rada
13.08.05,12:50
Novela Obchodného zákonníka od 1.8.2005Právo a manažment - Aktuálne zmeny v legislatíve, vydanie: 15/2005, vyšlo: 29.7.2005

Zákon č. 315/2005 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení neskorších predpisov s účinnosťou od 1.8.2005 zmenil alebo doplnil niektoré ustanovenia OBZ týkajúce sa podniku zahraničnej osoby; prípadov, kedy nie je potrebný súhlas správcu dane pri výmaze právnickej osoby z obchodného registra; predkladania účtovnej závierky na schválenie valnému zhromaždeniu; orgánov malých družstiev, úrokov z omeškania.


Novela legislatívne upravila konanie za podnik zahraničnej osoby a jej organizačnú zložku v prípadoch, ak po zápise do obchodného registra nastane zmena v osobe, ktorá zastupuje podnik zahraničnej osoby, alebo jej organizačnú zložku. Upravuje sa, aby popri vedúcom podniku zahraničnej osoby alebo organizačnej zložky zahraničnej osoby konal v jej mene aj štatutárny orgán zahraničnej osoby zapísaný v obchodnom registri.
Súčasne novela dopĺňa zánik oprávnenia zahraničnej osoby podnikať na území SR, pretože v praxi táto úprava absentovala.
Podľa novely ustanovenie § 21 ods.5 OBZ znie:
„Oprávnenie zahraničnej osoby podnikať na území Slovenskej republiky zaniká ku dňu výmazu tejto osoby alebo jeho organizačnej zložky z obchodného registra. Návrh na výmaz podáva zahraničná osoba.“
Novela upresňuje, v ktorých prípadoch nie je potrebné k návrhu na výmaz spoločnosti z obchodného registra pripojiť súhlas správcu dane.
§ 68 ods. 10 OBZ znie:
„Ak návrh na výmaz z obchodného registra podáva spoločnosť je povinná doložiť súhlas správcu dane; to neplatí, ak sa spoločnosť zrušuje bez likvidácie. Tento súhlas je spoločnosť povinná si od správcu dane vyžiadať.“
Novela dopĺňa ustanovenie OBZ tak, aby konatelia (http://www.dashofer.sk/prirucka.asp?p=MRK) predkladali valnému zhromaždeniu na schválenie riadnu individuálnu účtovnú závierku a mimoriadnu individuálnu účtovnú závierku a návrh na rozdelenie zisku alebo úhradu strát aj v súlade so spoločenskou zmluvou. Stanovy sú totiž v s.r.o. len doplňujúcim a nie povinným dokumentom.
Novela sa dotkla aj osobitnej úpravy orgánov malých družstiev, t.j. takých, ktoré majú menej ako 50 členov. Podľa novely, ak sa pri právnych úkonoch, ktoré robí predstavenstvo vyžaduje písomná forma, nebude sa už vyžadovať podpis aspoň dvoch členov predstavenstva. Odstránia sa tým v praxi výkladové problémy, najmä ak je vymenovaný len jeden predseda družstva.
Novela odstraňuje aj výkladový problém pri výpočte úrokov z omeškania, pre ktoré bude rozhodujúca základná sadzba NBS platná v prvý deň kalendárneho polroka predchádzajúceho kalendárnemu polroku, v ktorom došlo k omeškaniu.
grunt
30.08.05,19:54
Ahojte!Veľmi pekne by som prosila niekoho čo by mi vedel poslať ako má byť "Zmluva o poskytovaní služby" podľa § 409 a nás. Zákona 513/1991 Obch.zák. Som tu nová a učím sa orientovať.Ďakujem
grunt
30.08.05,20:17
tieto zákony a podobné mám už prečítané mne by sa skôr hodil vzor ako má byť sformulovaná