susibjork
05.02.10,08:09
Prosim skusenych o radu, co vsetko potrebujem k tomu, pokial chcem otvorit podnik, kde chcem pripravovat male obcerstvenia, nie z polotovarov, napr. vlastny kolac, toasty, nakladane syry a podobne? Nemam vzdelanie v gastronomii. :confused:
ivanka p.
05.02.10,14:45
Ak chceš podnikať v činnosti ktorú uvádzaš, musíš mať živnostenský list alebo výpis z OR ak bude ako právnická osoba. Pokiaľ máš obhliadnuté priestory, kde chceš vykonávať tvoj zámer, tak požiadaš príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva o konzultáciu a prípadnú obhliadku priestorov, aby zhodnotili či je možné vykonávať prípravu jedál alebo výrobu pizze, príp. cukrárskych výrobkov a pod. Musíš si stanoviť sortiment, povedať svoj zámer, ukázať priestory a predbežne by Ti mali vyjadrením povedať, čo je potrebné doplniť, príp. stavebne upraviť, aby priestory spĺňali požiadavky príslušnej legislatívy SR. (POZOR !!! obhliadku nie sú povinní urobiť zo zákona, záleží od príslušného regionálneho úradu VZ a je to vecou dohody), tu Ti môže pomôcť kvalifikovaná osoba, ktorá ti poradí ako by si mal priestory situovať, a vyhnúť sa budúcim nedostatkom.
Upozorňujem na priestory, pretože častokrát v nich býva problém. Keď Ti priestory hygiena predbežne odsúhlasí, vykonáš úpravy podľa toho ako je potrebné. Po úpravách môžeš oficiálne požiadať príslušný RÚVZ o vydanie rozhodnutia k uvedeniu priestorov (výrobne, reštaurácie, atď) neviem ako to chceš klasifikovať - do prevádzky. K rozhodnutiu budeš potrebovať oprávnenie k podnikaniu, kolok - 16,50 Eur, nájomnú zmluvu alebo list vlastníctva od priestorov kde budeš vyrábať, prevádzkový poriadok a systém kritických kontrolných bodov, resp. HACCP. Po kladnom rozhodnutí bude potrebné zapísať prevádzku ako prevádzkareň asi do ŽL a samozrejme ak pôjde o zaradenie spoločného stravovania aj otváracie hodiny od mesta, resp. obce. Ostatné až potom keď´urobíš uvedené kroky.... Stačí ? ;) Vzdelanie mať nemusíš, ale ak budeš v prevádzke pracovať a vyrábať, tak budeš musieť si vybaviť zdravotný preukaz, čo je myslím jasné a osvedčenie o odbornej spôsobilosti cestou RÚVZ, ktoré má platnosť 5 rokov.