Dixxinka
14.01.10,15:19
Dobrý deň,

rozhodla som si založiť účtovnú firmu v zriadení s.r.o., s použitím elektronického podpisu. Mám všetky komponenty potrebné k nerušenému fungovaniu zaručeného elektronického podpisu - teda tokken aj software, ešte si musím vybaviť notársku zápisnicu a zaregistrovať si konto.

Ak to správne chápem tak:

Notár mi overuje:
2x zakladateľskú listinu
1x vyhlásenie správcu vkladu
1x súhlas majiteľa nehnuteľnosti s priloženým výpisom z katastra - toto môže byť len stiahnuté z internetu, alebo musí byť originál?
1x ustanovenie do funkcie konateľky a podpisový vzor
1x čestné vyhlásenie zakladateľky že nemám viac ako 2 jednoosobové sro
1x návrh - ten formulár na zápis sro
1x ten formulár na vybavenie živnostenských listov

Živnostenský úrad
- odovzdám 1ks zakladateľskú listinu
- odovzdám formulár na vybavenie živnostenských listov
nakoľko zakladám sro, tak živnostenské listy tiež dostanem najskôr za 7 dní alebo hneď?

Obchodný register - teda digitálny podpis:
- nascanujem si úplne všetko vrátane živnostenských listov
- podpíšem to elektronickým podpisom
- pošlem to mailom na súd

Akým spôsobom sa platí notársky poplatok 165,5 Eur a ako to preukazujem mailovou formou digitálneho podpisu?
riccado
14.01.10,14:28
mimotemy citim pruser s tym podpisovanim a posielanim...

Q.Sign mas?
domenico.office
14.01.10,14:32
Vyjadrím sa ti len k časti elektronické podanie do OR. Ak z toho niečo máš, je to len výhoda.
1. registrácia na portáli verejnej správy.
2. pridanie certifikátu do systému portálu GOV
3. notárskou zápisnicou overiť tvoje údaje na dokumente, ktorý si vytlačíš po pridaní certifikátu
4. odoslať zápisnicu na portál
5. počkať na schválenie

Až po tomto kroku je možné komunikovať s obchodným registrom. Komunikácia prebieha len prostredníctvom portálu GOV. Zaplatenie poplatku vykonáš až po výzve, ktorá ti príde do určeného mailu i do E-desktopu portálu GOV.

Doplnenie: Ak máš vystavený certifikát pred 10.12.2009 môžeš rovno požiadať registračnú autoritu o revystavenie certifikátu s dĺžkou kľúča 2048, pretože certifikáty vydávané pred týmto dátumom sú síce platné, ale takto podpísané dokumenty ti nebudú prijaté.
Dixxinka
14.01.10,14:53
z dňa 14.12.2009 mám ten certifikát, aj software, aj tokken
mi_ke
14.01.10,15:11
z dňa 14.12.2009 mám ten certifikát, aj software, aj tokken

Len tak pre info, kedze ti certifikat predavali ku koncu roka: kolko kb ma tvoj kluc?
riccado
14.01.10,15:33
inak dosiel mi mail od mojej certifikacnej autority....

Vážení klienti, vlastníci kvalifikovaných certifikátov I.CA.

