p84
01.05.09,14:38
zdravim
chcel by som sa spytat, prednedavnom som si zlomil laket (pád na dlane), mal som len dlahu, nie sadru, po dobu 20dni, prvy krat po tyzdni mi dlahu vymenili bo prvy doktor zvolil zlu..vtedy som si ruku videl po tyzdni prakticky..laket - ako inak opuchnuty, podliatina a podobne, teraz po 2 tyzdnoch mi dal lekar dole aj tuto dlahu..no laket je ešte mierne opuchnuty.
podla Dr. je kostička zrastena a všetko v poriadku :eek:
so zapestim problemy nemam, ani s motorikou...ruku-v lakti, nedokazem uplne vystrieť, a dam ju max do 90 stup. uhla-ani to nie :rolleyes:..proste jak tlačim tak tlačim ruka hrozne bolí a nepohnem nou tam kam chcem :)
som relativne mlady :--- 24r a ruku potrebujem mať najneskor do 25dni v uplnom poriadku (momentalne som 1d po odstraneni dlahy)

nejake rady (pohyby,obklady, mastičky, hoc čo) ? :)
dakujem vopred
pekny den
8alle
01.05.09,13:50
Kostihoj -tinktúra
alla66
01.05.09,15:03
Na postihnuté miesto použi : do vavrínového oleja pridať slez nebadaný

( ajbiš ) a natierať šľachy. (používa sa i na stiahnuté

šľachy na rukách i nohách, i u detí, ktoré sa stavajú na špičky nôh), potierať 3x

denne a potom zabaliť do flanelu.

Vavrínový olej : 9 dní luhovať malú zarovnanú lyžičku

spráškovaného bobkového listu v 2dcl olivového oleja .
p84
01.05.09,16:06
ten vavrinovy olej a slez nebadany dostat bezne v lekarni ?

inak dakujem za odpovede.
alla66
01.05.09,16:24
vavrínový olej si môžeš urobiť doma...ale o sleze nebadanom si zisti na internete....http://www.google.sk/search?hl=sk&q=slez+nebadan%C3%BD&btnG=H%C4%BEada%C5%A5+v+Google&meta=&aq=f&oq=



návod odpisujem zo starej knižky : .Staré, dobré, vyskúšané....rady a návody na liečenie chorôb, zozbierané medzi ľudom
p84
01.05.09,16:52
diky diky :)
a ešte jedna vec...je mozne ak by sa ta ruka "cvičenim" nenamahala, proste neprecvičovala zeby uz nebola taka -ohybna- ako predtym resp. ze by mi to uz tak ostalo ?
a ešte neviem či mam s tym cvičenim začinat ked je ta oblast opuchnuta a boli len pri beznom trošku večšom pohybe :-/
alla66
01.05.09,17:03
Cvičiť potrebuješ, inak svalstvo stuhne ....musíš sa na všetko spýtať svojho lekára, a povedať mu, že máš ešte bolesti....poslal ťa na rehabilitáciu?
pasuliatko
02.05.09,07:40
ja by som zvolaila iného lekára nech to skonzultuje prípadne pozrie. daj si na to studený zábal prípadne octanovú masť.
p84
02.05.09,07:52
nie na rehab ma neposlal, vravel ze je to dobre, aj ked som mu povedal ze ma to ked mi ju začal ohybat do toho 90stup. uhla dost bolelo.
dal som si nato včera studene aj teple zabali, no ziadny efekt...skusim ten kostihoj a bud. tyzden za nim skusim zajst na slovičko :-p
nevyvyja sa to ako som si myslel :-/

vdaka za skore reakcie
Blankake
02.05.09,07:55
Určite by pomohla rehabilitácia a aby Ti ukázali cviky, ktorými sa to bude postupne zlepšovať (zázraky hneď nebudú).
alla66
02.05.09,07:57
Po zrastení kosti pacient začne rehabilitovať, individuálne alebo pod dohľadom rehabilitačného pracovníka (ambulantne alebo na lôžkovom oddelení). Rehabilitácia môže trvať niekoľko dní alebo týždňov.
Až po ukončení rehabilitácie považujeme zlomeninu za vyliečenú. Až po ukončení rehabilitácie sa dá určiť, či zlomenina zanechala následky, či sa plne obnovila funkcia alebo nie.
Sťažuj sa u lekára.....druh a dĺžku rehabilitácie predpisuje odborný (rehabilitačný) lekár.
používa sa :
Polohovanie - je zmena polohy tela a jednotlivých jeho častí

Masáže – ručná a prístrojová
Ručná – klasická, reflexná, lymfodrenážna

Elektroliečba – je súčasť rehabilitácie na základe fyzikálnych podnetov a elektrického prúdu

