Respelo
28.01.10,19:21
Ahojte.Potrebujem radu ohladne nehnutelnosti a darovacej zmluvy.Pokúsim sa v skratke opísať problém.V roku 1997 moji rodičia darovali mne a môjmu maželovy rodinný dom.Bola spísaná Darovacia zmluva u notára.Otec ale po vážnej chorobe zomrel a matka žije vo veľkom dome sama.V tomto roku sme sa rozhodli dom predať a mame kúpiť byt v blízkosti nás kôli lepšiemu cestovaniu.Na tento dom sme prevzali od budúcich kupcov zálohu na čo je aj Zmluva o zložení zálohy kde sa uvádza že pokiaľ nebude v danom termíne uzatvorená kúpna zmluva tak peniaze musíme vrátiť a tiež zaplatiť pokutu vo výške zálohy.Tak isto chcem postupovať aj ja pri rezervácii bytu pre moju mamu.
Problém je ale v tom že po veľa rokoch sa môja sestra začala vyhrážať že napadne Darovaciu zmluvu a o ten dom prídem.Obávam sa toho že pokiaľ napadne darovaciu zmluvu a podá to na súd či môže v takomto prípade prísť k predaju domu ??Niekde som sa dopočula že pokiaľ sa napadne darovacia zmluva tak sudca dá žiadosť o zastavenie predaja(niečo ako STOPKU).Neviem to dobre opísať ale určite viete o čom píšem.
V tom prípade sa tiež bojím že budem musieť zaplatiť aj pokutu budúcemu kupcovy nakoľko tak je to uvedené v zálohovej zmluve.Prosím Vás o radu.Nikdy som nič podobné neriešila ale v tomto čase máme zložiť tiež zálohu na byt.Prosím Vás o odpoveď čo najskôr.Veľmi pekne ďakujem .
K predaju domu má prísť v máji.Ale darovacia zmluva do teraz nebola napadnutá.Sestra je ale blázon a myslím si že to spraví.
ivica sisolak
28.01.10,18:50
Z akého dôvodu chce sestra napadnúť darovaciu zmluvu? Napadnúť zmluvu by mohla iba z dôvodu, že napr. tvoj otec v čase darovania napr. nebol spôsobilý na právne úkony ( to by však musela preukázať a takézo veci sa preukazujú veľmi ťažko). Druhá vec je požadovanie vrátenia daru zo strany darcu. Darca môže požadovať vrátenie daru iba v prípade, ak sa obdarovaný voči nemu a jeho príbuzným správa takým spôsobom, že tým hrubo porušuje dobré mravy ( keďže sa staráte o bývanie pre matku, tak o tom pochybujem). Otázne je, či by sestra nemala na matku taký vplyv, aby o to matka požiadala. Je jedno, aký by bol výsledok súdneho konania, ale v prípade návrhu na vydanie predbežného opatrenia, by súd mohol zakázať s predmetnou nehnuteľnosťou nakladať, čo by mohlo spôsobiť problémy v prípade predaja domu a úhrady zmluvnej pokuty. Musím však podotknúť, že ak by záloha zložená bola, návh na súd by sa podal a bol by zamietnutý, potom môžeš požadovať úhradu zmluvnej pokuty z titulu náhrady škody. Otázne je, či by ju matka zaplatila.... resp. sestra v prípade napadnutia platnosti zmluvy. Ak sú však tvoje vzťahy s matkou v poriadku, potom sa nemusíš ničoho obávať.
Respelo
28.01.10,19:19
Sestra dostala v roku 1990 3 izb.byt od mojich rodičov ktorý jej oni kúpili.Vzťahy sa ale po čase narušili.V tom čase som to ja nevnímala tak ako teraz nakoľko som mala 13 rokov.Rodičia sa o mna postarali tak ako treba ja som sa vydala a založila si rodinu.Mne darovali dom ktorý ale bol rozostavaný s ťarchou 300 000 od SPP.Dom sme si teda dostavali lebo rodičia už nevládali a otec ako som spmínala ochorel.Teraz má dom svoju hodnotu a sestra chce viac a viac.Tvrdí že bola o ten dom okradnutá atď.Matka s ňou nekomunikuje nakoľko po otcovej smrti ju obrala o všetko čo mala.Darmo som jej radila nech si dáva pozor .Matka bola a je matkou ale iba do doby keď zistila aká zloba je v jej druhej dcére.Sestra sa teda vyhráža že napadne dar.zmluvu atď atď.V žiadnom prípade nie mama.O mamu sa starám ja .Som s ňou v kontakte každý deň. Ťažko sa mi to všetko píše .Pokiaľ som dobre porozumela tak sestra nemá šancu napadnúť dar.zmluvu???Lebo zmluva bola spísaná u notára a tiež moji rodičia boli spôsobilý.V podstate z jej strany ide len o zlobu a hrozný hnev lebo pred časom sa zadlžila tak že prišla o strechu nad hlavou a nemá kde ísť.Tiež žiada matku o nasťahovanie do nášho domu.Veľmi pekne ďakujem za Vašu pomoc a radu:)))
Respelo
28.01.10,19:29
Ospravedlňujem sa nie SPP ale to bol úver od PSS(Prvá stavebná sporiteľňa ).
Mária27
28.01.10,19:55
Nemusíš sa obávať, ivica sisolak ti to vysvetlila dobre.
Respelo
28.01.10,22:01
Moc krát ďakujem:)))
misoft
29.01.10,15:15
Tvoja sestra dostala od rodičov v 1990-tom predsa 3-izbový byt, na dostavbe domu sa nepodieľala, pokiaľ by napadla darovaciu zmluvu, bolo by jej to prd platné, pretože darovanie je medzi tebou a tvojimi rodičmi, v tej dobe už tvoja sestra predsa bola obdarovaná.
Najskôr by si ona mala uvedomiť, čo dostala a či sa vôbec podieľala na tom dome. Pokiaľ nie, tak by radšej mala čušať.
V žiadnom prípade o dom neprídeš, ona si môže už len pískať.
BTW: máte už LV na dom? Pokiaľ áno, je to tvoj majetok a s tým si môžeš nakladať, ako uznáš za vhodné.
Respelo
29.01.10,16:05
Áno LV máme už dávno dokonca aj dlh voči PSS sme splatili.Ešte raz ďakujem.Ahojte:)))