Falkooo
25.02.10,15:48
Z r,1999 mam nezaplatenu fakturu za telefon.Teraz po 10tich rokoch ma oslovil exekutor na zaplatenie dlznej ciastky aj z penalmy z omeskania..Neviem ako teraz postupovat.Pocul som ze existuje nejaka premlcacia doba,nevstahuje sa to aj na moj pripad??Po kolkych rokoch ?
zdenka131
25.02.10,18:36
Premlčanie pohľadávok

Nepremlčanú pohľadávku zákon bezprostredne spája s právom na jej vymáhanie. Všeobecná premlčacia doba u pohľadávok vzniknutých z obchodných záväzkových vzťahov je štvorročná (§ 397 Obchodného zákonníka) a právo sa premlčuje v tejto lehote, ak neustanovuje zákon pre jednotlivé práva osobitnú premlčaciu dobu (napr. jednoročná premlčacia doba podľa § 399 Obchodného zákonníka). Premlčanie možno oddialiť, pokiaľ dlžník svoj dlh uzná. Obchodný zákonník upravuje uznanie dlhu v § 323. Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že ak niekto písomne uzná svoj určitý záväzok, predpokladá sa, že v uznanom rozsahu tento záväzok trvá v dobe uznania. Tieto účinky nastávajú aj v prípade, keď pohľadávka veriteľa bola v dobe uznania už premlčaná. Účinky uznania dlhu podporí tiež čiastočné plnenie záväzku, pokiaľ zároveň dlžník neprehlási, že zvyšok záväzku neuznáva, vrátane platenia úrokov patriacich k tomuto záväzku.

Poznámka
Uznaním záväzku podľa Obchodného zákonníka nedochádza k predĺženie lehoty, ale k jej pretrhnutiu, keď uznaním začína plynúť nová štvorročná premlčacia doba. Podľa § 408 bez ohľadu na iné ustanovenia Obchodného zákonníka skončí premlčacia doba najneskôr po uplynutí 10 rokov odo dňa, keď začala po prvý raz prekluzívna lehota plynúť.

V prípade pohľadávok vzniknutých zo zmlúv uzatvorených podľa Občianskeho zákonníka je premlčacia doba trojročná a beží odo dňa, kedy právo mohlo byť vykonané po prvý raz (§ 101 Občianskeho zákonníka). Podľa § 110 ods. 1 Občianskeho zákonníka, ak bolo právo priznané právoplatným rozhodnutím súdu alebo iného orgánu, premlčuje sa za desať rokov odo dňa, keď sa malo podľa rozhodnutia plniť. Ak bolo právo dlžníkom písomne uznané čo do dôvodu i výšky, premlčuje sa za desať rokov odo dňa, keď k uznaniu došlo. Ak bola však v uznaní uvedená lehota na plnenie, plynie premlčacia doba od uplynutia tejto lehoty. Z § 558 Občianskeho zákonníka vyplýva, že pre platné uznanie občiansko-právneho záväzku sa vyžaduje písomná forma a špecifikácia záväzku čo do dôvodu a výšky. Čiastočné plnenie či iné konkludentné uznanie záväzku nespôsobuje prerušenie premlčacej doby podľa § 110 ods. 1.
mawe
05.03.10,17:23
V prípade pohľadávok vzniknutých zo zmlúv uzatvorených podľa Občianskeho zákonníka je premlčacia doba trojročná a beží odo dňa, kedy právo mohlo byť vykonané po prvý raz (§ 101 Občianskeho zákonníka). Podľa § 110 ods. 1 Občianskeho zákonníka, ak bolo právo priznané právoplatným rozhodnutím súdu alebo iného orgánu, premlčuje sa za desať rokov odo dňa, keď sa malo podľa rozhodnutia plniť. Ak bolo právo dlžníkom písomne uznané čo do dôvodu i výšky, premlčuje sa za desať rokov odo dňa, keď k uznaniu došlo. Ak bola však v uznaní uvedená lehota na plnenie, plynie premlčacia doba od uplynutia tejto lehoty. Z § 558 Občianskeho zákonníka vyplýva, že pre platné uznanie občiansko-právneho záväzku sa vyžaduje písomná forma a špecifikácia záväzku čo do dôvodu a výšky. Čiastočné plnenie či iné konkludentné uznanie záväzku nespôsobuje prerušenie premlčacej doby podľa § 110 ods. 1.[/QUOTE]

Celkom tomu nerozumiem, ak mi dnes prišlo od exekútora oznámenie o začatí exekúcie ktoré bolo vydané v roku 1997, je to premlčané? alebo nie? ak áno mám to napísať exekútorovi?
A nie je to potom postavené na hlavu, súdny exekútor musí vedieť že je to premlčané! alebo sa spoliehajú na ľudskú nevzdelanosť zákonov ?