steven.007
13.01.10,14:56
Dobry deň. Chcel by som poprosiť o radu. Čo v prípade keď som inventúru nerobil vôbec štyri roky a či sa dá urobiť inventúra nejako podľa výkazu o majetku a zaväzkov.Ako postupovať pri kontrole DÚ. Alebo či sa dá nahlásiť akože strata dokladov. Ďakujem.
katarina.j
13.01.10,15:03
zalezi od toho, ci na vykaze o majetku a zaväzkoch si mal nieco uvedené v zásobách, este je otazne,či si budes pamätat 4roky do pozadia stav danych zasob.....
Johanka
13.01.10,15:04
Inventúrou sa zisťuje skutočný stav majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov . Tento stav sa eviduje na inventúrnych súpisoch. Nerozumiem, čo by si chcel "stratiť" - aké doklady ?
Paula
13.01.10,15:05
V podv. účtovníctve výkaz o majetku a záväzkoch :confused:
katarina.j
13.01.10,15:11
V podv. účtovníctve výkaz o majetku a záväzkoch :confused:
Aj v jednoduchom účtovníctve je Výkaz o majetku a záväzkoch.
katarina.j
13.01.10,15:14
Inventúrou sa zisťuje skutočný stav majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov . Tento stav sa eviduje na inventúrnych súpisoch. Nerozumiem, čo by si chcel "stratiť" - aké doklady ?
No mne z toho vyplýva, ze neboli robené ani skladové karty,preto niet ziadna inventura, tak "akoze" sa to stratilo....alebo je to inak???:rolleyes:ozaj by ma zaujímalo, na zaklade coho potom bola /ak bola/ uvedená nejaká suma v zaväzkoch:rolleyes:
Zoltán Kovács
13.01.10,15:15
Aj v jednoduchom účtovníctve je Výkaz o majetku a záväzkoch.

ALe v PÚ to je súvaha.... ;)
katarina.j
13.01.10,15:19
ALe v PÚ to je súvaha.... ;)
Viem, predpokladam, ze dotyčny sa pyta preto, ze asi nejaka suma na zasobach /v suvahe/ je asi zaznamenana, len nechapem, ako sa môze robit /a k tomu este podvojne účtovn./ bez zaznamov skladu a inventur...ved v oboch pripadoch/či ide o jedn. či podv.učt. musi vsetko sediet na halier-teda na cent-aspon ja sa snazim to robit poctivo a precizne,tak neviem....:)
steven.007
13.01.10,15:48
ano mam od roku 2006 výkazy a tam su uvedené zásoby
steven.007
13.01.10,15:50
Áno karty neboli robené.
Johanka
13.01.10,15:51
Kto robil tie výkazy a na základe čoho ? Samé sa to nevypísalo ...
steven.007
13.01.10,15:53
Prosím poradte čo robiť aby som dostal nejaky stav od ktoreho by som mohol začať. Som obyčajný laik.díky
steven.007
13.01.10,15:53
mal som tzv. externu učtovníčku,ale asi nevedela čo robí,lebo ona odo mňa nikdy nepotrebovala nič len peniaze.
Zoltán Kovács
13.01.10,15:55
mal som externu učtovníčku

No ale externá účtovníčka zrejme netresla po bruchu a uviedla tam nejaké čísla. Musela dostať podklady od teba.
Johanka
13.01.10,15:59
Prosím poradte čo robiť aby som dostal nejaky stav od ktoreho by som mohol začať. Som obyčajný laik.díky
Kedy si začal podnikať ? Tam je bod nula. Aký mal byť stav k inventúrnemu dňu, by si mohol zistiť zo skladovej evidencie, ktorú zrejme nemáš...
Zoltán Kovács
13.01.10,16:12
Ak máš k dispozícii všetky svoje doklady od počiatku, tak ti neostane nič iné len si k tomu sadnúť a pracne na každý rok si to urobiť. Nákupy a predaj, a na konci roka zostatky. A to pre každý rok samostatne, kde konečný zostatok z predchádzajúceho roka bude počiatočným stavom v ďalšom roku.

P.S: Ak nikdy nič nechcela od teba (len peniaze), tak doklady si aspoň brala? A robila účto na základe toho? Alebo ako?
steven.007
13.01.10,16:24
Ved jasne podklady mala faktury bločky tržby
steven.007
13.01.10,16:28
Skladovu evidenciu nemam žiadnu. Všetko ma ešte ekonomka.
Paula
13.01.10,16:32
Ved jasne podklady mala faktury bločky tržby


A kto robil fyzickú inventúru tovaru a kto porovnal stavy tejto inventúry s účtovným stavom? O tom predsa musí byť riadny zápis.
katarina.j
13.01.10,20:31
no to by aj mna zaujimalo, ak nemas sklad.karty tak na zaklade coho bola inventura a z toho vyvodene zasoby na vykaze....zaujimava učtovníčka???alebo spolahlivy skladnik???
Johanka
13.01.10,21:42
Tipujem, že kombinácia vyššie spomenutého s ľahostajným živnostníkom :rolleyes:. Ja toto dôverne poznám z mojich účtovníckych začiatkov - keď som povedala, že treba urobiť fyzickú inventúru, každý čumel ako puk. Keď sa ohlásila kontrola, najviac sa kydalo na účtovníčku. Našťastie, už za tie roky viem ako na to ;).
sara-ke
08.02.10,15:02
dobry den, mam takuto otazku
inventurou sme zistili manko na predajni, v akych cenach uctujete náhradu vzniknutého manka na predajni (na tovare) – k náhrade predavackam, ktore mali hmotnu zodpovednost ide suma manka v skladových cenach, alebo suma v predajných cenách ? Do uctovnictva to mozem dat len v skladovych cenach, to viem, ale majitel trva na tom ze musia nahradit sumu tovaru v predajnych cenach....ako to robite vy? Moze ist k nahrade len nejaka cast manka? Alebo to musi byt plna suma??
:(
Slavdo
23.02.10,14:18
Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu:
S firmou A mame zmluvu o dielo a zaroveň spravujeme jej sklady aj s materiálom, pri inventúre nam bolo zistené manko. Na toto manko nam sice vyhotovili FA bez DPH, ale uhradili nam v jednej našej fakture o toto manko menej. Toto prebehlo v aprili 2009. Teraz mi visi časť neuhradenej FA. Mam im vystavit dobropis na tuto sumu, alebo nie? Tento dobropis si myslim, že môžem vystaviť v januári 2010?! Manko nemame komu zohľadniť tak môžem účtovať na 582? Prosím o radu.
Slavdo
23.02.10,14:46
Ešte raz k tomu predchádzajúcemu
zaevidovala som došlú faktúru za inventúru 582/321
cez interné doklady zápočtom 321/379
a zlikvidovala som nezaplatenú časť faktúry 379/311
je to správne???
Ďakujem pekne.:confused:
sara-ke
24.02.10,11:41
dobry den, mam takuto otazku
inventurou sme zistili manko na predajni, v akych cenach uctujete náhradu vzniknutého manka na predajni (na tovare) – k náhrade predavackam, ktore mali hmotnu zodpovednost ide suma manka v skladových cenach, alebo suma v predajných cenách ? Do uctovnictva to mozem dat len v skladovych cenach, to viem, ale majitel trva na tom ze musia nahradit sumu tovaru v predajnych cenach....ako to robite vy? Moze ist k nahrade len nejaka cast manka? Alebo to musi byt plna suma??
:(


prosim nikto mi neodpovie??? :mee: