Bastian
25.03.09,19:55
Pocuj Bastian, ty si posledny, od koho by som cakala takyto primitivizmus, ja som necitovala teba, ale Anteu, nevies citat? Si ma nastval. A budem sa skerit kedychcem, ked produkujes infantilnosti.
Primitivizmus? Nastval? Infantilnosti?
Tak ti to sem priložím, že koho si citovala - to čo som podčiarkol, to som nie ja napísal a ty si práve na to reagovala. Skús si to ešte raz pozrieť a potom sa pýtaj či neviem čítať...
Tu je to:


Pôvodca textu príspevku: Bastian http://www.porada.sk/images/buttons/viewpost.gif (http://www.porada.sk/102397-hospodarska-kriza-a-co-s-nou-post998151.html#post998151)
To akože sranduješ tou otázkou?

Ženú toho kto sa nechá hnať. Ani televízor nemusíš mať doma... a potom sa nebudeš môcť vyhovárať ani na to, že Ťa niekto oblbuje.

Nad nikým nestojí žiadny kapitalista s bičom v ruke a neženie ho na nákupy:). Každý ma na výber ako naloží so svojou slobodou - t.j. so svojim časom a so svojimi peniazmi. Niekto vidí výhody tohto systému iba v materiálnych hodnotách. Patríš zrejme medzi nich Tetrisss. Tí ktorí nevidia iné výhody tohto systému iba materiálne, zostanú navždy chudobní. Pravdaže mám na mysli chudobu nie materiálnu. Tento systém ponúka viac než len možnosť kúpiť si bársaký tovar v obchode... pravdaže pre toho, komu to nestačí. Je sloboda tvorby (nielen fin. bohatstva), sloboda pohybu, sloboda myslenia, sloboda slova...

Sloboda je relatívny pojem. Podľa môjho názoru, neexistuje slobodný človek, chudobný nie je slobodný kvôli nedostatku, bohatému jeho majetok nedovoľuje byť slobodným. Možno tak sloboda myslenia, ale nie sloboda slova.
Jediní slobodní ľudia boli Krováci, keď sa zbavili coca-colovej fľaše.
tetrisss
25.03.09,19:03
Tak, je to prispevok 474, autor Antea a jej reakcia na teba, nie?
Bastian
25.03.09,19:10
Tak, je to prispevok 474, autor Antea a jej reakcia na teba, nie?
Nie. Ty si vložila jej slová do môjho príspevku...
orlica
25.03.09,19:15
... Či už keď som mal doma na Slovensku malého synčeka a ja som pracoval v Španielsku a nevidel pár vzácnych momentov, ani keď som musel zažívať veľa ťažkých chvíl, ktoré sú pre väčšinu z Vás nepredstaviteľné...


Verím tomu, že ty ani Duves nemáte poňatia čo je ozajstná drina. Ste len rozmaznané nešťastné detičky, ktoré vedia iba nariekať, no nemáte ani poňatia čo a ako by ste chceli realizovať...

...a možno už iba ležíte doma na pohovke a chce sa Vám len trocha so mnou podebatiť - ale to ja rád...:) Len mám chvíľami pocit, že sa Vám možno miešajú pocity z detsva s tou dobou...;)

Bastian, som zhrozená z Tvojho arogantného vystupovania. Je to prvýkrát na PORADE,čo si niekto takto dovolil vyjadrovať v toľkej úbohej samolúbosti ako Ty bez argumentácie. Ani sa nem čudujem, že si chytil ten "pravy dych" po návrate zo Španielska, uff .
ČO si objavil na zamedzenie krízy, okrem trápneho vracania sa do minulosti, o ktorej nemaš ani potuchy? Nekaz nám túto Oázu korektnosti a POHODY!
A navždy si zapamätaj,pls, že toto je JEDINE forum na inete, kde je UCTA a SLUŠNOSŤ povýšená nad (tvoje milovane) PENIAZE:cool: .
Tak sa spamätaj,ak si za vodou, tak ver, že väčšina tých, čo sa snažili byť k Tebe slušní, sú tiež veľmi dobre finančne zabezpečení a vydreli si to doma( a nie ako niekto išiel na istú rýchlokvasku do EU a opustil maličke dieťa s manželkou a dal prednosť mamone a teraz fňuká....) a oni veľmi dobre vedia, čo je to drina, riziko, arogancia tých, čo prišli s par šuntami z EU a mysleli si, že môžu zametať s každým vďaka tomu zneužívanému čarovnému slovíčku "ASERTIVITA", keďže je presvedčený o svojej genialite... a ďalej no comment :)
tetrisss
25.03.09,19:17
Misomiso, je to tazke ti odpovedat, pretoze oba tieto systemy maju v sebe nieco dobre a vela zleho. Uz som tu niekde pisala, ze socializmus musel padnut z celkom prozaickych dovodov a to ekonomickych,pretoze, ano, nebral do uvahy ludsku lenivost, cize motivacia ludi bola nedostatocna, tym, ze budovali svoju socialisticku vlast ich nemotivovali k ziadnym velkym vykonom, zamedzoval ludom slobodu konania a potlacal zial aj tych prilis sikovnych v tom najlepsom slova zmysle, ale zase daval ludom istotu, ze maju pracu a napriek Bastianovym cudnym mienkam o mne, tak bolo vela ludi, ktori pracovali poctivo, ja sa k nim neskromne ratam a nie som ziadne rozmaznane decko, vsetko co mam, je z mojej a manzelovej prace a nik mi nic nedaroval. Daval ludom strechu nad hlavou a bol nakloneny vzdelaniu akehokolvek druhu pre takmer vsetkych. Teraz je to vsetko prec, pritom spolocnost ako celok je bohatsia, ale len pre niektorych a ja som uprimne rada, ked je niekto bohaty zo svojej snahy a prace, ale na to mam nepublikovatelny nazor, kto je skutocne bohaty. Cize, ano, bolo treba socializmus zmenit, ale toto nie je nic lepsie, lenze, keby som vedela, co je lepsie, bola by som genius.
tetrisss
25.03.09,19:23
Nie. Ty si vložila jej slová do môjho príspevku...

Bastian, no teraz som uz na pochybach, ved si to este raz pozri, co som ja nejaky kolazista?, odcitovala som Anteinu odpoved na tvoj prispevok, tak uz prestan, maj si ine nazory, ja ti to neberiem, ale doteraz som vzdy sa chovala slusne a mienim sa aj dalej a nejake arogantne skakanie po svedomi mi moje nazory nezmeni.
A este sa pripajam, co prevratne si dodal do tejto temy okrem par jedovatych slin? nic a este raz nic.
Bastian
25.03.09,20:06
Bastian, som zhrozená z Tvojho arogantného vystupovania. Je to prvýkrát na PORADE,čo si niekto takto dovolil vyjadrovať v toľkej úbohej samolúbosti ako Ty bez argumentácie.
Niekomu sa zdajú argumenty ako fňukanie a niekomu sa zdá fňukanie ako argument - k tomuto len toľko.



Ani sa nem čudujem, že si chytil ten "pravy dych" po návrate zo Španielska, uff . ČO si objavil na zamedzenie krízy, okrem trápneho vracania sa do minulosti, o ktorej nemaš ani potuchy? Nekaz nám túto Oázu korektnosti a POHODY!
Asi si nečítala pozorne, lebo za minulým režimom tu plačú iní...
Znova sa vracia minulosť, znova budem označovaný za toho, čo tu ruší tých správnych?:) Čím tak veľmi ruším? Tým že vyjadrím svoj názor, ktorý sa nezhoduje s tým tvojim?


A navždy si zapamätaj,pls, že toto je JEDINE forum na inete, kde je UCTA a SLUŠNOSŤ povýšená nad (tvoje milovane) PENIAZE:cool:.
Si na obrovskom omyle :). Ja som práve na to hrdý, že ma nikdy nezväzovali peniaze.



Tak sa spamätaj,ak si za vodou, tak ver, že väčšina tých, čo sa snažili byť k Tebe slušní, sú tiež veľmi dobre finančne zabezpečení a vydreli si to doma( a nie ako niekto išiel na istú rýchlokvasku do EU a opustil maličke dieťa s manželkou a dal prednosť mamone a teraz fňuká....) a oni veľmi dobre vedia, čo je to drina, riziko, arogancia tých, čo prišli s par šuntami z EU a mysleli si, že môžu zametať s každým vďaka tomu zneužívanému čarovnému slovíčku "ASERTIVITA", keďže je presvedčený o svojej genialite... a ďalej no comment :)
Tak sa mi zdá, že sa pomaly (ale isto:)) dostaneme k podstate.
Za vodou nie som ani náhodou...
Moja ženička sa len usmiala keď si prečítala tieto tvoje slová že vraj opustil... Asi nevieš čo je to opustiť niekoho;). Ja som tam vtedy odišiel s tým cieľom, že tam pripravím všetko potrebné k tomu, aby tam mohli prísť za mnou. Mali sme v pláne tam zostať... Mňa totižto tá krajina dosť oslovila... ani nie tak krajina, ako skôr ľudia, ktorí tam žijú. V porovnaní so Slovenskom tam je skoro nulová závisť a správanie ľudí je tam na inej úrovni. Sú otvorený a dokážu sa na seba usmievať len tak, čo mne veľmi imponuje, keďže sa sám radšej usmievam.

Čo sa týka tej rýchlokvasky si úplne vedľa... Ja som v živote nič nemal rýchlokvasené. Ako si vôbec dovoľuješ takéto niečo písať? Poznáš ma či čo? Váž slová... Mimochodom som do Španielska išiel s drobnými vo vrecku a čo sa týka peňazí, rovnako som sa odtiaľ aj vrátil. Dodnes mi tam niekde parkuje auto... a tiež mi zostal jeden chytrák dĺžny pár desiatok tisíc pesiet. Ale čo sa týka skúseností a pohľadu na svet, mi to dalo nesmierne veľa. A ani napriek tomu, že som tam natrafil aj na špinavcov som si nenechal pokaziť môj pozitívny postoj k životu ani názor na Španielov. Mne nerobí problém povedať tomu, kto mi dĺži že nechaj tak, ber to ako darček odo mňa (pravdaže posledný:)) a rovnako mi nerobí problém ani inému podobnému dať za to po papuli.
Čiže som tu na Slovensku začal naozaj s piatimi korunami vo vrecku. Svoje som si odkrútil neboj, veď aj kĺby som si pritom zodral:). Ale všetko to vnímam ako prínos v mojom živote. Práve vďaka rôznym činnostiam, ktoré som vykonával sa teraz dokážem pozerať na veci z viacerých uhlov.

Ale tu píšem o inom ako som chcel... Poďme k tej podstate. Chcel som hlavne to povedať, že na Slovensku ľudia zatiaľ neprišli na isté veci. Ľudia sú tu príliš krátkozraký... myslia si že rozmýšľajú dobre, no pritom sú na veľkom omyle. Práve tou svojou krátkozrakosťou sa nechávajú stále dookola namotávať na tie isté lacné sľuby... a práve vďaka nej sú iba tam kde sú.

Tak ako som vyššie spomínal, nikdy ma ani ľudia ani peniaze nedokázali spútať ani opantať. Veľmi často som urobil práce, ktoré by väčšina z vás ani náhodou neurobila a ešte by to náležite okomentovala slovami: "Bol by som hlúpy, keby som to urobil." Pritom veľa vecí (a nielen vecí) v živote je schovaných za kopečkom, kam nie každý dovidí:). Ale ľudia chcú to, čo je na dosah. O tom čo je na dosah snáď nemusím písať...
tetrisss
26.03.09,05:15
Tak, ti co mali psychicky pretlak sa tu vcera zbytocne pourazali, nikam to samozrejme neviedlo a ti, co sa tu obhajuju slovami ako si to dovolujes a tak, nech si precitaju svoje prispevky. Naozaj by asi bolo dobre sa vratit k teme, navrhnite nieco konstruktivne, nieco z vasej praxe, co by bolo riesenim vasej situacie, mimochodom, Misomiso vazne si myslis, ze v druhej, tebou otvorenej mojej temy, to bude konstruktivnejsie? Ja napriklad z mojej uz 20 rocnej cinnosti by som a teraz sa zase vsetci volnomyslienkari nastvite, skocila na stredny clanok obchodu a to celkom vazne. Ludia sa cuduju, ze je u nas draho, ale.. preco? Chudaci juzania vyprodukuju v potu tvare a to sa nesmejem, skuste si to v tych sklenikoch, napr.papriku a pride vychytralec- vykupovatel, povybera vystavne kusky, da im za kilo 30 centov, prejde po svojich odberateloch, ti si pridaju na potraviny pomerne maly rabat, samozrejme ako kto a cuduj sa svete o dva dni na pulte tato plodina stoji 3 eura. A to sa deje u vsetkych dodavatelov. Volny trh, nevolny trh, vseci su na jednej lodi a tak mozes nakupovat u draheho, alebo este drahsieho a ak si maly obchodnik, nemozes precestovat pol Europy za tovarom, no a potom sa cudujeme, jeeej ako tu mame draho a este nadavame na obchodnikov, aki su prizivnici a zlodeji /vsak sem tam sa aj najdu, netvrdim, ze nie/.
Antea
26.03.09,05:44
Tebe som to ani neadresova, alebo aspon nie cele, ale ma tesi, ze si sa nasiel:D
Ospravedlňuje sa Tebe a Bastianovi. Nejako blbo som to upravila a vyzerá to tak keby to písal Bastian .
Klimentová Viera
26.03.09,06:01
Čisto z osobného záujmu som otvorila dnes ráno túto tému. Po prečítaní pár konfrontačných názorov som chcela prejsť na odbornú tému, ale predsa mi nedá aspoň jednu myšlienku. Pred časom som aj ja "bojovala" takmer sama s jediným správnym názorom a nechala sa urážať. Dnes to už neurobím. Nebudem si kaziť deň hneď ráno. Diskutuje sa tu o veľkej hospodárskej kríze a čo s ňou. Malé Slovensko je len jednou z jej obetí, veď je to celosvetová hospodárska kríza a rovnako ako v dvadsiatich rokoch aj dnes je jej kolískou USA. Svetu vládne finančná oligarchia /politická a hospodárska vláda boháčov). Je tomu tak aj u nás. Čo prinieslo napr.tzv. "šrotovné". Automobilky krachujú jedna za druhou - aj tie najväčšie svetové giganty.Treba odbyt výroby nových vozidiel. Trh je nasýtený a aspoň na krátky čas sa vyprázdňujú sklady. Dnes je koniec "šrotovného", čo vymyslia múdre mozgy ďalej?! Bol to naoko celkom dobrý ťah.
Púšťať sa do debaty (s jediným vyhradeným právom na pravdu)na tému porovnávania spoločenskému systému je zbytočné. Spoločenský systém je predsa forma fungovania a riadenia spoločnosti.
Myslela som si, až do určitej chvíle, že tu v diskusii platí zásada známeho "Hlboko s tebou nesúhlasím, ale urobím všetko preto, aby si mohol vyjadriť svoj názor" a ja ešte dopĺňam, že vyjadriť svoj názor bez spätných urážok , bez arogancie a doslova niekedy primitívneho vyjadrovania.
duves
26.03.09,06:27
Pocuj Bastian, ty si posledny, od koho by som cakala takyto primitivizmus, ja som necitovala teba, ale Anteu, nevies citat? Si ma nastval. A budem sa skerit kedychcem, ked produkujes infantilnosti.
Suhlasim, odsudzovanie, je to posledne, co možno čakať v akejkolvek debate. Tu už konci inteligencia a nastupuje stupidnost. Sa nedivim, že je spolocnost tak rozpoltena.
duves
26.03.09,06:37
Ako si vôbec dovoľuješ takéto niečo písať? Poznáš ma či čo? Váž slová... ..
A ty váž slova, než vypustis opäť taku sprostost ako su uviedol v prispevku č.506. Nevies o nikom jeho historiu, tak neodsudzuj a neonanuj slovne na druhom, len preto, že si myslis, že tí druhí si s prepacenim valaju gule a len ty makas a tahas z brindy tuto ekonomiku.
Bastian
26.03.09,06:51
A ty váž slova, než vypustis opäť taku sprostost ako su uviedol v prispevku č.506. Nevies o nikom jeho historiu, tak neodsudzuj a neonanuj slovne na druhom, len preto, že si myslis, že tí druhí si s prepacenim valaju gule a len ty makas a tahas z brindy tuto ekonomiku.
:)
Hlavne sa ukľudni... a potom môžeme debatovať.
Bastian
26.03.09,07:07
Suhlasim, odsudzovanie, je to posledne, co možno čakať v akejkolvek debate. Tu už konci inteligencia a nastupuje stupidnost. Sa nedivim, že je spolocnost tak rozpoltena.

Práve Ty Duves si tu vo svojich vyše 100 príspevkoch odsudzoval systém, ktorý je tu v Európe a Amerike. Ja som tu tiež vyslovil názor, ktoré veci sa mi nepáčia, ale si myslím, že tento systém treba upraviť a nie sa vrátiť k tomu, čo tu bolo. Vy tu ale len fňukáte, ako vám vtedy bolo dobre (inak bol by som zvedavý či ste náhodou nenariekali aj vtedy:)). Bolo by ale fajn, keby si mal aj nejakú predstavu, ako by to malo podľa teba vyzerať.

?
Napíš svoju predstavu ako si predstavuješ vytvorenie funkčného systému, kde by nebola žiadna manipulácia.

?
A či si naozaj myslíš, že by sme mali žiť v režime, kde treba klamať a hrať divadielko (viď. tvoj príspevok http://www.porada.sk/998578-post473.html)

Na záver ešte niečo:
Ani politici a ani samotný systém nikdy nie je hlavným zdrojom zla, ktoré sa deje. Tak ako politikov si zvolia ľudia, rovnako aj ten systém tvoria oni.

Zdanie ktoré tu chcete vytvoriť sa vám možno podarí vytvoriť, ale bude to len zdanie... rovnako ako aj režim za ktorým plačete bol iba jedno veľké zdanie (alebo skôr divadielko). Som sklamaný, že sa s vami nedá vecne debatovať...


A ty váž slova, než vypustis opäť taku sprostost ako su uviedol v prispevku č.506. Nevies o nikom jeho historiu, tak neodsudzuj a neonanuj slovne na druhom, len preto, že si myslis, že tí druhí si s prepacenim valaju gule a len ty makas a tahas z brindy tuto ekonomiku.
Duves, nie je problém niekomu pritakávať a udelovať súhlasy kým vyslovuje rovnaké názory...;) Až taký problém ti robí prečítať si tu iný názor?
duves
26.03.09,07:28
?
A či si naozaj myslíš, že by sme mali žiť v režime, kde treba klamať a hrať divadielko (viď. tvoj príspevok http://www.porada.sk/998578-post473.html)

Hryziem si do jazyka, no predsa len ti odpoviem na tuto temu. Takže o divadielku.
My starsi si pametame ako sa akože kradlo za sociku. Mam taky silny dojem, že to tu predvadzas ako nieco nemoralne, stupidne, že to do modernej civilizacie nepatri, no vzápätí ma uzemníš, že ideálnu spoločnosť nie je vlastne možné ani vytvoriť.
A teraz si napíšme ako sa kradne teraz. Uvedme príklad fiktivnej firmy Sloboda, a.s. Kedze sa jedna o akciovku, zastupcami akcionarov je predstavenstvo na cele s generalnym riaditelom. Vrchny top menežment je sice dobre plateny, no vždy existuje túžba dostat viac. Takze, firma Sloboda, a.s. nakupuje tovary na svoju bežnú činnosť nie najlacnejsie, ale prave tak, co su kupovane z firmy/firiem, kde ja vlastnikom bratranec (brat, sestra, mama, otec, kamarat...) samotneho generelneho riaditela (clena predstavenstva...atd). Takto to funguje od nákupu toaletneho papiera, cez nabytok a PC techniku, leasing aut až po softwarove riešenia.
Samozrejme, že vsetko je legalne, nikto nič trapne nekradne, neprenáša cez vrátnicu a nemusi ukazovat obsah nákupnej tašky. No medzi normálnymi a inteligentnymi ludmi sa tomu vravi TUNELOVANIE, ide o nakladove tunelovanie firmy, čo je vlastne rozkradanie. A takto to funguje po celom slovensku a nehrozi, že by len ktokolvek poukázala na ten problem. Co by nasledovalo pre dotycneho ak by chcel cikat proti vetru, nemusime si tu rozpisovat.
Bastian
26.03.09,07:31
Hryziem si do jazyka, no predsa len ti odpoviem na tuto temu. Takže o divadielku.
My starsi si pametame ako sa akože kradlo za sociku. Mam taky silny dojem, že to tu predvadzas ako nieco nemoralne, stupidne, že to do modernej civilizacie nepatri.
A teraz si napíšme ako sa kradne teraz. Uvedme príklad fiktivnej firmy Sloboda, a.s. Kedze sa jedna o akciovku, zastupcami akcinarov je predstavenstvo na cele s generalnym riaditelom. Vrchny top menežment je sice dobre plateny, no vždy existuje túžba dostat viac. Takze, firma Sloboda, a.s. nakupuje tovary nie najlacnejsie, ale prave take, co su kupovane z firmy, kde ja vlastnikom bratranec (brat, sestra, mama, otec) samotneho generelneho riaditela (clena predstavenstva...atd). Takto to funguje od nákupu toaletneho papiera, cez nabytok a PC techniku, leasing aut až po softwarove riešenia.
Samozrejme, že vsetko je legalne, nikto nič trapne nekradne, neprenáša cez vrátnicu a nemusi ukazovat obsah nákupnej tašky. No medzi normálnymi a inteligentnymi ludmi sa tomu vravi TUNELOVANIE, ide o nakladove tunelovanie firmy, čo je vlastne rozkradanie. A takto to funguje po celom slovensku a nehrozi, že by len ktokolvek poukázala na ten problem. Co by nasledovalo pre dotycneho ak by chcel cikat proti vetru, nemusime si tu rozpisovat.
Uvedomuješ si to, že iba dookola opakuješ to, čo si sa dočítal na tvojich obľúbených stránkach? Ja som bol zvedavý na tvoj názor, tvoju predstavu... ale nechaj tak...
duves
26.03.09,07:55
No ja si hlavne uvedomujem, že uvedeny problem je alfa omegou zapadnej civilizacie. A uvedny vzor tunelovania v tej podobe je existencne neprijatelny pre akekolvek rozumne fungovanie co i len malej komunity, obce či štátu. To nemôže ostat v rovine, že " ved len my to urobíme a tamtí dole sa to nesmú dozvedieť". Dozvedia sa. Ludia su už unavení, tými aférkami, kto co ako získal, či úspešne typoval v loterii, alebo uspesne ofajcil obchodneho partnera alebo si na tom zarobil na zbere jahod v nemecku.
Stale vypisujes, ako su ludia v spanielsku k sebe milí, že su iní. Vies preco je tomu tak? Lebo tam spolocnost nie je tak rozpoltena a grazli, tunelari a je jedno či su v bielych golierikoch, že za to maju problem. Nemôže platiť zákon len na niekoho a na iného už nie.

P.S. Pamätam si, ako sa mi (nam) rodicia smiali v novembri 1989, že tu budu mat moc takí hajzli, že sa nam z toho oci budu pretáčať. A pretáčaju. Lebo mali pravdu!
Klimentová Viera
26.03.09,08:23
Keďže musím aj pracovať, len občas sa pozriem, ako sa tu znovu vyjadrujú názory. Nevidím však, žeby niekto fňukal, alebo nariekal za bývalým režimom. Vidím len opätovné "umravňovanie, poučovanie, či odmietanie všetkého, či nie je v súlade s jedným názorom.
Veľmi sa mi páči konštatovanie: "Ani politici a ani samotný systém nikdy nie je hlavným zdrojom zla, ktoré sa deje. Tak ako politikov si zvolia ľudia, rovnako aj ten systém tvoria oni."
Viete, čo treba urobiť. Nuž zase staré známe "Vymeniť ľud".
misomiso
26.03.09,08:55
Tak ako politikov si zvolia ľudia, rovnako aj ten systém tvoria oni."


Tak s tymto vobec nesuhlasim, (napriek tomu, ze respektujem pravo na iny nazor - samozrejme :))

Ak su k dispozicii napriklad v prezidenstskej kampani USA dvaja kandidati, ktori su sice (naoko) nominovani dvoma politickymi stranami, ale v skutocnosti ich oboch delegovala (a zaplatila im kampan) rovnaka "zlocinecka skupina", tak potom aka volba ludu.

Pred par rokmi ktorysi senator v USA vytiahol slovensku 20-korunacku ako priklad. Riesilo sa tam ubohe zabezpecenie US meny proti falsovaniu. Ten senator daval za vzor 20-kornacku, v hodnote pol dolara, ktota mala mnozstvo ochrannych znakov, zatial co dolare (vratane najvyssich nom. hodnot) v podstate ziadne.

Myslim, ze podobne teraz plati aj o volbe prezidenta. Z tohto pohladu my sa mozeme tesit, mame to 100 x lepsiu demokraciu. Az na par detailov (premier robi Gasparovicovi kampan za statne) je tu priama volba z celeho spektra kandidatov, pravicovych, lavicovych, extremne lavicovych, krestanskych, obcianskych (Bollova) a zucastnila sa aj jedna modelka. Teda tu naozaj plati, ze akeho prezidenta si zvolime, takeho budeme mat.

Bohuzial - pre zdravy vyvoj sveta by asi bolo lepsie ak by to bolo opacne. Keby USD bol lepsie zabezpeceny proti falsovaniu ako nejaka bezvyznamna vychodoeuropska mena a keby volby prezidenta v USA boli plurlitnejsie ako volby v podstate (s prepacenim) z celosvetoveho hladiska malo vyznamnej malej stredoeuropskej krajine, akou je Slovensko.
Klimentová Viera
26.03.09,10:10
Citát:
Pôvodca textu príspevku: Klimentová Viera
Tak ako politikov si zvolia ľudia, rovnako aj ten systém tvoria oni."

Tak s tymto vobec nesuhlasim, (napriek tomu, ze respektujem pravo na iny nazor - samozrejme )
Veď s tým nesúhlasím ani ja. To nie je môj názor. Je v úvodzovkách a patrí niekomu inému (Bastian). Preto je tam ten dodatok.
Bastian
26.03.09,10:25
Ani politici a ani samotný systém nikdy nie je hlavným zdrojom zla, ktoré sa deje. Tak ako politikov si zvolia ľudia, rovnako aj ten systém tvoria oni.

Stojím si za tým. Mimochodom nepísal som o Amerike...


Citát:
Pôvodca textu príspevku: Klimentová Viera
Tak ako politikov si zvolia ľudia, rovnako aj ten systém tvoria oni."

Tak s tymto vobec nesuhlasim, (napriek tomu, ze respektujem pravo na iny nazor - samozrejme )
Veď s tým nesúhlasím ani ja. To nie je môj názor. Je v úvodzovkách a patrí niekomu inému (Bastian). Preto je tam ten dodatok.
Rád by som vedel, s čím konkrétne tam nesúhlasíš.

S tým, že si ľudia volia tých politikov? Jedna otázka k tomu - odkiaľ prichádzajú tí politici - z Marsu? Prichádzajú vždy z radov tých ľudí...

Alebo snáď nesúhlasíš s tým, že ľudia sú spolutvorcovia toho systému?
Tak mi vysvetli postavenie človeka v komunizme - tam boli spolutvorcovia systému? Ani tam?
Ľudia ako ty sa vždy iba snažia vyvliecť zo zodpovednosti... a potom môžu hrdo povedať, to nie ja to oni...
Bastian
26.03.09,10:39
Aj na tomto chorom ťahu čo spravili (so šrotovným) súcitný socialisti je pekne vidieť ich páky. Iba takýmto spôsobom dokážu stimulovať... Toto bol taký rýchlokurz socialistického zmýšľania.

Nie že by podporili radšej veci, ktoré by z dlhodobého hladiska posunuli Slovákov dopredu... Čím? No predsa zjednodušením podnikania - t.j. aby bol aj vstup aj samotné podnikanie prehľadnejšie a jednoduchšie. Takých, čo sa chcú sami postaviť na vlastné nohy a postarať sa sami o seba treba odmeniť aspoň menšou buzeráciou.

Ale im sa asi viac páči, keď môžu byť tí, ktorí dávajú tým dlaniam, ktoré sa k nim načahujú...

Oni sú tak krátkozraký, že nevidia ďalej ako na 1m. Pravdaže tá 1 miliarda išla do luftu a to úplne zbytočne.

Dokážu byť hrdinovia iba dovtedy, kým je špajza plná.
duves
26.03.09,10:51
Už sa tym šrotovnym opakujes. Myslim, že sme to spominali x-krat. A je to dohoda na urovni velmi silneho lobbingu auto priemyslu. Je to vidiet, ved k tomu pristupili clenske staty EU a zacali s tym ak si dobre spominam v nemecku.Ak by tu bol fuzaty vypravčí ako premier, tak to urobi tiež. Lebo by musel. Je to dikatura korporacii. To nie je socializmus.
wagner
26.03.09,11:10
tetrisss myslím si, že by bolo dobré tému už uzavrieť. Nič nové sa tu podľa mňa neobjaví a téma sa začína zvrhávať iným smerom. Zváž môj návrh.
Klimentová Viera
26.03.09,11:11
Áno, ľud je tvorcom dejín. To je nepopierateľné. Len vždy záleží na tom, ako sa preskupujú sily. Na ktorej strane je ich viac. Tak je to aj vo voľbách. Aj politické strany tvoria ľudia. Ale diskutovať s vami, ktorý chcete, aby som vysvetlila "postavenie človeka v komunizme", ktorý ešte nikde na svete nebol, je asi zložité. Museli by ste historicky poznať striedanie a členenie spoločensky ekonomických formácií a diskutovať sa dá len s ľuďmi prístupnými aj iným názorom, ako tým svojím.
Vyhýbala som sa reakcie na vás práve pre nasledovné vyjadrenia: "Ľudia ako ty sa vždy iba snažia vyvliecť zo zodpovednosti". Ako sa na to dá reagovať? Osobujete si právo urážať všetkých, ktorí vás čo i len trošku popŕhlia iným názorom ako máte vy.Veď ak by som používala vaše metódy diskusie, musela by som prejsť na vašu úroveň. Ste zrejme konfliktný typ človeka a takým je najlepšie sa vyhýbať. Diskutovať sa dá len s človekom inteligentným a otvoreným iným názorom. O presviedčaní nehovorím, pretože je jasné, že čokoľvek, akýkoľvek argument sa tu použije, iný ako je ten váš názor je neprípustný. Hodnoťte a analyzujte oponentské príspevky, je to zrejme váš koníček a potešenie.
Bastian
26.03.09,11:12
Už sa tym šrotovnym opakujes. Myslim, že sme to spominali x-krat. A je to dohoda na urovni velmi silneho lobbingu auto priemyslu. Je to vidiet, ved k tomu pristupili clenske staty EU a zacali s tym ak si dobre spominam v nemecku.Ak by tu bol fuzaty vypravčí ako premier, tak to urobi tiež. Lebo by musel. Je to dikatura korporacii. To nie je socializmus.
Že práve ty tu ideš niekoho napomínať, že sa opakuje :):):). Aké riešenie si tu nbapísal v tých 105 príspevkoch čo si sem napísal? Nemáš ani vlastný názor ani predstavu... iba sa čosi na teba nalepilo pri pozeraní stránky dolezite.sk... iné si tu nerobil, iba dával do pozornosti rôzne články. Na čom by nič nebolo, keby si aspoň napísal svoju predstavu...

