alinka189
31.08.09,09:51
Dobrý deň, potrebujem poradiť s nasledovnou vecou...žijeme s partnerom v spoločnej domácnosti (byt je nájomný), máme polročného syna (priezvisko po partnerovi)...dlhšie nám to vo vzťahu neklape...keby sa veci nedali do poriadku a prišlo by k rozchodu, ako by to bolo s bytom? na zmluve sme napísaný obaja. kedy sa rozhodol ukončiť zmluvu, nemôže tak predsa urobiť bez môjho súhlasu, nie? ja sa bytu vzdať nechcem, ale ako žena na MD, by som neutiahla nájom a všetko ostatné...mala by som právo aspoň na platenie nájmu od neho? alebo keby sa bytu nechcel vzdať on? a ako so synom, v žiadnom prípade ho od seba nepustím, ale jeho rodina má dosť velké známosti na všelijakých miestach, bojím sa, že by mi ho vzali...môžu matke dieťa vziať, ak je oň príkladne postarané? a ako by to bolo s výživným? na čo všetko mám právo? dakujem
Flinstone
31.08.09,12:40
Podľa toho čo uvádzate usudzujem, že nieste manželmi, čiže rozchodom nepripadá do úvahy požadovať príspevok na výživu rozvedeného manžela(ky). Vo vašom prípade je možné žiadať o príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke podľa §-u 74 zák. č. 36/2005 Z.z. v znení noviel.

http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/zakon-o-rodine/

Na tento príspevok máte nárok najdlhšie po dobu dvoch rokov a samozrejme vám patrí aj výživné na dieťa.
Čo sa týka bytu, máte obaja len nájomnú zmluvu, čiže súd môže na návrh jednému zrušiť užívacie právo, čím sa stane nájomníkom ten druhý. Podmienky určí súd.
Neverím však, žeby mu určili povinnosť platiť výdavky za vaše bývanie. Ak si ten byt nemôžte dovoliť, skúste sa popýtať na mestkom úrade aké sú u vás možnosti dostať nejaký malý sociálny byt.