Ada30
24.04.09,17:21
Prosim o radu.Som 15 rokov vydata a kalich mojej trpezlivosti pretiekol.Viem ze je uz neskoro a budem sa trapit,ale pevne verim ze to zvladnem.Takze:Vsetko sa dalo zvladat pokial manzel posielal vyplatu.Treti mesiac nemam od neho nic.Pracuje ako kamionista.Mame pozicky,ktore treba platit.Do marca som to ako tak zvladla,ale teraz uz nemam ako platit,zarabam velmi malo.Mame dve deti,byvame v podnajme.Zistila som,ze nepracuje tam kde by mal.Po 6 tyzdnoch sa ozval,ze zije,Do vtedy som nic o nom nevedela.Vraj pride o dva tyzdne,ale pochybujem a v podstate mi to je jedno.Pevne som rozhodnuta sa rozviest.Vie mi niekto poradit kde mam zacat?No zacala som tym,ze som dala ziadost na bezplatneho pravnika.A uvidim co dalej.Dufam,ze mi poradi.Smutne je akurat to,trpia moje deti kvoli nejakemu nezodpovednemu...A ja som blba,ze som to vobec dopustila.
kyblik
24.04.09,18:09
Nie si prva ani posledna. Vycitky Ti vobec nepomozu... Podstatne je, ze si sa rozhodla to nejako riesit. Zacni na soc. urade, kde Ti mozu poradit co a ako. Viem, ze v niektorych pripadoch socialka poskytne rodine peniaze a nasledne ich vymaha od darcu spermii...
kaco11
25.04.09,11:12
Rozvod nie je podstatný. Podstatné, je aby si dostala peniaze, ktoré ti prinálezia. Súhlasím s kyblikom. Musíš sa v prvom rade obrátiť na sociálku, ktorá ti v prípade hmotnej núdze /resp.by mala/ pomôcť finančne. A aj tam na sociálke by ti mohli poskytnúť nejaké rady, ako nezostať na ulici. Hovorím rozvod je len formalita. Nie je podstaný.
danushka
25.04.09,11:24
Tvoj manžel si neplní vyživovaciu povinnosť a tou je zaviazaný nielen po rozvode, ale aj za trvania manželstva.
Ako kamionistovi by som mu to nezabudla pripomenúť, lebo vystavuje v tomto prípade svoje vodičské oprávnenie do rizika, že mu ho zoberú.
Podaj sťažnosť na sociálny úrad a žiadaj o výživné za trvania manželstva.

V jeho prípade keď nebude vodičák - nebude ani práca.

Hoci som vnútorne nepodporila tento nový zákon, nestotožňujem sa s ním, napriek tomu pri vodičoch z povolania je pri neplnenie vyživovacej povinnosti najlepšou pákou použiť tento donucovací prostriedok.
samuelovic
25.04.09,12:11
POžiadaj sudne o výživne na deti, a výživné na seba ako na nerozvedenú manželku.
A potom požiadaj o rozvod.
Ada30
25.04.09,13:19
Dakujem za radu zo socialkou.Vobec ma to nenapadlo.Asi preto,ze ked som nieco od nich niekedy chcela tak mi akurat povedali,ze nemam narok.Vyskusam.