Že to nie je socializmus? Práve že to je krásny príklad. Ale ten kto iné nevie iba sa vykrúcať, sa poobzerá okolo seba a rýchlo nájde vinníka.
-------------------------------------------------------------------------

?
Napíš konečne svoju predstavu ako si predstavuješ vytvorenie funkčného systému, kde by nebola žiadna manipulácia.

?
A napíš, či si naozaj myslíš, že by sme mali žiť v režime, kde treba klamať a hrať divadielko (viď. tvoj príspevok Hospodarska kriza a co s nou (http://www.porada.sk/998578-post473.html))
duves
26.03.09,11:45
A napíš, či si naozaj myslíš,...
Vierka už napísala s predstihom.
http://www.porada.sk/1001096-post538.html

Vecer pred spanim si to opakuj. Ak nebudes niecomu rozumiet, pýtaj sa.
Sme trpezlivý.
duves
26.03.09,12:11
Hnus už prerasta do poslednych fáz.
zdroj: www.osud.cz (http://www.osud.cz)




Děti proti korporacím
Když před léty napsala Barbara Marciniak, že nástup Nového světového řádu zastaví děti, tak jsem tomu nerozuměl. A vida, jsou tady první vlaštovky - a jak jinak rovnou z Českého království ...Karta blázna se na nás směje z Českého parlamentu, ze včerejšího bruselského projevu ex-premiéra Topolánka a i ze školních lavic. Tady to je nejpůvabnější...Nestydatá školačka Gábinka způsobila nevědomky rozvrat v mladoboleslavské škodovce. To, co nedokázala finanční krize importovaná přímo z centra všech korporací, se podařilo mladičké krásce z Čech...

"Společnost Škoda Auto hrozí výpovědí 80 zaměstnancům, kteří v pracovní době sledovali masturbující školačku z Mostecka. Volně dostupné amatérské porno ale na internetu sledovalo prý až 950 zaměstnanců slavné automobilky!"
******************
"Podle mluvčího Škody Auto Jaroslava Černého zaměstnanci porušili pracovní disciplínu! Černý také důrazně odmítl spekulaci, že zamýšlený vyhazov kvůli pornu je zastíracím manévrem pro propouštění kvůli finanční krizi!"
Korporátní vlastníci se obávají nejen školačky, ale i odborové organizace, která musí výpovědi potvrdit. Také mne to napadlo, že celá záležitost je ještě rafinovajší ... Ano , je to zastírací manévr finančních jestřábů z firmy, aby mohli vyčistit svoje portfolio od přebytečného manpoweru ...na dlažbu s nimi, protože čumí na pornografii ...
Bravo, Gábinko
Achaia
více zde (http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-domaci/112266/53-vterin-porna-80-vyhozenych-co-na-to-gabina-16.html): http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-domaci/112266/53-vterin-porna-80-vyhozenych-co-na-to-gabina-16.html (http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-domaci/112266/53-vterin-porna-80-vyhozenych-co-na-to-gabina-16.html)
Pozn . jm: Ano, když dva dělají totéž, není to zřejmě totéž, řekli si mocní koncernu Škoda - Volkswagen. Totéž to není. Manažeři to dělají, lid poddaný se na to pouze kouká a slintá u počítačů. I to se však nesmí. Od představenstva korporace, která část svého zisku v reprezentačních fondech utrácí ve velkém za nevěstince svých top - manžerů (http://ekonomika.idnes.cz/ekonomika.asp?r=ekonomika&c=A050926_222908_ekonomika_ad) (někteří z nich byli dokonce souzeni, pak vše bylo zameteno pod koberec - http://ekonomika.idnes.cz/ekonomika.asp?r=ekonomika&c=A050926_222908_ekonomika_ad) a doslova projebali téměř 2 miliony korun, mne to opravdu, ale opravdu nepřekvapuje... :) Krásná a poučná doba, ten pozdní kapitalismus.
Martasch
26.03.09,12:46
?
Napíš svoju predstavu ako si predstavuješ vytvorenie funkčného systému, kde by nebola žiadna manipulácia.



Bastian doporučovala by som ti založiť novú tému s názvom
Napíš svoju predstavu ako si predstavuješ vytvorenie funkčného systému, kde by nebola žiadna manipulácia.

Vyzývaš ostatných, aby napísali svoju predstavu, ale nenašla som /možno zle hľadám/ tvoju. A tam môžeme diskutovať a diskutovať a ..... nepísať mimotemy tu.
buchač
26.03.09,13:02
Liek na liečbu , okrem iného , ....podávať však len v malých dávkach http://www.celysvet.cz/skin/smile/s9929.gif
duves
26.03.09,13:37
No clovek by povedal, že rozumna reč. Len či sa niekto z G20 k tomu vyjadrí.
Otevřený dopis světovým vůdcům před schůzkou G20 od vlivného think-tanku LEAP/E2020: Poslední příležitost před velkým geopolitickým přesunem a třeskem


Franck Biancheri

Dámy a pánové,

Vaše další schůzka se odehraje za několik dní v Londýně; ale jste si vědomi, že vám zbývá necelé pololetí, abyste zabránili, aby svět zabředl do krize, jejíž vyřešení bude trvat nejméně desetiletí, a která bude doprovázena celou řadou tragédií a vřav? Proto tento otevřený dopis skupiny LEAP/E2020, která předjímala příchod „globální systémové krize“ již před třemi lety, má v úmyslu krátce vysvětlit, proč k tomu došlo, a jak omezit další škody.

Pokud jste skutečně začali mít podezření ohledně nástupu velké krize již před necelým rokem, LEAP/E2020, ve druhém vydání svého „Global Europe Anticipation Bulletin“ (GEAB č. 2) předjímala, že svět se chystá vstoupit do „spouštěcí fáze“ krize historických rozměrů. Od té doby, měsíc po měsíci, LEAP/2020 neúprosně pokračovala ve vytváření vysoce přesných předpovědí vývoje krize, kterou nyní svět trpí. Z tohoto důvodu se cítíme oprávněni napsat vám tento otevřený dopis, který, doufáme, vám pomůže při volbách, které budete muset za několik dní učinit.

Tato krize se stává čím dál nebezpečnější. Nedávno, v 32. vydání svého bulletinu, LEAP/2020 varovala ohledně znepokojení, které se týká přímo vás, vůdců G20. Pokud, až se 2. dubna sejdete v Londýně, nebudete schopni přijmout řadu odvážných a inovativních řešení, zaměřených na zásadní otázky a problémy, a nezačnete s nimi v létě 2009, pak krize způsobí koncem roku „obecný geopolitický přesun“, který ovlivní mezinárodní systém, stejně jako samotnou strukturu velkých politických celků, jako Spojených států, Ruska, Číny nebo EU. Pak bude jakákoliv příležitost, abyste kontrolovali osud 6 miliard obyvatel světa, pryč.

Vaše volba: 3 až 5 let trvající krize nebo nejméně desetiletí trvající krize?

Až doposud jste se jen pouze obávali symptomů a druhotných efektů této krize, protože vás, bohužel, nic nepřipravilo na čelení krize takového historického rozsahu. Mysleli jste si, že když do globálního stroje přilijete více oleje, tak to bude stačit, a nebyli jste si vědomi faktu, že tento motor je rozbitý a není naděje na opravu. V podstatě se musí postavit nový motor, a čas kvapí, protože mezinárodní systém se každým měsícem nadále zhoršuje.

V případě velké krize se člověk musí dostat k jádru věci. Jedinou volbou je volba mezi provedením řady radikálních změn, a tím zkrátit trvání krize a zmírnit její tragický důsledek, nebo, naopak, odmítnutím učinit jakékoliv takové změny, v pokusu zachránit, co ze současného systému zůstalo, a tím prodloužit trvání krize a zvětšit všechny negativní důsledky. V Londýně můžete 2. dubna buď vydláždit cestu k tomu, aby tato krize byla vyřešena organizovaným způsobem za 3 až 5 let, nebo vláčet svět strašlivým desetiletím.

Spokojíme se s tím, že vám dáme tři doporučení, která považujeme za strategická v tom smyslu, že pokud, podle LEAP/E2020, s nimi nebude započato tohoto léta 2009, globální geopolitický přesun se stane nevyhnutelným koncem tohoto roku a dále.

TŘI STRATEGICKÁ DOPORUČENÍ LEAP

1. Klíč řešení krize spočívá ve vytvoření nové mezinárodní rezervní měny!

Prvním doporučením je velmi prostá myšlenka: zreformujte mezinárodní měnový systém zděděný po druhé světové válce a vytvořte novou mezinárodní rezervní měnu. Americký dolar a ekonomika již nejsou schopny podporovat současný globální ekonomický, finanční a monetární řád. Dokud se tímto strategickým problémem nebudete zabývat a nebude vyřešen, krize bude narůstat. Vskutku to spočívá v krizích derivátových finančních produktů, bank, cen energií… a v jejich důsledcích ve formě masové nezaměstnanosti a kolabující životní úrovně. Je proto životně důležité, aby tato problematika byla hlavním předmětem schůzky G20, a aby první kroky směrem k řešení byly provedeny. V podstatě je řešení tohoto problému velmi dobře známé, jde o vytvoření mezinárodní rezervní měny (která by měla být pojmenována „global“), založené na koši měn, odpovídajícímu největším světovým ekonomikám, tj. americkému dolaru, euro, jenu, juanu, khaleeji (společná měna ropu produkujících zemí Perského zálivu, která by měla vzniknout v r. 2010), rublu, realu… spravována „Světovým monetárním institutem“, jehož vedení bude odrážet příslušnou váhu ekonomik, jejichž měny budou tvořit „global“. Musíte požádat MMF a dotyčné centrální banky, aby tento plán připravily na červen 2009, s datem zavedení 1. ledna 2010. To je jediný způsob, jakým můžete nastolit sdílené globální řízení, založené na sdílené měně nacházející se v centru ekonomické a finanční aktivity. Podle LEAP/E2020, pokud s touto alternativou stávajícího kolabujícího systému nebude započato v létě 2009, za předpokladu, že existuje další způsob řešení, než přístup „každý za sebe“, dnešní mezinárodní systém toto léto nepřežije.

Pokud si některé ze zemí G20 myslí, že je lepší udržet privilegia spojená se „status qou“, tak dlouho, dokud je to možné, měly by se zamyslet nad faktem, že jestli dnes mohou významně ovlivnit budoucí tvář tohoto nového globálního měnového systému, tak jakmile začne fáze globálního geopolitického přesunu, ztratí jakoukoliv schopnost tak činit.

2. Vytvořit systém bankovní kontroly co nejdříve lze!

Druhé doporučení již bylo zmíněno mnohokrát v předchozí debatě o vaší nadcházející schůzce. Mělo by proto být snadno přijatelné. Týká se vytvoření, a to před koncem tohoto roku, systému bankovní kontroly v globálním měřítku, a uzavření všech „černých děr“ systému. Řada možností již byla našimi experty navržena. Nyní si vytvořte svůj názor: znárodněte všechny finanční instituce tak brzy, jak je nezbytné! Je to jediný způsob, jak zabránit novému kolu masivního zadlužení z jejich strany (takové kolo, které výrazným způsobem přispělo ke stávající krizi), a jak ukázat obecné veřejnosti, že máte nějakou důvěryhodnost pro jednání s bankéři.

3. Přimějte MMF, aby ohodnotil americký, britský a švýcarský finanční systém!

Třetí doporučení se týká politicky citlivé problematiky, která nemůže být ignorována. Je klíčové, aby, ne později než v červnu 2009, MMF předložil G20 nezávislé ohodnocení tří národních finančních systémů, nacházejících se v srdci současné finanční krize: USA, UK a Švýcarska. Žádné udržitelné doporučení nemůže být efektivně zavedeno, dokud nikdo jasně nechápe škodu způsobenou krizí uvnitř těchto tří pilířů globálního finančního systému. Již není nadále čas být slušný k zemím nacházejícím se v centru stávajícího finančního chaosu.

Napište jednoduché a krátké prohlášení!

A nakonec nám prosím dovolte připomenout, že vašim úkolem je obnovit důvěru 6 miliard lidí a milionů veřejných a soukromých organizací. Proto nezapomeňte napsat krátké prohlášení – ne více než 2 stránky, předkládající maximálně 3 až 4 klíčové myšlenky, které si mohou přečíst a pochopit laici. Pokud tak neuděláte, nikdo nebude číst, co řeknete, až na úzký okruh specialistů, a tak nevzkřísíte důvěru obecné veřejnosti a tato krize bude odsouzena stát se horší.

Pokud vám tento otevřený dopis pomůže pocítit, že historie vás bude posuzovat podle úspěchu nebo selhání této schůzky, pak to bylo užitečné. Podle LEAP/E2020 vaši občané nebudou již čekat déle než rok, než vás budou soudit. Tentokrát již při nejmenším nebudete moct říct, že vás nikdo nevaroval!

Franck Biancheri
Ředitel studií LEAP/E2020, www.leap2020.eu (http://www.leap2020.eu/)
Prezident Newropeans, www.newropeans.eu (http://www.newropeans.eu/)

zdroj: www.osud.cz (http://www.osud.cz)
tetrisss
26.03.09,18:14
Vcera som bola rozhodnuta dat temu zavriet, asi bola konstelacia hviezd nejaka divna, pretoze som sa nestacila divit, co tu niektori spolubesednici dokazovali, ale co uz. To by bol svet velmi sedy, keby sme mali nazory rovnake, mne by sa to napriklad ani nepacilo, ale slusnost a argumenty su mi prijemnejsie ako urazky a pritom si mozme donekonecna vysvetlovat svoje postoje, mozno to nie je celkom zbytocne. Ale naco temu zavriet, ked sa da vadit na tej istej teme č.2, no nie?:---
Kedze sa cez den musim zivit inak, tak mozem len vecer, takze reagujem len na jednu zjavnu smiesnost, uz ani neviem koho, ze socialisti rozdavaju srotovne, no neviem, Nemci sa mi nezdaju byt nejako komunisticky, ci socialisticky orientovani a srotovne vymysleli, ak sa nemylim oni.
A mimochodom, nic prakticke nevymyslite?:o
misomiso
27.03.09,08:04
Srotovne nijako nesuvisi so socialistami. Je to dosledok priameho lobbingu vyrobcov a predajcov aut. Iste - nie su dokazy, teda tazko hovorit priamo o korupcii, ale zavana to niecim nezdravym. Cim nachylnejsia je vlada ku korupcii, tym lahsie sa tymto skupinam presadzuju ich zaujmy. Nezalezi pritom, ci je pri moci lavicova alebo pravicova vlada.
misomiso
27.03.09,08:07
Aha, tak pardon, zrejme som sa v predchadzajucom prispevku trocha mylil. http://aktualne.centrum.sk/domov/politika/clanek.phtml?id=1178464

Ze je to lobbing je jednoznacne, no to nebrani nasmu prezidentovi, aby sa pri tom zviezol a nalezite si prihrial svoju populisticku politicku polievocku.
duves
27.03.09,10:50
Srotovne nijako nesuvisi so socialistami. Je to dosledok priameho lobbingu vyrobcov a predajcov aut. Iste - nie su dokazy, teda tazko hovorit priamo o korupcii, ale zavana to niecim nezdravym. Cim nachylnejsia je vlada ku korupcii, tym lahsie sa tymto skupinam presadzuju ich zaujmy. Nezalezi pritom, ci je pri moci lavicova alebo pravicova vlada.

Agonia sa bude predlžovať. Potom zavedu šrotovne na mladsie auta nad 8 rokov, nad 5 rokov atd. Sklári zacnu rozbijat okna, aby mali pracu...atd atd.
duves
27.03.09,10:52
2 konfliktne krajiny poslednych desaťročí.

USA stopnú snahu Číny o zavedenie novej globálnej rezervnej meny

http://ekonomika.sme.sk/c/4366406/usa-stopnu-snahu-ciny-o-zavedenie-novej-globalnej-rezervnej-meny.html
Bastian
27.03.09,15:49
Vierka už napísala s predstihom.
http://www.porada.sk/1001096-post538.html
Vecer pred spanim si to opakuj. Ak nebudes niecomu rozumiet, pýtaj sa.
Sme trpezlivý.
Som či sme?

A čo je Vierka tvoj hovorca? Bol som zvedavý na tvoj názor... A nepripadáš mi ako trpezlivý... skôr vyvedený z rovnováhy.

Asi si doteraz v živote nebol takto konfrontovaný s iným názorom, keď ťa iba vyslovenie môjho názoru primälo k tomu aby si ho označil za onanovanie. Ale aj to o niečom svedčí...


Ak by tu bol fuzaty vypravčí ako premier, tak to urobi tiež..
Keď mi nechceš povedať svoj názor ani svoju predstavu, tak mi odpovedz aspoň na to, prečo sa vysmievaš niekomu za to ako vyzerá? Na 100% mi na ňu neodpovieš normálne. A viem aj prečo...
Lebo na to neexistuje normálna odpoveď...

Vieš taký intelektuálovia ako ty, ktorí sa smejú niekomu že má fúzy, že je byciklista, že je výpravčí atď. tým iba ukazujú svoju úroveň a to že nemajú žiadny rozumný argument.


Lebo by musel. Je to dikatura korporacii. To nie je socializmus.
...ale si stále presvedčený, že by sa taký dal vybudovať však?
Ak áno, tak by bolo načase aby si napísal ako.
duves
28.03.09,17:38
duves
28.03.09,17:53
...ale si stále presvedčený, že by sa taký dal vybudovať však?

Ak áno, tak by bolo načase aby si napísal ako.



Píše ho amerika už od roku 1971:


V roku 1971, prezident Richard Nixon zmenil finančné pravidlá: Bez súhlasu kongresu zrušil viazanosť amerického dolára na zlato. Toto jednostranné rozhodnutie spravil v tichosti počas dvojdňového stretnutia na Minot Islande v meste Main, bez konzultácie s ministerstvom zahraničia alebo medzinárodného menového systému.

Prezident Nixon zmenil pravidlá, pretože v zahraničných krajinách, ktoré platili americkými dolármi, narastala nespokojnosť preto, že americké ministerstvo financií tlačilo stále viac a viac peňazí, aby mohli splatiť svoje dlhy, a preto začali vo veľkom meniť doláre priamo za zlato, čo viedlo k znižovaniu najmä americkej rezervy zlata. Súčasne s tým klesali na hodnote valuty, pretože vláda viac dovážala, než vyvážala, kvôli nákladnej vojne vo Vietname. Ako sa naša ekonomika rozrastala, dovážali sme tiež viac a viac ropy.

Jednoducho povedané, Amerika vtedy začala bankrotovať. Minulo sa viac, ako sa zarobilo.

cely clanok: http://dolezite.sk/Konspiracia_bohatych.html
Stefan2005
30.03.09,15:18
...kríza ??? alebo bohapusté zbojstvá ???...

"Skutečný problém humbuku kolem těch 135 milionů pro prémie šéfům AIG je v tom, že jde o sumu menší než 0,1% - menší než tisícina – z 183 miliard, které stát přesunul do AIG jako do cisterny, odkud peníze odtékaly někam dále. Tato částka, více než tisíckrát větší rozsahem, než ty nešťastné bonusy, na které Wall Street hráči vhodně směřují pozornost veřejnosti, nezůstala v pokladně AIG. Více jak šest měsíců se pokoušela média a kongresmani zjistit, KAM ty peníze vlastně šly. Bloomberg dokonce kvůli tomu vyvolal soudní žalobu. Všechno zbytečné. Jediné, na co všichni naráželi, byla hradba mlčení. Konečně v neděli 15. března vláda zveřejnila detaily. A skutečně – byly to detaily velmi zahanbující. Největším příjemcem státních peněz byla přesně ta firma, o které to finanční reportéři už delší dobu šeptali: Vlastní mateřská firma ministra financí Paulsona, Goldman Sachs, byla na prvním místě seznamu. AIG jí dlužila 13 miliard. Takže vzniká takovýto obraz: V září minulého roku sepsal ministr financí Paulson třístránkovou zprávu svých návrhů. V tom plánu bylo zakotveno, že cokoliv on nebo další pracovníci ministerstva financí udělali či ještě udělají (včetně jeho podřízených rovněž z Goldman Sachs) nemůže být legálně zpochybněno, nemůže být vráceno zpátky a je vyloučeno jakékoliv stíhání. Tyto podmínky rozčílily kongres tak, že první verze tohoto návrhu byla odmítnuta."


... celý článok na http://www.zvedavec.org/komentare/2009/03/3069-skutecny-zlocin-konspirace-aig.htm?PHPSESSID=qcv2uvfg3i6sd7u7emn9vqgl76
duves
30.03.09,17:16
V súčasnom stave sa trh javí ako deformovaní dvoma spôsobmi – na trhu nie sú financie (v akejkoľvek forme), a/alebo – na trhu je prebytok výrobných kapacít. Aj jedno aj druhé je pravda a systém tak ako je nastavený nikdy nemal nádej na prežitie. Bolo len otázkou času, kedy sa vyčerpajú rôzne druhy podpory predaja (úvery, pôžičky...) a príde čas rátania. Ak sa v tomto kontexte pozrieme na “šrotovné” je to tiež iba predĺženie agónie.
http://dolezite.sk/_Kriza_systemova_chyba_alebo_rovnica_ktora_nema_ri esenie.html
betka
30.03.09,20:25
Hospodárska kríza???:rolleyes:

Pociťovať ju, riadne, máte pravdu.

Viac ma znepokojujú analytici:
" Hyperinflácia USA - 60%, 3,5 roka"

To si neviem predstaviť, to bude katastrofa. Už viem, aspoň aké lesklé, žlté darčeky budem kupovať rodinným príslušníkom....:rolleyes:
duves
31.03.09,05:27
Viac ma znepokojujú analytici:
" Hyperinflácia USA - 60%, 3,5 roka"

To si neviem predstaviť, to bude katastrofa. Už viem, aspoň aké lesklé, žlté darčeky budem kupovať rodinným príslušníkom....:rolleyes:
Ta inflacia je realna. Ak by aj netlačili nove dolare a vsetci co maju tie obrovske dolarove rezervy a chceli si za ne kupit realny tovar, tak hned narastie taka hroziva inflacia.

Mna znepokojuju tie spravy o chystanych masovych hrobov v usa. To niecim zavana, alebo skor smrdi.
duves
31.03.09,08:43
Rusko a Čína koordinujú svoje návrhy na vznik novej svetovej meny, ktorá by mala nahradiť americký dolár. V pondelok o tom informoval Kremeľ.

Keďže podľa Moskvy a Pekingu dolár ako kľúčová mena sveta zlyhal, je potrebné hľadať nové riešenia a predísť tak vzniku obdobných krízových situácii v budúcnosti.

http://dolezite.sk/Rusko_a_Cina_navrhuju_novu_svetovu_menu.html (http://dolezite.sk/Rusko_a_Cina_navrhuju_novu_svetovu_menu.html)
duves
31.03.09,12:01
jar88
31.03.09,14:39
Že práve ty tu ideš niekoho napomínať, že sa opakuje :):):). Aké riešenie si tu nbapísal v tých 105 príspevkoch čo si sem napísal? Nemáš ani vlastný názor ani predstavu... iba sa čosi na teba nalepilo pri pozeraní stránky dolezite.sk... iné si tu nerobil, iba dával do pozornosti rôzne články. Na čom by nič nebolo, keby si aspoň napísal svoju predstavu...

Že to nie je socializmus? Práve že to je krásny príklad. Ale ten kto iné nevie iba sa vykrúcať, sa poobzerá okolo seba a rýchlo nájde vinníka.
-------------------------------------------------------------------------

?
Napíš konečne svoju predstavu ako si predstavuješ vytvorenie funkčného systému, kde by nebola žiadna manipulácia.

?
A napíš, či si naozaj myslíš, že by sme mali žiť v režime, kde treba klamať a hrať divadielko (viď. tvoj príspevok Hospodarska kriza a co s nou (http://www.porada.sk/998578-post473.html))

Bastian, obdivujem vašu nekonečnú zhovievavosť a trpezlivosť.
Máte naozaj dobré argumenty, ale tá účinnosť je nulová.

Nechápem tú húževnatosť, s ktorou sa bránia vaši oponenti, alebo skôr tie ich závity.
duves
01.04.09,04:37
TOTO je typický SPLETANISTA . :D


Napíše / nechá zapôsobiť BOMBASTICKÚ informáciu a vymaže:D
Cau mpetrzel, už si tu opäť?
Čo doma, vsetko v poriadku? Nebud trochar, napíš nieco o sebe. Co robiš, koníčky a tak.:D
duves
01.04.09,04:40
Denda
01.04.09,05:52
duves
01.04.09,06:06
Dobrý článok:
http://kollar.blog.hnonline.sk/c1-36516240-svetova-hospodarska-kriza-alebo-kriza-politickych-elit

Samozrejme s mnohymi argumentami možno suhlasiť, no mnohe vzbudzuju, aspon mne otazku. Takže k tejto argumentacii:
"Príčinou súčasného stavu je zlyhanie štátnej regulácie kapitalizmu. Liberálna, neregulovaná ekonomika ani zlyhať nemohla, lebo liberálny a deregulovaný trh v reálnom svete nikdy neexistoval."

Mam jednu skromnu otázku. Kto a naco potreboval regulovať financny trh, ked to tak zázračne fungovalo desaťročia?
Denda
01.04.09,06:24
Samozrejme s mnohymi argumentami možno suhlasiť, no mnohe vzbudzuju, aspon mne otazku. Takže k tejto argumentacii:
"Príčinou súčasného stavu je zlyhanie štátnej regulácie kapitalizmu. Liberálna, neregulovaná ekonomika ani zlyhať nemohla, lebo liberálny a deregulovaný trh v reálnom svete nikdy neexistoval."

Mam jednu skromnu otázku. Kto a naco potreboval regulovať financny trh, ked to tak zázračne fungovalo desaťročia?

Veď práve, že zázračne. Typickým príkladom bola aféra firmy Enron.
Bastian
01.04.09,16:09
...je dolezite(.sk) mať dobré zdroje. No je fajn mať aj vlastný názor...;)

http://www.youtube.com/watch?v=qVk7-XlLQ7Q&feature=related
duves
02.04.09,09:35
Vidim to tak, že čoskoro bude na internete cenzura ako prasa. A to co sme skor narodení zažili do roku 1989 v tlači a v mediach bol iba slaby odvar čo príde.
http://project-respublica.blogspot.com/2009/03/rockefeller-internet-je-najvacsim.html (http://project-respublica.blogspot.com/2009/03/rockefeller-internet-je-najvacsim.html)
Filip Glasa
02.04.09,11:34
aby sa zmenilo v zakonoch tohto statu a tym nam pomohlo prekonat toto vazne obdobie

osobne si myslím, že netreba nejak zvlášť upravovať legislatívu kvôli ekonomickému cyklu. A tiež nie vtedy keď je kríza väčšia ako je dnes.

To kvôli čomu sme posledné roky leteli všetci hore teraz spľaslo. A tak ako sme sa vedeli vyrovnať bez pomoci štátu s rastom :-) , tak si musíme pomôcť aj pri poklese.
Bastian
03.04.09,12:53
Vidim to tak, že čoskoro bude na internete cenzura ako prasa. A to co sme skor narodení zažili do roku 1989 v tlači a v mediach bol iba slaby odvar čo príde.
http://project-respublica.blogspot.com/2009/03/rockefeller-internet-je-najvacsim.html (http://project-respublica.blogspot.com/2009/03/rockefeller-internet-je-najvacsim.html)
Začínam mať z teba pocit, že ti to robí dobre...

Počul si aj o tom, že sa má Zem zraziť s veľkým asteroidom? A že nás čaká veľká potopa? Alebo ďaľšia doba ľadová? Skús ešte napísať čo nás čaká a čo príde :).
Dáša_
03.04.09,13:43
Počul si aj o tom, že sa má Zem zraziť s veľkým asteroidom? :).

Ja viem, že som mimotemy ale nedá mi - vraj sa stretnutia s asteroidom nemusíme obávať - stačí k nemu vystreliť raketu a tam potom rozsypať prášok, aký sa dáva do laserových tlačiarní - tým sa zmenia tepelne pomery (tuším začne to teplo pohlcovať a nei odrážať) a asteroidu sa vďaka tomu vychýli dráha. A už nás netrafí :cool::cool: (tak nejak podobne rozprával grygar a tomu ja veru verím :):))
duves
03.04.09,15:57
Toto je prekročenie hranic vsetkych etik. ( Nabuduce co zobrazia?)
http://www.reflex.cz/
http://www.reflex.cz/images/obalka/rxobalka.jpg
Stefan2005
04.04.09,15:18
"Příčinou krise je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek.

V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku.

Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání.

Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem.

