidim, ako v obchodoch nielen zaobchadzajzu s jablkami, ale aj ako prezentuju ten nas produkt. Ale to je uplne ina tema.
Ak ste toto docitali az dokonca, dakujem Vam.
19. marca 2011 je u nas v Plantexe DOD, zahajenie jarnej expedicie. Velmi radi Vas tu privitame a mozno sa s niektorymi z Vas aj porozpravam.
S pozdravom
Plantex
2 0
deerslayer deerslayer

deerslayer je offline (nepripojený) deerslayer

Plantex až 19.3 ?? Myslel som, že 15.
0 0
jurkomts jurkomts

jurkomts je offline (nepripojený) jurkomts

No práve som si pozrel svoje príspevky, kde som sa vyjadroval k Plantexu. Ako som tam uviedol, malinké nedostatky boli na kmeni jablone (jazva - mechanické poškodenie) a tak som zobral druhú, veď ich tam bolo na výber 20 tej istej odrody. Plantex má naozaj široký výber, a keď som tam bol na jeseň, bolo tam veľa ľudí a odchádzali s plnými kuframi. Hlavne veľký producenti/predajcovia sú sledovanejší, musia ešte precíznejšie plniť normy, školia svojich pracovníkov, majú certifikáty kvality, tie najlepšie stroje a zariadenia, licencie na zdravý východiskový materiál a neviem čo ešte. Výsledkom je kvalitný výrobok a to si ja uvedomujem. Veď aj tak sú v každom záhradnom centre, ktoré sa zaoberajú aj predajom ovocných výpestkov k dispozícii produkty Plantexu a to už niečo znamená. Či sú rozdiely v kvalite výpestkov posielaných von na západ a tými, ktoré ostávajú tu neviem posúdiť. Ak však kúpim stromky na jeseň, navyše priamo kde rástli je tu veľká pravdepodobnosť na ich uchytenie. Na jeseň kúpená nektarinka sa krásne chytila, rovnako ako už spomínaná jabloň jonagored.
0 0
paloo paloo

paloo je offline (nepripojený) paloo

Čo sa týka môjho tvrdenia čo som napísal tak na ňom trvám.Videl som reláciu vo Farmárskej revue koncom roka 2009 v ktorej ukazovali balenie a následný export nádherných stromkov.No a keď chce človek u nich nakúpiť veru sa to ani zďaleka nepodobá na to čo v relácii predstavovali a už vôbec odrodovú skladbu ktorú majú v cenníku.
Čiže keď precestujem pre nejaký stromček 200 km a nedostanem ho tak asi nadšený nebudem.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať