Eva11
21.06.05,06:39
Dobrý deň poraďáci, chcem Vás poprosiť o radu.Predávame výrobok a odberateľ
nám dáva tzv. zádržné na 5 rokov. Má niekto skúsenosti garanciou zádržného.
Bola by som rada, keby sa niekto našiel do má s týmto skúsenosti.
Ďakujem a prajem pekný deň.
dom
21.06.05,04:57
Bolo by potrebné presnejšie rozpísať: "nám dáva garanciu na zádržné", treba postupovať presne podĺa zmluvy, ako je dohodnuté. Odberateľ, resp. objednávateľ zvykne zadržiavať nejakú čiastku z našej fakturácie po dobu napr. záručnej lehoty na produkt, dielo, výrobok. Niekedy sa v zmluve dohodne, že túto čiastku uvoľní po predložení bankovej garancie. Je to niečo takéto?
anto
21.06.05,06:22
Zádržné je zrejme určitá suma, ktorá bola dohodnutá z odberateľom v obchodnej zmluve. Pre dodávateľa vzniká pohľadávka, ktorá bude splatná taktiež za určitých podmienok uvedených v zmluve.

V prvom rade sa treba riadiť podmienkami zmluvy, ktoré toto zádržné špecifikujú.
miriza
21.06.05,06:41
Naša firma spolupracuje s firmami, ktoré majú dodanie práce alebo tovaru takto ošetrené. Nám zadržiavajú 10% z celkovej sumy fakurácie. Z toho 5 % nám vracajú po kompletnom dodaní diela, no vracajú nám to na základe písomnej žiadosti v ktorej sa držíme presne bodu v zmluve kde je tých 5 % spomenutých. Ďalších 5% si nechávajú až do skončenia záručnej doby to je v našom prípade 5 rokov. Už je tomu 2 roky tak za 3 roky Vám dám presne vedieť, aký je postup.
Jara
21.06.05,11:39
S týmto mám tiež svoje skúsenosti a nie milé. Za výstavbu plynovodov v obciach to presne bolo tak ako píše Miriza 5 % po uplynutí záručnej lehoty. Tieto nám ale nikdy neprišli na účet, vieš ako majú obce peniaze a preto to končilo tak, že sme robili zmluvy o darovaní lebo sme to potrebovali vyčistiť saldokonto.
cukrík1
22.06.05,15:06
pokial sa da, nesuhlasit. ak sa neda nesuhlasit, skusit co najkratsiu dobu (urcite nie 5 rokov, ak sa jedna o vyrobky). zvykne sa to pouzivat napr. pri zmluvach o dielo, pre pripad vad po odovzdani diela ako tlak na dodavatela - "ak neopravi do x dni od nahlasenia bla bla..., tak sa to da opravit tretej osobe a zaplati sa to zo zadrzneho". typicke skor pre zmluvy o dielo na nehnutelnosti (vystavbu), obvykle 1-5% z ceny diela.