ega82
22.07.09,15:01
dobry den mam jeden taky problem s mojou sestrou.v novembri 2008 moja sestra a moja mama predali byty a isli spolu byvat do domu.ten mamin byt bol napisany na mna a tak mama chcela aby sa jedna tretina z domu tiez napisala na mna.tak sa aj stalo.lenze odkedy byvaju spolu sestra s manzelom ich 3 deti a moja mama tak velmi sa s mamou hadaju.rozpravaju s nou iba ak im treba peniaze.kedze som mimo SR tak to neviem ako riesit.ked som bola v maji doma tak sa ma sestra opytala ci jej dam podpis na pozicku co chce zobrat na dom.povedala som jej ze najprv chcem vydiet papiera a tak sa rozhodnem.odvtedy sa neozvala.len som sa dopocuvala od druhej sestry ako sa spravaju k mame.nedavno mi mama volala ze sestra chce aby mama prepisala na nu tu tretinu co je vlastne napisana na mna pretoze chcu vziat pozicku ale bez mojho suhlasu nemozu.bojim sa ze ked to na nu prepisem tak vyhodi mamu.neviem co mam robit.napadla ma jedna vec ze ked skor ako im dam podpis tak spisem s nimi dohodu o niecom takom ze akonahle sa budu k mame spravat neuctivo a nebudu splacat pozicku tak ma vyplatia z domu a za tie peniaze sa kupi mame nejaku byt alebo dom.neviem ako mam taku situaciu riesit.nechcem sa zamotat este viac ako som.velmi pekne prosim o radu.vopred dakujem
Andy Kralik
22.07.09,13:29
Prepac ale strasne chaoticky si to napisala.

Vlastnis 1/3 domu, kto vlastni tie zvysne 2/3? Len tvoja sestra? Sestra 1/3 a mama 1/3? Kto?
- ak tvoja mama vlastni 1/3 tak ju nevyhodia.

Ako mozu ziadat tvoju mamu aby na nich prepisala tvoju 1/3? Kto je vlastnikom tej 1/3 o ktorej sa bavime. Ty? Alebo tvoja mama a ty ju mas len "prislubenu"?

Chcu od teba len suhlas s rekonstrukciou a na to potrebuju ten podpis? Alebo mas byt rucitel pozicky?

Co chapes pod tym ze im tu 1/3 prepises - predas? darujes? Do zmluvy sa samozrejme da dat vecne bremeno prava na dozitie pre tvoju mamu. Ale nic nezaruci ze sa budu k nej spravat uctivo.

Ak si myslis ze by ta mohli vyplatit (teda maju na to peniaze) tak im tu tvoju 1/3 predaj hned teraz. A ked "mamu vyhodia" mozes sa o nu postarat ty, napriklad ze jej kupis byt. Ak tie peniaze nemaju, tak si nemyslim ze ich budu mat neskor.
hanelie
22.07.09,13:34
Chcu od teba len suhlas s rekonstrukciou a na to potrebuju ten podpis? Alebo mas byt rucitel pozicky?
ak sa má zriadiť záložné právo tak treba súhlas všetkých vlastníkov
ega82
22.07.09,15:15
sme traja na ten dom ja,moja sestra a jej manzel.da sa vybavit pozicka na dom s tym ze dam splnomocnenie niekomu aby v mojom mene to vybavil?
Marína
22.07.09,15:34
mimotemyega82, nabudúce ťa poprosím o výstižnejší názov témy ako ???
Ďakujem.
Flinstone
22.07.09,16:32
sme traja na ten dom ja,moja sestra a jej manzel.da sa vybavit pozicka na dom s tym ze dam splnomocnenie niekomu aby v mojom mene to vybavil?
Myslím, že by stačil pred notárom overený súhlas so založením nehnuteľností pre účely úveru od banky. Ak splnomocnenie, nedával by som ho sestre a v splnomocnení by som presne vymedzil rozsah právomoci a platnosť.
Barbara
23.07.09,04:36
dobry den mam jeden taky problem s mojou sestrou.v novembri 2008 moja sestra a moja mama predali byty a isli spolu byvat do domu.ten mamin byt bol napisany na mna a tak mama chcela aby sa jedna tretina z domu tiez napisala na mna.tak sa aj stalo.lenze odkedy byvaju spolu sestra s manzelom ich 3 deti a moja mama tak velmi sa s mamou hadaju.rozpravaju s nou iba ak im treba peniaze.kedze som mimo SR tak to neviem ako riesit.ked som bola v maji doma tak sa ma sestra opytala ci jej dam podpis na pozicku co chce zobrat na dom. ja osobne by som jej nedala žiadny podpis, lebo tým pádom dáš súhlas aj nato, že prípadne založia na ten úver ten dom a potom aj tvoj podiel bude založený aj povedala som jej ze najprv chcem vydiet papiera a tak sa rozhodnem.odvtedy sa neozvala.len som sa dopocuvala od druhej sestry ako sa spravaju k mame.nedavno mi mama volala ze sestra chce aby mama prepisala na nu tu tretinu co je vlastne napisana na mna ako môže mama prepísať to, čo je na Tvoje meno:rolleyes:je na LV aj tvoje meno? to by si musela prepísať Ty, ale takú hlúposť neurob! , lebo prídeš o svoj podiel. pretoze chcu vziat pozicku ale bez mojho suhlasu nemozu.bojim sa ze ked to na nu prepisem tak vyhodi mamu.neviem co mam robit.napadla ma jedna vec ze ked skor ako im dam podpis tak spisem s nimi dohodu o niecom takom ze akonahle sa budu k mame spravat neuctivo a nebudu splacat pozicku tak ma vyplatia z domu no nemyslím si, že by ťa vyplatili:rolleyes: a za tie peniaze sa kupi mame nejaku byt alebo dom.neviem ako mam taku situaciu riesit.nechcem sa zamotat este viac ako som.velmi pekne prosim o radu.vopred dakujem