Tomáš Baťa 1932"

Zdroj: Baťa pojmenoval opravdový původ finanční krize už před 77 lety na:

http://buzzmag.cz/bata-pojmenoval-opravdovy-puvod-financni-krize-uz-pred-77-lety-04-04-2009
orlica
06.04.09,20:29
Stefan velka Ti vdaka za prispevok a pravdive Batove slova!Len sa desím a nechapem, preco sa týmto presnym receptom na krizu, neriadi cely financny a politicky svet,ale nas zenú do skutocne hlbokej a celosvetovej krizy vdaka takym stupiditam ako je srotovne a bilion zelenych toaletnych papierikov na help-ovanie v juesej,ktore natlacia bez akejkolvek krycej hodnoty,bez produktivity, okrem roztocenia sialeneho kolesa na rozhadzovania penazi :-( Pritom staci,aby sa kazdy uskromnil v pmere svojich moznosti,tak aby si zachoval dôstojny zivot
misomiso
06.04.09,21:17
...je dolezite(.sk) mať dobré zdroje. No je fajn mať aj vlastný názor...;)

http://www.youtube.com/watch?v=qVk7-XlLQ7Q&feature=related

Tak to sa niekomu podarilo. Priznam sa, ze som to zazil na vlastej kozi, ale takto to spojit do jedneho videa na to by som si asi nespomenul. No - nie nadarmo sa vravi, ze historia sa opakuje.
Bastian
07.04.09,05:20
Tak to sa niekomu podarilo. Priznam sa, ze som to zazil na vlastej kozi, ale takto to spojit do jedneho videa na to by som si asi nespomenul. No - nie nadarmo sa vravi, ze historia sa opakuje.
To čo fungovalo vtedy, funguje aj teraz...

Žádnej z nás nebere takový platy proste jako berou oni...:)
No tak rekneme pani Zagorová je to milá holka všechno no ale...:) Páči sa mi jeho výraz tváre, keď to hovorí:).
duves
07.04.09,05:54
Stefan velka Ti vdaka za prispevok a pravdive Batove slova!Len sa desím a nechapem, preco sa týmto presnym receptom na krizu, neriadi cely financny a politicky svet,ale nas zenú do skutocne hlbokej a celosvetovej krizy vdaka takym stupiditam ako je srotovne a bilion zelenych toaletnych papierikov na help-ovanie v juesej,ktore natlacia bez akejkolvek krycej hodnoty,bez produktivity, okrem roztocenia sialeneho kolesa na rozhadzovania penazi :-( Pritom staci,aby sa kazdy uskromnil v pmere svojich moznosti,tak aby si zachoval dôstojny zivot

(Ne) konania vlad su pod tlakom korporacii.
Už su vidno tie nesystemove dopady za šrotovne. V BA vo volkswagene bude opäť nutene volno. Ceska skoda nestaci vyrabať a šrotovne v čr nezaviedli.
http://www.etrend.sk/servis/spravy-sita/sdku-srotovne-je-prikladom-zleho-pristupu-vlady-ku-krize/164115.html
Bastian
07.04.09,07:22
Tak to sa niekomu podarilo. Priznam sa, ze som to zazil na vlastej kozi, ale takto to spojit do jedneho videa na to by som si asi nespomenul. No - nie nadarmo sa vravi, ze historia sa opakuje.

Keď sa páčilo to video, tak si pozri aj toto :):

Tu je odhalené tajomstvo strátégie strany SMER
http://www.youtube.com/watch?v=3CFnxsadnNs&feature=related
duves
07.04.09,08:26
Tak to sa niekomu podarilo. Priznam sa, ze som to zazil na vlastej kozi, ale takto to spojit do jedneho videa na to by som si asi nespomenul. No - nie nadarmo sa vravi, ze historia sa opakuje.

V tom čase už bolo rozhodnute ( http://www.matrix-2001.cz/v2/default.aspx?aid=3275 ) . Blbcom odovzdali vedenie strany. Pokial si dobre spominam tiež, tak pred Jakešom nikto taku konfrontaciu nespomenul.
misomiso
07.04.09,17:04
Ja mám pocit, že by si zaslúžilo podporu také drobné podnikanie, skoro až výmenný obchod. A toto registračné pokladne hodne komplikujú.
Také obyčajné trhy, nie samozrejme plné lacného čínskeho oblečenia. Ale skor také povedala by som farmárske. Toto mne osobne veľmi chýba. Sú ľuda, čo by aj predávali, ale komplikácie s registračkami ich odrádzajú.

Presne tak. Stat sa snazi zufalo mat nad vsetkym totalnu kontrolu a tym vsetkemu iba skodi. Sprava sa ako paranoidny sef, ktory kontroluje vsetkych stale a vsade a nikomu nedoveruje. Potom nema kedy mysliet na svoju pracu.
tetrisss
07.04.09,17:37
Tak s tym absolutne suhlasim, byrokracia je na neuveritelnej hladine a stat spotrebuva obrovsku sumu penazi na platenie aj tak neucinnych kontrol. Slovaci su vynaliezavi..., kontroly su podkupne a tak je to cele na nic. Korupcia, byrokracia a neschopnost tych, ktori by mali byt ti mudri je neospravedlnitelna. Zial tak to bolo odjakziva, teda ako si ja pamatam.
Chyta ma celkom depka z toho, ako sa to vyvija, to sialene drahe a zbytocne srotovne, vysoke ceny oproti susedom, cim dalej je to horsie, obchod je o nicom, ziadne svetlo na konci tunela.
Nika
07.04.09,17:49
Keď sa páčilo to video, tak si pozri aj toto :):

Tu je odhalené tajomstvo strátégie strany SMER


... aj by to bolo veselé, keby to nebolo smutné...:rolleyes:
duves
08.04.09,08:32
Hospodárnost
Slovo, v socialismu často používané. Dnes, spíše nadávka, něco neslušného. Dnes je nutno zvyšovat spotřebu. Třeba pomocí šrotovného. Kdo propaguje hospodárnost a úspory, škodí státu. Státu klesá DPH a další daně. Škodí energetickým společnostem – klesají jim tržby. Škodí nakonec celé globální světové ekonomice, neboť ta vyžaduje spotřebu. Konzum. Proto se slovo hospodárnost, úpory, již v médiích ani nevyskytují.
Nenechte se nachytat. Vyberte si. Buď budete myslet, nebo platit a naříkat.

http://dolezite.sk/Srotovne_versus_investice_do_uspor.html
cathyc
08.04.09,09:14
Zvláště na Slovensku by člověk čekal po této letošní plynové krizi jiné chování státu. Stát by měl pobízet dotacemi lidi do úspor. Snižovat závislost občanů na dovozovém ruském plynu.
A nikoliv kupovat nové plechové miláčky, kteří budou zítra „starý šrot“.


Lenže my sme s prepáčením tak blbá horda tupcov, že to až mraky brzdí. Na to už fakt niet čo iné dodať. Neviem len či ma má tešiť to, že sa tí tupci budú voziť na nových autách, alebo, že keď narazia h... na ďalšom vývoji krízy, tak sa poučia?
Filip Glasa
08.04.09,11:42
úspory by krízu tak ako ju teraz vnímame iba zhoršili. AK chceme aby sa vrátil hospodársky rast, alebo sa aspoň zmiernil pokles, tak by ľudia mali čo najviac nakupovať a nie šetriť.

Ak hovoríme o šetrení a úsporách, tak si potom musíme pretrpieť pár rokov poklesu - a to teda neviem či by väčšina ľudí bola spokojná.
misomiso
08.04.09,16:55
úspory by krízu tak ako ju teraz vnímame iba zhoršili. AK chceme aby sa vrátil hospodársky rast, alebo sa aspoň zmiernil pokles, tak by ľudia mali čo najviac nakupovať a nie šetriť.

Ak hovoríme o šetrení a úsporách, tak si potom musíme pretrpieť pár rokov poklesu - a to teda neviem či by väčšina ľudí bola spokojná.

Uspory ludi este nikdy nevyvolali ziadnu krizu. Zato neustale zadlzovanie a investicie do vyrobnych kapacit, ktore tvoria nadvyrobu ano.
bepo
08.04.09,17:32
Lenže my sme s prepáčením tak blbá horda tupcov, že to až mraky brzdí. Na to už fakt niet čo iné dodať. Neviem len či ma má tešiť to, že sa tí tupci budú voziť na nových autách, alebo, že keď narazia h... na ďalšom vývoji krízy, tak sa poučia?
Prečo by mal byť niekto kto si kúpi nové auto tupec a blbec? Tým chceš povedať že doteraz, v čase hospodárskeho rastu, neexistovali ľudia čo nemali na splátky auta? To ako fakt?
Ak mám porovnať šrotovné 2 mld Sk z ktorého nemám priamy prospech,iba nepriamy že šunky a vraky zmizli z ciest (80% áut bolo starších ako 16 rokov) a 4 mld Sk ktoré sa dali na výstavbu ubytovne pre posrancov NR SR na bratislavskom hrade a na vybudovanie tunelu medzi posraneckou ubytovňou a NR SR z ktorého nemám priamy ani nepriamy prospech tak jednoznačne vyhráva šrotovné a nechápem prečo sa stále niekto obúva do veci korej nerozumie a ďaleko horšie veci ostávajú bez povšimnutia.
K šetreniu a spotrebe- vždy je na vážkach čo uprednostniť, v 1998 som kupoval fax na kancelársky papier Panasonic za 23 000 Sk čo bola asi dvojmesačná priemerná mzda, keď sa pokazil v 2003 tak som kúpil nový fax na kancelársky papier Panasonic za 2 500 Sk čo bola asi jedna osmina priemerného platu. A pri veľa ďaľších vecí je to podobne. Pri takýchto cenách pokazené veci nedávam opravovať ale kupujem nové.
Vzostupy a pády patria k životu a tak ich treba aj brať a nie len fňukať. Takže by som poprosil viac rozmýšlať a menej vkladať pseudovýroky a pseudopravdy od rádobyspasiteľov sveta, nie všetko je pravda.
misomiso
08.04.09,17:36
nechápem prečo sa stále niekto obúva do veci korej nerozumie a ďaleko horšie veci ostávajú bez povšimnutia.


Nie celkom. Ak mas na mysli rekonstrukciu hradu pocas krizy, tak opozia na to opakovane upozornuje. No v demokracii stat riadi vacsina, (v tomto pripade vacsina, ktoru taketo veci netrapia) co sa prejavilo aj v poslednych prezidenskych volbach. To, ze vacsina ludi s tym suhlasi ale este neznamena, ze je to spravne a to sa tyka aj srotovneho.
duves
08.04.09,17:42
úspory by krízu tak ako ju teraz vnímame iba zhoršili. AK chceme aby sa vrátil hospodársky rast, alebo sa aspoň zmiernil pokles, tak by ľudia mali čo najviac nakupovať a nie šetriť.

Ak hovoríme o šetrení a úsporách, tak si potom musíme pretrpieť pár rokov poklesu - a to teda neviem či by väčšina ľudí bola spokojná.
eeee:eek:
a to si ako na to dosiel? Ty si tusim zastanca toho otrokarskeho financneho systemu postaveneho na virtualnom svete peňazí.


Ak je toto pravda, tak sa zacinaju zmeny. Tie zmeny musia prist z toho Kašparkova zvaneho USA: http://finweb.ihned.cz/c1-36663730-podnikatele-v-usa-tisknou-vlastni-penize-lide-se-zbavuji-dolaru
cathyc
08.04.09,18:33
Prečo by mal byť niekto kto si kúpi nové auto tupec a blbec? Tým chceš povedať že doteraz, v čase hospodárskeho rastu, neexistovali ľudia čo nemali na splátky auta? To ako fakt?
Ak mám porovnať šrotovné 2 mld Sk z ktorého nemám priamy prospech,iba nepriamy že šunky a vraky zmizli z ciest (80% áut bolo starších ako 16 rokov) a 4 mld Sk ktoré sa dali na výstavbu ubytovne pre posrancov NR SR na bratislavskom hrade a na vybudovanie tunelu medzi posraneckou ubytovňou a NR SR z ktorého nemám priamy ani nepriamy prospech tak jednoznačne vyhráva šrotovné a nechápem prečo sa stále niekto obúva do veci korej nerozumie a ďaleko horšie veci ostávajú bez povšimnutia.
K šetreniu a spotrebe- vždy je na vážkach čo uprednostniť, v 1998 som kupoval fax na kancelársky papier Panasonic za 23 000 Sk čo bola asi dvojmesačná priemerná mzda, keď sa pokazil v 2003 tak som kúpil nový fax na kancelársky papier Panasonic za 2 500 Sk čo bola asi jedna osmina priemerného platu. A pri veľa ďaľších vecí je to podobne. Pri takýchto cenách pokazené veci nedávam opravovať ale kupujem nové.
Vzostupy a pády patria k životu a tak ich treba aj brať a nie len fňukať. Takže by som poprosil viac rozmýšlať a menej vkladať pseudovýroky a pseudopravdy od rádobyspasiteľov sveta, nie všetko je pravda.

Vraví sa, že trafená hus zagága...takže Ty si jeden z horlivcov, ktorý využil túto ohromujúcu šancu na pozdvihnutie našej ekonomiky? Ak by si bol dobre čítal a možno aj pochopil čo som napísala, tak by sa ťa tieto vety nemohli dotknúť. Chceš povedať, že teraz bude na našich cestách bezpečne? Prepáč, ale šofér som už nejaký ten piatok a zatiaľ viem hlavne jednu vec, najviac nehôd čo vidím na cestách spôsobujú ľudia s veľkým množstvom koní pod kapotou, mysliac si, že sú tým pádom pánmi ciest. Nech sa odprace do jarku nejaký tralajdo na škodovečke. Gro toho čo som chcela svojím predchádzajúcim možno trochu drzým príspevkom povedať je hlavne to, že za add1 nám ten skvelý nápad so šrotovným vôbec nepomôže a nám myslím našej ekonomike a za add2 už hromada úžasne múdrych ekonómov zmenila x-krát vízie tejto krízy...to mi vraví len jedno...nik nevie ako to dopadne a v tejto situácii navádzať ľudí, aby sa zadlžovali je absolútne nemorálny čin. Okrem toho mám nárok písať sem svoje názory tak ako aj Ty a preto ma láskavo neupozorňuj na to, aby som viac rozmýšľala, čo keby si si svoje upozornenie vzal k srdcu radšej Ty sám.
NEVIDÍME BRVNO VO SVOJOM OKU, ALE V CUDZOM NÁM VADÍ AJ SMIETKA.
tetrisss
08.04.09,18:44
Cathyc, super. Je to tak, ja si inak myslim, ze tych, ktori to auto vzali na uver ci lizink to nadsenie po troch styroch mesiacoch splacania prejde. Jasne je to podpora Ceskej republiky, nam tieto peniaze urcite budu niekde chybat, a kto sa tu robi, ze tejto krize rozumie, tak mu neverim.
cathyc
08.04.09,19:03
tetrisss, na tom našom maličkom Slovensku sa potuluje toľko odborníkov na riešenie krízy až sa divím, že ešte nesedia niekde u amíkov a neriešia neriešiteľné. V každom prípade beriem to, že každý z nás to môže vidieť trochu inak. Závidím niektorým ľuďom ten optimizmus , ktorý ich v tejto oblasti opantáva....bojím sa však toho, že to ich prebudenie bude tvrdé. Ono je dobré byť optimista, ale treba rozlišovať medzi optimizmom a sebaklamom.
tetrisss
08.04.09,19:11
Ja im to, tymto sikovnym, tiez vravim, vezmi nohy na plecia a utekaj tam, kde budes platny, naco sa flakat.:D
tetrisss
08.04.09,19:13
Ozaj, vies aka je definicia optimistu? je to zle informovany pesimista...
duves
09.04.09,04:43
Práve prebieha dalsia fáza tzv.korporátneho fašizmu. Prve fázy sa u nas realizovali tzv.malou a velkou privatizaciou v 90 rokoch. Občan je iba clankom v spotrebe, nič viac a ak ju bude chciet znižovať, tak sa mu klepne po gebuli, aby sa prebral. Preto to šrotovne.
Ak by malo mať niečo logiku, tak nech predajcovia znižia ceny tovarov tak, aby sa to nemuselo dotovať zo štatneho rozpočtu, t.j. z verejnych financii, čo vlastne zaplati opäť občan.
bepo
09.04.09,05:05
Vraví sa, že trafená hus zagága...takže Ty si jeden z horlivcov, ktorý využil túto ohromujúcu šancu na pozdvihnutie našej ekonomiky? Ak by si bol dobre čítal a možno aj pochopil čo som napísala, tak by sa ťa tieto vety nemohli dotknúť. Chceš povedať, že teraz bude na našich cestách bezpečne? Prepáč, ale šofér som už nejaký ten piatok a zatiaľ viem hlavne jednu vec, najviac nehôd čo vidím na cestách spôsobujú ľudia s veľkým množstvom koní pod kapotou, mysliac si, že sú tým pádom pánmi ciest. Nech sa odprace do jarku nejaký tralajdo na škodovečke. Gro toho čo som chcela svojím predchádzajúcim možno trochu drzým príspevkom povedať je hlavne to, že za add1 nám ten skvelý nápad so šrotovným vôbec nepomôže a nám myslím našej ekonomike a za add2 už hromada úžasne múdrych ekonómov zmenila x-krát vízie tejto krízy...to mi vraví len jedno...nik nevie ako to dopadne a v tejto situácii navádzať ľudí, aby sa zadlžovali je absolútne nemorálny čin. Okrem toho mám nárok písať sem svoje názory tak ako aj Ty a preto ma láskavo neupozorňuj na to, aby som viac rozmýšľala, čo keby si si svoje upozornenie vzal k srdcu radšej Ty sám.
NEVIDÍME BRVNO VO SVOJOM OKU, ALE V CUDZOM NÁM VADÍ AJ SMIETKA.
Tak od začiatku- mňa sa šrotovné dotklo iba tým spôsobom že zmizli vraky okolo mňa, ja na šunkách nejazdím. Tu je crash test 15ročného Volva a 3 ročného Renaultu Modusu aby vedeli o čo sa jedná aj tí čo si myslia že staré autá sú rovnaké ako nové len lacnejšie
http://www.youtube.com/watch?v=k3ygYUYia9I .
Ojazdené by som si kúpil iba oldtimera ale s tým sa zase nejazdí ako s bežným autom. To, že skoro štvrtina vodičov nikdy nemala dostať vodičské oprávnenie je môj názor a veľa ľudí vytvára krízové situácie lebo nevie šoférovať a bohužiaľ si to ani neuvedomujú a ani si to nepriznajú. Toť vo vedľajšej téme sa jedna pani rozčulovala že im rakúska polícia dala pokutu lebo medzi dedinami išli bezdôvodne pomaly a vytvorili kolónu. Vôbec nechápe ako sa má šoférovať.
O tom premýšlaní to nebolo konkrétne na Teba ale ak sa podľa toho zariadiš nebude to na škodu, bolo to skôr na iných ktorí sem dávajú linky na pofidérne články. Keď sme u automobilizmu tak je dobrý nápad robiť hybridy ako Lexus len si človek musí uvedomiť že po 5 rokoch tie akumulátory treba vymeniť a stoja sai 500tis Sk takže taký hybrid je super kauf :)
Slovensko je čiste proexportná krajina takže moc by sme nemali vyskakovať či to pomôže priamo nám lebo ak si EU a USA uzatvorí trh tak sa naspäť vrátime ku koňom,hnoju a okopávaniu zemiakov.
duves
09.04.09,09:17
Pomenovanie "stare auto" nemože vychádzať z jeho veku. Kamoš má 11 rocnu garažovanu oktaviu s 85 tisic km. No bol by šialenec to vyhodiť koli hysterii okolo šrotovneho.

A ako som čítal v jednej diskusii. Nove auta su tak rafinovane vyrabane, aby si ludia SVOJPOMOCNE neopravili nič. Ani brzdy, lebo su to cele bloky. Ani olej nevymenili a tomu sa da elegantne zabranit - auto musi byt na plošine, alebo treba mat k dispozícii jamu.
Opravar pračiek - riesim to inde ( http://www.porada.sk/t100911-zaruka-na-pracku-whirlpool.html#post1009733 ) hovoril, že na novych typov sa nedaju vymenit ložiska. Lebo nadoba s ložiskami tvori jeden nerozoberatelny celok. Ak sa zničia ložiska, pračka musi isť do šrotu, pričom zdravy rozum hovori, že treba vymeniť 2 ložiská po 40 korun. Kapitalizmus nema zdravy rozum, lebo potrebuje pre svoje prežitie spotrebu, nadspotrebu. Kto nespotrebuje, je proti nemu.
cathyc
09.04.09,11:27
Tak od začiatku- mňa sa šrotovné dotklo iba tým spôsobom že zmizli vraky okolo mňa, ja na šunkách nejazdím. Tu je crash test 15ročného Volva a 3 ročného Renaultu Modusu aby vedeli o čo sa jedná aj tí čo si myslia že staré autá sú rovnaké ako nové len lacnejšie
http://www.youtube.com/watch?v=k3ygYUYia9I .
Ojazdené by som si kúpil iba oldtimera ale s tým sa zase nejazdí ako s bežným autom. To, že skoro štvrtina vodičov nikdy nemala dostať vodičské oprávnenie je môj názor a veľa ľudí vytvára krízové situácie lebo nevie šoférovať a bohužiaľ si to ani neuvedomujú a ani si to nepriznajú. Toť vo vedľajšej téme sa jedna pani rozčulovala že im rakúska polícia dala pokutu lebo medzi dedinami išli bezdôvodne pomaly a vytvorili kolónu. Vôbec nechápe ako sa má šoférovať.
O tom premýšlaní to nebolo konkrétne na Teba ale ak sa podľa toho zariadiš nebude to na škodu, bolo to skôr na iných ktorí sem dávajú linky na pofidérne články. Keď sme u automobilizmu tak je dobrý nápad robiť hybridy ako Lexus len si človek musí uvedomiť že po 5 rokoch tie akumulátory treba vymeniť a stoja sai 500tis Sk takže taký hybrid je super kauf :)
Slovensko je čiste proexportná krajina takže moc by sme nemali vyskakovať či to pomôže priamo nám lebo ak si EU a USA uzatvorí trh tak sa naspäť vrátime ku koňom,hnoju a okopávaniu zemiakov.

Ja sa koní, hnoja a ani okopávania zemiakov vôbec nebojím. To sú aspoň udržateľné hodnoty, čo sa teda o autách povedať nedá. Tým nechcem povedať, aby sme sa vrátili na stromy, ale to ako plytváme, napr aj v nemalých veciach akými sú autá je krátkozraké a samozrejme dlhodobo neudržateľné. Duves to správne pomenoval, vyrábajú sa dnes neopraviteľné výrobky len preto, aby sme boli nútení kupovať sústavne nové a nové. Tak je to samozrejme aj s autami a mňa by teda ohromne zaujímalo, kam budeme všetok ten svoj odpad vyhadzovať keď už zem bude celá prevŕtaná našimi odpadkami? Okrem toho kde budeme brať zdroje na výroby tej hrúzy odpadu? Padla tu raz niekde veľmi dobrá otázka, ak amíci vyprodukujú 20% a spotrebujú 40%, kde vzali tých 20%, ktoré nevyprodukovali? A presne toto sme sa začali učiť aj my. Len spotreba, hromadenie množstva nepotrebných vecí a dokedy? Žiť v súlade s prírodou, učiť sa šetriť, využívať obnoviteľné zdroje, to neznamená krok do praveku, ale je to krok k vyspelosti. Dnes už sú technológie tak ohromne vyspelé, že myslieť si, že sa to inak ako takto nedá je hlúposť. Všetko sa to deje len pre peniaze. Niekto, kto chce len hrozne zarábať a v každom oku má dolárovky predsa nebude chcieť, aby sa vyrábali dobré, kvalitné veci, ktoré vydržia trebars aj desaťročia dobre slúžiť svojmu účelu a potom sa dajú aj kvalitne zrecyklovať. Jemu predsa ide len o prachy a nič iné nemá cenu. Ja náhodou myslím aj na to čo bude, keď tu raz už ja nebudem, nechcem po sebe zanechať spúšť. Mojím heslom nie je PO MNE POTOPA.
duves
09.04.09,12:55
Ja sa koní, hnoja a ani okopávania zemiakov vôbec nebojím. .
Autor si myslel, že v nas vyvolas strach z koní, hnoja. Este stale existuje generacia co s tym nebude mat problem sa k tomu vratiť ak treba. Len som zvedavy, že ak padne raz ten virtualny svet peňazí a peňažných derivátov, že čím sa budú živiť tie obrovske zastupy financnych analytikov, maklerov a manažerov.



Padla tu raz niekde veľmi dobrá otázka, ak amíci vyprodukujú 20% a spotrebujú 40%, kde vzali tých 20%, ktoré nevyprodukovali?
To im zaistila ich mena - dolar, z ktoreho si urobili po 2.svetovej hlavnu zučtovaciu svetovu menu. Po nej rastol dopyt, tak ako rastla cena ropy a inych tovarov. Ked svet pytal bilion dolarov, tak FED ich proste vymyslel.Bolo to pomale ale nepredstavitelne zadlženie. Zato si cele desaťrocia užívali blahobytu na ukor zvyšku sveta. Alebo si niekto mysli, že oni tam pracuju usilovnejsie ako europania?
cathyc
09.04.09,13:08
[/QUOTE]im zaistila ich mena - dolar, z ktoreho si urobili po 2.svetovej hlavnu zučtovaciu svetovu menu. Po nej rastol dopyt, tak ako rastla cena ropy a inych tovarov. Ked svet pytal bilion dolarov, tak FED ich proste vymyslel.Bolo to pomale ale nepredstavitelne zadlženie. Zato si cele desaťrocia užívali blahobytu na ukor zvyšku sveta. Alebo si niekto mysli, že oni tam pracuju usilovnejsie ako europania?[/QUOTE]

Alebo je to aj preto možné, že sú kolonizátorom mnohých krajín, ale to sem asi nepatrí nie? Je to predsa konšpiračná teória, tak preboha zatvorme oči a uši.
bepo
09.04.09,13:55
Autor si myslel, že v nas vyvolas strach z koní, hnoja. Este stale existuje generacia co s tym nebude mat problem sa k tomu vratiť ak treba. Len som zvedavy, že ak padne raz ten virtualny svet peňazí a peňažných derivátov, že čím sa budú živiť tie obrovske zastupy financnych analytikov, maklerov a manažerov.
Ja z toho vôbec nemám strach len väčšine unikajú 3 dôležité fakty-
1- zatiaľ sa stretávam s rodičmi ktorí chcú aby ich deti študovali a robili práve tých manažérov, nejako sa mi nedarí stretnúť tých ktorí chcú mať zo svojich detí robotníkov
2- tú spotrebu nevytvárajú červené príšerky z Marsu ale všetci vy čo tak nadávate na nadmernú spotrebu
3- ak si má človek vybrať či za opravu ložiska starej práčky dá polovicu výplaty alebo si za celú výplatu kúpi novú tak drvivá väčšina si vyberie tú novú.
Jednoducho ak bude o záujem o drahé a kvalitné veci a budú sa aj kupovať tak sa budú vyrábať, ak je záujem o lacný brak tak sa vyrába lacný brak ale to ovplyvňujú spotrebitelia, nie výrobcovia.
dad111
09.04.09,18:07
Jednoducho ak bude o záujem o drahé a kvalitné veci a budú sa aj kupovať tak sa budú vyrábať, ak je záujem o lacný brak tak sa vyrába lacný brak ale to ovplyvňujú spotrebitelia, nie výrobcovia.
Záujem bude vždy. Len nemusia byť peniaze. Keď ľudia zarábajú veľa a bez námahy. tak si tie peniaze nevážia a míňajú na nezmysly. Na druhú stranu, ale ak by napríklad potraviny mali takú cenu, ako pred niekoľkými desatročiami, tak by aj ľudia mali záujem skôr o prácu pri ich dorábaní. Teda bol by záujem aj o život robotníka, veď mnohí podnikajú práve v dorábaní potravín, to nie je nič iné ako tvrdá práca. Tvrdé je možno aj povedať, že to čomu hovoríme kríza sú vlastne lôen odbytové problémy. Až keď by bol hlad, to by sa dalo nazvať kríza. Pokiaľ totiž nejde o život ide o ho......
tetrisss
09.04.09,18:51
Až keď by bol hlad, to by sa dalo nazvať kríza. Pokiaľ totiž nejde o život ide o ho......
Vsak vydrz, vsetko ma svoju postupnost, aj k tomu dojde...:eek:
cathyc
10.04.09,03:44
Ja z toho vôbec nemám strach len väčšine unikajú 3 dôležité fakty-
1- zatiaľ sa stretávam s rodičmi ktorí chcú aby ich deti študovali a robili práve tých manažérov, nejako sa mi nedarí stretnúť tých ktorí chcú mať zo svojich detí robotníkov
2- tú spotrebu nevytvárajú červené príšerky z Marsu ale všetci vy čo tak nadávate na nadmernú spotrebu
3- ak si má človek vybrať či za opravu ložiska starej práčky dá polovicu výplaty alebo si za celú výplatu kúpi novú tak drvivá väčšina si vyberie tú novú.
Jednoducho ak bude o záujem o drahé a kvalitné veci a budú sa aj kupovať tak sa budú vyrábať, ak je záujem o lacný brak tak sa vyrába lacný brak ale to ovplyvňujú spotrebitelia, nie výrobcovia.

