nena0207
23.02.10,12:33
Dobrý deň. Skončila mi rodičovská dovolenka do 3rokov dieťaťa. Chcem sa opýtať, či je výhodnejšie ísť na predlženú rodičovskú dovolenku alebo sa nahlásiť na úrad prace??? Viem že ked budem na predlženej rodičovskej, bude za mna štát platiť odvody, ale možem napríklad dať dieťa na 4hodiny do skolky alebo pracovať na dohodu?

čo by ste odporučali: predlženu rodičovskú alebo upsvar???

dakujem za odpoved!
hanelie
23.02.10,12:48
rodičovská dovolenka je do veku troch rokov dieťatka - iba v prípade nepriaznivého zdravotného stavu sa môže predĺžiť do veku šiestich rokov / v súvislosti s dôchodkovým poistením
nena0207
23.02.10,13:04
áno a ako by som bola na tej predlzenej mozem dať dieťa na 4 hodiny do skolky?
brčko
23.02.10,16:03
Iba zamestnanec čerpe rodičovskú dovolenku (t.j. nie nezamestnaný a ani szčo) a na tú má nárok len do troch rokov dieťaťa, ako píše henelie, ak ide o zdravé dieťa (t.j. nie o dieťa s dlhod.nepr. zdrav.stavom, pri takomto dieťati max. do 6rokov).

Ak nie si zamestnaná, tak podla zákona nemožno hovoriť o predlženej RD, aj ked sa tomu tak medzi mamičkami hovorí. Nie je to presné a v prípade, že sa budeš takto pýtať, tak môžeš dostať nesprávnu odpoved.

Tebe ide o zdravotné a dôchodkové poistenie štátom popri riadnej starostlivosti o dieťa do 6rokov bez poberania rodič.príspevku.

Ak sa riadne staráš o dieťa do 6rokov, v zmysle zákona o rodičov.prísepku, na ktorý sa odvoláva zákon o sociálnom poistení, t.j. staráš sa o dieťa "osobne" (nesmie chodiť do škôlky, jaslí ... až na výnimky, napr. ak by išlo o dieťa s dlhod.nepr. zdr.stavom alebo rodičia resp. osamelý rodič sú Zťp). LEn v takom prípade môžeš byť dôch.poistená štátom, ak si si podala sama prihlášku.

Zdravotne môžeš byť poistencom štátu aj v prípade, ak by dieťa chodilo do škôlky na maximálne 4hodiny denne. Ak by chodilo viac, tak nemôžeš byť poistncom štátu. Tiež ak by si prekročila určitý myslím zdanitelný príjem, tak byť zdrav.poistená štátom nemôžeš.

Definície riadnej starostlivosti o dieťa, čo platia pre dôch.poistenie a pre zdrav.poisteníe nie su rovnaké, z toho plynú tieto rozdiely.

Ak nemáš nárok na podporu, tak velký význam registrácia na UP nemá. Hladať si prácu môžeš aj tak a dokonca aj cez UP. Len taká vec, že ak by ti v budúcnosti chýbali roky do dôchodku, tak za obdobie evidovania na UP si môžeš aj dodatočne doplatiť dôch.poistenie, za obdobie starostlivosti o dieťa nie. Ale to nepredpokladám, že bude niekto využívať.