Student21
27.02.10,14:27
Dobry den,
neviem ci som na tom najsparvnejsom mieste ohladom mojho problemu ale skusim to a za kazdu odpoved budem vdacny. Moj problem sa odohrava v domacnosti v ktorej zijem uz cez 20r. Ja som denny student (21r.) v 3roku Bc. studia, Otec podnikatel, mama po materskej zacina hladat zamestnanie. Mam tri vlastne sestry 22r,19r,5r..a jednu nevlastnu z ocovej strany 6r..Vsetci byvame spolu v jednom rodinnom dome, iba v polke domu teda...ja s dvoma sestrami v izbe(22 a 19r) Problem je, ze nesuhlasim s ocom v nicom, hadame sa a uz sa nemam chut sa mu ani pozdravit. Otec sa o mna a sestry starsie nezaujima, ani nikdy nijako vynimocne nezaujimal po psychickej stranke a vychove(myslim ako otec-syn s porovnanim inych rodin), uz len dokaz toho je ze nemame zabezpecene zakladne sukromie (prijem rodiny mesacne bol vzdy, aj je, minimalne 3nasobok priemer. mzdy na SR), teraz staviame 2. rodinny dom v ktorom miesto pre nas troch starsich nebude(co je viac menej pochopitelne). On ale svoj zaujem rad venoval-je cudzim ludom, pomahal vzdialenejsej rodine(brat,sestra...)co je pekne a najprv som ho podporoval, ale my sme boli az na druhej kolaji. Hadky su neustale horsie, rozmyslam o odchode z domu. Chcem sa spytat ci je to jedine a dobre riesenie, a aku povinnost voci mne este maju, ak sa odstahujem?je to len statny prispevok na studenta? dakujem za pomoc..
Laco-monter
27.02.10,13:35
Veľmi zaujímavý príspevok ,

aspoň podľa mňa.;)

Ale páči sa mi ,že začínaš chápať O ČOM JE ŽIVOT :rolleyes:

Ak sa budeš snažiť POSTAVIŤ SA NA VLASTNÉ NOHY ,potom to pochopíš CELKOM a ÚPLNE.

Jednoducho ja NEVERÍM TOMU,že keď Tvoj otec UVIDÍ či zaregistruje Tvoje snahy postaviť sa na vlastné nohy,žeby Ťa nepodporil.:o
dalid
27.02.10,14:32
Myslim ze do 24r zivota pokial si na dennom studiu, maju voci tebe rodicia vyzivovaciu povinnost. Drzim palce, aby ti rozbeh do zivota dobre dopadol, aj ked nezacinas prave najlahsie. Aj ja sam som zvedavy, ako ti skusenejsi Poradaci poradia ohladom tvojich otazok. Drzim ti palce!
zdenka131
27.02.10,18:48
Myslim ze do 24r zivota pokial si na dennom studiu, maju voci tebe rodicia vyzivovaciu povinnost. Drzim palce, aby ti rozbeh do zivota dobre dopadol, aj ked nezacinas prave najlahsie. Aj ja sam som zvedavy, ako ti skusenejsi Poradaci poradia ohladom tvojich otazok. Drzim ti palce!
Želám pekný večer. Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov voči deťom nie je ohraničené vekom 24r.
Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov voči deťom je vymedzené na obdobie, kým dieťa nie je schopné samo sa živiť. Kedy nastane takýto právny stav, závisí od okolností konkrétneho prípadu, pričom medzi rozhodujúce faktory na strane dieťaťa patrí jeho vek, zdravotný (javascript:void(0))
stav, štúdium, schopnosť zamestnať sa, schopnosť vykonávať prácu, odôvodnené záujmy a potreby, majetkové pomery dieťaťa a podobne. Len samotná skutočnosť, že dieťa je schopné nejakej zárobkovej činnosti (ako je napr. brigáda) nestačí, aby došlo k zániku vyživovacej povinnosti. Zákon jasne uprednostňuje záujem oprávneného – dieťaťa, a preto v prípade, že ak sa dieťa rozhodne pokračovať v ďalšom vzdelávaní, hoci už ukončilo (javascript:void(0))
prípravu na konkrétne povolanie, povinnosť rodičov vyživovať dieťa nezaniká. Dôležitým faktorom v tomto prípade je aj skutočnosť, či existuje reálna možnosť dieťaťa zamestnať sa vo vyštudovanom odbore. Nie je však ani vylúčené, aby vyživovacia povinnosť rodičov trvala aj v prípade, keď sa dieťa po skončení strednej odbornej školy rozhodne pokračovať v štúdiu na vysokej škole iného odborného zamerania. Obdobne to platí (javascript:void(0))
aj vtedy, ak dieťa ukončí prvý stupeň na vysokej škole – balkalárske štúdium a bude pokračovať v magisterskom štúdiu. Možno teda konštatovať, že dieťa je schopné sa samo živiť vtedy, ak je schopné samostatne uspokojovať svoje potreby. Môže sa však stať aj to, že táto okolnosť nenastane nikdy (invalidné dieťa).
Student21
27.02.10,19:42
dakujem za odpoved, toto som chcel vediet, uz len ako to vysvetlit bez hadok, ze mam take pravo...pozdravujem vsetkych a prajem co najmenej problemov
monika74
27.02.10,20:31
ad.1 - po právnej stránke si tu dostal radu, ale po stránke zlepšenia vzťahov v rodine ťažko povedať a poradiť, keďže nevieme príčinu postoja tvojho otca a vôbec kedy a prečo vznikol tento nezávidenia hodný problém v rodine

ad.2 - nechcela by som byť na mieste tvojho otca až sa karta obráti (napr. ťažká choroba, staroba, starta príjmu/peňazí, majetku - bez ohľadu na dôvod a príčinu)...som zvedavá, či mu vtedy pomôžu a podporia práve tí, ktorým teraz on venuje svoju pozornosť a pomoc....život prináša mnohé prekvapenia - bohužiaľ aj tie nepríjemné...
kaco11
28.02.10,14:54
a co na to hovorí mama???? ako sa k tomu stavia?
tetrisss
28.02.10,15:05
V otazke je vystihnuty tvoj pohlad na vec, ale nehovoris o tom, co ti rodicia nezabezpecuju, nemas co jest, co na seba, nedaju ti peniaze na skolu, alebo co? To, ze mladi ludia nesuhlasia so svojimi rodicmi je zial bezna vec, ale toto nesuvisi so zabezpecenim tvojho naroku na vyzivne. Ako si to dalej predstavujes, ze ti otec kdesi kupi byt a bude ta zivit? No neviem, mas narok na to, aby ta rodicia zivili v dobe tvojho studia, ale v ramci ich moznosti a predstav.
iriska
28.02.10,15:18
Ako si to dalej predstavujes, ze ti otec kdesi kupi byt a bude ta zivit? No neviem, mas narok na to, aby ta rodicia zivili v dobe tvojho studia, ale v ramci ich moznosti a predstav.

To je relatívne, v niekoho možnostiach je aj kúpa bytu deťom. A rozhodne by som za povinnosť rodiča nepokladala, len živenie počas štúdia, resp. do 18tky a potom si choď kade ľahšie.
Tiež uznávam, že môže zle pôsobiť na psychiku detí (aj keď už dospelých, ale stále žijúcich v najbližšom kruhu rodiny), že sa s nimi už nepočíta.
Ale rada by som aj ja vedela rozvinutý príbeh.