odpoveď v texte
Barbara
23.07.09,04:37
sme traja na ten dom ja,moja sestra a jej manzel.da sa vybavit pozicka na dom s tym ze dam splnomocnenie niekomu aby v mojom mene to vybavil?


žiadne splnomocnenie nedaj nikomu !!!!!!!! lebo prídeš o svoj podiel.

môj názor: nech ťa vyplatia najprv z domu, a až potom na nich prepíš svoj podiel, nech si potom robia s tým domom čo chcú. ale dopredu by som im nič nepodpisovala, hlavne ten úver .
Barbara
23.07.09,04:53
jedna vec je mi divná, píšeš, že ten mamin byt bol vlastne tvoj,/ tak som to pochopila/ ako si mohla s tým súhlasiť, že ten dom je na teba, na tvoju sestru/ toto schvaľujem,/ a ešte aj na jej manžela - no toto už nechápem, že prečo aj na jej manžela:rolleyes::confused:. tým pádom on prišiel k podielu na ten dom , ako sa hovorí, ako slepé kura k zrnu, či ako sa to povie. a tvoj podiel sa zmenšil
sarasara
23.07.09,19:39
Chybou je, že ste dali dom napísať na tretiny, dokonca 1/3 na manžela sestry. No už je to tak. Si právoplatný majiteľ jednej tretiny domu. Táto jedna tretina zdá sa, teraz zabezpečuje tvojej mame právo bývať v dome. Ak ohrozíš svoje vlastníctvo, ohrozíš tým aj bývanie svojej mamy. Ak dáš súhlas na založenie domu v prospech banky a tvoja sestra nebude splácať pôžičku, prídeš o svoj podiel. Banka si zoberie dom. Kde bude bývať tvoja mama? Ak chce tvoja sestra investovať do domu, v prvom rade nech ťa vyplatí, za to kúpiš mame nejaký malý byt. Vlastne si ho dáš napísať na seba, lebo po mame by dedili tvoji ostatní súrodenci. Potom si sestra môže s domom robiť čo chce.
Rôzne dohody, ktoré chceš so sestrou spisovať by asi nemali veľký právny účinok, ak vôbec nejaký.
tutiola
27.07.09,07:33
Sestrin byt - nadobudnutý pred alebo počas manželstva?- 1/3 RD
Sestrin manžel - 1/3 RD
Tvoj byt - 1/3 RD
Mama - 0 -
-----------
sestra+manžel 2/3 RD
ty 1/3 RD

Videla si vôbec LV? Kto a v akom pomere je na LV uvedený? Aký bol byt sestrin a aký tvoj. Ak zobrerú úver na rekonštrukciu, akým pomerom sa bude splácať? Ty 1/2 a sestra s manželom 1/2, alebo to pôjde na 3 čiastky, alebo len sestra s manželom? Ako je to teraz ošetrené s bývaním matky v RD?

Môj názor - veľmi špinavá hra. Nech ťa sa sestra vyplatí, aby si neprišla aj o to málo, čo ešte máš. Mame kúpiť napr, 1-izbový byt, alebo vybaviť ubytovanie v dome soc. služieb, kde aspon u nás majú krásne garsonky. Nehrajú čistú hru, nedala by som súhlas na pôžičku.