Určite ste zaregistrovali problémy s vytváraním zaručeného elektronického podpisu po termíne 1.1.2010 pri používaní aplikačného programového vybavenia QSign.
Tieto problémy boli spôsobené dopadmi legislatívy, konkrétne obsahom vyhlášky NBU č.135/2009, ktorá vstúpila do platnosti od 1.1.2010. Jej výsledkom je o.i. aj tá skutočnosť, že podľa nášho názoru za súčasného stavu legislatívy nie je možné od 1.1.2010 v rámci SR vytvoriť ZEP, pretože viaceré ustanovenia tejto vyhlášky sú vo vzájomnom rozpore a uvedenú možnosť vylučujú. Táto skutočnosť bola zdrojom nejasností aj u tvorcov software pre ZEP a komplikovala situáciu u koncových používateľov. Výsledkom existujúcich nejasností sú aj rôznorodé informácie, ktoré boli zo strany niektorých tvorcov programového vybavenia prezentované, resp. odlišné informácie, ktoré prezentovali svojim klientom certifikačné autority.
Aktuálny stav je taký, že NBU v súčasnej dobe pripravilo novelu vyhlášky NBU č.135/2009, ktorá by mala situáciu riešiť a v ktorej by malo byť jasne vytvorené prechodné obdobie pre plnohodnotné používanie existujúcich produktov pre tvorbu ZEP a tiež kvalifikovaných certifikátov, ktoré boli klientom vydávané v priebehu r.2009, až do konca ich riadnej doby platnosti, resp. najviac do 31.12.2010. Novela je zverejnená tu: http://www.nbusr.sk/sk/legislativa/pripomienkove-konanie/materialy-na-medzirezortne-pripomienkovanie-aktualne/index.html (http://www.nbusr.sk/sk/legislativa/pripomienkove-konanie/materialy-na-medzirezortne-pripomienkovanie-aktualne/index.html)
Po prijatí tejto novely bude možné pre držiteľov kvalifikovaných certifikátov, ktoré boli vydávané v r.2009 tieto plnohodnotne používať a nebude nutné uvažovať o ich akejkoľvek predčasnej zmene, resp. náhrade existujúcich certifikátov.
Zdôrazňujeme, že pri komunikácii so systémami Colnej správy, resp. Daňovej správy je možné bez problémov používať všetky kvalifikované certifikáty vydané do 31.12.2009. Uvádzaný problém sa týka výhradne používateľov programu QSign a na základe vyššie uvedenej informácie by mal byť aj v tomto prípade onedlho vyriešený uvedenou legislatívnou úpravou NBU SR.
Na základe uvedeného odporúčame všetkým klientom, aby sledovali aktuálnu situáciu ohľadne zmien v tejto oblasti a aby počkali na to, akým spôsobom sa znenie tejto novely vyhl.135 premietne do úprav podmienok využívania programového vybavenia QSign, v rámci ktorého nebolo dosiaľ povoľované používať existujúce certifikáty, vydávané v r.2009, pre tvorbu ZEP. Podľa našich informácií by k uvedenej zmene mohlo dôjsť v dohľadnej dobe (záleží na podkladoch, ktoré bude distribuovať NBU a podľa ktorých bude môcť spoločnosť Ardaco upraviť podmienky používania existujúcich produktov v rámci programu QSign).
riccado
14.01.10,15:34
ale ja uz mam radsej sprevadzkovany 2048 bit. QC, pre istotu ;)
Dixxinka
14.01.10,20:14
ja mám 2032 i key ... to je asi na milú jarmilu ... ?
domenico.office
14.01.10,20:20
Ikey 2032 je bezpečné zariadenie, to je v poriadku, len treba vedieť, aký máš certifikát (na ňom uložený) s akou dĺžkou klúča. Od ktorej CA máš certifikát?
Dixxinka
15.01.10,08:18
Ja mám všetko od DiSigu, bola som tam 14.12.2009.. To sa bavíme o kapacite toho USB zariadenia? moc tomu nerozumiem ..
Dixxinka
15.01.10,08:21
Inak BTW boli by ste takí zlatí a odpovedali mi na to čo som sa pôvodne pýtala? :-))
domenico.office
15.01.10,08:29
Nie, nebavíme o kapacite USB zariadenia, bavíme sa o hodnote kľúča Kvalifikovaného certifikátu (KC), ktorý je uložený na bezpečnom zariadení. Ak si si vybavovala v Disig-u, podľa všetkého máš KC už s dĺžkou kľúča 2048. Dá sa to zistiť v programčeku s názvom Safe Net Token Utilities.
Dixxinka
15.01.10,08:39
Super ! Idem si to overiť a teda v prípade že mám digitálny podpis v poriadku tak ako teda ďalej ?
domenico.office
15.01.10,08:43
Dixxi, správny certifikát je prvým predpkladom úspešného podpísania dokumentov ZEP-om, druhý je mať tú správnu verziu Qsign-u, v starom roku sa dodávali verzie 3.3., teraz je nutné mať 3.4., snažím sa s tebou začať od začiatku, to podanie do OR je len to posledné...., Už som ti napísal čo to o portáli GOV, poštuduj trošku aj tam, čo je nutné, aké formáty sú potrebné, čo poslať ako textový dokument, čo skenovaný formát....
Dixxinka
15.01.10,09:00
:-)) ďakujem ti pekne ale jediné čo potrebujem vedieť je to na čo sa pýtam :-)) ja rozumiem aktivácii digitálneho podpisu. FAKT !! :-) Takže AKO?
riccado
15.01.10,10:01
Služby sú určené pre podnikateľov a občanov.
Služby vyžadujú:

