manko1
20.04.09,11:51
Chcem sa spýtať, či je možné zúčastniť sa dedičského konania pred notárom s tým, že by sa jeho prerokovania zúčastnil iný človek z rodiny, ktorý by mal splnomocnenie od oboch účastníkov konania, ktorých sa to priamo týka. Títo účastníci konania by mali jasné svoje rozhodnutia a plnú moc by už vopred dali človekovi s plnou dôverou. Akceptuje sa táto možnosť v praxi ?
Tweety
20.04.09,10:23
Chcem sa spýtať, či je možné zúčastniť sa dedičského konania pred notárom s tým, že by sa jeho prerokovania zúčastnil iný človek z rodiny, ktorý by mal splnomocnenie od oboch účastníkov konania, ktorých sa to priamo týka. Títo účastníci konania by mali jasné svoje rozhodnutia a plnú moc by už vopred dali človekovi s plnou dôverou. Akceptuje sa táto možnosť v praxi ?
Áno, splnomocnenie sa plne akceptuje.
buchač
20.04.09,10:25
Plná moc
Vzory - Občianske právo

Plná moc je jednostranný právny úkon, ktorým splnomocnec preukazuje voči príslušným tretím osobám svoje oprávnenie konať právne úkony za splnomocniteľa.

Typ:
Rozlišujeme plnú moc generálnú a špeciálnu. Generálna plná moc oprávňuje splnomocnenca ku všetkým úkonom, ktoré by mohol činiť splnomocniteľ. Avšak špeciálna plná moc oprávňuje splnomocnenca konať len jeden alebo skupinu právnych úkonov za splnomocniteľa.

Plná moc musí obsahovať rozsah oprávnení (rozsah úkonov), ku ktorým je splnomocnenec oprávnený.


Forma:
Ak je potrebné, aby sa právny úkon urobil v písomnej forme, musí sa plná moc udeliť písomne. Písomne sa musí plná moc udeliť aj vtedy, ak sa netýka len určitého právneho úkonu, čiže ide o plnú moc generálnu.


Komu:
Pri plnej moci udelenej právnickej osobe vzniká právo konať za splnomocniteľa štatutárnemu orgánu tejto osoby alebo osobe, ktorej tento orgán udelí plná moc.

Plnú moc možno udeliť aj niekoľkým splnomocnencom spoločne. Ak v plnej moci udelenej niekoľkým splnomocnencom nie je určené inak, musia konať všetci spoločne.

Ak z právneho úkonu nevyplýva, že niekto koná za niekoho iného, platí, že koná vo vlastnom mene.

Splnomocnenec je oprávnený udeliť plnú moc inej osobe, aby namiesto neho konala za splnomocniteľa, ak je výslovne oprávnený podľa plnej moci udeliť plná moc inej osobe alebo ak je splnomocnencom právnická osoba. Z právnych úkonov ďalšieho splnomocnenca je zaviazaný priamo splnomocniteľ.

Účinky:

Ak splnomocnenec koná v mene splnomocniteľa v medziach oprávnenia zastupovať, vzniknú tým práva a povinnosti priamo splnomocniteľovi. Pokyny dané splnomocnencovi, ktoré nevyplývajú z plnej moci, nemajú vplyv na právne účinky konania, ibaže by boli známe osobám, voči ktorým splnomocnenec konal.

Ak je splnomocniteľ dobromyseľný alebo ak vedel alebo musel vedieť o určitej okolnosti, prihliada sa na to aj u splnomocnenca, ibaže ide o okolnosti, o ktorých sa splnomocnenec dozvedel pred udelením plnej moci. Splnomocniteľ, ktorý nie je dobromyseľný, sa nemôže dovolávať dobromyseľnosti splnomocnenca.

Ak splnomocnenec prekročil svoje oprávnenie vyplývajúce z plnej moci, je splnomocniteľ viazaný, len pokiaľ toto prekročenie schválil. Ak však splnomocniteľ neoznámi osobe, s ktorou splnomocnenec konal, svoj nesúhlas bez zbytočného odkladu po tom, čo sa o prekročení oprávnenia dozvedel, platí, že prekročenie schválil.

Ak splnomocnenec pri konaní prekročil svoje oprávnenie konať za splnomocniteľa alebo ak niekto koná za iného bez plnej moci, je z tohto konania zaviazaný sám, ibaže ten, za koho sa konalo, právny úkon dodatočne bez zbytočného odkladu schváli. Ak splnomocniteľ neschváli prekročenie plnej moci alebo konanie bez plnej moci, môže osoba, s ktorou sa konalo, od splnomocnenca požadovať buď splnenie záväzku, alebo náhradu škody spôsobenej jeho konaním. To však neplatí, ak osoba, s ktorou sa konalo, o nedostatku plnej moci vedela.

Ak splnomocniteľ oznámil inej osobe, že udelil plnú moc splnomocnencovi na určité úkony, môže sa voči nemu dovolávať odvolania plnej moci, len ak jej toto odvolanie oznámil pred konaním splnomocnenca, alebo keď táto osoba v čase konania splnomocnenca o tomto odvolaní vedela.


Zánik:
Samotná plná moc zanikne vykonaním úkonu, na ktorý bola obmedzená, ak ju splnomocniteľ odvolal, ak ju vypovedal splnomocnenec alebo ak splnomocnenec zomrie.

Plná moc zaniká smrťou splnomocniteľa, ak z jeho obsahu nevyplýva niečo iné. Zánikom právnickej osoby, ktorá je splnomocnencom alebo splnomocniteľom, zaniká plná moc len vtedy, ak jej práva a záväzky neprechádzajú na inú osobu.

Splnomocniteľ sa nemôže platne vzdať práva plnú moc kedykoľvek odvolať.

Dokiaľ odvolanie plnej moci nie je splnomocnencovi známe, majú jeho právne úkony účinky, ako keby plná moc ešte trvala. Na toto ustanovenie sa však nemôže odvolávať ten, kto o odvolaní plnej moci vedel alebo musel vedieť.

Ak splnomocniteľ zomrie alebo ak splnomocnenec vypovie plnú moc, je splnomocnenec povinný urobiť ešte všetko, čo neznesie odklad, aby splnomocniteľ alebo jeho právny nástupca neutrpel ujmu na svojich právach. Úkony takto urobené majú rovnaké právne účinky, ako keby zastúpenie ešte trvalo, pokiaľ neodporujú tomu, čo zariadil splnomocniteľ alebo jeho právni nástupcovia.

http://vaza.sk/28/140.html