lubosko79
21.06.09,12:58
Dobry den,

chcel by som vas poziadat o odpoved, nakolko chcem dat do prenajmu byt, a medzi vaznymi zaujemcami, je aj rodina s dietatom. Zaujimalo by ma, ze ak by som sa rozhodol, ze byt dalej nechcem prenajimat, resp. ak by nastal nejaky problem s najomnikmi, napr. neplatia najom atd. teda porusia zmluvu, ci ich mozem bez problemov z bytu vystahovat, kedze s nimi byva dieta, alebo existuje nejaky zakon, ktory chrani takychto najomnikov....

Za odpoved vopred dakujem
lubos
KEJKA
21.06.09,11:06
myslím, že riešenie je nájomná zmluva na dobu určitú.
lubosko79
21.06.09,11:24
Kejka,
dakujem za odpoved, teda ak tomu rozumiem, ak mam zmluvu na dobu urcitu, a nemam zaujem o predlzenie zmluvy, nevyplyvaju mi teda ziadne povinnosti voci takymto najomnikom. Ale co v pripade, ak by porusili niektory z bodov najomnej zmluvy, napr. nezaplatili by najom, mozem ich aj v takom pripade bez problemov vystahovat?
Vopred dakujem za odpoved
arizona
21.06.09,12:43
Ked si netrúfaš sám, daj si vypracovať kvalitnú zmluvu právnikovi.

To, že majú dieťa,ich neospravedlňuje ak nedodržiavajú podmienky zmluvy.
lml
07.07.09,07:23
Vždy, keď je v byte maloleté dieťa dieťa môže to byť problém. Podľa § 712a občianskeho zákonníka ods. 3) a 4):
(3) Ak sa nájomný pomer skončil z dôvodu podľa § 711 ods. 1 písm. d) (to znam. že nájomca neplatí nájomné za čas dlhší vako 3 mesiace, alebo inak hrubo porušuje svoje povinnosti) a ak takýto nájomca preukáže, že je v hmotnej núdzi z objektívnych dôvodov, má právo len na náhradné ubytovanie. V iných prípadoch skončenia nájomného pomeru z dôvodu podľa § 711 ods. 1 písm. d) nájomca nemá právo na bytovú náhradu; ak ide o dôvod hodný osobitného zreteľa, má nájomca právo na prístrešie.

(4) Ak sa nájomný pomer skončil z dôvodov uvedených v odseku 3 nájomcovi, ktorý sa stará o maloleté dieťa alebo o bezvládnu osobu, ktorí sú členmi jeho domácnosti, a ak to pomery prenajímateľa umožňujú, poskytne sa mu namiesto náhradného ubytovania náhradný byt. Náhradný byt môže mať horšiu kvalitu a menšiu obytnú plochu, ako má byt, ktorý má nájomca vypratať. Náhradný byt mu možno poskytnúť aj mimo obce, v ktorej sa nachádza ním vypratávaný byt. Vzdialenosť náhradného bytu musí však umožniť dennú dochádzku do práce.

Je v podstate jedno, čo si dáte do nájomnej zmluvy, ale tak, či tak by sa aj v prípade súdneho sporu vychádzalo z týchto ustanovení obč. zákonníka. Riešením je aj podľa mňa uzatvoriť nájomnú zmluvu na dobu určitú a nech ti zaplatia nájomne "aspoň" za dva mesiace vopred + kauciu, ktorá y mala byť vo výške jedného nájomného.
Ja osobne by som bola pri rodine z deťmi tiež veľmi opatrná, nehovoriac o tom, že malé dieťa ti síce aj nechtiac spôsobí v byte škody, napr. ocapká steny, zlomí gauč, keď po ňom skáče, atď. (hovorím z vlastnej skúsenosti).