To, že sa stretávaš s takými rodičmi, ktorí chcú mať zo svojich detí len manažérov, právnikov a ekonómov je spôsobené asi len tým v akom prostredí sa pohybuješ. Vieš keby to naozaj tak bolo, tak sa Ťa len spýtam čo ješ Ty? Asi to nebude vzduch, Takže to čo vkladáš do svojich úst musel niekto odmakať aj na tej roli ku ktorej sa vraj nebojíš vrátiť ani Ty. To čo si oblečieš, do akého auta sadneš, to všetko niekto vyrobil a manažér, právnik, ekonóm to asi nebol. Ale ten robotník za pásom nerozhoduje o tom z akých materiálov a akým technologickým postupom to bude vyrobené a preto sa opäť vrátim len k tomu jednému, že za to, že sa vyrábajú braky môžu nenažranci, ktorý žijú len pre peniaze. Akú mám voľbu práve kvôli kolosu ziskuchtivosti? Kazí sa mi pračka, opravár mi povedal, že treba vymeniť program za 150 Eur a potom aj ložiská lebo pračka už reve ako pavián. Kazí sa mi aj chladnička , takže paviánov mám doma dvoch a okrem toho v nej nedrží ani jedna polička, celý spodok je sústavne zaliaty vodou atď. Takže akú mám voľbu ak som tieto výrobky nekúpila až tak dávno a dala som za ne dosť peňazí? Malo by to tak byť podľa tvojich slov, že by to tým pádom mali byť kvalitné veci ak nestáli málo. Žiaľ opak je pravdou. To, že niečo stojí veľa neznamená, že je aj kvalitné, len je to vyrobené asi pre vyššiu triedu aj keď ja ňou nie som a na to, aby som si tie veci kúpila som musela pekne dlho šetriť. Takže ešte raz akú mám vlastne voľbu????
Zarazila ma ešte jedna veta od Teba citujem:- tú spotrebu nevytvárajú červené príšerky z Marsu ale všetci vy čo tak nadávate na nadmernú spotrebu, koniec citátu. Ako ty vieš akú má kto spotrebu? Veľmi rada Ti ukážem svoj životný štýl, ak budeš mať záujem a môžem Ti povedať len jedno, že nemáš pravdu. Žijem na dedine a tu väčšina ľudí žije tak ako ja. Ľudia si tu trikrát otočia každé euro, kým ho vydajú. Samozrejme aj tu je zopár jedincov, ktorí už nevedia čo s peniazmi a dávajú to vystavovaním svojho majetku všetkým na vedomie. Možno mi neuveríš, ale ak by som si mala vybrať život tých ľudí, alebo svoj, tak ja naozaj nemám nad čím váhať. Nie všetci sme vo vytržení z množstva brakov v obchodoch. Som chorá keď mám ísť nakupovať, normálne to neznášam a preto sa čoraz viac snažím o prechod na čo možno najväčší objem samozásobenia. S tým je spojené množstvo driny, ktorej sa nebojím a nie sú to len slová, ale aj činy. Vravím to hlavne preto, že to, ak niekto napíše, že sa toho nebojí môžu byť len slová.
marjankaj
10.04.09,08:09
Za socializmu boli takéto -izmy. Môžete porovnať s dneškom:


1. Fekalizmus etapa, kedy vsetci vravia, ze to stoji za hovno

2. Antifekalizmus etapa, kedy vsetci vravia, ze to nestoji ani za hovno

3. Neofekalizmus obsahuje 4 vyvojove fazy (pridal som piatu):
a/ obdobie kultu kedy jeden serie na vsetkych
b/ obdobie po kulte kedy seru vsetci na jedneho
c/ obdobie akcnej jednoty kedy seru vsetci na vsetko
d/ obdobie vrcholu kedy nie je na co srat
e/ dopĺňam kedy niet čo srať

4. Postfekalizmus etapa, kedy sa vseobecne vravi: "Kde su tie casy, ked to stalo za hovno...."



Na prekonanie jednej etapy je potrebnych spravidla viac volebnych obdobi, pricom revoluciou je kedykolvek mozny skok na vychodziu 1.etapu.
duves
10.04.09,09:10
Za socializmu boli takéto -izmy. Môžete porovnať s dneškom:
1. Fekalizmus etapa, kedy vsetci vravia, ze to stoji za hovno ....

No ved ono to sedi ako uliate na dnešok:D
16lukasko
10.04.09,09:40
Tá posledná veta v téme sa mi najviac páčila.. možno sú dobrí teoretici.. presne tak ja vidím práve tu problém pretože mnoho mnoho ludí čo je na vrcholových postoch nemá žiadne osobné skúsenosti.. sú tam ludia čo ani lopatu nevedia držať.. a tí teoretici a chamtiví ľudia nás dostali do tejto kríze.. keby komunisti neboli chamtiví a boli by tam ľudia ktorí sa rozumia vo veci.. tak by tu ešte stále bol komunizmus..
a naša ekonomika padá podľa mňa na tom istom.. teoretici a chamtiví ľudia.. pokial na Slovensku to bude fungovať ako doteraz
korupcia škandáli.. nechcem tu konkrétne vyprávať o škandááloch ktoré už dávno poznáte.. keby som bol ja vrcholný predstaviteľ určite by som nepodporoval len maloobchod.. alebo len určité odvetvie priemyslu.. snažil by som sa hladať rezervy Slovensko má obrovské možnosti.. kúpele prírodné krásy.. krásne hory.. ale kedže mnohí sú takí čo by chceli len ťažiť z toho.. myslím si že vláda by mala prijať také zákony ktoré by pôsobili na nau ekonomiku komplexne.. pokračovať v reformáách.. a čo sa týka spomínanej socialnej poisťovne s tým treba spraviť ráznu zmenu.. cestu vidím v komunikácií dobrých nápadoch a kvalitných úvahách.. treba v prvom rade podporovať obchodovanie a výrobu Slovenských podnikateľov.. skvalitniť školstvo, zdravotníctvo.. ale aj úrady kde to funguje však vieme ako.. odstrániť birokraciu..
duves
10.04.09,10:23
Tá posledná veta v téme sa mi najviac páčila.. možno sú dobrí teoretici.. presne tak ja vidím práve tu problém pretože mnoho mnoho ludí čo je na vrcholových postoch nemá žiadne osobné skúsenosti.. sú tam ludia čo ani lopatu nevedia držať.. a tí teoretici a chamtiví ľudia nás dostali do tejto kríze.. keby komunisti neboli chamtiví a boli by tam ľudia ktorí sa rozumia vo veci.. tak by tu ešte stále bol komunizmus..
a naša ekonomika padá podľa mňa na tom istom.. teoretici a chamtiví ľudia.
Lukasko, potial to stacilo napisat, ta prva polovica je vystižna.
tetrisss
10.04.09,13:01
Za socializmu boli takéto -izmy. Môžete porovnať s dneškom:


1. Fekalizmus etapa, kedy vsetci vravia, ze to stoji za hovno

2. Antifekalizmus etapa, kedy vsetci vravia, ze to nestoji ani za hovno

3. Neofekalizmus obsahuje 4 vyvojove fazy (pridal som piatu):
a/ obdobie kultu kedy jeden serie na vsetkych
b/ obdobie po kulte kedy seru vsetci na jedneho
c/ obdobie akcnej jednoty kedy seru vsetci na vsetko
d/ obdobie vrcholu kedy nie je na co srat
e/ dopĺňam kedy niet čo srať

4. Postfekalizmus etapa, kedy sa vseobecne vravi: "Kde su tie casy, ked to stalo za hovno...."



Na prekonanie jednej etapy je potrebnych spravidla viac volebnych obdobi, pricom revoluciou je kedykolvek mozny skok na vychodziu 1.etapu.

No a v ktorej etape sme teraz?:confused:
duves
10.04.09,15:55
Podla mna marjankaj zabudla na jedno. Faza v prdeli. Tak teraz sa v tom nachadzame.:D
marjankaj
10.04.09,18:57
No a v ktorej etape sme teraz?:confused:

Záleží na tom, z ktorej strany sa na to pozeráš.
Optimista tvrdí, že svet, v ktorom žijeme, je najlepší zo všetkých možných.
Pesimista sa obáva, že to tak naozaj je.
duves
12.04.09,05:04
Stále vravím, že tie zmeny musia prist z ameriky. Stade sa ten otrokarsky system sukromneho zbojnictva nazyvaneho FED rozsiril.
http://dolezite.sk/V_USA_uz_75_lokalnych_financnych_mien.html

To som zvedavy ake dopady z toho budu. Možno vlada usa vyda nariadenie, že to čo robia je trestne, že su teroristi alebo co.
duves
14.04.09,04:19
Grand vklad skončil so stratou 3,8 percenta
Sporiteľňa, ministerstvo financií, centrálna banka i banková ombudsmanka evidujú sťažnosti
http://www.etrend.sk/osobne-financie/moje-investicie/grand-vklad-skoncil-so-stratou-38-percenta/164496.html
http://www.etrend.sk/images/0904/grand-t.jpg
duves
17.04.09,07:32
Konecne je to spravne pomenovane.
Český prezident Václav Klaus vo štvrtok v rozhovore pre český denník MF DNES vyhlásil, že....

"Táto kríza (http://r2.pravda.sk/r.ashx?r=BUBBLE_joblife&url=http%3A//www.joblife.sk) nevznikla z akýchsi globálnych problémov, evidentne vznikla v USA pre absolútne iracionálnu myšlienku zrodenú v 30. rokoch. Tú následne posilnil Carter v druhej polovici 70. rokov a dramaticky zosilnil Clinton," vyhlásil Klaus. "Vznikol názor, že každý Američan má nárok vlastniť dom napriek tomu, že na neho bezprostredne nemá, preto musí dostať hypotéku. Je evidentné, že každý Američan nemá a nemal na dom a nemá ani na splácanie hypotéky. Bola to chyba kolosálnych rozmerov," uviedol Klaus.

zdroj: http://spravy.pravda.sk/usa-sa-dopustili-chyby-kolosalnych-rozmerov-mysli-si-klaus-pqt-/sk_svet.asp?c=A090416_200000_sk_svet_p23 (http://spravy.pravda.sk/usa-sa-dopustili-chyby-kolosalnych-rozmerov-mysli-si-klaus-pqt-/sk_svet.asp?c=A090416_200000_sk_svet_p23)
cathyc
17.04.09,08:29
cathyc
17.04.09,08:31
Konecne je to spravne pomenovane.
Český prezident Václav Klaus vo štvrtok v rozhovore pre český denník MF DNES vyhlásil, že....

"Táto kríza (http://r2.pravda.sk/r.ashx?r=BUBBLE_joblife&url=http%3A//www.joblife.sk) nevznikla z akýchsi globálnych problémov, evidentne vznikla v USA pre absolútne iracionálnu myšlienku zrodenú v 30. rokoch. Tú následne posilnil Carter v druhej polovici 70. rokov a dramaticky zosilnil Clinton," vyhlásil Klaus. "Vznikol názor, že každý Američan má nárok vlastniť dom napriek tomu, že na neho bezprostredne nemá, preto musí dostať hypotéku. Je evidentné, že každý Američan nemá a nemal na dom a nemá ani na splácanie hypotéky. Bola to chyba kolosálnych rozmerov," uviedol Klaus.

zdroj: http://spravy.pravda.sk/usa-sa-dopustili-chyby-kolosalnych-rozmerov-mysli-si-klaus-pqt-/sk_svet.asp?c=A090416_200000_sk_svet_p23 (http://spravy.pravda.sk/usa-sa-dopustili-chyby-kolosalnych-rozmerov-mysli-si-klaus-pqt-/sk_svet.asp?c=A090416_200000_sk_svet_p23)
Nemyslím si, že toto je jediný dôvod vzniku krízy, ale súhlasím s pomenovaním vinníka.
Bastian
18.04.09,05:33
My tu píšeme o Američanoch... a oni o nás natočili film :).
Ale vážne - mám pocit, že ten komentár má niečo do seba. Jedným z problémov Slovenska je práve tá pasivita ľudí a tolerovanie hlúpeho a neprofesionálneho správania. Na polícii, na všetkých úradoch, v obchodoch, na ulici...

Tu je celý komentár: http://www.aktuality.sk/spravy/komentare/komentar-americky-western-o-slovakoch
Vyberám z neho:

Mnohí zvyknú hovoriť: „Nezaujímam sa o veci verejné, lebo aj tak sú tam všetko darebáci.“ Lenže, keď sa poctiví občania o politiku vo svojom bezprostrednom susedstve, vo svojej obci, regióne, či na celoštátnej úrovni prestanú zaujímať, ovládnu verejný priestor zlodeji a klamári, pričom politika sa skôr či neskôr začne zaujímať o vás.

Každý človek môže zmeniť svet k lepšiemu, ale nemôže to urobiť sám. Strach a ľahostajnosť medzi ľudí vnášajú bariéry a oni sa potom nedokážu spojiť pre spoločnú dobrú vec. Toto majú gauneri radi: vystrašenú, ľahostajnú a atomizovanú väčšinu, ktorá sa voči nim nezmôže na odpor, aj keď tí zlí sú v menšine. Rozhodnutie sa pre krátkodobý pokoj môže mať za následok dlhodobú spoločenskú nespravodlivosť a v konečnom dôsledku nepokoj a neistotu ako permanentný stav v štáte.
Bastian
18.04.09,06:36
A to ste už počuli, ako Fico pripravuje svoje ovečky na krach?


Ak nás, sediacich vo vládnych laviciach, porazí svetová kríza, bude to čestný súboj. Ale neporazí nás ani protivládna tlač, ani pravicová opozícia

Neviem v čom to bude, že je tá tlač protivládna...

A čo sa týka čerpaní fondov EU, tak to vyzerá tak, že niekto nerobí to, čo by mal...


"Po dva a pol roku tejto vlády došlo k reálnemu čerpaniu zhruba 33,1 milióna eur (miliarda Sk)," upozornil podpredseda SDKÚ-DS Pavol Kubovič, podľa ktorého druhá Dzurindova vláda dokázala za podobné obdobie vyčerpať 204,8 milióna eur (6,718 mld. Sk). "Stav čerpania eurofondov je dnes 6,5-krát pomalší," zdôraznil Kubovič.

Dôvodom je podľa neho to, že sa vládna koalícia prvý rok vládnutia nezaoberala čerpaním eurofondov, ale spormi o to, kto ich bude mať na starosti.
Zdroj: http://www.aktuality.sk/spravy/domace/fico-ak-nas-porazi-svetova-hospodarska-kriza-bude-to-cestny-suboj

Sústredia sa na boj s neviditeľnými nepriateľmi... Vymýšľajú iba krátkozraké riešenia. Iba urýchlia krach Slovenska...

Ten by nastal aj bez krízy, lebo nerobia nič iné, iba hľadajú za všetko vinníkov... Skoro som zabudol na jednu činnosť, ktorú ešte vykonávajú - robia si svoju reklamnú kampaň z našich peňazí. Ale je to dosť biedna kampaň, lebo pozostáva iba z omrviniek. Preto si ani nemôžu dovoliť, aby sa ľudia pozviechali... potrebujú ľudí ktorým stačia tie omrvinky. Tak ako je to v tom videu - dosiahnu svoj cieľ tak, že nikto nebude mať nič...
http://www.youtube.com/watch?v=3CFnxsadnNs


:)
Jaká je naše strategie na vesnici? No?

???

No, aby všichni měli všechno, že ano!

No, to je samozřejmý, no.

To ví taky každej bulík. Jenže, jakou taktikou my se k tomu dostanem? No řekni, neboj.

???

Tím, že nikdo nebude mít nic.

Ale to snad ne?

Jo. Jenže mu to nebudu říkat. Právě tak, jako nesmíš připustit, aby si někdo myslel, že ty něčemu nerozumíš. Ty seš hlava obce, ergo kladívko musíš rozumět všemu.

No, to přece nemůžu.

No, to vim taky, že nemůžeš. Ale nesmíš to dát na sobě najevo. Hele, jediný co dovopravdy musíš vědet je to, že na každýho musíš něco vědět! Ale musíš bejt ostražitej. Hlavně pozor na ty, co tomu rozuměj!

Tatínku, kde jste tohle sebral?

A na ty přitroublý, na ty buď bodrej. Nedej na sobě znát, že to co říká von, je úplná pitomost. Jeho tím nepřesvědčíš a sám sobě ublížíš. Protože, jak nemáš na svý straně ukřivděný, ublížený a neschopný, tak to dlouho nepovedeš. To si piš!
cathyc
18.04.09,06:41
My tu píšeme o Američanoch... a oni o nás natočili film :).
Ale vážne - mám pocit, že ten komentár má niečo do seba. Jedným z problémov Slovenska je práve tá pasivita ľudí a tolerovanie hlúpeho a neprofesionálneho správania. Na polícii, na všetkých úradoch, v obchodoch, na ulici...

Tu je celý komentár: http://www.aktuality.sk/spravy/komentare/komentar-americky-western-o-slovakoch
Vyberám z neho:

Mnohí zvyknú hovoriť: „Nezaujímam sa o veci verejné, lebo aj tak sú tam všetko darebáci.“ Lenže, keď sa poctiví občania o politiku vo svojom bezprostrednom susedstve, vo svojej obci, regióne, či na celoštátnej úrovni prestanú zaujímať, ovládnu verejný priestor zlodeji a klamári, pričom politika sa skôr či neskôr začne zaujímať o vás.

Každý človek môže zmeniť svet k lepšiemu, ale nemôže to urobiť sám. Strach a ľahostajnosť medzi ľudí vnášajú bariéry a oni sa potom nedokážu spojiť pre spoločnú dobrú vec. Toto majú gauneri radi: vystrašenú, ľahostajnú a atomizovanú väčšinu, ktorá sa voči nim nezmôže na odpor, aj keď tí zlí sú v menšine. Rozhodnutie sa pre krátkodobý pokoj môže mať za následok dlhodobú spoločenskú nespravodlivosť a v konečnom dôsledku nepokoj a neistotu ako permanentný stav v štáte.

To prečo sme takí akí sme je pekne napísané v knihe RNDr.Emila Páleša Duchovná úloha Strednej Európy, alebo.... http://www.sophia.sk/archiv.htm

Nemôžme sa večne porovnávať so západnou kultúrou a mentalitou. Sme proste iný...áno treba si v určitých veciach vziať príklad, ale to, aby si zo Slovanov spravil priebojných Germánov...to sa nikdy nepodarí. Jednoducho sa s tým treba zmieriť, a radšej hľadať pre nás vhodný spôsob na zmenu. Niečo čo je nám vlastné. Nejakého organizovaného, presne a účinne miereného odporu, nie sme schopní. O tom svedčia dejiny, ktoré sú plné toho, ako sme so sklonenými hlavami, neskonale dlhé stáročia žili v porobe. A oslobodenie? Znova musel prísť len niekto zvonka, aby rozhodol za nás, ako budeme žiť. Nechcem tvrdiť, že je to dobrá vlastnosť. Chcem len povedať, že tak ako človeku s krvnou skupinou A nemôžeš dať krvnú skupinu B, tak z nás nik neurobí priebojný ľud.
Ja však aj napriek tomu verím v zmenu. Tá však podľa mňa už nebude o tom kto je ako priebojný. Ľudstvo ako také už dozrelo na iný rozmer vedomia, akého sme boli svedkami doposiaľ. Tam sa už hádam tá naša mentalita prejaví ako pozitívna vec.
Bastian
18.04.09,06:50
Jednoducho sa s tým treba zmieriť, a radšej hľadať pre nás vhodný spôsob na zmenu. Niečo čo je nám vlastné.
Podľa mňa sa s tým netreba zmieriť. Človek je tvor, ktorý je na rozdiel od zvierat schopný zmeniť svoje správanie (dokonca aj zvieratá do istej miery).


Chcem len povedať, že tak ako človeku s krvnou skupinou A nemôžeš dať krvnú skupinu B, tak z nás nik neurobí priebojný ľud.
Podľa mňa toto porovnanie s krvou nie je dobrý príklad. Človek je schopný veľkých vecí - napr. aj zmeny myšlienok, správania, návykov... len je veľa takých tzv. bŕzd, ktorí ich presviedčajú o opaku.
cathyc
18.04.09,06:56
Podľa mňa sa s tým netreba zmieriť. Človek je tvor, ktorý je na rozdiel od zvierat schopný zmeniť svoje správanie (dokonca aj zvieratá do istej miery).


Podľa mňa toto porovnanie s krvou nie je dobrý príklad. Človek je schopný veľkých vecí - napr. aj zmeny myšlienok, správania, návykov... len je veľa takých tzv. bŕzd, ktorí ich presviedčajú o opaku.

Škoda nepochopil si ma. Skús si prečítať ten link čo som priložila. Ja s Tebou vo veľa veciach musím súhlasiť, len si myslím, že sú určité mantinely a agresivita nie je univerzálny liek na všetko.
Bastian
18.04.09,07:04
Škoda nepochopil si ma. Skús si prečítať ten link čo som priložila. Ja s Tebou vo veľa veciach musím súhlasiť, len si myslím, že sú určité mantinely a agresivita nie je univerzálny liek na všetko.
Keď si nájdem čas, tak si ju určite prečítam. Rovnako ako Ty so mnou, tak aj ja s Tebou súhlasím vo veľa veciach. Ale si myslím, že by sa tie zmeny dali uskutočniť aj bez agresivity. Veď čo k tomu treba? Tak veľa?:)
cathyc
18.04.09,07:12
Keď si nájdem čas, tak si ju určite prečítam. Rovnako ako Ty so mnou, tak aj ja s Tebou súhlasím vo veľa veciach. Ale si myslím, že by sa tie zmeny dali uskutočniť aj bez agresivity. Veď čo k tomu treba? Tak veľa?:)

Tak to ma naozaj zaujalo, nemyslím to ironicky. Ako si to predstavuješ? Ak existuje spôsob ako sa to dá nenásilnou formou...tak ja budem toho aktívny účastník. Skús to trošku priblížiť.
Bastian
18.04.09,07:33
Tak to ma naozaj zaujalo, nemyslím to ironicky. Ako si to predstavuješ? Ak existuje spôsob ako sa to dá nenásilnou formou...tak ja budem toho aktívny účastník. Skús to trošku priblížiť.

Každý (aj keď si to neuvedomuje) je aktívny účastník niečoho. Aj Ty ;).

Každé jedno vyslovené (aj napísané) slovo má svoju váhu.

Každá jedna, aj keď iba mimochodom vyslovená poznámka, má vplyv na ostatných.
cathyc
18.04.09,08:01
Každý (aj keď si to neuvedomuje) je aktívny účastník niečoho. Aj Ty ;).

Každé jedno vyslovené (aj napísané) slovo má svoju váhu.

Každá jedna, aj keď iba mimochodom vyslovená poznámka, má vplyv na ostatných.

Máš pravdu, je to naozaj tak.
duves
18.04.09,10:08
My tu píšeme o Američanoch... a oni o nás natočili film :).
Ale vážne - mám pocit, že ten komentár má niečo do seba. Jedným z problémov Slovenska je práve tá pasivita ľudí a tolerovanie hlúpeho a neprofesionálneho správania. Na polícii, na všetkých úradoch, v obchodoch, na ulici...

Tu je celý komentár: http://www.aktuality.sk/spravy/komentare/komentar-americky-western-o-slovakoch
Vyberám z neho:

Mnohí zvyknú hovoriť: „Nezaujímam sa o veci verejné, lebo aj tak sú tam všetko darebáci.“ Lenže, keď sa poctiví občania o politiku vo svojom bezprostrednom susedstve, vo svojej obci, regióne, či na celoštátnej úrovni prestanú zaujímať, ovládnu verejný priestor zlodeji a klamári, pričom politika sa skôr či neskôr začne zaujímať o vás.

Každý človek môže zmeniť svet k lepšiemu, ale nemôže to urobiť sám. Strach a ľahostajnosť medzi ľudí vnášajú bariéry a oni sa potom nedokážu spojiť pre spoločnú dobrú vec. Toto majú gauneri radi: vystrašenú, ľahostajnú a atomizovanú väčšinu, ktorá sa voči nim nezmôže na odpor, aj keď tí zlí sú v menšine. Rozhodnutie sa pre krátkodobý pokoj môže mať za následok dlhodobú spoločenskú nespravodlivosť a v konečnom dôsledku nepokoj a neistotu ako permanentný stav v štáte.
No je to tak. V mene strachu sa vyvolavaju divadielka v mediach, sem tam je v spravach ukažka neschopnosti policie vyriesit banalny pripad, tak občan dostava do podvedomia signaly, že nič nefunguje. Grazli tuneluju štatny rozpočet a každy politik, čo viedol tutokrajinu, ma maslo na hlave. A jedno, či tvrdi, že je lavica, či pravica. To su iba kozmeticke nazvy pre občanov, aby mal akože dojem, že si nerozumia. No oni si dobre rozumia. Lebo ak by si nerozumeli, nepísala by každa nova vlada tie lumpoviny do kadejakych farebnych knih, ale museli by sa najst legalne sposoby, ako zlodejov potrestat. Nikto od novembra 1989 nesedel za tie zločiny a neprisiel o majetok. Pričom situacia sa pre obycajneho občana iba zhoršuju. Nefunkcne zdravotnictvo na jednej strane a ziskove zdravotne poistovne v protilklade. Rozbite cesty na jednej strane a desat milione vily a expanzia developerskej činnosti ako protiklad. Devalvovane školstvo, prebujnela štatna sprava a zlikvidovana polnohospodarska sebestačnost predurčuju slovensko zaradiť pomaly a potichu medzi rozvojove krajiny.
duves
19.04.09,09:15
Fajn, že to vie pomenovať takto spravne niekto z odbornych kruhov:
http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=3719610459164146264&hl=cs

12 minuta: nejde o peniaze, ide o pomale rozdelovanie majetku. Od chudobnejsich k bohatym.
21 minuta: automobilovy priemysel nie je produktivita, ale permanentna spotreba energie.
m.hladka
20.04.09,08:56
Tak pre zaujímavosť o kríze prikladám:
Martasch
20.04.09,09:05
Tak pre zaujímavosť o kríze prikladám:

Ja keď vydelím 700 miliár 6,7 miliardy, vyjde mi to podstatne menej. Asi mám zlú kalkulačku.
Bastian
20.04.09,09:33
Tak pre zaujímavosť o kríze prikladám:
Ten španielsky divák si asi dal pred tým výpočtom "dúšok" vínka :).
Ale čo tí, ktorí to preposielajú ďalej? Tiež si dali?;)

A možno si ani nedal to vínko... Ja mám podobné skúsenosti so Španielmi... čo sa týka počítania. Raz sme potrebovali zistiť, koľko centimetrov má mať jeden schod... tak sme delili a vyšlo nám už ani neviem asi 19,07 cm a v tom "matematik" zahlásil: "Nula je nič, to sa nepočíta - takže je to 19,7 cm :D. Trvalo to dlho kým som ho presvedčil, že sa mýli. On mi tvrdil, že ich to tak učili v škole :).
cathyc
20.04.09,10:12
Ja keď vydelím 700 miliár 6,7 miliardy, vyjde mi to podstatne menej. Asi mám zlú kalkulačku.

Tak neviem aké máte kalkulačky, ale mne vyšlo 104,47. Takmer tak isto ako v článku. A to mám takú praobyčajnú ešte z roku páne 1992. takže ak počíta zle...zbohom mojím výpočtom daní, ktoré ňou robím.
Bastian
20.04.09,10:26
Tak neviem aké máte kalkulačky, ale mne vyšlo 104,47. Takmer tak isto ako v článku. A to mám takú praobyčajnú ešte z roku páne 1992. takže ak počíta zle...zbohom mojím výpočtom daní, ktoré ňou robím.
Takmer tak isto...

Tu máš ten výpočet z prílohy:


Na planete Zem zije momentalne 6,7 miliardy ludi. Ak vydelime len tych 700 miliard tymi 6,7 milardami, znamena to, ze KAZDY JEDEN obyvatel Zeme dostane 104 milionov Dolarov!!!!!!

Touto sumou by mohla byt jednym razom zlikvidovana chudoba na celom svete, ba co viac, kazdy obyvatel by sa stal milionarom!!!

Spanielsky divak dosiel k nasledujucemu zaveru:
Ocividne mame s rozdelovanim bohatstva malicky problem.

Pozrime sa ale na jeden blizsie leziaci priklad- v Spanielsku:

Spanielsky stat podporil banky sumou 30 miliard Euro, ktore pochadzaju z vrecka danovych poplatnikov, tym ze prevzal na seba dlhy bank vo vyske 30 miliard Euro.

Podla aktualnych udajov ma Spanielsko momentalne 46 063 511 obyvatelov.

A teraz opät trocha pocitania:

30.000.000.000 : 46.063.511= ca. 651 milionov Euro
!!!!pre kazdeho Spaniela!!!!


A ja že sú tu účtovníci...:)
duves
20.04.09,11:26
Oblbovanie pokračuje: http://spravy.pravda.sk/kriza-slabne-slovaci-to-mozu-pocitit-o-rok-fjp-/sk_ekonomika.asp?c=A090420_114311_sk_ekonomika_p01

Kriza slabne, radujme sa, veselme sa
ved to tak chcu až zpoza velkej mlaky. A až tomu uveríme, tak nas to vyfacka s omnoho väčšou dravosťou. Problemy sa odložili na neurčito!
Martasch
20.04.09,11:32
Tak neviem aké máte kalkulačky, ale mne vyšlo 104,47. Takmer tak isto ako v článku. A to mám takú praobyčajnú ešte z roku páne 1992. takže ak počíta zle...zbohom mojím výpočtom daní, ktoré ňou robím.

Kde ti vyšlo 104 miliónov? 700 000 000 000 : 6 700 000 000 = 104 000 000?
cathyc
20.04.09,12:01
Takmer tak isto...

Tu máš ten výpočet z prílohy:


A ja že sú tu účtovníci...:)

Jasné, že mi vyšlo to isté, ale s menej nulami. Našťastie sa s miliardami nestretávam každý deň, inak by sa mi zavaril nie len mozog, ale aj tá moja stará kalkulačka. V každom prípade aj bez akýchkoľvek miliardových výpočtov mi je jasné, že kríza sa nedá vyriešiť nalievaním do preplnených pohárov, hlavne preto, že tieto poháre nemajú dno.
cathyc
20.04.09,12:22
Oblbovanie pokračuje: http://spravy.pravda.sk/kriza-slabne-slovaci-to-mozu-pocitit-o-rok-fjp-/sk_ekonomika.asp?c=A090420_114311_sk_ekonomika_p01

Kriza slabne, radujme sa, veselme sa
ved to tak chcu až zpoza velkej mlaky. A až tomu uveríme, tak nas to vyfacka s omnoho väčšou dravosťou. Problemy sa odložili na neurčito!


