rainbow676
14.02.10,01:29
Dobry den,

chcel by som sa Vas opytat aky je postup pokial porucitel zomrel a zavet, ktory bol pred jeho smrtou vyhotoveny na zaklade podmienok ustanovenych v pragrafe 476c Obcianskeho zakonnika. je potrebne takyto zavet postupit notarovi? ktoremu notarovi? respektive ako je potrebne postupovat v takejto situacii?

dakujem
zdenka131
14.02.10,06:47
Závet je potrebné postúpiť notárovi , v ktorého obvode mal poručiteľ naposledy bydlisko . Treba ho odovzdať v prvom štádiu konania o dedičstve ,kedy sa robí predbežné vyšetrenie , ktorého účelom je zistiť majetok a okruh dedičov poručiteľa. V tomto štádiu súd zisťuje, či poručiteľ zanechal závet, listinu o vydedení alebo odvolanie týchto úkonov, údaje potrebné pre zistenie dedičov, pre zistenie poručiteľovho majetku a jeho dlhov.
rainbow676
14.02.10,07:43
Dakujem za odpoved. Chcel by som Vas poprosit este o jednu radu. Mam ako svedok u seba poslednu volu porucitela , ktory zomrel pred par dnami. Znama mi povedala ze posledna vola sa moze k notarovi dat do uschovy ktory ju postupi do centralneho registra ci co. Cize mozem teraz ako svedok, ktory ju ma v uschove po jeho smrti dat lubovolnemu notarovi aby ju dal do toho registra a potom si ju tam sud najde? je aj jedno ktoremu notarovi ju dam do uschovy v ramci mesta? dakujem
hanelie
14.02.10,09:58
zdroj:notar.sk
Notársky centrálny register závetov (NCRza, § 73c Not. por.)
V Slovenskej republike notár z poverenia súdu koná v dedičských veciach ako súdny komisár a v prípade, ak sú splnené zákonom stanovené podmienky môže ukončiť prejednanie dedičskej veci vo vlastnej kompetencii vydaním osvedčenia o dedičstve, ktoré v prípade ak nie je napadnuté opravným prostriedkom má účinky právoplatného uznesenia o dedičstve. Poverenie notára ako súdneho komisára v dedičských veciach je obligatórne. Po začatí každej dedičskej veci je potrebné vykonať šetrenie, či poručiteľ zanechal závet, listinu o vydedení, kombináciu týchto listín, prípadne odvolanie týchto úkonov (ďalej len závet). Podľa právnej úpravy platnej do 1.1.2003, evidenciu závetov viedol okresný súd, v obvode ktorého mal závetca bydlisko. Neexistovala celoštátna evidencia závetov, na okresných súdoch sa evidencia viedla vo fyzickej podobe na kartičkách, vzhľadom na tieto skutočnosti ako i vzhľadom na migráciu obyvateľstva sa stávalo, že v prípade úmrtia občana ak aj mal závet zriadený, tento nebol v konaní o dedičstve predložený.
Vzhľadom na tieto skúsenosti, ako i vzhľadom na poznatky zo zahraničia, sa komora snažila o vybudovanie centrálneho registra závetov, ktorý by ona viedla. Toto sa podarilo k 1.1.2003, odkedy komora vedie Notársky centrálny register závetov v elektronickej podobe. Tento register obsahuje evidenciu nevyhlásených závetov alebo iných úkonov pre prípad smrti a zoznam vyhlásených závetov alebo iných úkonov pre prípad smrti, ktoré boli spísané vo forme notárskej zápisnice alebo ktoré notár prijal do úschovy. Zároveň bolo zabezpečené po spolupráci s ministerstvom spravodlivosti a súdmi, že zoznam všetkých nevyhlásených závetov, ktoré súdy evidovali k stavu k 1.1.2003, bol v elektronickej podobe spracovaný a zaevidovaný k tomuto dátumu v Notárskom centrálnom registri závetov. Podľa súčasného platného právneho stavu notár okamžite po spísaní závetu do notárskej zápisnice, prípadne po prijatí iného závetu do svojej úschovy, tento zaregistruje v Notárskom centrálnom registri závetov do evidencie nevyhlásených závetov. Registrácia sa vykoná on-line, elektronicky, na základe bezpečnej komunikácie v rámci systému, klientska časť u notára - server na komore. V prípade, ak je notár poverený konať vo veci dedičstva ako súdny komisár, vykoná v Notárskom centrálnom registri závetov lustráciu, či poručiteľ zanechal závet alebo nie. V prípade pozitívnej lustrácie mu register oznámi, u ktorého notára resp. na ktorom súde je závet uložený. V prípade vyhlásenia závetu notár ako súdny komisár zaregistruje v Notárskom centrálnom registri závet v zozname vyhlásených závetov. Registrácia sa vykoná on-line, elektronicky, na základe bezpečnej komunikácie v rámci systému, klientska časť u notára - server na komore. Za účelom lustrácie má do tohoto registra prístup iba notár ako poverený súdny komisár v konkrétnej dedičskej veci.