Vodoliečba – liečba vírivou vodou , striedaním studenej a teplej vody

Teplo liečba - liečba teplom , chladom ,parafínom

Svetlo liečba – liečba svetlom – pristroj ktorý sa používa pri zle sa hojacich ranách
pasuliatko
02.05.09,08:01
ja som mala zlomené dva prsty a vôbec som nechodila na RHB.
alla66
02.05.09,09:26
Možno záleží akú si mala zlomeninu, ak nie je vážna a nie sú následky ,tak ťa neposlal na rehabilitáciu. Poškodenie musí posúdiť špecialista. Je veľa ľudí, ktorí sa nedoliečia a vracajú sa naspäť do práce.
legolas
02.05.09,18:17
... ja by som nepovedal, že ten lakeť je v poriadku. Choď k inému odborníkovi a daj si ruku pozrieť na rtg. a nech sa to znova posúdi.
Bionda
03.05.09,10:32
súhlasím, treba si dať urobiť opakované RTG lakťa . A tiež pridám, nastrúhaný zemiak surový, obložiť, zakryť igelitom- aby netiekla šťava von- a ešte obaliť do starého uteráka. Naozaj po liečbe zlomenín a pri výronoch je táto ľudová medicína dobrá- pomáha- mám oskúšané.
Treba si aj uvedomiť, že vždy pri zlomeninách kĺbov a v ich blízkosti je to dosť delikátne a v prípade liečby treba dbať o to, aby sa obnovila plná hybnosť kĺbu a nevznikli pakĺby event. iné komplikácie.
p84
06.05.09,17:01
no napokon ma poslal na rehab. chodim tam 2. den - vodna masaz a cviky (šlachy či väzy su skratene treba natahovat)...vavrinovy olej, kostihoj a ine mastičky oleje vraj boli zbytočne.
-neviem či mam po 2 dnoch čakat zlepšenie ale to neprichadza čo sa pohyblivosti tyka...takze asi len vydrzat a cvičiť...mam nato ešte 23 dni :)

diky všetkym za reakcie
alla66
06.05.09,17:15
Podľa mňa lekár nemá úplnú pravdu....mastičky majú liečivé účinky a taká dobrá masáž zlepšuje prekrvenie pokožky, podkožia a svalov, pomáha uvoľňovať stuhnuté a bolestivé svaly a podieľa sa na lepšom vyplavovaní odpadových látok z organizmu. Zjednodušene povedané, vďaka pravidelnej klasickej masáži sa pokožka môže stať pružnejšou a môžeš predísť bolestiam a pomáha aj pri rekonvalescencii svalov a kĺbov po dlhom znehybnení ....:)
p84
06.05.09,17:23
no mozno len niektore, no jeho reakcia na to ze som pouzil ten kostihoj a vavr. olej bola usmievava :)
-a čo je najdolezitejsie len pred 3 dnami som sa dozvedel čo to presne mam - vraj odlomena kost na hlavičke klbu..nejaka menšia časť :) - oliter condyle, epicondyle či ako :)
alla66
06.05.09,17:42
Uvidíš sám, ako bude pokračovať rehabilitácia....niektoré zlomeniny cítime do konca života ....sú ako barometer, ohlásia sa pri každej zmene počasia :)
misolga
06.05.09,19:39
Obávam sa že lakeť budeš cítiť aj po 23 dňoch.Ja si lakeť cítim ešte po dvadsiatich rokoch - ako stredoškoláčka som mala zlomený lakeť na pravej ruke a ako prvú som mala ruku v dlahe, potom sádru a po mesiaci keď bola kosť zrastená som začala chodiť na rehabilitácie - elektroliečba, vodoliečba a cvičenie a doma kostiohojové obklady. To cvičenie bolo najhoršie na začiatku keď sa mi pokúšali vystierať ruku - bolelo ma to viac ako predtým samotná zlomenina a ani po 6 mesiacoch som nemohla ruku poriadne vystrieť ale zase som spoľahlivo vedela predpovedať počasie.Keď zabolel - začalo pršať alebo snežiť..
p84
07.05.09,13:24
dakujem misolga :) taketo niečo som potreboval vidiet-čitat :)
ja mam presne to iste..prava ruka ..hroza..zatial som na vodoliečbe a doma si robim masaze....a ta bolest pri vystierani..no..keby som dievča tak mam pravo na plač :)....fakt to boli..mam tam vraj ešte hematon-hematom ? :) modriny, podliatiny...svaly ochabnute a kost neni uplne skostnatena tam kde to bolo zlomene si myslim takze ta bolest je silna..ale prakticky ma boli len jedno male miesto...ostra-pichlava bolest

29.05. odlietam do usa pracovat preto potrebujem aby bola ruka v stave kedy s nou nebudem mat problemy ohybat-bolest je druha vec :) /potom 3,5 mesiaca pri mori, čo by mi mohlo pomoct tiez/
ja.nus.ka34
18.05.09,19:08
no ja som skoro v podobnej situacii,len ja som mala zlomenu vretennu kost v zapasti(triestiva zlomenina a nasledne aj vyskoceny klbik,ktory mi museli napravat),sadru som mala 5 tyzdnov a teraz druhy tyzden chodim na rehabilitacie a mozem povedat,ze ruka tiez boli a veru mi pri cviceni nie je vsetko jedno.pomaha mi pri bolesti zabal z ladu,teplo vraj nesmiem....ale tiez mam stiahnute slachy a nevyrovnam vsetky prsty...len dufam,ze sa to tym cvicenim uvolni,lebo od juna sa chystam tiez do prace...najhorsie je ze pracujem aktivne s rukami....takze len cvic aj doma,aj ked to boli...viem ako ti je....
xenicka16
20.12.13,12:28
prosím vás, chcem sa opýtať, či je normálne, že pri cvičení po zlomenine lakťa mi zľadovatie ruka, prsty mám studené, bolesť je stále rovnaká aj po zložení dlahy dva mesiace. Prosím, som zúfalá, viete mi poradiť? Moc ďakujem