Toto mi pripomína scenár, ktorý som už kdesi zaregistrovala, najskôr veľká hrôza z krízy, potom fantastické správy o tom ako to veľký brat zvládol, aby sa ľudia prestali báť investovať, potom veľký tresk a korunky sú prerozdelené tam kde majú byť, len nie u chudákov. Takže sme teraz niekde v strede. Zatiaľ prognóza neklame, už len počkať či je celá pravdivá.
Bastian
20.04.09,12:24
Jasné, že mi vyšlo to isté, ale s menej nulami. Našťastie sa s miliardami nestretávam každý deň, inak by sa mi zavaril nie len mozog, ale aj tá moja stará kalkulačka.
pár núl hore-dole :)


V každom prípade aj bez akýchkoľvek miliardových výpočtov mi je jasné, že kríza sa nedá vyriešiť nalievaním do preplnených pohárov, hlavne preto, že tieto poháre nemajú dno.
nie sú preplnené ale deravé :)
duves
20.04.09,12:29
Toto mi pripomína scenár, ktorý som už kdesi zaregistrovala, najskôr veľká hrôza z krízy, potom fantastické správy o tom ako to veľký brat zvládol, aby sa ľudia prestali báť investovať, potom veľký tresk a korunky sú prerozdelené tam kde majú byť, len nie u chudákov. Takže sme teraz niekde v strede. Zatiaľ prognóza neklame, už len počkať či je celá pravdivá.
Chazim to tak opisoval, že na určitú dobu sa to zlepší. Potom príde k tej diverzii a následne spojene štaty požiadaju či vyhlasia, že už sa neda, že dolar je definitivne položeny a bez kupnej sily a že je to velka smola, lebo už sa začalo akurat na potvoru strašne dariť.

p.s. je najvyssi cas zmenit peniaze za daco skutocne cenne (zlato atd)
cathyc
20.04.09,13:08
pár núl hore-dole :)


nie sú preplnené ale deravé :)

Nula bude furt len nula, a ja už teraz poznám skutočného vinníka celého tohoto bordelu. To Indovia sú vinníci. Oni vymysleli tú nulu, keby že nie, tak niekto nemôže zarábať miliardy, lebo tými rímskymi číslicami neviem neviem ako by sme sa k takým číslam vôbec prepracovali.
betka
20.04.09,18:19
A toto ste čítali?:)

http://www.hnonline.sk/nazory/c1-36779810-fico-ak-nas-porazi-kriza-bude-to-cestny-suboj

mimotemy:

Dnes ma zarazilo. Zamestnanec dal výpoveď. Mzdová oblasť mi je cudzia, ale?????
Dal mi vyplniť papier do Sp. Pýtam sa ho, načo Ti to je. Že vraj bude poberať podporu. (je mi divné, ak si dá niekto výpoveď, a poberá dávky). Pýtam sa ho ďalej, či si založil živnosť. Že nie. Či sa niekde zamestnal. Že nie.
Ale pracuje a bude poberať dávky.

Sorry!!!!!! BO.. TAM, A PEŇAZÍ NIET!!!!!!!!:mad::mad::mad::mad::mad:
cathyc
20.04.09,19:27
A toto ste čítali?:)

http://www.hnonline.sk/nazory/c1-36779810-fico-ak-nas-porazi-kriza-bude-to-cestny-suboj

mimotemy:

Dnes ma zarazilo. Zamestnanec dal výpoveď. Mzdová oblasť mi je cudzia, ale?????
Dal mi vyplniť papier do Sp. Pýtam sa ho, načo Ti to je. Že vraj bude poberať podporu. (je mi divné, ak si dá niekto výpoveď, a poberá dávky). Pýtam sa ho ďalej, či si založil živnosť. Že nie. Či sa niekde zamestnal. Že nie.
Ale pracuje a bude poberať dávky.

Sorry!!!!!! BO.. TAM, A PEŇAZÍ NIET!!!!!!!!:mad::mad::mad::mad::mad:
Richarda Sulíka a jeho názory ja môžem. Má môj aplauz.
duves
21.04.09,04:22
A toto ste čítali?:)
Ale pracuje a bude poberať dávky.

Sorry!!!!!! BO.. TAM, A PEŇAZÍ NIET!!!!!!!!:mad::mad::mad::mad::mad:
To sa robilo bežne na začiatku 90-ych rokov. Ludia isli von na brigady a doma si nasli este aj podporu. Alebo aj tie rekvalifikacie. Niekto ich abslovoval 3 za jeden rok. Za peniaze danovych platcov. Ja som si rekvalifikaciu zacvakal z vlastneho. Spravodlivost neexistuje.
lenkage
21.04.09,05:05
aj za mnou prisiel vcera zamestnanec, ze chce rozviazat pracovny pomer, chce ist na podporu, ale aby sme s nim uzavreli neskor, ked sa zaeviduje na urade prace, dohodu...popritom tom nema dovod od nas odist (dobre zarobi a platime mu načas)
cathyc
21.04.09,05:24
aj za mnou prisiel vcera zamestnanec, ze chce rozviazat pracovny pomer, chce ist na podporu, ale aby sme s nim uzavreli neskor, ked sa zaeviduje na urade prace, dohodu...popritom tom nema dovod od nas odist (dobre zarobi a platime mu načas)

Tomuto už nerozumiem....o čo tým ľuďom vlastne ide? Mohli by byť predsa šťastní, že v čase neistoty majú ešte stále prácu. Asi to s tou krízou na Slovensku nebude až také vážne ako sa všade hovorí, keď ľudia k práci pristupujú takto benevolentne.
Práve dnes ráno som uvažovala nad tým, že už min. 15 rokov neviem čo je to maródka až na jeden pôrod. O dovolenke ani nehovoriac a poznám ľudí, ktorí si jednoducho povedia, že mne sa za tie prachy neoplatí ísť do práce. Za to mne sa oplatí robiť ako otrok na to, aby takýto ľudia mali na sociálne dávky a hromady iných vymožeností. Nie je to o tom či je veľká nezamestnanosť, ale o tom či sa ľuďom chce, alebo nie pracovať. Sú takí, ktorý sa uspokoja aj s málom a zadarmo, hlavne, že nemusí makať.
BXLmiami
21.04.09,06:21
Lekári maju o tom dobrý prehľad,kto je kde.V 90 rokoch bol každý druhý ,,nezamestnaný",ale na kontrolu prisť mal čas možno raz mesačne a najlepšie v piatok čo najneskor.:)Predošlá vláda si s nimi dobre poradila,ale teraz to začína zase.Som na urade pani doktorka,ale ...........čím dalej tým viacerým sa oplatí byť na urade práce,ale pritom su evidentne veľmi zaneprázdnení.
Bastian
21.04.09,07:23
Lekári maju o tom dobrý prehľad,kto je kde.V 90 rokoch bol každý druhý ,,nezamestnaný",ale na kontrolu prisť mal čas možno raz mesačne a najlepšie v piatok čo najneskor.:)Predošlá vláda si s nimi dobre poradila,ale teraz to začína zase.Som na urade pani doktorka,ale ...........čím dalej tým viacerým sa oplatí byť na urade práce,ale pritom su evidentne veľmi zaneprázdnení.
Predošlá vláda mala aj dlhodobé ciele, nie iba krátkodobé. Táto má iba krátkozraké. Táto myslí iba na svoju popularitu... kašle na to aké následky budú mať tie ich kroky.

Pre Slovensko bude katastrofou, keď si ľudia opäť zvolia Fica. Ale bude to ich (hlúpa) voľba. Aj voľby prezidenta čosi ukázali... ľudia si dokázali zvoliť "človeka", ktorý ani jednou jedinou pozitívnou vlastnosťou neprevyšoval druhého kandidáta... Ako je to možné? Už som tu položil tú otázku, ale nikto mi na ňu neodpovedal. Znova sa teda pýtam - v čom je ten Gašparovič dobrý? Ľudia čo ho volili v ňom asi videli nejaké kladné vlastnosti či nie? Ak áno, tak by s odpoveďou nemal byť problém.

Alebo sa v tomto prípade volilo väčšie zlo ???


To nie politici, ani nie kríza... ale sami Slováci si ubližujú najviac. Takýmito rozhodnutiami...
duves
21.04.09,07:45
aj za mnou prisiel vcera zamestnanec, ze chce rozviazat pracovny pomer, chce ist na podporu, ale aby sme s nim uzavreli neskor, ked sa zaeviduje na urade prace, dohodu...popritom tom nema dovod od nas odist (dobre zarobi a platime mu načas)
Tu ale daco nesedi. Ak je niekto v pracovnom pomere, tak sa nemože evidovať ako uchadzac o zamestnanie na urade prace. Hm...?
dolfort
21.04.09,08:06
Predošlá vláda mala aj dlhodobé ciele, nie iba krátkodobé. Táto má iba krátkozraké. Táto myslí iba na svoju popularitu... kašle na to aké následky budú mať tie ich kroky.

Pre Slovensko bude katastrofou, keď si ľudia opäť zvolia Fica. Ale bude to ich (hlúpa) voľba. Aj voľby prezidenta čosi ukázali... ľudia si dokázali zvoliť "človeka", ktorý ani jednou jedinou pozitívnou vlastnosťou neprevyšoval druhého kandidáta... Ako je to možné? Už som tu položil tú otázku, ale nikto mi na ňu neodpovedal. Znova sa teda pýtam - v čom je ten Gašparovič dobrý? Ľudia čo ho volili v ňom asi videli nejaké kladné vlastnosti či nie? Ak áno, tak by s odpoveďou nemal byť problém.

Alebo sa v tomto prípade volilo väčšie zlo ???


To nie politici, ani nie kríza... ale sami Slováci si ubližujú najviac. Takýmito rozhodnutiami...

No ja Bastian síce plne súhlasím s tebou, ale odporúčam vyhnúť sa priamo politickým témam / komentárom. V súčasnosti politika ľudí riadne rozdeľuje a to je práve to čo chcú. Chcem sa dožiť čias keď politici budú takí bezvýznamní, že polovička národa si nebude pamätať meno predsedu vlády.
dolfort
21.04.09,08:07
Dostal som fajný forward, asi ako mnohí z vás.
Tu je priamy link:
Osmnáct kritických postřehů z USA (http://blog.peoplecomm.cz/clanek/osmnact-kritickych-postrehu-z-usa-)
Bastian
21.04.09,08:39
No ja Bastian síce plne súhlasím s tebou, ale odporúčam vyhnúť sa priamo politickým témam / komentárom. V súčasnosti politika ľudí riadne rozdeľuje a to je práve to čo chcú. Chcem sa dožiť čias keď politici budú takí bezvýznamní, že polovička národa si nebude pamätať meno predsedu vlády.
To nie politika rozdeľuje ľudí...
Ľudia si svojou voľbou vyberajú takých zástupcov, ktorí idú proti niekomu. Tu sa nerobia veci pre ale proti.

Tu vyhráva ten, kto je proti niečomu (niekomu)... kto si nájde lepšieho nepriateľa.
Nevyhráva tu ten, kto je zapálený pre niečo... kto príde s riešeniami.

Čiže tu nie je problém v politike, ale v ľuďoch (vo väčšine).
lenkage
21.04.09,09:02
Tu ale daco nesedi. Ak je niekto v pracovnom pomere, tak sa nemože evidovať ako uchadzac o zamestnanie na urade prace. Hm...?

nesedí?čo nesedí, spoločnosť s ním rozviaže pracovný pomer, pôjde sa evidovať na úrad práce, bude na podpore a s nami chce neskôr uzavrieť dohodu o prac. činnosti,....čiže bude aj zarábať pekné peniaze, ale aj na podpore...
misomiso
21.04.09,09:20
To sa robilo bežne na začiatku 90-ych rokov. Ludia isli von na brigady a doma si nasli este aj podporu. Alebo aj tie rekvalifikacie. Niekto ich abslovoval 3 za jeden rok. Za peniaze danovych platcov. Ja som si rekvalifikaciu zacvakal z vlastneho. Spravodlivost neexistuje.

A ja sa zasa rekvalifikujem priebezne na Porade...
misomiso
21.04.09,09:24
No ja Bastian síce plne súhlasím s tebou, ale odporúčam vyhnúť sa priamo politickým témam / komentárom. V súčasnosti politika ľudí riadne rozdeľuje a to je práve to čo chcú. Chcem sa dožiť čias keď politici budú takí bezvýznamní, že polovička národa si nebude pamätať meno predsedu vlády.

Ano, presne tak. Na politiku by bolo najlepsia uplne zabudnut. Lenze - bohuzial - od politikov (a od nasej volby) zavisi to, ako sa nam bude zajtra podnikat, ci budeme vobec moct ludom dat pracu, ako budu nase deti studovat, ako s nami budu zaobchadzat na uradoch, ci este vobec bude fungovat zdravotna starostlivost, a dalasich 1000 velmi dolezitych veci.
duves
21.04.09,10:01
nesedí?čo nesedí, spoločnosť s ním rozviaže pracovný pomer, pôjde sa evidovať na úrad práce, bude na podpore a s nami chce neskôr uzavrieť dohodu o prac. činnosti,....čiže bude aj zarábať pekné peniaze, ale aj na podpore...
Nepoznam legislativu do detailov. No...je to blbost, lebo niekto si dokaže aj na dohodu urobiť dobry prijem.
A viem, že banky neposkytuju uvery takym, čo pracuju na zaklade dohody o prac.činnosti.
duves
21.04.09,10:52
V súčasnosti politika ľudí riadne rozdeľuje a to je práve to čo chcú. Chcem sa dožiť čias keď politici budú takí bezvýznamní, že polovička národa si nebude pamätať meno predsedu vlády.
Samozvanci v 89-tom roku odtiahli a iných sme si tam zavolali.
misomiso
21.04.09,13:06
Tak uz sa nasiel recept na krizu. Kedze nezabralo srotovne, bolo treba sa zamysliet priamo nad korenmi krizy a riestit jej skutocnu pricinu Skutocnou pricinou je prepad v spotrebe v USA, tu treba nastartovat. Ako najvhodnejsi zdroj financii na temto ucel sa zatial javia peniaze danovych poplatnikov SR http://spravy.pravda.sk/k-tereniakom-pre-politikov-pribudne-aj-hummer-fo7-/sk_domace.asp?c=A090421_080112_sk_domace_p34

Teda bude to fungovat jednoducho. My sa poskladame na vyrobky americkych automobiliek a podnikov zbrojneho priemyslu (Hummer). Oni zarobia a par omrviniek sa ujde aj robotnikom v ich tovarnach. Ti zacnu zasa poctivo splacat hypoteky, co nastartuje obrovsku konjunktoru v ekonomike - celosvetovych rozmerov. Ked ta vlna dorazi na Slovensko, budeme si moct opat uzivat hospodarsky razt (ako za Dzurindu). Skoda, ze ich to nenapadlo skor...
tetrisss
21.04.09,15:10
Celkom ako v tej Amerike!
duves
21.04.09,18:02
To už môžu ficovci rovno uznať Kosovo a nešaškovať. Myslim, že v pozadi musi byt strasne silne lobby. Hammer do každého okrsku!
duves
21.04.09,18:45
Je na čase si uvedomiť, že zlato, striebro, ale aj korálky, alebo kruhové kamene z ostrova Yap sú cennejšie a bezpečnejšie ako dnešné zlodejskými centrálnymi bankami (napr. ECB alebo FED-om) vytlačené peniaze.
http://dolezite.sk/Bankari_Bankrotari.html
duves
23.04.09,06:22
Máte padáka!



P. S.Vězte, že nám, obyvatelům a rodákům z „průmyslového pásu“, neuniklo, jaké zacházení se dostalo hlavounům našich korporací (nezapomínejme, že automobilky žádaly o půjčku, a nikoliv o milodar) ve srovnání s magnáty z Wall Streetu, jimž se dostalo bilionů vládní pomoci, pozvání na večeři do Bílého domu a příležitosti defilovat před médii. Vemte jed na to, že nám to neuniklo. A jestli existuje nějaká spravedlnost, tak lupiče z Wall Streetu za jejich zločiny co nevidět stihne spravedlivá odplata. A sledovat našeho prezidenta, jak se dušuje, že na veškeré vozy koncernu GM poskytne vláda záruku a že spotřebitelé obdrží vládní bonus, když vymění svůj starý koráb silnic za hybridní automobil, bylo zároveň smutné, komické i bizarní. To jsme to dopracovali: vrchní velitel svobodného světa jako imaginární ředitel sítě autosalónů a značkových autoservisů GM!

http://www.czechfp.cz/site/?p=6836
duves
27.04.09,06:14
Čína sa zbavuje dolarov a nakupuje zlato
http://dolezite.sk/Cina_potichu_zvysila_svoje_zlate_rezervy.html
misomiso
06.05.09,08:24
http://ekonomika.sme.sk/c/4830782/srotovne-bude-aj-v-usa-auto-za-4500-dolarov.html

je tu niekto zbehly v matematike?

Kolko je 1.000.000 x 4500 USD?
jar88
06.05.09,11:25
http://ekonomika.sme.sk/c/4830782/srotovne-bude-aj-v-usa-auto-za-4500-dolarov.html

je tu niekto zbehly v matematike?

Kolko je 1.000.000 x 4500 USD?

Netvrdím, že som matematik, ale určite to bude 4500 plus 000 000.

Lenže niesom účtovník a tak neviem, či je to s DPH, alebo bez americkej DPH, ale aj tak by som to rád vedel.
Vie tu niekto, ako to je ?
misomiso
06.05.09,14:00
Netvrdím, že som matematik, ale určite to bude 4500 plus 000 000.

Lenže niesom účtovník a tak neviem, či je to s DPH, alebo bez americkej DPH, ale aj tak by som to rád vedel.
Vie tu niekto, ako to je ?

Ja som tusil, ze to bude 4,5 mld USD. :)

Dalsia dotacia z Marsu chudobnym ludom, na ktoru sa nebude musiet nikto skladat...:)
duves
08.05.09,05:06
http://peniaze.pravda.sk/stresovy-test-bank-v-usa-ukazal-ze-potrebuju-este-75-miliard-dolarov-1p9-/sk-psporenie.asp?c=A090508_071257_sk-psporenie_p01

Spustia rotačky! Ved je to chore. Tie peniaze co vymyslia budu ako buduci dlh danovych poplatnikov. Su to vlastne peniaze, ktore neexistuju. Vyrobia ich a potom ich budu ludom ponukat za uroky. To je nejaky prechcany kapitalisticky system.
Zitulda
08.05.09,08:58
:):):)... a samozrejme my Slovensko, tak malá ale krásna krajina Myslím si že nie obyčajní ľudkovia, ale hlavy hlavaté) silou mocou si berú za vzor práve len a len ten terajší prechcany kapitalisticky system ktorý s tým predošlým, keď prosperovali vo svete z ďaleka už nie je on. Žiaľ, všetko sa mení, ale zatiaľ nie k lepšiemu.
duves
08.05.09,09:21
Svinska, či prasacia chripka? Už viem skade prisla. Z tejto svinskej party. Ten obrazok mam už 2 roky stiahnuty. Ešte pred hypotekarnou a finančnou krizou. Myslim, že komentar netreba:
http://lh3.ggpht.com/_ALL3m3zAVZQ/SgQG_6lLpGI/AAAAAAAAFe0/dh7YAYH0GKg/Svine_party.jpg
tetrisss
08.05.09,10:09
Nejde mi to stiahnut, len uzky pasik.
Bastian
08.05.09,10:18
http://peniaze.pravda.sk/stresovy-test-bank-v-usa-ukazal-ze-potrebuju-este-75-miliard-dolarov-1p9-/sk-psporenie.asp?c=A090508_071257_sk-psporenie_p01

Spustia rotačky! Ved je to chore. Tie peniaze co vymyslia budu ako buduci dlh danovych poplatnikov. Su to vlastne peniaze, ktore neexistuju. Vyrobia ich a potom ich budu ludom ponukat za uroky. To je nejaky prechcany kapitalisticky system.
Nie je ani prechcaný ani kapitalistický... to je choré myslenie.
Nechápem prečo ľudia ako ovce opakujú takéto hlúpe reči. Koľkí ste tu tvorcami toho kapitalistického systému? Koľkým Vám vyhovuje? Ten systém nie je zlý.

Chyba je niekde inde - kto nie je slepý, ten vidí, že to tie umelé zásahy krivia trh a fungovanie sveta. Väčšinou sú to zásahy so socialistickým podtónom, ako napr. to moderné šrotovné - akože sa myslí na tých zamestnaných, aby neprišli op prácu. Pritom takéto zvýhodňovanie jedného sektoru zaplatia ľudia z vlastných vrecák. Druhá vec je, že to učí ľudstvo k ešte nezodpovednejšiemu prístupu. Budúcnosť ukáže... Tieto zásahy nie sú kapitalistické... A problémom sú aj tie obrovské firmy, ktoré si nedokážu strážiť poriadok a zodpovedné správanie vo vnútri firmy. Ale práve tie firmy sa nejaký čas dokážu správať najsocialistickejšie - ale len krátky čas. Lebo tam kde sa netvorí, tam sa ani nemá z čoho rozdávať. V tých zle riadených firmách to funguje asi tak ako u nás na ministerstvách (to má ale bližšie k socializmu ako ku kapitalizmu:)). Zamestnaných je 20x viac ľudí ako by bolo poterbné, vytvorené sú rôzne úseky, kde má jeden za úlohu vybrať papier zo šuflíka a zobrať druhému, ten má za úlohu tam niečo napísať a dať tretiemu, ten ho má za úlohu skontrolovať, štvrtý má za úlohu to vytlačiť, až ten piaty má za úlohu zamyslieť sa nad tým či to je vôbec potrebné :), väčšinou príde na to, že je buď zlé alebo zbytočné... šiesty to má za úlohu odniesť do archívu, a siedmy to zase nosí do zberu... Ale každý jeden z týchto odborníkov má funkciu s nádherným a vznešeným názvom.

Mám pocit, že sa medzi ľuďmi akosi miešajú pocity a chcú výhody jedného aj druhého systému. Riziká a nevýhody žiadne. Chcú mať možnosť zarábať veľké peniaze a zároveň chcú istoty, že bude o nich tak či tak postarané. Pritom ten, komu denne dáte rybu do ruky, nemá dôvod sa naučiť ich chytať sám.

Veľa ľudí by chcelo zisk bez rizika... často si to všímam aj tu na porade.
patrixo
08.05.09,10:33
Nie som ekonóm, do ekonomiky sa veľmi nevyznám a neviem čo robia slovenskí ekonómovia... ale niektori slovenski technici a energetici nie su ani dobri teoretici a praktici už vôbec nie (nie všetci, ale väčšina je na tom žalostne)... a to najmä v potravinárskom priemysle... veď oni tam nevedia úsporne upiecť chleba, úsporne sušiť mlieko, úsporne odparovať šťavy a pretlaky, úsporne sterilizovať... kúpia do podniku od nemca novú linku... dostane sa do rúk slovenským inžinierom a za tri mesiace ju môžu dať do zberu železa lebo ju pokazia... veď takí ľudia tým firmám len likvidujú peniaze.. samozrejme aj štát svojou politikou ale teraz hovorím o energetickej stránke podnikov.. viem o čom hovorím ja som študoval potravinárstvo a keď som to tam videl tak som sa zlakol a ušiel preč študovať iný technický odbor (ktorý mimochodom uspokojil moje profesionálne túžby a poterby )... ten čo to tam učil taký predmet že potravinárske inžinierstvo, ten nevedel absolútne nič:confused:... doteraz nechápem čo tam ten chlap robí... a takých je v podnikoch kvantum
... no ale aby nebolo potravinárom ľúto tak je to aj v iných odvetviach priemyslu.. a v polnohospodárstve je to ešte horšie... čo som bol v niekoľkých poľnohospodárskych podnikoch tak všade to bola katastrofa, ale v jednom podniku, nebudem menovať ktorý to bola excelentná ukážka debility vedenia. Okrem toho, že tam mali vštko zle čo tam mať mohli, tak tam mali takú pomerne veľkú budovu kde bola administraríva + šatne pre robotníkov a podobne... keď som tam bol, vonku bolo -10°C, vnútri 28, okná pootvárané, čo im tam bolo teplo a v každej miestnosti elektrické kachle (také staré obrovské), čo boli do červena rozpálené.. a som s pýtal že čo toto je? tak len mykali plecami, že sa to nedá regulovať.... no niečo strašné... typujem že za zimu spálili elktriny za 400 000 ak nie viac... keby spravili plynové kúrenie (zámerne hovorím o plynovom, lebo tá budova mala fantastické straty tepla) a mali to dobre vyregulované, tak by sa im to vrátilo asi za zimu... ja som im predpovedal, že skrachujú do dvoch rokov... ale mýlil som sa.. skrachovali za tri a pol roka.
misomiso
08.05.09,10:41
Veľa ľudí by chcelo zisk bez rizika... často si to všímam aj tu na porade.


Ano, presne tak :). Vacsina z nas chce zisk bez rizika, sex bez rizika, v podstate idealne by bolo mat vsetko, ale bez rizika. :):)
tetrisss
08.05.09,11:18
Ano, presne tak :). Vacsina z nas chce zisk bez rizika, sex bez rizika, v podstate idealne by bolo mat vsetko, ale bez rizika. :):)

Hm a to ti je divne? V dusi vsetci ludia chcu zivot bez rizika a len ti prezieravejsi vedia, ze to tak nefunguje, ale to neznamena, ze by sme sa nemali snazit o zlepsenie toho zriadenia, v ktorom sme vyssou mocou urceni zit.
Nemoze sa mi ale pacit system, ked vo vystavnej skrini tohto systemu-USA, podla ich vlastnej studie hladuje 3miliony deti.
duves
08.05.09,11:42
Nie som ekonóm, do ekonomiky sa veľmi nevyznám a neviem čo robia slovenskí ekonómovia... ale niektori slovenski technici a energetici nie su ani dobri teoretici a praktici už vôbec nie (nie všetci, ale väčšina je na tom žalostne)... a to najmä v potravinárskom priemysle... veď oni tam nevedia úsporne upiecť chleba, úsporne sušiť mlieko, úsporne odparovať šťavy a pretlaky, úsporne sterilizovať... kúpia do podniku od nemca novú linku... dostane sa do rúk slovenským inžinierom a za tri mesiace ju môžu dať do zberu železa lebo ju pokazia... veď takí ľudia tým firmám len likvidujú peniaze.. samozrejme aj štát svojou politikou ale teraz hovorím o energetickej stránke podnikov.. viem o čom hovorím ja som študoval potravinárstvo a keď som to tam videl tak som sa zlakol a ušiel preč študovať iný technický odbor (ktorý mimochodom uspokojil moje profesionálne túžby a poterby )... ten čo to tam učil taký predmet že potravinárske inžinierstvo, ten nevedel absolútne nič:confused:... doteraz nechápem čo tam ten chlap robí... a takých je v podnikoch kvantum


To je vsade, v celej ekonomike ich mame. A ako píše Bastian správne "Veľa ľudí by chcelo zisk bez rizika", tak mame ludi na riadiacich postoch, co maju vysoke platy bez zodpovednosti a zodpovednost je požadovana iba od pešiakov.
misomiso
08.05.09,12:33
...ale to neznamena, ze by sme sa nemali snazit o zlepsenie toho zriadenia, v ktorom sme vyssou mocou urceni zit...


Presne tak. A preto vas vsetkych srdecne pozyvam k volbam do EP, ked uz tie prezidentske nedopadli najlepsie...:)
tetrisss
08.05.09,13:25
Presne tak. A preto vas vsetkych srdecne pozyvam k volbam do EP, ked uz tie prezidentske nedopadli najlepsie...:)

V tom s tebou naprosto suhlasim, budme za svoj zivot zodpovedni a co mozeme, tak sa snazme ovplyvnit.
marjankaj
08.05.09,13:37
Presne tak. A preto vas vsetkych srdecne pozyvam k volbam do EP, ked uz tie prezidentske nedopadli najlepsie...:)
Neviem, prečo si myslíš, že voľby nedopadli najlepšie. Ak bol porušený zákon tak povedz kde a potom sa s tým niečo môže konať.
Ale za to, že nevyhral tvoj kandidát, nehovor, že nedopladli najlepšie. Viacerí chceli iného a preto to tak dopadlo. To je demokracia. Ak by mala zvíťaziť menšina, tak by sa to volalo diktatúra. Btw. Ja som volil Radičovú, ale neviem prečo sa tu stále sťažujete. Tá funkcia je na Slovensku o ničom, na rozdiel od USA. Tu ide iba o teplé miestečká.
Bastian
08.05.09,13:56
V tom s tebou naprosto suhlasim, budme za svoj zivot zodpovedni a co mozeme, tak sa snazme ovplyvnit.
Bol by som veľmi rád, keby mi tu niekto napísal, kde je tá hranica, kedy sa stáva človek už hnusným kapitalistom? Kedy je to ešte len človek, čo prevzal zodpovednosť za svoj život do svojich rúk a kedy je to už hajzel kapitalista?

Som trocha sklamaný, ako tu niektorí nedokážu zaujať jednoznačný postoj k určitým veciam. Nájsť chyby a nariekať nie je žiadne umenie. Privítal by som, keby sem napísali všetcí tí, čo tu najviac vypisujú svoj jednoznačný názor na kapitalizmus. Niekto ho tu iba ohovára a iní sa vyhýbajú napísať svoj názor naň. Že by preto, lebo sú sami jeho súčasťou a profitujú z neho?

Napíšte čo konkrétne Vám na ňom prekáža, prípadne ako by ste to navrhovali robiť (zmeniť).
misomiso
08.05.09,14:45
Neviem, prečo si myslíš, že voľby nedopadli najlepšie. Ak bol porušený zákon tak povedz kde a potom sa s tým niečo môže konať.
Ale za to, že nevyhral tvoj kandidát, nehovor, že nedopladli najlepšie. Viacerí chceli iného a preto to tak dopadlo. To je demokracia. Ak by mala zvíťaziť menšina, tak by sa to volalo diktatúra. Btw. Ja som volil Radičovú, ale neviem prečo sa tu stále sťažujete. Tá funkcia je na Slovensku o ničom, na rozdiel od USA. Tu ide iba o teplé miestečká.

No ak mas taky nazor, tak potom neviem, preco to nevies brat trocha s lahkostou. Demokracia je o tom, ze prezidenta si voli vacsina, ale aj o tom, ze si kazdy moze povedat svoj nazor. A podla toho mojho volby nedopadli nalepsie, ale zato koniec sveta z toho zase nerobim. :)
duves
08.05.09,15:15
Volby za socializmu: 100% účasť a zvolení su všetci, ktorých nám vybrali (ÚV KS). Neúčasť bola občianskym problemom jednotlivca, osprvedlnovala sa iba ťažká choroba. Volby v podstate nerobili nikomu adrenalin.