kaco11
25.04.09,13:39
Máš nárok. Švagriná bola na tom tiež podobne. Manžel sa jej odsťahoval, neboli ešte rozvedení a v prvom rade prebehlo konanie o určenie výživného. Keďže mladý pán nemal snahu sa ani finančne starať o svojho syna a ona bola bez peňazí resp. mala slušné finančné problémy tak sa to riešilo cez sociálku. Pomohlo. On sa ešte ukázal na súde v peknom svetle keď mu sudkyňa povedala že musí platiť 6000 Sk mesačne na syna + návštevy a on povedal, že keď mu stiahnu 500 Sk z alimentov tak nebude požadovať návštevy syna. Skoro som z nôh padla.:eek:
Ada30
25.04.09,14:09
Este by som doplnila,ze ako kamionista chodi vonku na 6 tyzdnou a 2 tyzdne je doma.Ked odchadzal pred 6 tyzdnami do prace,zistila som od jeho byvaleho kolegu ze nastupuje do novej prace.On mi povedal,ze sa mi to bal povedat.Co je somarina,lebo uz viac krat dal vypoved a nezabila som ho zato.Teraz sa ozval a zistila som,ze je vraj na stavbe v Nemecku,lebo tam kde mal nastupit vraj nepotrebuju vodicov.Normalne si mysli,ze uverim tomu.A dnes poslal malemu sms k meninam a predvolba tel.cisla je z Tuniska.Takze ja uz nicomu nerozumiem,o co mu ide.A este nechal naschval nabijacky do mobilu aj na notebook doma,co nikdy pred tym neurobil.To som zistila az ked som prisla z prace domov.Pred tym mi sto krat za den volal a smskoval,volala som to:psychicke tyranie:Takze asi tolko.Este raz vam vsetkym,co ste reagovali na moju temu dakujem.Lebo vycitiek uz mam plne zuby
kyblik
25.04.09,18:46
;) OKI, myslim, ze mozem povedat aj za ostatnych: Sme tu, dokonca radi - a radi poradime, ked vieme. Ak este budes nieco potrebovat sme tu. Nech sa dari a hlavu hore - zivot mas pred sebou...
Ada30
27.04.09,09:30
Ahojte vsetci.Prave som sa vratila z uradov a vybavila som nic.Nemam narok na socialku,lebo mam velky prijem.Moj prijem je 350eur.Podla mna to je nic.SILA!!!!!!Takze som dala aspon BSM a potom rozvod,aspon nieco som vybavila.Akurat nechapem,preco mam platit zanho pozicku ked ju bral sam,bez mojho podpisu
kyblik
27.04.09,19:21
Pretoze bola zrejme zobrata pocas manzelstva...
Ada30
28.04.09,05:01
Beriem pozicky,kde je moj podpis alebo ked je nieco na splatky,ale ked som o nej nevedela a nepodpisala tak to je sila.Aj ked bola pocas manzelstva.To ma original zaskocilo.Lutujem,ze som si radsej nohu nezlomila ako jeho stretla.
Martinella
28.04.09,09:23
V podobnom prípade by som Vás milí poraďáci chcela poprosiť o pomoc len je to obrátene. Kamarát je tiež ešte ženatý, manželka sa v januári odsťahovala aj s deťmi. On teraz zistil, že pôžičky ktoré si zobrali a on jej dával na ne peniaze aby ich platila, ona nesplácala. Pôžičky sú na jeho meno. Teraz mu hrozí exekúcia. Dokonca zistil že manželka si zobrala ďalšie pôžičky. Ešte nie sú rozvedení, dokonca ešte nepodal ani jeden z nich návrh na rozvod manželstva. Čo v takomto prípade robiť ? Zrušiť BSM alebo stačí podať žiadosť o rozvod manželstva?
arizona
28.04.09,09:35
V podobnom prípade by som Vás milí poraďáci chcela poprosiť o pomoc len je to obrátene. Kamarát je tiež ešte ženatý, manželka sa v januári odsťahovala aj s deťmi. On teraz zistil, že pôžičky ktoré si zobrali a on jej dával na ne peniaze aby ich platila, ona nesplácala. Pôžičky sú na jeho meno. Teraz mu hrozí exekúcia. Dokonca zistil že manželka si zobrala ďalšie pôžičky. Ešte nie sú rozvedení, dokonca ešte nepodal ani jeden z nich návrh na rozvod manželstva. Čo v takomto prípade robiť ? Zrušiť BSM alebo stačí podať žiadosť o rozvod manželstva?
