marian152
12.11.09,22:20
Ahojte

Dnes som dostal živnostenské listy a teraz v tom mám trocha zmätok. Začiatok podnikania bude 01.01.2010. Kedy sa mám zahlásiť na daňovom úrade a ako to hlásenie má vyzerať? Stačí ústne? Neviem či ma zaregistroval živnostenský úrad. Tá pani sa ma pýtala iba či ma majú zapísať do zdravotnej, na daňový sa nepýtala, tak teraz neviem. Nebude s tým problém? Mám sa vôbec povinnosť registrovať na daňovom úrade? Na drsr.sk som našiel tlačivo "Výkaz o príjmoch a výdavkoch" a "Výkaz o majetku a záväzkoch". Načo slúžia a budem ich potrebovať? Kedy sa platí daň z mot. vozidiel a treba vypísať nejaké tlačivo? Dokedy treba to tlačivo doniesť na DÚ? Ak chcem zaradiť auto do podnikania, ako to prebieha? Čo všetko treba spraviť aby auto bolo v podnikaní a aké výhody a nevýhody z toho vyplývajú?
grammatika
13.11.09,07:28
Trošku veľa otázok, kebyže skúsiš vyhľadávanie, tak tu nájdeš aj odpovede.
1. Na DU,ak Ťa teda ŽU neprihlásil, tak do 30.01.2010 sa treba prihlásiť(osobne by som išla aj skôr, DÚ Ti vydá kartičku, ktorá bude platiť až od 01.01.2010)
2. Zdravotná poisťovňa-treba tam ísť odovzdať kópiu živnostenského listu do 8 dní od začatia podnikania a vyplniť tam taký výkaz, že si SZČO.
3. Na sociálnu poisťovňu je tiež dobré sa ísť prihlásiť ako SZČO, pretože keď budeš podávať výpis z daň.priznania do 30.06.2011, tak "môžeš na to zabudnúť"
4. tie výkazy budeš potrebovať, keď budeš podávať daňové priznanie za rok 2010 do 31.03.2011 (ale predpokladám, že sa budú meniť) ak budeš viesť jednoduché účtovníctvo. Kebyže vedieš paušálne, tak ich nepotrebuješ...a ešte je tu možnosť vedenia daňovej evidencie (ale to už musíš riešiť so svojou účtovníčkou)
5. daň z motor.vozidiel budeš platiť a podávať daňové priznanie do 31.1.2011, ale do 30 dní od začatia používania mot.vozidla musíš auto prihlásiť na DU.
6. nezabudni ešte nahlásiť bankový podnikateľský účet na DU (aj kebyže si nezriadiš zvlásť účet, tak aj súkromný musíš nahlásiť)
marian152
13.11.09,11:58
Trošku veľa otázok, kebyže skúsiš vyhľadávanie, tak tu nájdeš aj odpovede. -> Prepáč, ale ja som z toho úplne PAF! :-) ... :-(

1. Na DU,ak Ťa teda ŽU neprihlásil, tak do 30.01.2010 sa treba prihlásiť(osobne by som išla aj skôr, DÚ Ti vydá kartičku, ktorá bude platiť až od 01.01.2010) -> dnes som tam bol, povedali, že ak neviem či ma zaregistrovali, tak ak mi nepríde DIČ do 15.01.2010, mám sa prísť zaregistrovať osobne...

2. Zdravotná poisťovňa-treba tam ísť odovzdať kópiu živnostenského listu do 8 dní od začatia podnikania a vyplniť tam taký výkaz, že si SZČO. -> toto musím absolvovať aj v prípade, že ma zaregistruje živnostenský úrad? Môžem tam ísť aj pred začatím podnikania?

6. nezabudni ešte nahlásiť bankový podnikateľský účet na DU -> mám podnikateľský...a toto mám kedy nahlásiť?
Lianka
13.11.09,15:16
1. Na DU,ak Ťa teda ŽU neprihlásil, tak do 30.01.2010 sa treba prihlásiť(osobne by som išla aj skôr, DÚ Ti vydá kartičku, ktorá bude platiť až od 01.01.2010) -> dnes som tam bol, povedali, že ak neviem či ma zaregistrovali, tak ak mi nepríde DIČ do 15.01.2010, mám sa prísť zaregistrovať osobne... - ano, spravne, prever si to, lebo na ZU sa neda spolahnut, ze ta prihlasia aj na DU a ZP a ty budes mat pokutu za neskore prihlasenie, prihlasit sa treba do 30 dni od dna zacatia podnikania - po registracii ti pride z DU taka siva karticka s cislom DIC

2. Zdravotná poisťovňa-treba tam ísť odovzdať kópiu živnostenského listu do 8 dní od začatia podnikania a vyplniť tam taký výkaz, že si SZČO. -> toto musím absolvovať aj v prípade, že ma zaregistruje živnostenský úrad? Môžem tam ísť aj pred začatím podnikania? - si si isty, ze ta zaregistroval? ak ano, mal by si mat kopiu oznamenia - prihlasky... do ZP si povinny oznamit (pisomne na tlacive) zacatie podnikania najneskor do 8.1.2010