Volby teraz (za kapitalizmu či ako sa to vola): volíme tých koho nám navrhli, účasť nie je povinná a rok pred volbami sa kandidati a strany navzajom osieraju. Spolocnost je znacne polarizovana, rozdelena a tí občania, ktorým nevyšiel tip a želanie tvrdia, že to ide dolu vodou. Ludia sa navzajom osočuju, na forach, v novinach... Jediní kto na tom ryžuje su politici, ktorí záhadne bohatnu po odchode na politicky dochodok a utiahujú sa do svojich elektrí a iných víl, čo majú za provízie za to, že predali tento štát v roku 1989 za babku.

Spoločné znaky: volíme tých, koho nám vybrali.
duves
08.05.09,18:48
Keď si ludia myslia, že revolúcie robia oni.
http://dolezite.sk/Ked_si_ludia_myslia_ze_revolucie_robia_oni.html
duves
09.05.09,05:29
Výkladná skriňa kapitalizmu - spojene štáty americké majú 3,5 mil. hladujúcich malých detí. http://spravy.pravda.sk/usa-hladom-trpi-3-5-miliona-malych-deti-dwd-/sk_svet.asp?c=A090507_111112_sk_svet_p12
misomiso
09.05.09,05:55
Bol by som veľmi rád, keby mi tu niekto napísal, kde je tá hranica, kedy sa stáva človek už hnusným kapitalistom? Kedy je to ešte len človek, čo prevzal zodpovednosť za svoj život do svojich rúk a kedy je to už hajzel kapitalista?

Som trocha sklamaný, ako tu niektorí nedokážu zaujať jednoznačný postoj k určitým veciam. Nájsť chyby a nariekať nie je žiadne umenie. Privítal by som, keby sem napísali všetcí tí, čo tu najviac vypisujú svoj jednoznačný názor na kapitalizmus. Niekto ho tu iba ohovára a iní sa vyhýbajú napísať svoj názor naň. Že by preto, lebo sú sami jeho súčasťou a profitujú z neho?


Napíšte čo konkrétne Vám na ňom prekáža, prípadne ako by ste to navrhovali robiť (zmeniť).

No Bastian, asi sam tusis, ze tu tazko mozeme debarovat o kapitalizme, pretoze by sme museli najprv povedat, o akom kapitalizme ma byt rec. Iny je kapitalizmus v Turecku, iny v Rusku, iny v USA a uplne iny vo Svajciarsku.

Myslim, ze pre kapitalizmus plati to, co sa hovorievalo o socializme (ale v skutocnosti to to nom neplatilo) - ze system je dobry, keby ho nek...vili ludia. Mam na mysli iba "niektorych" ludi, ved aj ten slogan vtedy poukazoval na Jakesa a Husaka.

Jednoducho - pruser nastane, ak sa k moci dostanu cynicki ludia, ktori nemaju ziadne moralne zabrany, nemaju problem poslat na smrt za dolar kohokolvek, aj svojho kamarata. Vlastnia zbrojne fabriky (vacsinou, ale nie vylucne), popritom nejaky ten obchod s ropou (to len na prilepsenie) a rozputanie akejkolvek vojny povazuju za celkom legitinmy nastroj uplatnenia si svojich slobodnych kapitalistickych prav. Presne ako mafiani u nas v hlbke duse veria, ze stat nema pravo branit im v uplatnovaniu ich prav, ktore citia za maju, a ktore uplatnuju so samopalom v ruke. (To teraz hovorim o serioznych psychologickych vyskumoch, ktore skumali, co si myslia clenovia a vodcovia "organizovaneho zlocinu" a ako sa pozeraju na to, ze proti nim stat zasahuje.)

Teda problem je v ludoch, sice iba v "par" ludoch, ale aj to dokaze obratitr zem naruby, ak sa tito ludia dostanu k moci v najsilnejsej krajine sveta. Preto je taky rozdiel medzi tym, aky je kapitalizmus v roznych krajinach, a preco by asi nikto z nas nenamietal zit vo Svajciarsku, mozno aj v Dansku, Norsku alebo Finsku, ak by nam tam nevadila zima - pochopitelne. V tychto krajinach zrazu aj kapitalizmus funguje akosi inac, aj ked aj tam sa urcite najdu ludia, ktorych by tam nechceli mat. No nedostali sa v takej miere k moci - to je to vsetko.

Bohuzial - kedze najmocnejsi ludia planety disponuju najvacsim kapitalom, najviac sa ohanaju recami o slobode kapitalizmu a demokracii, najviac podporuju zachovanie tohoto systemu (v jeho zvieracej podobe), najviac sa brania akymkolvek zmenam, dokazu zabezpecit financne pokrytie akehokolvek svojho skrachovaneho projektu vsetkymi danovymi poplatnikmi (vid zachranne baliky v USA ale aj inde) - tak sa nemozes cudovat, ze coraz viac ludi zacina byt alergickych na slovo kapitalizmus. Tito najmocnejsi ludia planety priam ukazkovo marketingovo buduju spojenie tohto terminu vhlavach ludi so vsetkym zlym.
Bastian
09.05.09,07:04
No Bastian, asi sam tusis, ze tu tazko mozeme debarovat o kapitalizme, pretoze by sme museli najprv povedat, o akom kapitalizme ma byt rec. Iny je kapitalizmus v Turecku, iny v Rusku, iny v USA a uplne iny vo Svajciarsku.
O tom niet pochýb, že je všade iný. A je nám asi aj to jasné, že prečo. Všade ho tvoria iní ľudia. Všade vplývajú na ľudí rôzne veci. A aj história toho ktorého štátu ovplyvňuje myslenie ľudí.


Myslim, ze pre kapitalizmus plati to, co sa hovorievalo o socializme (ale v skutocnosti to to nom neplatilo) - ze system je dobry, keby ho nek...vili ludia. Mam na mysli iba "niektorych" ludi, ved aj ten slogan vtedy poukazoval na Jakesa a Husaka.
Pravdaže ho ku.via ľudia, veď ho tvoria oni. Vždy všetkým hovorím, aby sa nepozerali iba vrchol ladovca, ale nech sa pozrú aj dole. Keď sa robí blbá politika, tak aj sami ľudia sú blbí. Myslím si, že najprv sami ľudia musia začať rozmýšľať trocha inak. Lebo takto vždy príde nejaký reklamný mág a ich všetkých odrbe. Pozrite si čo sľuboval Mr Poriadok (Fico):
http://www.youtube.com/watch?v=DnHEJPabVkE
V prvej fáze dobre vyperie akúkoľvek špinu, v druhej fáze dokonale vyčisistí úplne dočista:D.
Sami môžeme vidieť aká čistota a poriadok je okolo neho. Tá čistota je priam oslepujúca.

Nikdy to nie je iba o zlých politikoch. Keď je spoločnosť v zlom stave, tak je hlúpe čakať, že si zvolia rozumných politikov. Nezaslúžili by si to. Kým sa ľudia nebudú správať ľudskejšie a zodpovednejšie (k sebe, svojim blízkym, k Zemi atď.), tak nech nikto nečaká, že budú politici čestný. Zlodejom a klamárom ktorí vládnu teraz vyhovujú práve takto "zmýšľajúce" otupené mozgy. Ľudia potrebujú asi tvrdý pád aby sa mohli prebrať. Preto bude asi potrebné, aby sa Slovensko dostalo na dno. Táto partia ho tam zaručene dostane v rekordnom čase. Ale bude to potrebné, aby si ľudia uvedomili, že svoj osud nemôžu dávať do rúk iným. Že za svoj osud sú sami zodpovední, že čakať na kúzelníka je hlúposť:).


Teda problem je v ludoch, sice iba v "par" ludoch, ale aj to dokaze obratitr zem naruby, ak sa tito ludia dostanu k moci v najsilnejsej krajine sveta.
S tým nesúhlasím, že je problém iba v "pár" ľuďoch. To je výhovorka.


Preto je taky rozdiel medzi tym, aky je kapitalizmus v roznych krajinach, a preco by asi nikto z nas nenamietal zit vo Svajciarsku, mozno aj v Dansku, Norsku alebo Finsku, ak by nam tam nevadila zima - pochopitelne. V tychto krajinach zrazu aj kapitalizmus funguje akosi inac, aj ked aj tam sa urcite najdu ludia, ktorych by tam nechceli mat. No nedostali sa v takej miere k moci - to je to vsetko.
Funguje ináč, lebo ho tvoria inak. A nie je to len o moci. Keď sú ľudia hlúpi, tak dokonca sami dajú tú moc do rúk vrahom, zlodejom... Ten rozdiel je v ľuďoch, nie iba v politikoch.
misomiso
09.05.09,08:20
Ľudia potrebujú asi tvrdý pád aby sa mohli prebrať. Preto bude asi potrebné, aby sa Slovensko dostalo na dno. Táto partia ho tam zaručene dostane v rekordnom čase.

Myslim,ze priprava toho pruseru uz finisuje :):). Ked som videl Pasku, ako bol uplne vytoceny a vyvedeny z miery, ked sa pokusal obhajovat (neobhajitelnu a predrazenu) rekonstrukciu hradu, tak som si uvedomil, ze im uz riadne tecie do topanok. Mal som z neho pocit, ze uz sam zastavenie tej rekonstrukcie pripusta, dokonca ze by bol sam najradsej, ak by sa vobec nezcala, a od znameho mam neoficialne info o tom, ze sa uz prace dokonca zastavili. Skoda ze nikto nestrcil mokrofom pod nos Kalinakovi, aby zdovodnil nakup luxusnych aut pre policajtov.






Funguje ináč, lebo ho tvoria inak. A nie je to len o moci. Keď sú ľudia hlúpi, tak dokonca sami dajú tú moc do rúk vrahom, zlodejom... Ten rozdiel je v ľuďoch, nie iba v politikoch.

No Bastian - podla istej logiky by to malo takto fungovat. Ta logika hovori - ak mame demokraciu, teda vladu vecsiny, potom ak nam vladnu gauneri, zvolili sme si ich sami. No mam obavy, ze prax je ina. Sam dobre isto poznas situacie, ked je v nejakom pracovnom kolektive drviva vacsina slusnych ludi a pride tam nejaka harpia - klebetnica, co zacne spriadat intrigy. Samozrejme - moze to byt aj muz - manipulator. Zacne ohovarat, nasije na par kolegov nejaky pruser, rozostve priatelstva, omota si sefa okolo prsta, necha par ludi vyhodit - s cielom stat sa sefkou oddelenia.

Toto funguje - bohuzial. V USA (a nielen tam) sa jednoducho podarilo ludi opit rozkom preto, ze maskovali svoje skutocne zamery. Potom sa dostali k moci a tuto si tak zabetonovali, ze sa stym uz neda nic robit. Samozrejme - ty mozes povedat - ale ved prave ti ludia su hlupi, ze sa nechali oklamat a volili ich. Lenze nechat sa oklamat niekym, kto pouziva zakerne taktiky nie je ziadna hanba a netreba byt na to ani hlupy. Garantujem Ti, ze ak by si nejaky naozaj profi podvodnik zobral na musku Teba alebo mna, tak je velka pravdepodobnost ze sa mu podari obrat nas o vsetky peniaze.

Aku moznost vyberu maju ludia v USA? Je zname, ze tam vladne prezident, na rozdiel napr. od Slovenska. Kandidovat na prezidenta moze iba ten, kto ma obrovsky balik penazi. Teda bud ho ma sam (pretoze sam vyraba zbrane) alebo mu ho poskytnu ini - (ako Obamovi). Lenze poskytnu mu ich z jasnym zamerom.

Cely Obama bol jeden krasny marketingovy tah levelu prvej lekcie kurzu pre zaciatocnikov. US mafia vedala, ako maju posramotenu povest - hlavne po vojne v Iraku, a ze kandidovat s "vlastnym" kandidatom by bolo velmi rizikove. Preto zvolili metodu trojskeho kona. Nastrcili Obamu, ktory bol prototypom cloveka, pochadzajuceho z ludu a ktory dosiahol uspech vlastnymi silami. Dokonca jeho nazory boli skoro az lavicove. Toto zabralo. No a teraz ho pritlacili k muru (vyskakali z trojskeho kona) a vsetko bezi po starom.

Skuste sa naucit citat z medii: (dnesne spravy, alebo spravy za posladnych par dni):

- Prezident Afganistanu (ktoreho sami Americania dosadili) ziada USA, aby prestali s leteckymi utokmi na uzemi Afganistanu (pretoze uz je utrpenie civilneho obyvatelstva neunosne a vzrasta odpor, posilnuje sa pozicia Talibanu). Napriek tomu Obama slubuje, ze bude vojenske operacie posilnovat, (kedze sa vojaci idu stiehnut z Iraku a nie je ich kde dat)

- Svaty otec v Jordansku prijal zastupcov Irackych krestanov, ktori museli utiect z vlasti pre nasilnosti a prezekuovanie. Ale oni neutiekli pred samotnou vojnou, ale po vojne ich tam zacinaju systematicky likvidovat siiti a suniti. Za Husajna mali krestania pomerne slusnu slobodu. Po vojne, kde sa USA rozhodlo "priniest demokraciu" do Iraku nemaju sancu. Su iba dva dovody, preco to nastalo:

1. Americanom nikdy neslo o slobodu a demokraciu v Iraku, sledovali tam od pociatku ine ciele
2. Su vojensky a diplomaticky neschopni.

Aj ked mozno platia oba body, sucasne, prvy plati urcite. A teraz Obama. Obama v takom poinauguracnom osiali vyhlasil, ze agenti FBI naozaj mucili (a mucia) Irackych zajatcov v neludskych podmienkach a ze s tym nieco musi robit. Nasledovala tvrda reakcia FBI. Vysledkom bolo, ze sa im Obama hned na druhy den ospravedlnil (ospravedlnil sa za zverejnenie informacie, nepoprel jej pravdivost) a dodal, ze maju jeho plnu podporu. Teda gauneri, ktori najviac porusuju ludske prava maju uz par tyzdnov po volbach jeho plnu podporu...

Samozrejme, neda sa nespomenut, cim argumentuju. Argumentuju vysledkami (spravodajskymi informaciami), ktore by vraj bez mucenia neziskali. No ludia, co do toho vidia tvrdia, zo to su nafuknute informacie, aby FBI mohla vykazovat cinnost a poberat velke prachy. Jednoducho Muhammeda chytia a ponaraju mu hlavu dovtedy, kym nepovie, ze Salim je miestny vodca Al Kaidy. Lenze nikto nezisti, (a asi ani nezistuje) ci Muhammed taketo nieco nepovedal preto, aby ich zmiatol a na par dni si oddychol od mucenia. Navyse Salima si nevybral nahodne, mozno mu prebral v minulosti frajerku... Potom mucia Salima a vsetko sa opakuje. Kazdym dalsim kolom nabiehaju agentom FBI tucne premie.

Keby to tak nebolo, potom by uroven demokracie a slobody v Iraku dnes nebola nizsia ako bola za Husajna. A co s tym ma obycajny americky lud? Je sprosty, ze si zvolil Obamu? No - ja si myslim, ze nie. Skratka niekto to zariadil tak, aby ste si pri volbach mohli vybrat z:
Citroen C8
Peugeot 807
Fiat Ulysee
Lancia Phedra

...pricom vsetko su to identicke auta vyrabane na jednej linke vo Francuzsku.
tetrisss
09.05.09,10:20
Super rozobrate, je to tak, co aky dokonaly system by niekto vymyslel, co sa samozrejme este nestalo a bojim sa, ze ani nestane, ak to chyti do ruky darebak, tak to tak aj dopadne a slusna mlciaca vacsina potom iba ticho somre a v podstate kasle na to, lebo ziadne vychodisko nevidi.
misomiso
09.05.09,12:55
http://ekonomika.sme.sk/c/4834973/nova-ceska-vlada-planuje-skrtat-a-setrit.html

najviac sa mi paci veta:

Veľký zmätok je okolo šrotovného. Predchádzajúca pravicová vláda s ním nakoniec súhlasila, ale pod podmienkou, že sa zavedie po skončení šrotovného v Nemecku a v ďalších krajinách. Líder ŹSSD Jiří Paroubek však žiada, aby sa začalo vyplácať v októbri, v čase vrcholiacej kampane, desať dní pred voľbami.
kanatova
10.05.09,04:38
Nie je morálka národa bez nej sa bude ďalej brat janošikovským spôsobom.
cathyc
11.05.09,05:58
V tom s tebou naprosto suhlasim, budme za svoj zivot zodpovedni a co mozeme, tak sa snazme ovplyvnit.

A tomuto naozaj veríš, že niečo ovplyvníš? Keď to nedokážeme na malom Slovensku, tak v tej centralizovanej EU to určite zvládneme....:D
Zbožňujem tie rečičky o tom akú mám slobodu a sama som si zodpovedná za to, že ako žijem a to svojím postojom k voľbám, v ktorých si môžem vyjadriť svoj názor. Už som ho nie raz vyjadrila a čuduj sa svete stále som z toho vyšla ako somár....s prepáčením tak ako väčšina z nás, len nie všetci si to chcú uvedomiť a priznať.
Bastian
11.05.09,07:29
Od žiadnej vlády by sa nemalo očakávať, že bude riešiť osudy ľudí.

To je asi najväčšia chyba Slovenska. Ľudia tu ešte stále veria, že raz príde vláda, ktorá bude za nich riešiť ich životy. Chcú tomu veriť, že to je možné, že príde niekto a on sa o nich dobre postará. Nech mi hovorí kto chce čo chce, ja to tak vnímam. A práve preto zostaneme tam kde sme, lebo sa práve toto zneužíva... Politici tak presne vedia na ktorú strunu majú brnknúť a čo je treba povedať... keď chcú vyhrať vo voľbách.

A preto je Slovensko krajinou sľubov (či krajinou zázrakov?:)). Ľudia si to sami žiadajú a objednávajú od politikov.

Preto tu vyhrá ten, kto viac sľúbi... je jedno či je to reálne alebo nie.


;)
tetrisss
11.05.09,08:09
A tomuto naozaj veríš, že niečo ovplyvníš? Keď to nedokážeme na malom Slovensku, tak v tej centralizovanej EU to určite zvládneme....:D
Zbožňujem tie rečičky o tom akú mám slobodu a sama som si zodpovedná za to, že ako žijem a to svojím postojom k voľbám, v ktorých si môžem vyjadriť svoj názor. Už som ho nie raz vyjadrila a čuduj sa svete stále som z toho vyšla ako somár....s prepáčením tak ako väčšina z nás, len nie všetci si to chcú uvedomiť a priznať.

Tak s tymto naozaj nesuhlasim, sloboda, ktoru nam ponuka dnesna spolocnost je zaroven aj velke bremeno, v tomto suhlasim s Bastianom, ze nemozeme chciet slobodu a zaroven aby sa o nas stat staral, tak to nefunguje. Ak sme raz v demokracii,tato kladie velke naroky na kazdeho z nas, sme jednoducho ti, ktori si zvolime tych, ktori nam potom vladnu a to je neodskriepitelny fakt. Zacina to na miestnej urovni, povedzte mi, ako mozu ludia zvolit za sefa obce cloveka, ktory ma ledva dokoncenu zakladnu skolu, alebo evidentne je zlodej, ktoremu to nahodou preslo a potom cakame, ze sa tam na tom poste z neho stane slusny genius, no a to je v nasich rukach. Druha vec je, ze mozno nam lepsie vyhovoval svet, ked sme nemuseli o nicom takom zasadnom rozmyslat a stacilo nam chodit do prace, ale to je uz prec. Takze treba sa zaujimat o veci nase verejne, len my to mozeme ovplyvnit, nik iny, aj ked je to dlha cesta a na samom jej zaciatku sa nam zda, ze aj marna. Lenze potom v takejto skepse sa im veselo vladne na nas ukor.
m.hladka
11.05.09,08:19
A je tu nejaka kríza?
Veselo sa nakupuje, veselo sa rozdáva, takže je asi všetko O.K.
Len ľudia sa rozčuľujú na všetko, takže kríza je asi niekde inde -
V MYSLENÍ
Bastian
11.05.09,08:42
Zacina to na miestnej urovni, povedzte mi, ako mozu ludia zvolit za sefa obce cloveka, ktory ma ledva dokoncenu zakladnu skolu, alebo evidentne je zlodej, ktoremu to nahodou preslo a potom cakame, ze sa tam na tom poste z neho stane slusny genius, no a to je v nasich rukach.
A kto riadi momentálne našu krajinu? Kto alebo čo je Mečiar, Slota, Fico? Im to tiež všetko prechádza a ľudia ich majú ešte za slušných hrdinov národa.
Vrcholom všetkého je ten odporný Haharabin, vraj minister spravodlivosti...
Inak si nemyslím, že je to o vzdelaní. Mám pocit, že 10 ročné decko rozmýšľa lepšie. Táto naša vládnuca garnitúra možno má vzdelanie, ale ich správanie je napriek tomu na úrovni smradlavých krčmových lumpov.


Druha vec je, ze mozno nam lepsie vyhovoval svet, ked sme nemuseli o nicom takom zasadnom rozmyslat a stacilo nam chodit do prace, ale to je uz prec.
Máš Slovákov za ovce?
tetrisss
11.05.09,09:02
Hm, ty mas hned naporudzi take krajne oznacenia, to sa mi ani trochu nepaci.
jar88
11.05.09,10:00
A tomuto naozaj veríš, že niečo ovplyvníš? Keď to nedokážeme na malom Slovensku, tak v tej centralizovanej EU to určite zvládneme....:D
Zbožňujem tie rečičky o tom akú mám slobodu a sama som si zodpovedná za to, že ako žijem a to svojím postojom k voľbám, v ktorých si môžem vyjadriť svoj názor. Už som ho nie raz vyjadrila a čuduj sa svete stále som z toho vyšla ako somár....s prepáčením tak ako väčšina z nás, len nie všetci si to chcú uvedomiť a priznať.

Pripájam sa v plnom rozsahu
Naviac by som rád pridal k tým volbám prirovnanie.
Dostávam volbu, či chcem dostať na čumák s prava, alebo radšej z ľava, ale ja nechcem dávať svoj súhlas na to aby mi niekto dával na čumák.
Tak či tak po ňom dostanem. Zabrániť tomu neviem, ale nedám k tomu ani súhlas vo volbách. Nedával som ho ani za komunistov, aj keď si pre mňa prišli a požadovali zdôvodnenie prečo som si nesplnil svoju občiansku povinnosť. Podotýkam, že som v tej dobe býval u svokry a malo to aj svoje následky. Nevolil som ani na vojne a tam to malo tiež svoje následky.
Jednoducho povedané, nedokážem sa tomu podrobiť. Zo čo by som potom stál ? Hanbil by som sa sám pred sebou.
jar88
11.05.09,10:19
Ak sme raz v demokracii,tato kladie velke naroky na kazdeho z nas, sme jednoducho ti, ktori si zvolime tych, ktori nam potom vladnu a to je neodskriepitelny fakt.

Neviem, čo si pod tou demokraciou predstavuješ. Ak pripustím, že som slobodný občan a naviac aj človek, ako môžem čo len pripustiť slovo vládnu.

Demokracia je o veciach verejných.
To ako sa budem starať o svojich starých rodičov je moja osobná vec.
O to ako sa budem starať o svoje deti, o svoju rodinu je tiež moja osobná vec. Ak si myslíte, že ja to vec verejná, že sa o nej dá hlasovať je vaša vec.
Ja som presvedčený, že môj majetok, moje peniaze, moja práca, moje zdravie, moja staroba, môj život a rodina nieje vec verejná. Všetko je to moje, moje súkromné a o tom sa hlasovať nedá, o tom nieje demokracia.

Vláda nemá čo vládnuť, vláda má spravovať veci verejné, máme na to ministrov. Obec spravuje veci obecné a nepripúšťate, aby vám spravovala veci v spálni, či v kuchyni. Je vám to normálne, že v kuchyni rozhoduje manželka a nie starosta, či nie ?
cathyc
11.05.09,10:26
Tak s tymto naozaj nesuhlasim, sloboda, ktoru nam ponuka dnesna spolocnost je zaroven aj velke bremeno, v tomto suhlasim s Bastianom, ze nemozeme chciet slobodu a zaroven aby sa o nas stat staral, tak to nefunguje. Ak sme raz v demokracii,tato kladie velke naroky na kazdeho z nas, sme jednoducho ti, ktori si zvolime tych, ktori nam potom vladnu a to je neodskriepitelny fakt. Zacina to na miestnej urovni, povedzte mi, ako mozu ludia zvolit za sefa obce cloveka, ktory ma ledva dokoncenu zakladnu skolu, alebo evidentne je zlodej, ktoremu to nahodou preslo a potom cakame, ze sa tam na tom poste z neho stane slusny genius, no a to je v nasich rukach. Druha vec je, ze mozno nam lepsie vyhovoval svet, ked sme nemuseli o nicom takom zasadnom rozmyslat a stacilo nam chodit do prace, ale to je uz prec. Takze treba sa zaujimat o veci nase verejne, len my to mozeme ovplyvnit, nik iny, aj ked je to dlha cesta a na samom jej zaciatku sa nam zda, ze aj marna. Lenze potom v takejto skepse sa im veselo vladne na nas ukor.
Lenže im sa veselo vládne aj keď sa my snažíme naším hlasom niečo na tom zmeniť. A ja Ti teda poviem ako je možné, že voľby na miestnej úrovni vyhrá nejaký analfabet. Stačí, že má aspoň dvoch protikandidátov. Tej svojej skupinke ľudí, ktorí ho volia niečo podstrčí, napríklad pracovné miesta, alebo podnikateľom iné výhody a aj keď má síce málo hlasov, tie ostatné sa rozložia medzi dvoch protikandidátov a voľby má vyhraté. Stačí ak má dostatočný potenciál byť stratégom. To je už niekoľkonásobný scenár v našej obci. Tie predvolebné heslá v rámci predvolebných kapaní už poznám naspamäť, takže mňa už nimi nik nedojme. Pocit zodpovednosti, povinnosť voči sebe samému a bla, bla, bla....Ako to však zmeniť, keď ani to, že sa pravidelne zúčastňujem volieb a snažím sa o zmenu, nič nezmení? Len sa zamení červená za modrú a potom zas za červenú. Nič viac. Áno demokracia je síce pekná idea, tak ako komunizmus....podotýkam nie socializmus, ale ani jedna z nich zatiaľ v histórii ľudstva neuspela. Ak si myslíš, že áno, treba si naštudovať poučky a zistíš, že je to zas len jeden z našich omylov. Demokracia je vláda ľudu, a to čo funguje u nás je parlamentný systém postavený na tzv. Demokratických princípoch. O vláde ľudu sa hovoriť naozaj nedá. Ani Grécky či Americký systém demokracie neuspeli. Nie však preto, že by boli zlé, len si myslím, že na to ľudstvo, ktoré momentálne obýva a doposiaľ obývalo planétu zem ešte nebol vynájdený vhodný systém, ktorý by aj naozaj do dôsledkov fungoval. To, že tomu čo tu máme dáme názov demokracia ešte nič neznamená. Je to len naše zbožné prianie.
Nesúhlasím s tým, aby sme mali niečo za nič...nemusím pracovať, ale patrím, pod sociálny systém a všetko dostanem zadarmo. Solidarita je pekná myšlienka, ale stal sa z nej moloch, ktorý podporuje darmožráčov a zdiera tých, ktorí sa chcú o seba postarať sami. Je to možné práve preto, že nie je možné, aby sme o čomkoľvek rozhodovali sami. Náš hlas nestačí. Škodlivá je hlavne centralizácia a možnosť obohatiť sa na čomkoľvek ak má človek známosti. Trošku mi to pripomína istú sekvenciu z filmu Pacho, hybský zbojník, keď sa tam mudrlanti váľali s lupami po zemi a hľadali to Slovensko...kde to vlastne je to Slovensko? Inak nič nerieši ani to ak o nás rozhodujú v hlavnom meste a v podstate nefunguje ani decentralizácia vytvorená zákonmi centralizovanej moci. Pokiaľ o tom či budeme môcť odvolať toho neschopného starostu rozhodujú zákony, ktoré ho vlastne na jeho teplom miestečku udržia, tak je aj samospráva len jeden pekný sen.
Práve pre tieto dôvody neverím v to, že môžem niečo zmeniť. Môj a ani Váš hlas proste nestačí.
jar88
11.05.09,10:43
Demokracia je vláda ľudu, a to čo funguje u nás je parlamentný systém postavený na tzv. Demokratických princípoch. O vláde ľudu sa hovoriť naozaj nedá. Ani Grécky či Americký systém demokracie neuspeli. Nie však preto, že by boli zlé, len si myslím, že na to ľudstvo, ktoré momentálne obýva a doposiaľ obývalo planétu zem ešte nebol vynájdený vhodný systém, ktorý by aj naozaj do dôsledkov fungoval. To, že tomu čo tu máme dáme názov demokracia ešte nič neznamená. Je to len naše zbožné prianie.

Inak nič nerieši ani to ak o nás rozhodujú v hlavnom meste

Práve pre tieto dôvody neverím v to, že môžem niečo zmeniť. Môj a ani Váš hlas proste nestačí.

Skúste si prečítať listinu základných práv. Uvedomiť si že sa o nich nehlasuje, že sa s nimi narodíte, že sú neodňatelné a nezrušitelné.

U nás sa vôbec nejedná o demokracii, aj keď to nazívame demokraciou.
U nás sa nejedná o slobodu, aj keď tomu hovoríme sloboda. Pod pojmom sloboda si každý predstavuje slobodu cestovať a voliť a podobne, ale iba málo ľudí si uvedomuje hĺbku a rozsah toho slova sloboda. Preto sa jej tak ľahko vzdávame a ani si neuvedomujeme čo nás to stojí.

Naša ústava to zaručuje. Ak poslanci hlasujú o týchto právach, nejedná sa o demokraciu. To už je diktatúra. Je to tvrdé vyjadrenie, ale je to tak.
duves
11.05.09,10:52
Můj nápad spočívá v tom, že hned vedle montážní haly by se postavila další velká hala, kde by byly nainstalovány moderní lisy. Jakmile by montážní halu opustilo nově vyrobené auto, přejelo by pár metrů do nové haly, kde by bylo slisováno do úhledné krychličky. Pracovní místa by byla zachována, ba dokonce by vznikla nová pracovní místa v lisovně. Z krychliček by se někde opodál stavěla pyramida - zase další pracovní místa! Pokud se tedy postaví vedle automobilky šrotovna, stávající pracovní místa budou zachována, ba dokonce se zaměstnanost zvýší. Práci budou mít nejen dělníci a manažeři, ale i umělečtí kritikové, ti se budou rozplývat nad novým uměním, které budou další generace obdivovat stejně jako my obdivujeme egyptské pyramidy z kamení. Budou si říkat: To bylo ale umění, co!?
Podle velikosti pyramidy z krychliček aut by bylo snadno zjistitelné a přesně ověřitelné, který stát disponuje největším bohatstvím. I Česko si bude moci dovolit postavit pyramidu větší než je Cheopsova. Bude to také podporovat soutěživost mezi státy - nejvyšší pyramida rovná se nejlepší a nejbohatší stát.
To nemá chybičku, je to logické!
Tanky, letadla, lodě atp. se ničí ve válečném podnikání, toto by byla podobná akce, ale mírová!

http://dolezite.sk/Co_s_prebytky.html
jar88
11.05.09,11:06
Čo k tomu ešte dodať ?

