lucifučik
05.08.09,22:21
Ahoj, prosím o radu.
Plánujem ísť na materskú, rady by som získala maximálny príspevok, a to aj v prípade rizikového tehotenstva, ale nemám splnené všetky podmienky.
Od 28.01.2008 som bola dobrovoľne pripoistená (do 31.3. ako SZČO, potom ako zamestnanec s pozastavenou živnosťou), poistenie som platila z maximálneho vymeriavacieho základu. Od 1.5.2008 som ale bola nezamestnaná a pripoistenie som ďalej platila v rovnakej výške, ako dovtedy a to až do 04.09.2008, kedy som sa zamestnala. 30.09. 2008 som pripoistenie zrušila.
Je možné nejako tie 4 mesiace doplatiť - ak áno, koľko a ako, alebo musím ďalšie 4 mesiace platiť nanovo, aby som splnila podmienku 270 dní za posledné 2 roky?
Mení sa nejako situácia, keď od 1.10. budem ďalej pokračovať v živnosti?
Tehotná zatiaľ nie som, takže ak je potrebné niečo doplatiť, mám čas.
Ďakujem za (po)radu.
Lianka
08.08.09,12:58
Dobrovolne nemocenske poistenie sa neda doplatit spätne. Poistenie sa plati najskor odo dna podania prihlasky do SP.
lucifučik
08.08.09,19:29
OK, to mi je jasné, skôr som mala na mysli, či viem to čo mi chýba do splnenia podmienky na maximálny príspevok doplatiť v súčasnosti počas nejakej doby - neviem, či teda práve tie 4 mesiace, alebo mi to nebude vychádzať časovo správne, no proste som v tom stratená a potrebujem dobrú a priam polopatistickú radu odborníka :)
brčko
08.08.09,21:48
Ak je nejaké nem.poistenie ukončené a uplynie po jeho ukončení aj ochranná lehota (obvykle 42kalendárnych dní, ak skončí NP v období tehotenstva, tak 6mesiacov), tak už nie je do budúcna podstatné z akého VZ si platila odvody pre NP z tohto ukončeného NP. Z neho sa rátajú len dni, ak spadajú do dvoch rokov pred uplatnovaním si nároku (pred vznikom PN z DNP/pred nástupom na materské). Týchto dní NP treba mať aspon 270.

Podla teraz platných zákonov ak splníš tých aspn 270dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom/vznikom PN, nemáš v soc.poisťovni nedoplatok a chceš "z DNP" (nie zo súčtu viacerých NP) maxim.dávku, tak od posledného prihlásenia na DnP do uplatnenia nároku na nem.dávku musí uplynúť viac ako 26 týždnov (inak sa dávka ráta z min.mzdy). Dalej musíš mať v rozhodujúcom období maxim. vymeriavací základ z DNP (a nemať iné nem.poistenie v RO). Zmenu VZ možno dať až po 6mesiacoch od predchádzajúceho stanovenia VZ, takže musíš byť poistená z maxima aspon tých 6mesiacov, resp. aj dlhšie, podla potreby = dátumov a rozhodujúceho obdobia.

Ale či sa niečo od 1.1.2010, príp. neskôr v tomto zmení???

V súčte dvoch poistení sa to nedá takto rýchlo vysvetliť, lebo záleží od viac vecí, dátumov, trvania poistenia...
lucifučik
09.08.09,15:59
Pochopila som to správne?

Pretože na sociálke mi povedali, že je to OK, že sa mi ten prípevok počíta z prispevkov z VZ z posledných 2 rokov a teda na materskú, či PN kvôli rizikovému tehotenstvu (to beriem do úvahy pre svoj vyšší vek), len by bolo dobre sa ešte pripoistiť na 2 mesiace pred tým. Akurát že im nejako unikla informácia o tých 4 mesiacoch, kedy som bola nezamestnaná a to NP+DNP počas nich som neplatila z maxima VZ. Sú to teda všetko samé halušky? :eek:

Takže to DNP, ktoré som v roku 2008 platila, je mi nanič? Čo znamená "nemať iné nem.poistenie v RO" a "nie zo súčtu viacerých NP"? Predsa kvôli tomu si platím DNP, aby mi rátali príspevok z max.VZ.
Teda to DNP má byť na maximum VZ, čo znamená, že dohromady platím NP nad maximum?
A keď zmením zamestnanie, alebo mi zdvihnú plat (ešte horší prípad, ak mi príjem klesne, takže nedosiahnem max.VZ), tak tých 6 mesiacov nemôžem požiadať o zmenu DNP? Zvýšenie ani zníženie? :confused:

Nuž, a ak budem pokračovať od októbra ako SZČO, podľa Tvojej odpovede, situáciu ešte viac skomplikuje...:(
Tak čo mám robiť, aby som pozde nezistila, že maximálnu materskú nedostanem? Kde mám hľadať odpoveď?
Ja už namôj dušu ničomu nerozumiem :mee: POMOOOOC!
Jozef Mihál
09.08.09,16:23
Nekričte a pomaly, pokojne čítajte:

http://www.porada.sk/t117227-materske-v-roku-2009-a.html
brčko
09.08.09,17:38
Nekričte a pomaly, pokojne čítajte:

http://www.porada.sk/t117227-materske-v-roku-2009-a.html

Neviem prečo, pán Mihál, no nechce mi to ten váš link otvoriť. Źeby to bolo len pre Drakov??? :eek: :mee::confused: Ani lucifučik nemá draka.

No a súhlasím s tým, že informácie o materskom, nem.poistení, či už DNP alebo povinnom poistení szčo ... treba nasávať postupne a čítať dokola a dokola a dokola a aj príspevky = otázky a odpovede na ne, aby ste si overili, či tomu správne rozumiete. Nie je to až také jednoduché, aby sa v tom dalo zorientovať hned a ani za den, dva.
lucifučik
11.08.09,18:58
Je toho naozaj hodne, takže odchádzam študovať.
Zatiaľ veľmi pekne ďakujem.
lucifučik
13.08.09,18:06
Pán Mihál, môžete mi, prosím upresniť termín seminára na túto tému, ktorý sa bude konať vo Zvolene? Veľmi rada by som sa ho zúčastnila. Viem niekde nájsť bližšie informácie o mieste a čase konania?
Ďakujem