zaručený elektronický podpis,
registráciu kvalifikovaného certifikátu za účelom spárovania identity občana a zaručeného elektronického podpisu (Postup registrácie certifikátu je popísaný v časti Služby - podnikateľ, služba - Žiadosť o registráciu certifikátu na ÚPVS. Registráciu nového certifikátu je potrebné vykonať pred prvým podaním. Registráciu následného certifikátu je potrebné vykonať pred vypršaním platnosti certifikátu, ktorého identita je už spárovaná.),
elektronický formulár (http://www.justice.gov.sk/kop/or/or.htm) vo formáte RTF podpísaný zaručeným elektronickým podpisom navrhovateľa (resp. zaručenými elektronickými podpismi navrhovateľov),
naskenované prílohy k návrhu vo formáte TIFF alebo RTF podpísané zaručeným elektronickým podpisom navrhovateľa (resp. zaručenými elektronickými podpismi navrhovateľov).
UPOZORNENIE: Prílohy skenujte čiernobielo s rozlíšením najviac 200 dpi! V názvoch elektronických dokumentov nepoužívajte diakritiku.
1. Návrh na zápis, zmenu a výmaz údajov v obchodnom registri
Služba predpokladá stiahnutie formulára návrhu. Formuláre si môžete stiahnuť na stránke: Elektronické formuláre pre jednotlivé právne formy zapisovaných osôb. (http://www.justice.gov.sk/kop/or/or.htm)
Vypísaný elektronický formulár uložte vo formáte RTF a podpíšte ho zaručeným elektronickým podpisom alebo viacnásobným zaručeným elektronickým podpisom vo formáte CMS – CAdES vo formáte ZEP. (http://www.nbusr.sk/ipublisher/files/nbusr.sk/elektronicky-podpis/legislativa/9/formaty_zep.pdf)
Prílohy k podaniu (napr. spoločenská zmluva, zakladateľská zmluva, atď.) naskenujte do formátu TIFF alebo RTF a podpíšte zaručeným elektronickým podpisom alebo viacnásobným zaručeným elektronickým podpisom vo formáteCMS – CAdES vo formáte ZEP. (http://www.nbusr.sk/ipublisher/files/nbusr.sk/elektronicky-podpis/legislativa/9/formaty_zep.pdf)
Zoznam certifikovaných aplikácií na podpísanie v uvedenom formáte je na stránke Certifikované produkty ZEP (http://www.nbusr.sk/sk/elektronicky-podpis/certifikacia-produktov-pre-zep/zoznam-certifikovanych-produktov/certifikovane-produkty-pre-pouzivate-ov-zep/index.html), v tabuľke B, charakteristika CAdES.
Aktuálne podpisovanie TIFF a RTF dokumentov vo formáte CMS-CAdES, ZEP podporuje klientská aplikácia QSign 3.2 a vyššie.
Elektronické služby obchodného registra využívajú automatizovanú e-podateľňu ePO QSign verzia 2.0.
Postup:

Vypísanie formulára (http://www.porada.sk/#name1)
Zaplatenie poplatku a poslanie papierových listín (http://www.porada.sk/#name2)

Vypísanie formulára
Prvý krok pri vypísaní formulára je Výber typu podania. Vyplňte Typ podania, Právnu formu spoločnosti, ktorú žiadate zapísať, Registrový súd podľa príslušnosti a Obchodné meno spoločnosti.
Spisová značka pri prvozápise Vám bude pridelená súdom, nevypĺňajte ju. Pri ostatných typoch podania vyplňte Spisovú značku. Vyplňte navrhovateľa – údaje, ktoré mate zadané v profile sa Vám automaticky vyplnia aj v časti Navrhovateľ.
Druhý krok je priloženie dokumentov k podaniu. Dokumenty môžete priložiť prostredníctvom tlačidla Nahraj dokumenty>. Dokumenty označené ako povinné je potrebné poslať spolu s podaním. Dokumenty označené ako nepovinné, ktoré neprikladáte, odstráňte.
Postup pri prikladaní dokumentov:

