Mirkaska
25.07.05,07:17
Používateľov Pohody je na Porade veľa, tak dúfam, že sa nájde niekto kto má skúsenosti s uvedeným:

Je možné zadať v personalistike pri údajoch zamestnanca v PP, ktorý je súčasne aj člen štatutárneho orgánu - predstavenstva (ide o malú a.s.) a za túto funkciu poberá aj mesačnú odmenu. Z tejto momentálne zráža zamestnávateľ iba preddavkovo daň zo ZČ, po novele zákona o ZP aj poistné na zdravotné poistenie (4 + 10%). Sociálne sa neplatí.

Myslím, že daň aj odvod na ZP by mali ísť do štvrťročného prehľadu o zrazených preddavkoch a ZP do mesačného výkazu. Ako to dá vyriešiť v Pohode?
To isté sa týka aj konateľov.

Ďakujem
Mirkaska
26.07.05,13:51
Nikto nerobíte v Pohode mzdy s odmenou štatutára - konateľa alebo člena predstavenstva na základe zmluvy o výkone funkcie???
Luci
28.07.05,08:00
Odmeny štatutára, aspoň, čo viem od známych, zadávali v pohode do políčka Peňažné zdaniteľné náhrady. Nachádza sa v čistej mzde a zabezpečí to, že sa z náhrady nepočítajú žiadne odvody (ani zdravotné), len daň. Čo sa týka toho zdravotného, nemal by si ho štatutár odvádzať sám, keďže je to 14%? Kam by si to do výkazu uviedla? Možno sa mýlim, len ma to tak napadlo.
Mirkaska
28.07.05,10:21
Odmeny štatutára, aspoň, čo viem od známych, zadávali v pohode do políčka Peňažné zdaniteľné náhrady. Nachádza sa v čistej mzde a zabezpečí to, že sa z náhrady nepočítajú žiadne odvody (ani zdravotné), len daň.

Čo sa týka toho zdravotného, nemal by si ho štatutár odvádzať sám, keďže je to 14%? Kam by si to do výkazu uviedla? Možno sa mýlim, len ma to tak napadlo.
K takémuto riešeniu som sa už dopracovala, ale je to len dočasné riešenie do 1.9., kedy začne platiť novela zákona o ZP a tá zavádza povinnosť platiť zdravotné poistenie aj štatutárom. Štatutár je na účely tohto zákona zamestnanec (§11, ods.3 h) a zamestnávateľom je právnická osoba, v ktorej orgánoch je fyzická osoba - štatutár členom. (§11, od.5 h )

Takže pre účely ZP (a DzP FO) je to ako keby bol zamestnanec - štatutárovi sa zrazí podľa mňa 4% a zamestnávateľ zaplatí 10%. A v prípade, že je aj zamestnanec sa to nasčítava a musí sa brať do úvahy aj max. VZ, nie? http://www.porada.sk/images/icons/icon7.gif
Hanah
17.08.05,06:27
Tak iba navýšiš vymeriavací základ pre zdravotné. Cez políčko "Úprava" a bude Ti počítať 4% i 10% za zamestnávateľa.