rumanova
28.07.05,07:13
Prosim vas, vie mi niekto na konkretnom príklade s /čísielkami/ ukazať vypočet mzdy pre zamestanca v zdravotnictve, u ktorého v rámci pracovnej pohotovosti došlo aj k výkonu práce nadcas a v mojom prípade aj prácu v noci. Z čoho vychadzam pri vypocte odmeny za pracovnu pohotovosť? § 96 hovori: "najmenej 20% /50%/ minimalneho mzdoveho naroku", t.j. minimalna mzda predpokladam. Môže mu zamestnávateľ vyplať aj 20% /50%/ z ineho vymeriavacieho základu ako minimalna mzda?
Hronská Iveta
29.07.05,11:31
Prosim vas, vie mi niekto na konkretnom príklade s /čísielkami/ ukazať vypočet mzdy pre zamestanca v zdravotnictve, u ktorého v rámci pracovnej pohotovosti došlo aj k výkonu práce nadcas a v mojom prípade aj prácu v noci. Z čoho vychadzam pri vypocte odmeny za pracovnu pohotovosť? § 96 hovori: "najmenej 20% /50%/ minimalneho mzdoveho naroku", t.j. minimalna mzda predpokladam. Môže mu zamestnávateľ vyplať aj 20% /50%/ z ineho vymeriavacieho základu ako minimalna mzda?Nebudem síce uvádzať presný výpočet, možno však pomôže aj znenie zákonov. V tomto prípade sa jedná o viac skutočností, takže postupne:
1/ pracovná pohotovosť - sú dva druhy pracovnej pohotovosti:
a) Pod pracovnou pohotovosťou na pracovisku sa rozumie pripravenosť zamestnanca na to, že v prípade potreby bude zavolaný k výkonu práce. Uskutočňuje sa na pracovisku. Za hodinu tejto pracovnej pohotovosti podľa Z.č. 311/2001, §96 ods.3 ZP patrí zamestnancovi náhrada nejmenej 50% minimálneho mzdového nároku v Sk pre prvý stupeň náročnosti práce, čiže minimálne 50% z 37,40 Sk.
b) Pod pracovnou pohotovosťou mimo pracoviska sa rozumie pripravenosť zamestnanca na to, že v prípade potreby bude zavolaný k výkonu práce, je mimo pracovného času zamestnanca a uskutočňuje sa mimo pracoviska. Za hodinu pracovnej pohotovosti podľa Z.č. 311/2001, § 96 ods.3 ZP patrí zamestnancovi náhrada nejmenej 20% minimálneho mzdového nároku v Sk pre prvý stupeň náročnosti práce, takže opäť 20% z 37,40 Sk.

Tu je teda potrebné vedieť, či sa jednalo o prac.pohotovosť na pracovisku, alebo mimo pracoviska a podľa toho zadáte 20%, resp. 50%. Nerozumiem presne tej vete, že vrámci pracovnej pohotovosti došlo aj k výkonu práce nadčas. Ak tým myslíte výkon inej práce, ako z dôvodu pracovnej pohotovosti, napr. pracovná pohotovosť bola nariadená mimo pracoviska, patrí Vám 20% z 37,40 Sk za hod., v tomto čase ste však boli aj v práci a vykonávali ste ešte inú činnosť - čo sa mi zdá nelogické, lebo máte pracovnú pohotovosť a teda by Vám zamestnávateľ nemal žiadnu inú prácu nadčas nariadiť.
Takže skôr usudzujem, že ste vykonávali len pracovnú pohotovosť, ktorá je sama o sebe prácou nadčasovou, o čo hovorí aj §96 ods.1 -
"Ak zamestnávateľ v odôvodnených prípadoch na zabezpečenie nevyhnutných úloh nariadi zamestnancovi alebo sa s ním dohodne, aby sa mimo rámca rozvrhu pracovných zmien a nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času zdržiaval po určený čas na určitom mieste a bol pripravený na výkon práce, ide o pracovnú pohotovosť."
To, že sa jedná v tomto prípade o prácu nadčas je už teda zohľadnené v tých 20%, resp. 50%. Tu už osobitne podľa môjho názoru neprináleží ešte naviac príplatok za nadčas.
2/ Ďalej píšete, že sa jednalo o prácu v noci, takže tu by mal byť ešte nočný príplatok:
Za prácu v noci patrí zamestnancovi popri dosiahnutej mzde za každú hodinu nočnej práce mzdové zvýhodnenie (§123 ZP) najmenej 20% minimálneho mzdového nároku pre prvý stupeň. Nočná práca je práca vykonávaná v čase mzdi 22.hodinou a 6.hodinou (§98 a §90 ZP).

Na záver už len upozornenie, že všetky percentuálne výpočty, ktoré majú vychádzať z "minimálneho mzdového nároku pre prvý stupeň" sa odvíjajú vždy z hodinovej minimálnej mzdy, čo je dnes tých 37,40 Sk. Toto bez ohľadu na to, či je zamestnanec odmeňovaný mesačnou alebo hodinovou mzdou a bez ohľadu na to, do akej tarifnej triedy je zaradený.
sylva
19.04.06,06:15
Vie mi niekto poradiť,ako to je s náhradou prac.pohotovosti u vodičov kamión.dopravy? Držať sa zákonníka práce (20% alebo 50% minim.mzdy) ako uvádza Iveta, alebo je pre mňa smerodatný zákon č. 121/2004 Z.z. o pracovnom čase a dobe odpočinku v doprave? Ten v § 36 ods.5 hovorí,že za hodinu prac.pohotovosti v rámci zmeny (u vodičov je pohotovosťou čas čakania,sprevádzania vozidla na lodi,sedenia na mieste spolujazdca pri striedaní šoférov) patrí vodičovi náhrada najmenej vo VÝŠKE hodinovej MIN.MZDY. Vopred vďaka za odpovede.