Z poľa Výber podoby dokumentu vyberte, či dokument prikladáte elektronicky, alebo posielate papierovo na príslušný registrový súd.
Pri výbere elektronickej podoby dokumentu sa Vám otvorí okno, v ktorom si nalistujete a vyberiete dokument a tlačidlom Uložiť ho vložíte do podania.
Povinné dokumenty musia mať vložený súbor (elektronická podoba dokumentu) alebo musia byť doručené na príslušný registrový súd (papierová podoba).
Tretí krok je kontrola podania. Prostredníctvom tlačidla Prehľad podania > si prezrite celé podanie a po kontrole je možné podanie odoslať prostredníctvom tlačidla Odoslať>.

Zaplatenie poplatku a poslanie papierových listín
Po odoslaní formulára dostanete do eDeskotopu a na e-mailovú adresu, ktorú ste vo formulári uviedli informáciu o prijatí alebo zamietnutí podania, v prípade prijatia podania dostanete informáciu o poplatku za požadovanú službu spolu s platobnými informáciami.
Poplatok je potrebné zaplatiť podľa inštrukcií v správe. V prípade, že poplatok nebude zaplatený podľa platobných informácií v správe, Vašu platbu nebude možné spárovať s podaním, čo môže mať za následok nevybavenie Vášho podania.
Poplatok môžete zaplatiť prostredníctvom ktorejkoľvek banky osobne alebo cez internet banking, ak takúto službu Vaša banka poskytuje.
Ak ste si pri vypĺňaní podania vybrali poslanie niektorej z príloh k podaniu papierovo, doručte v lehote stanovenej zákonom prílohu v papierovej podobe na príslušný registrový súd. Takto odoslané prílohy označte jasne a zrozumiteľne číslom podania, ktoré bolo Vášmu podaniu pridelené. Nedoručenie príloh alebo neoznačenie príloh môže mať za následok nevybavenie Vášho podania.
Ďalej budete prostredníctvom eDesktopu informovaný o ďalšom priebehu spracovávania podania.
Potvrdenka o overení Vášho podania je podpísaná zaručeným elektronickým podpisom určeným na podpisovanie výstupov z elektronických služieb obchodného registra.
Formát potvrdenky je ZEP. Potvrdenku je možné prečítať pomocou aktuálnej aplikácie QSign (http://www.ardaco.com/sk/elektronicky-podpis.html) .
Zaručený elektronický podpis na potvrdenke je možné overiť pomocou aktuálnej aplikácie QSign (http://www.ardaco.com/sk/elektronicky-podpis.html)
Dixxinka
15.01.10,10:47
Vďaka, idem na to..
Dixxinka
15.01.10,10:51
A ešte.... to zabezpečenie sídla ... stačí len výpis z katastra stiahnutý z netu ako príloha k notársky overenému súhlasu ?
fsmaster
29.01.10,07:01
ja som sa dostal pri zakladani sro elektronicky uz po tento krok co sa elektronickeho podpisu tyka. jedine teraz neviem, ze ked som poslal postou notarom overene potvrdenie o registracii (co je posledny krok pred pouzitim elektronickeho podpisu na UPVS) za ako dlho mozem poslat dokumenty na zalozenie firmy. lebo priamo v pouceni o tom notarskom overeni sa pise, ze vysledok ci moju registraciu akceptuju alebo nie mi nedaju postou vediet. mate s tym niekto skusenosti?
domenico.office
29.01.10,11:46
Do mailu i do E-desktopu na portáli gov by si mal dostať potvrdenie, že registrácia bola skončená. V tom momente môžeš podávať dokumenty do OR.
P07
04.02.10,12:09
mimotemy Zaujímalo by ma či na zakladanie s.r.o. pre iných treba mať živnosť a ako sa taká živnosť volá. Nie že by som sa tomu chcel venovať len ma to tak napadlo a teraz mi to nedá spávať :---