Naozaj super riešenie. Na tú robotu by sme prijali cudzincov, dobre by sme ich zaplatili, dobre zdanili a z dávok v nezamestnanosti môžeme žiť, ako v Amerike. To je idea EU.

za to dám svoj hlas
duves
11.05.09,11:43
tetrisss
11.05.09,12:44
No ale ak nema nikto navrch, je to anarchia a to je uz o niecom inom. Prosim, nevol, ak si myslis, ze to je spravne, no ale v uzavretej bubline sa zit neda a aj toto tvoje rozhodnutie ma nasledky. Keby si cital moje prispevky,nenutim, iba by si vedel, ze som daleko od toho, aby sa mi pacilo to, v com teraz zijem.
cathyc
11.05.09,13:19
No ale ak nema nikto navrch, je to anarchia a to je uz o niecom inom. Prosim, nevol, ak si myslis, ze to je spravne, no ale v uzavretej bubline sa zit neda a aj toto tvoje rozhodnutie ma nasledky. Keby si cital moje prispevky,nenutim, iba by si vedel, ze som daleko od toho, aby sa mi pacilo to, v com teraz zijem.

Myslíš, že ak budeš voliť tak to anarchia nebude?....Ono to totižto anarchia je, len s jedným rozdielom, je to anarchia oklieštená tzv demokratickými zákonmi ku prospechu zopár vyvolených. To, že tomu niekto dá názov demokracia, alebo čo ja viem aké iné honosné názvy sa na toto dajú použiť, neznamená, že to demokracia aj naozaj je a že niečo zmení Tvoj hlas. To len politici nás dookola už 20 rokov ohlupujú múdrosťami ako máme všetko vo vlastných rukách. No a väčšina ľudí, ktorí veria tým neomylným SÚDRUHOM si tieto tézy berie za sebe vlastné a omieľa ich ďalej dookola a podporuje tým týchto anarchistov, ktorým vravíme politici.
Môj život sa nezmenil k lepšiemu ani keď sa podarilo, aby voľby vyhral ten komu som dala hlas a ani v opačnom prípade. Stále musím nekonečne dlho pracovať na to, aby som uživila svoju rodinu a naďalej sa pozerať na to ako sa pod záštitou tzv demokratických zákonov neustále okráda tá skupina obyvateľstva, ktorá toto hýrenie musí zacvakať.
Takže opakujem to, že ak sa budem tváriť ako zodpovedný občan a pôjdem voliť, na situácii sa nič nezmení. Dokonca ja osobne ani nezískam klamnú predstavu o tom ako som spravila všetko čo je v mojich silách, aby sa situácia zmenila. Ty možno áno, ale to je samozrejme len a len Tvoja vec.
tetrisss
11.05.09,16:24
Nuz vo vela veciach mas pravdu, lenze ak to ozaj takto budeme vidiet, tak je to zufale, mozno, ze je toto realita. Je to smutne.
Bastian
11.05.09,17:18
Tak nakoniec na čo prídeme? Uspokojíme sa s konštatovaním, že všetko je na hovno a nemáme šancu na zmenu k lepšiemu?

Keď debatujem s ľuďmi na podobné témy, veľmi nerád končím debatu tým klasickým slovenským: "No čo už, my s tým nič nenarobíme... Na Slovensku sa nikdy nebudeme mať dobre..."

Namiesto toho radšej hovorím: "Budeme sa mať tak, ako si to sami zariadime. Žiadna politika nikomu nevyrieši život (jedine politikom:))." Myslím, že je lepšie ak debaty na tému o politike končia takýmito slovami. To by si malo podľa mňa uvedomiť viac ľudí na Slovensku. Keby si tu svoj osud prevzalo do vlastných rúk viac ľudí, tak by pri voľbách nemali šancu tie sľubotechny.

Keď sú ľudia v takomto rozpoložení, tak politikom stačí nasľubovať dostatočne veľa, urobiť pôsobivú kampaň, natočiť úsmevovplné reklamné šoty a úspech je zaručený.

Jedno je ale pre mňa alarmujúce - úspech začínajú žať aj vulgárne hovädá. A to je znak, že spoločnosť je na tom zle.


Čo si myslíte, ako sa to môže zmeniť? Kedy tu bude žiadaný rozum a slušné správanie?
cathyc
11.05.09,17:45
Tak nakoniec na čo prídeme? Uspokojíme sa s konštatovaním, že všetko je na hovno a nemáme šancu na zmenu k lepšiemu?

Keď debatujem s ľuďmi na podobné témy, veľmi nerád končím debatu tým klasickým slovenským: "No čo už, my s tým nič nenarobíme... Na Slovensku sa nikdy nebudeme mať dobre..."

Namiesto toho radšej hovorím: "Budeme sa mať tak, ako si to sami zariadime. Žiadna politika nikomu nevyrieši život (jedine politikom:))." Myslím, že je lepšie ak debaty na tému o politike končia takýmito slovami. To by si malo podľa mňa uvedomiť viac ľudí na Slovensku. Keby si tu svoj osud prevzalo do vlastných rúk viac ľudí, tak by pri voľbách nemali šancu tie sľubotechny.

Keď sú ľudia v takomto rozpoložení, tak politikom stačí nasľubovať dostatočne veľa, urobiť pôsobivú kampaň, natočiť úsmevovplné reklamné šoty a úspech je zaručený.

Jedno je ale pre mňa alarmujúce - úspech začínajú žať aj vulgárne hovädá. A to je znak, že spoločnosť je na tom zle.


Čo si myslíte, ako sa to môže zmeniť? Kedy tu bude žiadaný rozum a slušné správanie?
A problém je v tom...Duves tu už raz povedal, že na to, aby sa dala vykonať nejaká zmena je potrebné, aby si to uvedomilo určité kritické množstvo ľudí...moje posledné slovo k tejto deprimujúcej téme je: práve preto tu vyjadrujem svoj názor, že verím v prebudenie dostatočného množstva ľudí, aby sa naplnilo to kritické množstvo potrebné na uskutočnenie zmien. Voľby tých istých vlkov to však nevyriešia.
kukučka
11.05.09,21:34
Nuz vo vela veciach mas pravdu, lenze ak to ozaj takto budeme vidiet, tak je to zufale, mozno, ze je toto realita. Je to smutne.
ale veď sami píšete, že ste volili menšie zlo...sami seba presviedčate, že to menšie zlo je "malé dobro"
je to obrovský podvod, zvaný demokracia
ak so mnou nesúhlasíte a myslíte si, že je reálna, skúste mi vysvetliť, ako ju ohrozuje napríklad zverejnenie výsledkov vyšetrovania Kennedyho smrti a mohla by som pokračovať, ten zoznam je dlhý
cathyc
12.05.09,03:58
ale veď sami píšete, že ste volili menšie zlo...sami seba presviedčate, že to menšie zlo je "malé dobro"
je to obrovský podvod, zvaný demokracia
ak so mnou nesúhlasíte a myslíte si, že je reálna, skúste mi vysvetliť, ako ju ohrozuje napríklad zverejnenie výsledkov vyšetrovania Kennedyho smrti a mohla by som pokračovať, ten zoznam je dlhý

Nepohodlní zomierajú. Za demokraciu sa schová veľa zla, až sa nakoniec toto slovo sprofanuje tak isto ako komunizmus. Len ak dokážeme správne pomenovať veci, tak si môže táto pekná idea zachovať čistú tvár bez nálepiek rodinkárstva, korupcie, nacionalizmu a žiaľ v dnešnej dobe už aj oficiálne podporovaného fašizmu. Samozrejme momentálne tomu všetci svorne vravia demokracia.
duves
12.05.09,04:20
Namiesto toho radšej hovorím: "Budeme sa mať tak, ako si to sami zariadime.
A podla toho si to niektori aj tak vysvetluju. Zariadit sa, napriklad "vyhrať" netransparentny tender na vystavbu čohokolvek, čo objednava štát. Alebo nákup čohokolvek, čo objednava štát - od ceruziek až po drahe limuziny (z našich daní).

Ak nebudu určite kroky transparentne, tak budu iba dohady - čo, kto, s kym, prečo. A klondike pre určitych typkov tu bude pokračovať. A blba nalada tiež.
Bastian
12.05.09,05:23
Tak nakoniec na čo prídeme? Uspokojíme sa s konštatovaním, že všetko je na hovno a nemáme šancu na zmenu k lepšiemu?

Keď debatujem s ľuďmi na podobné témy, veľmi nerád končím debatu tým klasickým slovenským: "No čo už, my s tým nič nenarobíme... Na Slovensku sa nikdy nebudeme mať dobre..."

Namiesto toho radšej hovorím: "Budeme sa mať tak, ako si to sami zariadime. Žiadna politika nikomu nevyrieši život (jedine politikom:))." Myslím, že je lepšie ak debaty na tému o politike končia takýmito slovami. To by si malo podľa mňa uvedomiť viac ľudí na Slovensku. Keby si tu svoj osud prevzalo do vlastných rúk viac ľudí, tak by pri voľbách nemali šancu tie sľubotechny.

Keď sú ľudia v takomto rozpoložení, tak politikom stačí nasľubovať dostatočne veľa, urobiť pôsobivú kampaň, natočiť úsmevovplné reklamné šoty a úspech je zaručený.

Jedno je ale pre mňa alarmujúce - úspech začínajú žať aj vulgárne hovädá. A to je znak, že spoločnosť je na tom zle.


Čo si myslíte, ako sa to môže zmeniť? Kedy tu bude žiadaný rozum a slušné správanie?


A podla toho si to niektori aj tak vysvetluju. Zariadit sa, napriklad "vyhrať" netransparentny tender na vystavbu čohokolvek, čo objednava štát. Alebo nákup čohokolvek, čo objednava štát - od ceruziek až po drahe limuziny (z našich daní).

Ak nebudu určite kroky transparentne, tak budu iba dohady - čo, kto, s kym, prečo. A klondike pre určitych typkov tu bude pokračovať. A blba nalada tiež.
Si schopný reagovať iba takýmto spsôsobom?

Táto téma má názov "Hospodárska kríza a čo s ňou". Ty tu ale reaguješ iba na tú prvú časť názvu. Iné si nebol schopný napísať v tých 155 príspevkoch, iba že je kríza, že je tu kríza, vážna kríza... Lepis sem kopec odkazov z tej stránky no nič viac. Max. napíšeš niečo ako teraz, že musia byť určité kroky transparentné :).
duves
12.05.09,05:37
Bastian
12.05.09,05:54
No nevravím?
http://spravy.pravda.sk/stefanov-vyplacal-blizkej-firme-prazdne-faktury-f6l-/sk_domace.asp?c=A090512_081706_sk_domace_p29


p.s. niekto sa sam zariadil a ma sa dobre.

Týmto sa vysmiali všetkým Slovákom do tváre - to je odrb storočia.

Človek čo poctivo pracuje je pokakaný pri najmenších prešľapoch a títo zlodeji nemajú problém okradnúť celý národ takýmto odporným spôsobom.
cathyc
12.05.09,07:22
Už začínam chápať prečo zrušili prieskumy verejnej mienky. Ďalšia malá sloboda o ktorú sme boli pripravení. Veď prečo by sme mali vedieť ako sa Fickovi znižujú preferencie?
Celý tento príspevok je podľa všetkého mimotemy, za čo sa ospravedlňujem, ale nedalo mi.
Bastian
12.05.09,09:00
Ešte má tú drzosť oháňať sa tým, že čo platí medzi slušnými ľuďmi.
http://www.topky.sk/cl/10/459190/Slota-Zmluvy-by-mali-medzi-slusnymi-ludmi-platit

A ide radiť ako by mohol štáť ušetriť... po tom všetkom. Žasnem nad jedo odvahou.
http://www.topky.sk/cl/10/460414/Slota-by-chcel-zrusit-tri-ministerstva
duves
12.05.09,09:17
Toto som presne pocul, že by sa ludia divili, aka slotovska rozkradacska mafia je na ministerstvach.
Zrejme to budu ti praví narodniari, ktori si važia ineho (slovaka).
Vlada nemôže byt narodna, krestanska, pravicova, lavicova a co ja viem aka, ale musi vytvoriť podmienky pre slusnych ludi. A to sa zial od novembra 89 este nestalo.
marjankaj
12.05.09,10:12
Toto som presne pocul, že by sa ludia divili, aka slotovska rozkradacska mafia je na ministerstvach.
Zrejme to budu ti praví narodniari, ktori si važia ineho (slovaka).
Vlada nemôže byt narodna, krestanska, pravicova, lavicova a co ja viem aka, ale musi vytvoriť podmienky pre slusnych ludi. A to sa zial od novembra 89 este nestalo.

Áno korytá zostali, len svine sa vymenili. A ešte dlho to tak bude.
Tweety
12.05.09,10:44
Áno korytá zostali, len svine sa vymenili. A ešte dlho to tak bude.
Mne sa zdá, že aj jedno, aj druhé sú stále väčšie a väčsie.:mee:
tetrisss
12.05.09,16:19
A problém je v tom...Duves tu už raz povedal, že na to, aby sa dala vykonať nejaká zmena je potrebné, aby si to uvedomilo určité kritické množstvo ľudí...moje posledné slovo k tejto deprimujúcej téme je: práve preto tu vyjadrujem svoj názor, že verím v prebudenie dostatočného množstva ľudí, aby sa naplnilo to kritické množstvo potrebné na uskutočnenie zmien. Voľby tých istých vlkov to však nevyriešia.

No problem je ale v tom, ze aj v roku 1989 si nejake kriticke mnozstvo ludi uvedomilo, ze nechce zit v takomto systeme, no a vari nastupil lepsi?, mne sa to vobec nezda. Vacsina idei je pekna, vsak ich tvoria idealisti:), ale ked to chytia do ruk a hlav pragmatici, tak co z nich ostane?
BXLmiami
12.05.09,16:56
:) život:)
cathyc
12.05.09,17:09
No problem je ale v tom, ze aj v roku 1989 si nejake kriticke mnozstvo ludi uvedomilo, ze nechce zit v takomto systeme, no a vari nastupil lepsi?, mne sa to vobec nezda. Vacsina idei je pekna, vsak ich tvoria idealisti:), ale ked to chytia do ruk a hlav pragmatici, tak co z nich ostane?
Ja si nemyslím, že si kritické množstvo ľudí v roku 1989 niečo uvedomilo. Ja si veľmi dobre pamätám tú dobu. Vhupli sme do tej atmosféry, ktorá bola zrazu nastolená a úplne nás to nadchlo, ale nemám ten pocit, že ak by to celé nebolo bývalo riadené z vplyvných miest, tak by sa to asi nestalo. Ľudia mali v podstate zabezpečené svoje základné životné potreby, nehladovali, mali strechu nad hlavou, takže nebola taká situácia, ktorá by nás nútila čosi radikálne meniť. Na skutočnú revolúciu sa ľudstvo musí dostať do neznesiteľných životných situácií, aby sa takýmto spôsobom snažilo zmeniť status quo. Podľa mňa už nebola politická vôľa vedenia ťahať tento systém aj naďalej, mám skôr pocit, že už im bolo málo na kradnutie a zmena systému sľubovala bohaté koryto...čo sa aj potvrdilo. Nikdy v histórii sme snáď neboli tak okrádaní ako práve po revolúcii a dodnes sme. Veď čo nám ostalo. O chvíľku nám už nebude patriť ani pôda na ktorej by sa dalo uživiť. A kradli hádam obyčajní ľudia??? Najväčšie zlodejstvá robia hlavne tí, čo obrátili kabáty. Ľudia, ktorí skutočne verili v zmenu k lepšiemu, pár rokov po revolúcii znechutene rezignovali.
Tentokrát však práve krach peňažného klamného systému nahráva tomu, že sa ľudia postupne dostanú na hranicu únosnosti, kedy si hádam začnú uvedomovať súvislosti, preto verím, v to kritické množstvo.
tetrisss
12.05.09,17:37
Ja osobne som tiez nebola nadsena neznou revoluciou, ale pripustam, ze socialisticky system ekonomicky nebol funkcny, mal mnoho chyb, ktore vychadzali z toho, ze sa neuznaval ludsky faktor a to v zmysle lenivosti a potreby prace, vela ludi sa len tvarilo,ze pracuje, zase bolo vela hlavne robotnikov, ktori si to oddreli, neuznavala sa mudrost, naopak,kto sa zdal prilis mudry, bol podozrivy. Tu zmenu, no kto ju vyvolal a preco, mozno sa to este v tomto zivote dozvieme.
Teraz ale myslis, ze tato kriza vyvola nejake zmeny?, ja si myslim, ze zatial to tak nevyzera, ozaj sa kupuje, predava, prestavuje, kriza zacina byt tercom humoru a paradoxne to vidim tak, ze ti stastni, ktori maju pracu, nemali peniaze v podielovych fondoch vlastne na tejto situacii zatial zarobili, retazce sa predhanaju,kto bude mat lacnejsie mlieko, muku, maso, zlacnel nabytok, ku kosacke dostanete notebook, auta su za polovicnu cenu, inak v tomto kontexte by ma vazne zaujimalo, kto zlavil zo svojich ziskov a preco teraz to ide a predtym neslo,tak co by ludi motivovalo k nejakej revolucii?
cathyc
12.05.09,17:45
Ja osobne som tiez nebola nadsena neznou revoluciou, ale pripustam, ze socialisticky system ekonomicky nebol funkcny, mal mnoho chyb, ktore vychadzali z toho, ze sa neuznaval ludsky faktor a to v zmysle lenivosti a potreby prace, vela ludi sa len tvarilo,ze pracuje, zase bolo vela hlavne robotnikov, ktori si to oddreli, neuznavala sa mudrost, naopak,kto sa zdal prilis mudry, bol podozrivy. Tu zmenu, no kto ju vyvolal a preco, mozno sa to este v tomto zivote dozvieme.
Teraz ale myslis, ze tato kriza vyvola nejake zmeny?, ja si myslim, ze zatial to tak nevyzera, ozaj sa kupuje, predava, prestavuje, kriza zacina byt tercom humoru a paradoxne to vidim tak, ze ti stastni, ktori maju pracu, nemali peniaze v podielovych fondoch vlastne na tejto situacii zatial zarobili, retazce sa predhanaju,kto bude mat lacnejsie mlieko, muku, maso, zlacnel nabytok, ku kosacke dostanete notebook, auta su za polovicnu cenu, inak v tomto kontexte by ma vazne zaujimalo, kto zlavil zo svojich ziskov a preco teraz to ide a predtym neslo,tak co by ludi motivovalo k nejakej revolucii?
Vraví sa dočkaj času ako husa klasu....ešte sa nič poriadne ani nezačalo. To v čom teraz existujeme je len ticho pred búrkou. Kto sa nechá učičíkať, bude raz veľmi nemilo prekvapený.
Myslieť si, že pyramída sa nikde nekončí je sen a z toho bude tvrdé prebudenie.
duves
12.05.09,17:52
Tentokrát však práve krach peňažného klamného systému nahráva tomu, že sa ľudia postupne dostanú na hranicu únosnosti, kedy si hádam začnú uvedomovať súvislosti, preto verím, v to kritické množstvo.
Zistujem, monitorujem nazory z okolia a prichadzam k zaveru, že nech by ste vysvetlovali, argumentovali, tak nepomáha nič. Ešte si ťukaju (za chrbtom) na čelo. Tusim sme ako ludia tak ohlupnutí, že nechapeme, že nadvyroba, ktora je podnecovana z túžby dosahovať stale vyšší zisk dovedie zem do stavu, že nebude z čoho vyrabať.
Do frasa z čoho to pramení? Že to bude niekto za nas riešiť, že sa to dajako utrasie?
Vidim, vnimam, že financny svet "beží" v starych kolajach ( náš vagon zvaný konzum prave preradili na slepu kolaj, bez rušňa a rušňovodiča), veselo sa vyrabaju nove peniaze, ved zahraničný akcionár očakáva zisky, tak sa nastavuju nove predajne plany.
tetrisss
12.05.09,17:57
Vsak to len potvrdzujes moj nazor, co by ludi dvihlo na zmenu? Kazdy bude rad, vsak nejako to dopadne.
cathyc
12.05.09,18:32
Je to tak ako vravíte, preto si myslím, že sa ešte zatiaľ nič nedeje, dostali sme prvý ťuk, možno príde aj druhý, tretí a ak ani potom nič nepochopíme tak poriadny kopanec. Čo iné si aj zaslúžime za to aký sme arogantní. Nestačí nám žiadna kríza, ani finančná ani energetická....stále sa utvrdzujeme v tom ako sa nič nedeje. Ale ono sa toho deje dosť.
Čakám na ten kopanec aj keď sa bojím, verím, že je to možno jediné možné riešenie na to, aby sme pochopili čo vlastne robíme. Nie je predsa možné donekonečna žiť na dlh, plytvať zdroje, ktoré patria naším potomkom, lebo nečerpáme to čo máme, ale to čo raz hádam budú mať oni. To je ako keby som si od nejakého úžerníka požičala peniaze na to, aby som si mohla užívať svoj život plnými dúškami a dlhy nech platia potom moje deti a vnúčatá. Čo ma to má trápiť, mne to už predsa pod zemou môže byť jedno.....presne takto teraz uvažuje väčšina. Čo ma má čo zaujímať, že ničím životné prostredie, veď ono to vydrží kým budem žiť a po mne potopa.
Darina1234
12.05.09,18:43
Sme nepoučiteľni
misomiso
12.05.09,20:15
Toto som presne pocul, že by sa ludia divili, aka slotovska rozkradacska mafia je na ministerstvach.
Zrejme to budu ti praví narodniari, ktori si važia ineho (slovaka).
Vlada nemôže byt narodna, krestanska, pravicova, lavicova a co ja viem aka, ale musi vytvoriť podmienky pre slusnych ludi. A to sa zial od novembra 89 este nestalo.

Suhlasim, ze "to se este nestalo", ale nestalo sa to ani pre 89 a ked to beries do dosledkov, tak sa to nestane nikdy. To je ako keby si tvrdil, ze nevyrobili taky typ auta, ktory by sa pocas zivotnosti aspon raz niekomu nepokazil. No - je to pravda, ale napriek tomu su auta, ktore sa kazia stale a potom take vydarenejsie modely, ktore sa pokazia iba obacs. To iste plati aj pre nase ponovemrove vlady. Boli tu aj horsie, aj lepsie, urcite neplati, ze je celkom jedno, kto tam je.
duves
13.05.09,04:01
duves
13.05.09,04:02
Suhlasim, ze "to se este nestalo", ale nestalo sa to ani pre 89 a ked to beries do dosledkov, tak sa to nestane nikdy...
Nikdy nehovor nikdy.
tetrisss
13.05.09,15:51
Pravdepodbne chut moci je opajajuca a ludom z toho zbronzovateju hlavy, takze ak aj nahodou idu do vlady s dobrym umyslom, ono ich to do jedneho rychlo prejde, na nasu skodu.
Bastian
13.05.09,16:35
Pravdepodbne chut moci je opajajuca a ludom z toho zbronzovateju hlavy, takze ak aj nahodou idu do vlady s dobrym umyslom, ono ich to do jedneho rychlo prejde, na nasu skodu.

Kto má na vec takýto názor, ten nech ani nečaká pozitívnu zmenu. Vieš ako reaguje také dieťa (a v podstate aj dospelý), ktorému dôveruješ a také ktorému nedôveruješ? V jednom aj v druhom prípade ťa nesklame. Bude sa snažiť splniť tvoje očakávanie.

A ešte niečo:

Chceš sa mať lepšie? Od politikov nečakaj, že budú riešiť tvoj život. Urob pre to sama maximum.

Chceš, aby boli v politike ľudia s dobrým úmyslom? Tak pri voľbách používaj viac rozum ako city. A hlavne nevoľ kúzelníkov, ktorí sľubujú fantastické čísla :).
tetrisss
13.05.09,16:46
Kto má na vec takýto názor, ten nech ani nečaká pozitívnu zmenu. Vieš ako reaguje také dieťa (a v podstate aj dospelý), ktorému dôveruješ a také ktorému nedôveruješ? V jednom aj v druhom prípade ťa nesklame. Bude sa snažiť splniť tvoje očakávanie.

A ešte niečo:

Chceš sa mať lepšie? Od politikov nečakaj, že budú riešiť tvoj život. Urob pre to sama maximum.

Chceš, aby boli v politike ľudia s dobrým úmyslom? Tak pri voľbách používaj viac rozum ako city. A hlavne nevoľ kúzelníkov, ktorí sľubujú fantastické čísla :).

Ja ani nejaku pozitivnu zmenu od nasich politikov v dohladnej dalekej dobe necakam :), snazim sa starat o svoj zivot, niekedy je to tazke, ale nemusim byt nici "otrok", aspon zatial.
No a k tym volbam, teraz pozeram spravy, ze sa nad Slovenskom objavilo UFO, tam ze by nadej, ze bude koho volit?:D
cathyc
13.05.09,16:49
Ja ani nejaku pozitivnu zmenu od nasich politikov v dohladnej dalekej dobe necakam :), snazim sa starat o svoj zivot, niekedy je to tazke, ale nemusim byt nici "otrok", aspon zatial.
No a k tym volbam, teraz pozeram spravy, ze sa nad Slovenskom objavilo UFO, tam ze by nadej, ze bude koho volit?:D

Super nápad, normálne to budem zvažovať :D
tetrisss
13.05.09,16:53
No a na odlahcenie: vraj ludia sa v krize viac venuju sexu, bude populacna explozia ?! Chuda nasa matka zem...
duves
13.05.09,17:31
No a na odlahcenie: vraj ludia sa v krize viac venuju sexu, bude populacna explozia ?! Chuda nasa matka zem...
No to už neplatí, ako kedysi. Dneska su už iné nahrady: pc hry, digitalna TV, internet...:D
duves
13.05.09,17:48
duves
14.05.09,06:29
Kedze sa tu požaduje okrem kritiky navod na vychodisko, tak pridavam tento clanok

Potrební sú ľudia, ktorí dokážu vidieť celý svet po novom.
Nemám hotový recept pre východisko z krízy. Aby som ho mohol dať, treba vedieť, koľko derivátov, ktoré nemajú reálny obsah, sa vo svete nahromadilo. Podľa mojich výpočtov, je to asi jeden a pol kvadrilióna dolárov. Kvadrilión to je tisíc biliónov.
Takáto virtuálna peňažná masa sa nedá riadiť bez radikálneho zmrazovania na určitý čas. Povedzme na 7 až 10 rokov. Tieto virtuálne peniaze, špinavé a nebezpečné budú kaziť všetky pokusy ozdraviť situáciu.
http://dolezite.sk/Kam_dat_kvadrilion_derivatov.html
Bastian
14.05.09,07:54
Ak ale celý svet zhodne neprijme radikálne opatrenia, nastúpi paralýza svetovej ekonomiky a všeobecná kríza.
V dnešnej situácii, pokračujúc v línii, ktorú doteraz viedol Barack Obama, zopakujem, že smerujeme k devalvácii dolára a veľkej inflácii. Prefinancovávanie skrachovaných bánk, zaplatenie dlhov, ktoré vytvorili, kúpa bývalých „cenných“ priateľov, ktoré nemajú nijakú hodnotu, je to, čo sa dnes robí.
A čím to všetkým zaplatiť? Novými peniazmi. Ako sa to dá urobiť? Spustiť tlačiarenský stroj. Natlačia sa desiatky biliónov nových dolárov. V takomto prípade sa ale bude nutne ochraňovať euro, juan a rubeľ. Nastane recesia obrovského rozmeru a inflácia.


Myslím si, že radikálne opatrenia by mali byť zamerané hlavne na stopnutie akýchkoľvek presunov peňazí zo štátnych pokladní (čiže od ľudí) do tých čiernych dier.

Je to naozaj choré očakávať, že to čo skrachovalo zachráni jeden balík peňazí. Keď to raz skrachovalo, tak tam musí byť nejaký dôvod. Neexistuje aby za to niekto nebol zodpovedný - to si musí niekto odskákať. Treba nechať nech padnú na hubu všetky tie megakoncerny a finančné domy. Ak sa do nich prepumpujú peniaze ľudí, aj tak to nevyrieši situáciu a na svete bude väčšia chudoba.

Mám pocit, že si situácia vyžaduje obyčajné sedliacke myslenie...
cathyc
14.05.09,08:29
Myslím si, že radikálne opatrenia by mali byť zamerané hlavne na stopnutie akýchkoľvek presunov peňazí zo štátnych pokladní (čiže od ľudí) do tých čiernych dier.

Je to naozaj choré očakávať, že to čo skrachovalo zachráni jeden balík peňazí. Keď to raz skrachovalo, tak tam musí byť nejaký dôvod. Neexistuje aby za to niekto nebol zodpovedný - to si musí niekto odskákať. Treba nechať nech padnú na hubu všetky tie megakoncerny a finančné domy. Ak sa do nich prepumpujú peniaze ľudí, aj tak to nevyrieši situáciu a na svete bude väčšia chudoba.