Za dlhy počas manželstva sú zodpovední obaja. Asi ťažko bude kamarát dokazovať, že o dlhoch a pôžičkách nič nevie. Zrušiť BSM spätne asi nie je možné a rozvodom dlhy tiež nezaniknú...
kyblik
28.04.09,19:44
Tak toto je ina sila. Na jeho mieste by som si urobil s clovekom ktoremu verim zmluvu o pozicke - "fiktivnu" na cca rovnaku, ak nie vyssiu sumu ako ma manzelka. Bude to pocas manzelstva a budu za nu zodpovedni obaja. Hovori sa tomu BUMERANG. Ak uz by som mal - nie vlastnou vinou (hoci kamarat bol zjavne dost naivny) prist o dom - byt, asi by som hladal vsetky sposoby ako dat niekomu lekciu.
kaco11
28.04.09,20:29
Ada, neviem sice co to za pozicku je, ale môj nazor je, ze plat to dalej a odkladaj si doklad. Musis preukazat, ze to platis ty. Najlepsie je platit to napriklad cez internetbanking alebo prikaz na uhradu cez banku. Pri rozvode a vysporiadani BVM to bude pre teba plus a sud na to bude prihliadat, ze okrem toho, ze si manzel neplnil vyzivovaciu povinnost tak este vsetky platby ostali na tebe. A co sa tyka tej socialky ziadaj od nich urcenie platenia vyzivneho na deti. Nech oni urcia jemu, ze musi platit. Kuratorka ktora tam je je pre deti, nie pre teba. Pre deti. Treba ziadat, aby ho socialka zaviazala fixnou vyskou platenia vyzivneho na deti. On tu povinnost ma zo zakona, ale nie je presne urcene kolko.
Ada30
29.04.09,04:59
Mne pravnik poradil a zhodli sme sa na tom,ze mam najprv zrusit BSM a tak dat rozvod,lebo rozvod trva dlhsie.Keby nahodou zobral zase pozicku a ja budem mat zrusene BSM tak uz nemam s tym nic spolocne.Smola je akurat v tom,ze tamtie asi budem musiet platit,keby sa on nato vykaslal
Ada30
29.04.09,06:05
Kaco11:lenze aj ked mu urcia vyzivne a nieje zamestnany momentalne,tak z coho bude platit?To je jedna vec.Druha vec:Ja mam plat 350eur,on okolo 2000eur.Aspon kym bol zamestnany.V hociktorej firme,co bol zamestnany ma v pracovnej zmluve napisane zakladny plat plus diety.Ide o to,ze na diety mu vraj nemozu siahnut.U pravnika som ako dovod rozvodu uviedla,ze neprispieva na domacnost,a on ze to vraj nieje dovod na rozvod.Je rozdiel,ked sa to stane raz-dvakrat,ale niekolko rokov to trpim ako blba.Nehovorim,ze to robi naschval,ale neznasam ked mi niekto klame.Neviem ci som asi staromodna,ale vztah by mal byt hlavne o dovere.
sarasara
29.04.09,12:01
Mne pravnik poradil a zhodli sme sa na tom,ze mam najprv zrusit BSM a tak dat rozvod,lebo rozvod trva dlhsie.Keby nahodou zobral zase pozicku a ja budem mat zrusene BSM tak uz nemam s tym nic spolocne.Smola je akurat v tom,ze tamtie asi budem musiet platit,keby sa on nato vykaslal

Pri zrušení BSM sa delí nielen majetok, ale aj dlhy. Polovicu tebe, polovicu jemu.
kaco11
01.05.09,16:59
bude sa mu to strhavat zo socialky. Ja viem nie je to vela. Pomohlo by, ak by si vedela dokazat, že momentalne pracuje nacierno v zahranici. Teda ze prijem ma. A ze ho ma vyssi ako ma na papieri. Napriklad vypisy z uctov. A dalsia vec. Dôvod rozvodu? to musis vediet ty.
breckova
06.05.09,05:39
Kamarátka dala na rozvod, pretože jej manžel je závislý na stávkovaní a to už v takom štádiu že dáva do záložne rôzne cennosti, v poslednej dobe viackrát auto. Má predlložiť súdu dôkazy.... Je možné dostať nejaký doklad zo záložne alebo zo stávkovej aby obstál na súde ako dôkaz proti manželovi?
Ďakujem.