6. nezabudni ešte nahlásiť bankový podnikateľský účet na DU -> mám podnikateľský...a toto mám kedy nahlásiť? - danovemu uradu pri registracii - ak ta registroval ZU a bankovy ucet si neuviedol, posli na DU aspon list, kde im svoj bankovy ucet oznamis... ak ta ZU neregistroval, pojdes sa registrovat osobne (vid. bod 1.) a pri tej prilezitosti im oznamis (vypises tlacivo - registracia FO) aj cislo bankoveho uctu

Zo skusenosti viem, ze na to prihlasenie do ZP a DU zo strany ZU sa netreba spoliehat. Mas stastie, ze podnikat zacnes az od 1.1.2010. dovtedy mas cas si zistit, ci ta ZU prihlasil a ak nie, tak to urobit sam.
marian152
14.11.09,02:10
si si isty, ze ta zaregistroval? ak ano, mal by si mat kopiu oznamenia - prihlasky... do ZP si povinny oznamit (pisomne na tlacive) zacatie podnikania najneskor do 8.1.2010 -> tú kópiu oznámenia nemám...tá príde poštou? A tú oznamovaciu povinnosť mám aj keď ma zaregistruje ŽU?

- danovemu uradu pri registracii - ak ta registroval ZU a bankovy ucet si neuviedol, posli na DU aspon list, kde im svoj bankovy ucet oznamis... ak ta ZU neregistroval, pojdes sa registrovat osobne (vid. bod 1.) a pri tej prilezitosti im oznamis (vypises tlacivo - registracia FO) aj cislo bankoveho uctu -> Takže to číslo BÚ môžem nahlásiť aj osobne? Ak ma zaregistuje ŽU, tak tam behnem a dodatočne to oznámim....môže byť tak?
Lianka
14.11.09,09:01
Neviem, ako to funguje na ZU - na jednotnom kontaktnom mieste, kde by ta teoreticky mali na tvoje poziadanie zahlasit aj do ZP aj na DU - aky je dokaz o tom, ci ta zaregistrovali.

V kazdom pripade je povinnostou podnikatela si tuto oznamovaciu povinnost voci ZP a DU splnit.

Vsetko, co riesis a budes riesit v buducnosti s uradmi ries zasadne pisomne (su tlaciva na internete alebo listom) - ak pojdes na urad osobne, nechaj si potvrdit kopiu podania, ak posielas pisomne, nechaj si kopiu a posielaj v kazdom pripade Doporucene. Dokazne bremeno co sa tyka skutocnosti, ci si podal a kedy, je na tebe (dokaz podaci, co a ci si podal - kopia podania). Inak nemas ako zdokladovat, ze si si povinnost splnil.

Urady budu pri kazdej kontrole alebo styku kontaktovat teba a nie ZU, preto je na tebe, aby si mal tieto zalezitosti v poriadku.
stavebny dozor
14.11.09,09:37
Na danovom urade by som mal ist oznamit ohlasenie podnikania "HNED" po tom, co prevezmem zivnostensky list. Nikto to zamna nespravy. Z danoveho mi potom poslu karticku s DIČ t.j. (danove identifikacne cislo pre novych:-)) Dalej je potrebne s kopiou obchodneho registru ist na socialnu poistovnu nahlasit sa ako zamestnavatel a zamestnanec. Tam mi daju dva listy. 1.Prihlaska zamestnavatela a 2.Prihlaska zamestnanca do pr. pomeru. Originaly necham tam a kopie si zalozim do učtovnictva. To same urobim na zdrav. poistovni. Ak si robim uctovnictvo sam tak je potrebne kazdy mesiac posielat vykazy DO ZDRAV A SOC.POISTOVNE a to: 1.MESACNY VYKAZ POISTNEHO A PRISPEVKOV + PRILOHA, 2. VYKAZ PREDDAVKOV NA POISTNÉ NA VEREJNÉ ZDRAVOTNÉ POISTENIE + PRILOHA. Dalsia dolezita vec PODNIKATELSKY UCET!!! Pri platbach za poistenie, za auto, tel,internet atd... Skratka, vsetko co je vo firme musi byt hradene jednorazovymi alebo trvalymi prikazmi z tohto uctu co potom sluzi ako doklad pri uzavierke roka. Najlepsie je pri otvarani uctu poziadat o Internet banking. Je to super pohodlna vec z tepla mojho domova. Nie je dobre zadavat trvale prikazy mam namysli platby do poistovni. Je lepsie kazdy mesiac zadavat sam jednorazovy prikaz na uhradu. tel a net moze byt trvaly. To vsetko ak mam, mozem prihlasit do firmy: auto, tel., net., a hocico co suvisi s podnikanim.
Lianka
14.11.09,10:12
To je otazka alebo vysvetlenie?

Nejde o zamestnavatela ani pravnicku osobu (nema vypis z ORSR, ale je registrovany v ZRSR), ide o SZCO, bez zamestnancov.

Priznam sa, ze velmi nerozumiem tomuto prispevku. Samozrejme, ze platbu za telefon, internet a pod. nie je vhodne platit trvalym prikazom, nakolko suma je za kazdy mesiac ina a aj VS je iny, podkladom k uhrade je faktura.

S tym "hocico, co suvisi s podnikanim" celkom nesuhlasim. Danove vydavky limituje § 19 zakona o dani z prijmov.