Mám pocit, že si situácia vyžaduje obyčajné sedliacke myslenie...
Absolútne s Tebou súhlasím. A to si teraz predstav koľko je len na Slovensku ľudí, ktorí si stále myslia ako už žiadna kríza nehrozí, ako si len zopár ľudí vymýšľa poplašné správy...veď predsa ich miláčik- obľúbený politik povedal, že on predsa nedopustí, aby sa im čokoľvek stalo. Je tu len a len pre nich a je to človek so sociálnym cítením. Je mi z toho normálne....nebudem sa špatne vyjadrovať.
duves
14.05.09,08:46
Tiež to nevidím pozitívne. V januari, ci februari, co sme mali intenzivnu debatu, tak už vtedy existovali navrhy odbornikov na platidlo a meny, aby sa vratil zlaty štandart a tí dobrodruhovia, čo majú túžbu zostať v tych pyramidovych hrach typu - derivaty, zamaskovane balíčky hypotekarnych založnych listov..atd. nech menia prave platidlo viazane na zlato (resp.iny cenny kov) za žetony ako v rulete a vyihraju sa do sytosti. No a vieme ako to pri hazardnych hrach chodi. Niekto vyhra a niekto prehrá. Len nech sa ukončí to prelievanie obrovských strát na plecia občanov, čo by sa na také riskantné hry nenechali nikdy nahovoriť.
Kto nájde odvahu poprevracať stoly peňazomencom?
duves
14.05.09,09:46
http://www.sme.sk/c/4842059/obama-krizu-zapricinilo-sebectvo-a-hon-za-poctami.html

Darmo to kritizuje, lebo inak hovori a inak kona. Povodcovia už mali mat davno elektricke kresla za ohrozenie ekonomiky štátov a za rozputanie hosp. krízy na celom svete.
cathyc
14.05.09,09:55
http://www.sme.sk/c/4842059/obama-krizu-zapricinilo-sebectvo-a-hon-za-poctami.html

Darmo to kritizuje, lebo inak hovori a inak kona. Povodcovia už mali mat davno elektricke kresla za ohrozenie ekonomiky štátov a za rozputanie hosp. krízy na celom svete.

To je ako vodu kázať a víno piť. Načo teda do nich neustále pumpuje prachy, ktoré ani nemá?
duves
15.05.09,11:38
Vraj koluje takyto mail:

HOSPODÁŘSKÁ KRIZE

Píše se měsíc srpen, jedno malé městečko na Rivieře, hlavní sezóna. Prší a

prší, takže město je prázdné. Všichni se zadlužují a žijí na kredit.
Najednou přijede k jednomu hotýlku bohatý Rus. Požádá recepčního o
pokoj, položí na pult stodolarovou bankovku a jde si pokoj
prohlédnout. Hoteliér vezme bankovku a pospíchá k dodavateli masa
zredukovat dluh. Dodavatel masa vezme bankovku a běží k chovateli
prasat flastrovat dluh. Nyní vezme 100$ chovatel prasat a běží k
výrobci krmiv platit. Tento výrobce přijme s velikou radosti peníze,
vezme je do ruky a pospíchá
k prostitutce, kterou nedávno navštívil a přitom její služby užil na
sekeru. ( Je přece krize!)
Kurva bere s radostí peníze a jde do hotelu srazit dluhy, které tam
mezitím nadělala.

Ve stejné vteřině přichází Rus zpět z pokoje a říká, ze pokoj není dost
dobrý. Vezme svoji stodolarovku a opouští město.

Nikdo tedy nevydělal, ale město už je bez dluhu.

Dívejte se optimisticky do budoucnosti.

Ono by to bolo fajn, len keby tí, čo to menežuju (FED) nevyberali za tú dohadzovačskú funkciu papierových peňazí úžeru.
duves
16.05.09,12:10
misomiso
16.05.09,17:41
-



Cely Obama bol jeden krasny marketingovy tah levelu prvej lekcie kurzu pre zaciatocnikov....

...Obama v takom poinauguracnom osiali vyhlasil, ze agenti FBI naozaj mucili (a mucia) Irackych zajatcov v neludskych podmienkach a ze s tym nieco musi robit. Nasledovala tvrda reakcia FBI. Vysledkom bolo, ze sa im Obama hned na druhy den ospravedlnil (ospravedlnil sa za zverejnenie informacie, nepoprel jej pravdivost) a dodal, ze maju jeho plnu podporu. Teda gauneri, ktori najviac porusuju ludske prava maju uz par tyzdnov po volbach jeho plnu podporu...

Samozrejme, neda sa nespomenut, cim argumentuju. Argumentuju vysledkami (spravodajskymi informaciami), ktore by vraj bez mucenia neziskali. No ludia, co do toho vidia tvrdia, zo to su nafuknute informacie, aby FBI mohla vykazovat cinnost a poberat velke prachy. Jednoducho Muhammeda chytia a ponaraju mu hlavu dovtedy, kym nepovie, ze Salim je miestny vodca Al Kaidy. Lenze nikto nezisti, (a asi ani nezistuje) ci Muhammed taketo nieco nepovedal preto, aby ich zmiatol a na par dni si oddychol od mucenia. Navyse Salima si nevybral nahodne, mozno mu prebral v minulosti frajerku... Potom mucia Salima a vsetko sa opakuje. Kazdym dalsim kolom nabiehaju agentom FBI tucne premie.


No budem teraz trocha Narcis, citujem sam seba. Neda mi - vo svetle spravy, ktora vysl aiba par dni po tom, co som to napisal...

http://www.sme.sk/c/4841577/zomrel-muz-co-dal-bushovi-falosny-dovod-na-vojnu.html

"Al-Libi bol jedným z prvých významných militantov, ktorého Američania chytili krátko po začiatku vojny proti teroru. Pre mnohých zostáva príkladom toho, aké neefektívne môže byť mučenie. Podľa správy amerického senátneho výboru z roku 2006 (http://intelligence.senate.gov/phaseiiaccuracy.pdf) si al-Libi svoje svedectvá vymýšľal, aby sa vyhol tvrdému vypočúvaniu."
tetrisss
17.05.09,10:07
V dnesnej vysoko vyvinutej spolocnosti zomrela ludskost a slusnost, obojstranne. Bojim sa, ze ludia celkovo neriesia to, co je pre prezitie ludstva potrebne, ako zdravie, dostatok jedla, moznost slusne a dostojne zit, ale peniaze nam vsetkym zatemnili rozum a ako vidime, pre ich ziskanie co vsetko kde kto dokaze, je to hanba, kam sme sa az dostali.
duves
29.05.09,11:19
HDP, hospodárska kríza a socializmus, alebo, všetko začína poctivosťou kladenia otázok.


http://dolezite.sk/HDP_hospodarska_kriza_a_socializmus_alebo_vsetko_z acina_poctivos.html
duves
29.05.09,11:58
Co se týče peněz, je to právě ÚROK, který je největším problémem peněžního hospodářství. Úrok musí být odstraněn, protože odporuje přírodním zákonům. A pak životnost peněz, ty nesmí být hromaditelné. Musí stárnout, aby byl člověk nucen dávat je do oběhu a nehromadil je. Když se tyto podmínky nesplní, lepší když peníze nejsou vůbec, protože vedou k stagnaci všech systémů.


SEN O ZDRAVÉM PENĚŽNICTVÍ

Bernd Hercksen


Kamkoliv se podíváme, všude se rozevírá stále větší mezera mezi bohatými a chudými. Drobní obchodníci si stěžují na pokles obratu, řetězce levných supermarketů a luxusní obchody se naopak těší stoupající poptávce. 235 miliardářů vlastní po celém světě tolik majetku jako celý zbytek lidstva. Rostoucí nezaměstnanost zostřuje sociální rozdíly a také střední vrstva dnes musí počítat s klesajícími příjmy. A to vše navzdory stále stoupající produktivitě práce.
Ačkoliv jde jednoznačně o neblahé příznaky krize, jen málo lidí hledá hlubší příčiny. Několik hesel jako globalizace, strukturální změny, krize vzdělání nebo technologická nezaměstnanost většině lidí stačí, aby je utvrdilo v přesvědčení, že se tak jako tak nedá nic dělat a že jednou zase bude lépe.
V dřívějších dobách byl pocit, že se proti panujícím poměrům nedá nic podniknout, docela pochopitelný, poněvadž na vnější okolnosti se pohlíželo jako na osudové a dané od Boha. Dnes se naštěstí tento postoj výrazně změnil. Převládá mínění, že člověk si své problémy způsobuje sám, buď přímo svým jednáním, nebo alespoň nepřímo přijímáním chybných zákonů a opatření.

Jestliže však problémy současnosti, jako je nezaměstnanost, zostření sociálních rozdílů mezi chudými a bohatými, ničení životního prostředí, přibývající násilí a zločinnost způsobuje člověk, může příčina jeho fatalistického přijímání těchto skutečností ležet jen v duchovní lenosti velké části obyvatelstva. Lidé si netvoří vlastní úsudek o zjevně chybných hospodářských opatřeních, nýbrž přenechávají odpovědnost vládám a jejich expertům.
Naneštěstí však i na vládní úrovni probíhá totéž: politikové spoléhají na odborníky národohospodářských věd a ti odsouvají morální rozhodnutí stranou, poněvadž věda má zůstat prosta morálních soudů. Například otázka spravedlnosti úroků a úroků z úroků není tématem pro jednotlivé zájmové skupiny.Ta se víceméně omezuje na to, že zkoumá způsob fungování stávajícího hospodářského systému a činí jej použitelným pro jednotlivé zájmové skupiny. Tak není za celkový výsledek zodpovědný nikdo. Herbert Vollmann píše k tomuto tématu v článku „Zdravé peněžnictví“: „Vinu na všem neštěstí nese člověk, a přesto stěží přijde někdo na myšlenku, že by selhání člověka mohlo spočívat v nedbání přírodních zákonů, zákonů stvoření, které jsou směrodatné i pro lidský život na zemi. Teprve poznání a dbaní zákonitostí ve stvoření a jejich uplatnění v pozemském životě způsobuje opravdový pokrok. Jednou takovou zákonitostí je nutné vyrovnání mezi dáváním a braním, jemuž podléhají všechny děje ve stvoření. Že tento zákon vyrovnání musí platit také pro peněžnictví a národohospodářství, má-li se trvale dosáhnout zdravé rovnováhy, je samozřejmé.“
H. Vollmann také naznačuje, kde v hospodářství dochází k porušování tohoto zákona vyrovnání: „Chyba spočívá v jednostrannosti měny, při níž se převážně bere, aniž se ve správném poměru dávají protihodnoty.“

Problémovou oblastí našeho peněžního systému je úrok: Kdo peníze půjčuje, dostává bez svého přičinění nazpět víc, než dal.
Člověku vlastně říká již svědomí, že není správné brát peníze bez protislužby. Peněžnictví dovoluje menšině, aby se obohacovala na úkor většiny, aniž pro to musí cokoliv udělat.
Že tradiční peněžnictví a placení úroků mohlo přetrvat tisíciletí navzdory této zřejmé nespravedlnosti a že i dnes je přijímáno téměř bez výhrad, zřetelně ukazuje, jak se naše společnost vzdálila od jednoduchého principu dávání a braní, jak málo dbá hlasu svědomí a pocitu přirozené spravedlnosti. Důsledky její duchovní lenosti ovšem plně dopadají zpět na lidstvo:
- Peníze nepracují, nechávají pracovat za sebe úrok: podíl úroku (kalkulatorní úrok) obsaženého v cenách zboží a akumulovaného na různých stupních výroby, činí asi 40% celkové ceny. Pracující obyvatelstvo tak subvencuje vlastníky peněz a věcného kapitálu, tedy v první řadě bohaté a superbohaté. Národohospodářský analytik Helmut Creutz rozdělil domácnosti v Německu podle jejich příjmů do 10 skupin a vypočítal, že tímto způsobem v roce 1990 osm „spodních“ skupin domácností zaplatilo 116 miliard marek 10. skupině s nejvyššími příjmy; druhá nejbohatší skupina domácností získala přesně tolik úroků ze svého majetku, kolik činí úroky v jejich spotřebních výdajích. Tímto způsobem se chudším bere a bohatým dává – zcela automaticky a téměř nepozorovaně.
- Podíl příjmů z kapitálu na celkových příjmech se stále zvětšuje na úkor příjmů z práce. Bez hospodářského růstu by takové přerozdělování příjmů vedlo k tomu, že by životní standard pracujícího obyvatelstva nejprve pomalu a potom stále rychleji klesal. Jen když hospodářství roste rychleji než peněžní úrok, dá se zabránit klesání životního standardu. „Motor přerozdělování“ úroku z úroku je tedy bičem pro trvalý hospodářský růst, který zajišťuje možnost obsloužit vložený kapitál a zároveň udržet životní standard pracujícího obyvatelstva. Růst do nekonečna je však v konečném světě nemožný. Nepřímo je tedy úrok zodpovědný také za vzrůstající ničení životního prostředí.

Stávající peněžní řád má však ještě i jiné pustošivé následky. „Peníze jsou tak významným činitelem ve vzájemném hospodářském styku lidí, že si je nelze odmyslet. Tím větší jsou dopady, které vznikají, když se peněžnictví ukáže jako nezdravé“, píše Herbert Vollmann. Pomysleme jen na velkou inflaci v roce 1923, která zničila úspory milionů lidí, nebo na světovou hospodářskou krizi od roku 1929, která vyla vyvolána poklesem množství peněz a nepřímo způsobila i nástup německého nacionálního socialismu a tím druhou světovou válku.

Také dříve existovaly velké změny v důsledku měnových krizí, například francouzská revoluce, která byla vyvolána obrovským zadlužením státu, zánik Říma a staletý spánek hospodářství a kultury v raném středověku v důsledku chronického nedostatku peněz (deflace) nebo vzestup antického Řecka díky vynálezu peněžních mincí.
Žádný div, že stará náboženství – židovství, křesťanství a islám – se pokoušela dát úrok do klatby jakožto nejviditelnější a nejnespravedlivější následek nezdravého peněžnictví. U Židů byly dlužníkům každých 49 roků prominuty jejich dluhy.
Ježíš požadoval: „Prodejte svůj majetek a čiňte jím dobro. Udělejte si měšce, které nestárnou, nehynoucí poklad v nebi, kam zloděj nepřichází a kde mol neničí.“ (Lukáš 12,33; podle moderního překladu Herberta Reithmüllera)
Jde tedy o to, nelpět na penězích a nehromadit pozemské poklady. Nepomíjivý poklad je jen mimo tuto hmotnost („u Boha“), zatímco pozemské poklady nemohou být nikdy trvalé.
Právě tento přirozený cíl „nepomíjivého pokladu“ sledoval člověk ve svém velikášství tím, že použil k výrobě peněz ušlechtilého kovu, tedy velmi trvanlivého materiálu. Věčné ovšem není zboží, jehož směnu mají peníze zprostředkovat. To podléhá „zubu času“, kazí si, přináší s sebou výdaje na skladování, které jeho hodnotu snižují, nebo vychází z módy. Nadčasové peníze tak mají vůči zboží „zabudovanou“výhodu: Majitel peněz, který chce své peníze vyměnit za zboží, může počkat a zavřít truhlu s penězi, když obchod neodpovídá jeho představám. Majitel zboží nebo ten, kdo chce pracovat, to učinit nemůže, protože jeho zboží časem ztrácí hodnotu.
Tato převaha majitelů peněz je klíčovým bodem nezdravého peněžního řádu. Peníze jsou jako prostředek směny cennější než zboží, takže jejich majitel může získat ve zboží větší protihodnotu. Kdo se vzdává vlastnictví všemocných peněz, žádá proto zvláštní prémii za svou oběť – úrok. Příjemce úroku připomíná loupežného rytíře, který si svoji mocenskou výhodu nechá zaplatit zvonivými mincemi.

Ježíš žádá, aby peníze nestárly v měšci, mají tedy být postaveny na roveň stárnoucímu zboží. To odpovídá přírodnímu zákonu o vzniku a zániku, jemuž je podřízena veškerá hmotnost. Jen peníze, které časem ztrácejí na hodnotě, mohou odstranit úrok, odporující přírodnímu zákonu, neboť takové „přirozené“ peníze jsou zboží rovny. Již v antice existovaly snahy o takovou přirozenou měnu: Diogenes žádal „kostní měnu“, jejíž stárnutí bylo po nějaké době zřetelně cítit a Sparťané používali rezavějící železné peníze. Teprve ve vrcholném a pozdním středověku, asi od r. 1150 do r. 1500, měly „neutrální peníze“ v Německu pronikavý úspěchů. Kolem poloviny 12. století zavedl magdeburský arcibiskup Wichmann jako první tzv. odvolávání mincí, při němž se v určitých časových odstupech vyzývalo k jejich výměně. Biskup, jako zemský vládce, si podržel část těchto peněz jako daň, zbytek dostali občané nazpět ve formě nově ražených peněz. Tímto elegantním a účinným způsobem mohly být pravidelně a spolehlivě vybírány daně, občané dokonce přicházeli k zemskému vládci sami, aby dodali své peníze, neboť po odvolání mincí (nejvýše jednou až dvakrát ročně) staré už neplatily.
Peníze měly tak řečeno zabudované datum rozkladu, stárly jako zboží. Privilegium majitele peněz tím bylo pryč, nemohl věčně čekat s obchodem, poněvadž také jeho peníze časem ztratily hodnotu. Tímto způsobem stále obíhaly nové mince, „Brakteáty“, které byly tak tenké, že se daly zlomit a nemohly být hromaděny, jak to žádá i Ježíš v evangeliu.
Účinek používání brakteátů, rozšířených ve střední Evropě, na hospodářství a společnost byl mocný. Doba od r. 1150 do r. 1500 byla dobou bezpříkladné trvalé konjunktury, nikdy předtím ani potom nebylo v Německu založeno tolik měst. Viditelným příkladem všeobecného blahobytu byly nesčetné katedrály, které občané dobrovolně financovali a jejichž stavba byla po r. 1500 z nedostatku peněz zastavena. Napůl hotové dómy v Kolíně nebo v Ulmu byly dokončeny teprve v 19. století.
Doba brakteátů skončila kolem r. 1500, poněvadž knížata tento způsob vybírání daní často zneužívala a odpor obyvatel vůči platidlu rostl. Žel, lidé tehdy neprohlédli požehnaný účinek stárnoucích peněz, takže proti zavedení původních mincí z ušlechtilého kovu nebyl kladen příliš velký odpor.
Důsledkem staronové zlaté měny byly stoupající úroky, s jejichž pomocí věřitelé, jako například Fuggerové, nashromáždili pohádkové bohatství. Na druhé straně obyvatelstvo stále chudlo.

Dnes požadavek stárnoucích nebo neutrálních peněz zastupuje především hnutí volného hospodářství, jehož cílem je „přirozený hospodářský řád“. Jeho objevitelem byl asi před 100 lety německý obchodník Silvio Gesell, který ve svém povolání čelil neustálému kolísání cen a aniž měl akademické vzdělání, začal pátrat po příčinách. Našel je v tradičním peněžnictví.
Tehdy bylo množství peněz přímo závislé na množství vytěženého zlata nebo stříbra. Gesell žádal tehdy konec zlaté a stříbrné měny a zavedení papírových peněz, jejichž krytí by bylo dáno jejich funkcí všeobecného platebního prostředku. Tento požadavek byl po velkém selhání zlaté měny během velké hospodářské krize po roce 1929 po druhé světové válce splněn v celosvětovém rozsahu. Úspěšný obchodník působící v Argentině však šel se svými požadavky ještě dále: chtěl dosáhnout cenové stability a odbourání úroků tím, že peníze, jako kdysi v době středověkých brakteátů, by byly vystaveny tlaku nabídky.
Toto zajištění oběhu peněz by mělo účinkovat podle jeho představ prostřednictvím nálepek na peněžních poukázkách, které by stály tisícinu hodnoty peněz a týdně by se na bankovky nalepovaly, aby peníze podržely svou platnost. Peníze tedy ztrácejí ročně asi pět procent své hodnoty, takže vzniká tlak dát peníze co nejrychleji do oběhu nebo je půjčit. Místo nálepek se může zajištění oběhu provést také náhodnými výměnami určitých druhů peněžních poukázek. Tím se peníze stávají pomíjivými a negativní vliv úroků je odstraněn.
Prostřednictvím takové měnové reformy se lze také vyhnout hospodářským krizím, poněvadž vydané množství peněz se rovná množství peněz v oběhu, které lze kontrolovat a přesně přizpůsobovat pomocí indexu cen zboží. Dnes naproti tomu zabraňuje faktor nejistoty množství držených peněz přesnému dávkování obíhajícího množství peněz.

Přirozeně vyvolává každá základní myšlenka, týkající se reformy peněžnictví, mnoho dalších otázek – od zajištění osobní starobní péče až po oblast správy bank – o nichž by se muselo zodpovědně přemýšlet a diskutovat. Právě v době globalizace existuje velké nebezpečí, že myšlenky, které fungují jen v uzavřené hospodářské oblasti jsou odsouzeny ke ztroskotání. Najdou-li se však lidé, kteří mají odvahu vystoupit proti lhostejnosti, nepochopení nebo odmítnutí, najdou se i smysluplné cesty ke změně.
wagner
30.05.09,12:52
Trochu na odľahčenie. Včera som dostala tento email, keď nič iné, aspoň prídete na pozitívnejšie myšlienky:)

HOSPODARSKA KRIZE


Pise se mesic srpen, jedno male mestecko na Riviere, hlavni sezona.
Prsi a prsi, takze mesto je prazdne. Vsichni se zadluzuji a ziji na kredit.

Najednou prijede k jednomu hotylku bohaty Rus. Pozada recepcniho o pokoj, polozi na pult stodolarovou bankovku a jde si pokoj prohlednout.
Hotelier vezme bankovku a pospicha k dodavateli masa zredukovat dluh.
Dodavatel masa vezme bankovku a bezi k chovateli prasat flastrovat dluh.
Nyni vezme 100$ chovatel prasat a bezi k vyrobci krmiv platit.
Tento vyrobce prijme s velikou radosti penize, vezme je do ruky a pospicha k prostitutce, kterou nedavno navstivil a pritom jeji sluzby uzil na sekeru. ( Je prece
krize!)
Kurva bere s radosti penize a jde do hotelu srazit dluhy, ktere tam mezitim nadelala.
Ve stejne vterine prichazi Rus zpet z pokoje a rika, ze pokoj neni dost dobry.
Vezme svoji stodolarovku a opusti mesto.
Nikdo tedy nevydelal, ale mesto uz je bez dluhu.

Divejte se optimisticky do budoucnosti...
duves
30.05.09,15:25
......Nikdo tedy nevydelal, ale mesto uz je bez dluhu. Divejte se optimisticky do budoucnosti...

Tuším to už na porade je. V starsich prispevkoch.

Ja prave dost uvažujem, dumam. Sučasny financny system je postaveny na dlhu. Teda peniaze existuju preto, lebo niekto iny ma dlh. Teraz na tom priklade je demonstrovane, ako vyriešiť to, aby ten dlh nebol. Čiže treba vymysliet "peniaze", ktore budu dlh likvidovať. Ale pozor, tie peniaze po oddlžení musia zaniknut. Teda nesmu byť použité na uspokojovanie potrieb -. t.j. na nakup tovarov a služieb žiadneho človeka.
Neviem, či si niekto z vas spomina ako to bolo v sociku. Štatne podniky, predtym narodne podniky fungovali na tzv.fakturizacii. To sa realizovalo cez štatnu banku československu. Pokial tie peniaze, samozrejme tiež take virtualne boli naozaj použité na to, na čo boli predurčené, tak bolo fajn. Koruna mala silu. No akonahle zopar špekulantov prislo na to, ako tie fakturačné peniaze premenit na peniaze pre jednotlivca, nazvyme ich "šušťavé" peniaze, tak ich objem zvyšoval inflaciu. Koruna stracala hodnotu, na trhu nebol tovar a služby, ktore by sa dali kupiť, resp. bolo treba vela koruniek na ich obstaranie. Byvalý režim dokonca trestal takych spekulantov, islo o pripady falošných miezd, čiernych duší, vyplatenych bez existencie doloženej realnej prace. Toto sa velmi starostlivo kontrolovalo, no system padol na tom, že určitý týpkovia viac a viac premienali fakturačné peniažky na tie "šušťavé" . Ten dej sa zacal kdesi od roku 1968. Starsie rocniky si zaiste na to spomenu. Napokon mame k tomu aj inu temu, kde sme rozoberali, že porcia zmrzliny stala 50 halierov. Dokonca ako školakovi v 1.rocniku ZDS (69/70) mi zmrzlinarka naporcovala "niečo" aj za 25 halierov.
duves
05.06.09,08:31
:D
duves
08.06.09,13:02
Tento článok doporučujem:

Tento jednoduchý, no hrozný zákon úplne odobral Kongresu právo „vytvárať“ peniaze či mať akúkoľvek kontrolu nad ich „tvorbou“ a túto funkciu zveril Korporácii Federálnej Rezervy. To sa udialo s príslušnými fanfárami a propagandou, že tento krok „odstráni peniaze z politiky“ (nepovedali „a teda z kontroly ľudu“) a zabráni „Rastu a Poklesu“, aby naši občania týmto trpeli. Ľudia sa vtedy nedozvedeli, a väčšina z nich to nevie ani dnes, že Korporácia Federálnej Rezervy je súkromnou spoločnosťou kontrolovanou bankármi a a je teda prevádzkovaná skôr kvôli finančnému zisku bankárov nad ľuďmi, než pre dobro ľudu. Výraz „Federálna“ bol použitý len na oklamanie ľudu.
http://dolezite.sk/Miliardy_bankarom_dlhy_ludu.html
duves
24.06.09,10:38
cathyc
24.06.09,11:28
Vitajte v Zimbabwe!
http://www.debtaid.cz/debtaid-blog/vitejte-v-zimbabwe
Myslím si, že už tam sme. My vieme vždy dobre stupiť do toho správneho ...
tetrisss
24.06.09,17:15
Tak o nas sa tam este nepise, ale uspesne tam spejeme, polia uz neobrabame, vsak radsej platit nezamestanych, ako ich zamestat v rastlinnej vyrobe, radsej tam posleme milionove stroje, ktore nam do buducna znehodnotia podu a co, vsak dosypeme umelaky, haciendy uz rastu, vsak naraz musi honoracia spat v styroch spalnach, asi sa meni po dvoch hodinach, no a tych schopnych sme nemuseli ani revoluciou vyhadzovat, odisli sami...
cathyc
24.06.09,18:05
Tak o nas sa tam este nepise, ale uspesne tam spejeme, polia uz neobrabame, vsak radsej platit nezamestanych, ako ich zamestat v rastlinnej vyrobe, radsej tam posleme milionove stroje, ktore nam do buducna znehodnotia podu a co, vsak dosypeme umelaky, haciendy uz rastu, vsak naraz musi honoracia spat v styroch spalnach, asi sa meni po dvoch hodinach, no a tych schopnych sme nemuseli ani revoluciou vyhadzovat, odisli sami...

tetrisss...ako môžeš??? načo by nám boli robotníci do rastlinnej výroby, keď sme urobili také úspešné dohovory o tom čo všetko nebudeme pod nebezpečenstvom sankcií zo strany EU produkovať? Pripomína mi to podmienky, ktoré dáva svetová obchodná banka štátom za možnosť pôžičky. Keď som niekde čítala tieto podmienky vo všetkých bodoch som spoznala Slovensko po nežnej. Všetky tieto podmienky sú voči týmto štátom diskriminačné. Ja by som už fakt týchto hajzlíkov čo tento finančný systém na svoje obohatenie vymysleli, vešala za jeden úd do rozpálenej púšte.
duves
24.06.09,18:15
Ja by som už fakt týchto hajzlíkov čo tento finančný systém na svoje obohatenie vymysleli, vešala za jeden úd do rozpálenej púšte.
Ja tiež. Pobrali judašske groše aby nas zapredali. Miesto pastvin vybudujeme golfove ihirska a deckam dame žrať golfove loptičky.
tetrisss
24.06.09,18:19
To zase hygiena nedovoli, vsak by sa mohli zadusit.:---
cathyc
24.06.09,19:49
Ja tiež. Pobrali judašske groše aby nas zapredali. Miesto pastvin vybudujeme golfove ihirska a deckam dame žrať golfove loptičky.
Človeče mali by sme okoštovať, možno sú celkom chutné a my sa tu zbytočne trápime. Načo nám budú role, keď sa uživíme na plaste? Toho predsa vyrábame až až a nikoho vôbec, ale naozaj vôbec nežerie, že čo s toľkým odpadom. Teraz mi napadlo, že my sme spoločnosť ľudí, ktorá sa zapíše do dejín nie vynálezmi ani svojou múdrosťou, čí vojnami, ale množstvom odpadu, ktorý sme boli schopní vyprodukovať za pár rokov.
Si to čo produkuješ,,,,, sme odpad.
duves
25.06.09,10:15
duves
27.06.09,18:02
Americky dolar si (r)ozvracat nedame. (Delnicka) pěst wall stretu zatočí s každým pochybovačom.:D
http://www.etrend.sk/osobne-financie/moje-ucty/zapisky-z-penazenky-amerika-zatocila-s-pochybovacmi-dolara/171396.html
tetrisss
27.06.09,18:12
Zda sa mi,ze ludia si nejako rychlo na tu krizu zvykli a nejako velmi ich uz ani nezaujima, prisiel mi na um p.Chelemendik, aj ten vravi o tom, ze sa bude zdat, ze je vsetko v poriadku pred poslednym otrasom...
duves
27.06.09,18:22
cathyc
27.06.09,18:26
Zda sa mi,ze ludia si nejako rychlo na tu krizu zvykli a nejako velmi ich uz ani nezaujima, prisiel mi na um p.Chelemendik, aj ten vravi o tom, ze sa bude zdat, ze je vsetko v poriadku pred poslednym otrasom...
Máš úplnú pravdu, ľudia sú učičíkaní. Aj pri rozhovoroch zisťujem, že to už nikoho príliš nezaujíma. Zvykli si.
dolfort
01.07.09,05:30
cathyc
01.07.09,06:17
Aj takto nás "motivujú" aby sme eurá minuli v republike:
http://www.zive.sk/Bleskovky/Nove-poplatky-Recyklacnemu-fondu-presli-vraj-sa-zvysia-ceny/sc-4-a-283322/default.aspx

Už naozaj nemám nervy na túto bandu všivavú, sociálnu. Aj nadávať sa naučím. Takže skúsme tipovať ako dlho ešte táto krajina vydrží chovať túto vládu? Alebo nejaká tá pôžičočka zo svetovej banky, pri ktorej prídeme aj o posledné gate, žeby pomohla? Mohla by nejaká tá Katrina preletieť nad Slovenským parlamentom, aj cez mozgy tých, ktorí ešte stále veria týmto zlodejom nenažratým.