nevili
16.01.10,10:16
Dobrý deň, prosím niekoho zo skúsených o váš názor.
Bola mi ponúknutá možnosť založiť s.r.o a pracovať ako spoločník vo firme, ktorá sa zaoberá predajom terarijných zvierat, rybičiek, tovaru a služieb s tým spojených.
Pani, ktorá ma oslovila, pracuje v tejto oblasti ako živnostník už niekoľko rokov a ako povedala, časovo je veľmi vyťažená a potrebovala by partnera na podnikanie. Osobne ju poznám z návštev jej predajne, nie je mi rodina.
Problematiku založenia s.r.o. mám naštudovanú, rád by som poznal váš názor na čo si dávať pozor a akých nástrah sa treba vyvarovať pri začatí spoločného podnikania, /finančné, právne a iné aspekty/.
Pracoval som v súkromnej firme, ktorá ukončila činnosť a momentálne som bez práce. Nejakú korunu mám, pôžičku na moju osobu a môj účet by som dostal.
Ďakujem za všetky odpovede.
k.i.n.o.
16.01.10,09:47
Buď si si už odpovedal alebo si musíš odpovedať na dôležitejšie otázky, čo sa týka tejto príležitosti.
Napr.: Chcem podnikať? Chcem podnikať v tejto oblasti? Mám znalosti a skúsenosti z tejto oblasti? Akú perspektívu má podnikanie v tejto oblasti, v našom regióne, v tomto období...? Chcem podnikať sám alebo s niekým? S kým? Poznám túto osobu dostatočne? ..... a mnoho iných otázok....

Až po ujasnení si týchto vecí by som riešil otázku právnej formy a jej úskalí (napr. s.r.o., o ktorej uvažuješ).
k.i.n.o.
16.01.10,10:08
Ale aby som aj odpovedal na otázku - podnikanie s niekým ďalším má svoje výhody aj nevýhody.

Výhody:
delíš sa o prácu, starosti, investície a náklady, zodpovednosť, riziká, partneri sa navzájom "podržia", podporia, povzbudia, motivujú, "postrážia"...
v tvojom prípade je výhodou, že tvoj potenciálny partner má už rozbehnutý obchod, do ktorého by si vstúpil a prišiel by si na "hotové" (samozrejme nepoznám podrobnosti)

Nevýhody:
delíš sa o zisk:), nemôžeš vždy presadiť svoje názory, nápady, návrhy, nemôžeš si robiť, čo sa ti zachce, je nutné dosiahnuť dohodu, kompromis...
v prípade nekorektnosti hrozia nezhody, podrazy...

Tak si vyber:D.
Vráťme sa k otázke, či chceš s niekým podnikať a čo je to za osobu, ako ju poznáš. To že nie je príbuzná, ani dobrá známa (kamarátka), nemusí byť mínusom, často skôr naopak.

Každopádne v s.r.o. riskuješ len výšku svojho vkladu (čo sa finančnej stránky týka), takže ak podnikanie neklape podľa predstáv, dá sa ísť od toho, strata je limitovaná výškou investície (vkladu).
Konečné rozhodnutie bude aj tak na tebe, ale vedz, že podnikať sa bez rizika nedá. Ale je budem radšej primerane riskovať a pracovať na seba, čiže podnikať (aj keď všade okolo zúri budovanie socializmu:(), ako by som si mal žiť vo svojej "istote" a pritom zazerať a závidieť tým, ktorí sa nebáli a podnikaním niečo dosiahli.

Upozornenie: Myšlienka obsiahnutá v poslednej vete je vyjadrením môjho osobného názoru a postoja, za následky spôsobené jej prijatím či napodobnením nepreberám zodpovednosť.
nevili
16.01.10,14:14
Ďakujem za odpoveď a váš názor, veľa myšlienok mi "behá" po rozume, s podnikaním nemám žiadne skúsenosti, teória je jedna vec prax druhá, chcel by som len vedieť mieru rizika, ale to asi každý, a či sa do toho pustiť, ale o tom rozhodnem asi len ja sám. Zaujíma ma, aké majú podnikatelia skúsenosti so spoločníkmi, ako riešia po právnej stránke svoje spoločné podnikanie, čo by robili, keby začali znova, proste "vychytať muchy" hneď na začiatku. Ešte raz, ďakujem za váš názor.