st3n
12.05.10,09:46
Dobry den,
Chcem sa spytat, ci ma z pravneho hladiska platnost Dodatok k zmluve, ak nebola predtym podpisana ziadna zmluva.
Mam totiz dodatok s firmou poskytujucou internetove pripojenie, mam s nimi problemy a chcem ukoncit ich sluzby, pri argumentovani, ze nemam s nimi zmluvu mi pracovnicka povedala, ze to nevadi lebo mam podpisany dodatok k zmluve, ktory ma zavazuje na 18 mesiacov. Pride mi to logicky ako totalna hlupost, ze ma moze zaviazat dodatok bez samotnej predchadzajucej zmluvy, myslim ze celkove pochybenie bolo uz ked mi dali podpisat dodatok bez zmluvy a tam uz firma pochybila.

Je moje uvazovanie spravne? O ktory zakon sa mozem opriet ze dodatok je neplatny?

Dakujem za radu.
Mgr.Shrek
12.05.10,11:54
Dodatok k zmluve, to je len názov.
Pokiaľ dodatok obsahuje náležitosti, ktoré zákon predpokladá pri zmluve, tak potom má pravdu poskytovateľ pripojenia.
Nie je totiž možné posudzovať zmluvy a listiny podľa ich názvu, ale podľa obsahu.
Ten je dôležitý
st3n
12.05.10,17:13
Dakujem za odpoved :)

Mozno som v kutiku duse caakal aj takuto odpoved :D
Ak mozem, prilozim teda to, ako dodatok vyzera, jedna sa naozaj len o dodatok kde sa upravuje rychlost pripojenia, to ci ma vsetko co ma zmluva mat, to neviem, ak mozete, bol by som rad keby ste sa na to pozreli :)

Dakujem
st3n
12.05.10,17:19
kedze sa obrazok resizoval pripajam ho skomprimovany
Chobot
13.05.10,07:52
kedze sa obrazok resizoval pripajam ho skomprimovany

Podľa mňa je to platná zmluva, aj keď sa píše o dodatku. Podstatné veci budú uvedené vo VOP, na ktoré sa odvoláva.

NAvyše priamo v dokumente, ktorý si podpísal je uvedené, že podpísanie zmluvy alebo dodatku predlžuje viazanosť o 18 mesiacov.

A aký s tým máš problém, veď podľa uvedeného dátumu by ti už viazanosť mala uplynúť?
st3n
13.05.10,08:19
Podľa mňa je to platná zmluva, aj keď sa píše o dodatku. Podstatné veci budú uvedené vo VOP, na ktoré sa odvoláva.

NAvyše priamo v dokumente, ktorý si podpísal je uvedené, že podpísanie zmluvy alebo dodatku predlžuje viazanosť o 18 mesiacov.

A aký s tým máš problém, veď podľa uvedeného dátumu by ti už viazanosť mala uplynúť?
Mala len v ich podmienkach vsobecnych na webe aj na riadnej zmluve ktoru nemam je ze ak sa nevypovie zmluva 3 mesiace pred ukoncenim viazanosti, automaticky sa predlzuje o 1 rok. /opakovane/
Mária27
13.05.10,13:00
Zmluva nemusí byť uzatvorená písomne. Ak pristúpiš k ich všeobecným podmienkam a začneš využívať ich služby, uzatvoril si s nimi zmluvu. Ak sa chceš zaviazať na niečo špeciálne, uzatvoríš o tom dodatok k zmluve. Predsa nekonáte na základe zákona, ale na zmluvnom princípe.
st3n
01.06.10,11:53
podstatou je, ze hladam sposob ako mozem odstupit od zmluvy, nakolko ich sluzby su velmi zle - maju vela techcnickych nedostatkov, ktore robia z ich sluzby nepouzitelnu sluzby nesplnajucu ucel.
Ich vyjadrenie k mojim xyz dvojstranovym dovodom bolo ze ich neakceptuju a ze niesom klient ktory sa predtym stazoval, na co som reagoval ze som im volalval skoro kazdy den, no potom som to vzdal ked som sa nedostal k naprave. reakcia bola: ja tu robim 6 mesiacov cize evidujem staznosti len poslednych 6 mesiacov,... a to je moj problem? na druhu stranu ak chcem mat pisomny dokaz staznosti a posielam mail, mi zase technik povie preco posielam mail, ze mam volat a by to riesili skor.
Vzdy po stazovani sa mi zavolaju a tvaria sa ze chybu odstranili - daju mi pustit test ktory da slusne vysledky a o par dni nanovo,... Viem z vlastnych vedomosti ze je technicky mozne na isty cas dat klientovi vacsiu prioritu aby mu internet na cas siel lepsie...

Moja dalsia otazocka...
Poslal som im pisomnu ziadost o ukoncenie zmluvy (ktora neexistuje) a uz to je 30 dni, nedostal som ziadnu pisomnu reakciu - co mozem dalej urobit?
Mozem uz teraz trvat na svojej ziadosti a proste oznamit ukoncenie platieb, vratit im antenu...atd? ved musi byt zakaznik nejak chraneny proti takejto firme, to mam platit stale za taketo sluzby ktore viac nejdu ako idu, vyhovorky a ignorovanie? :mad:
Mária27
01.06.10,13:26
Odstúpiť od zmluvy sa môže, ak je to v zákone ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté (§ 48 obč. zák.).
Takže, oni dali nejaký návrh vo forme všeobecných podmienok, ty si ich návrh prijal konaním (§ 43c), a uzatvorili ste zmluvu (§ 44). Zmluva musí byť uzatvorená písomne len v určitých prípadoch ((§ 46).
Teraz si prečítaj ich podmienky - tam nájdeš, aj ako si pristúpil k zmluve, aj ako sa dá vypovedať.
st3n
01.06.10,18:12
f) Klient je oprávnený od Zmluvy odstúpiť, ak:

- Poskytovateľ opakovane, ani po predchádzajúcej písomnej reklamácii, neposkytuje Službu podľa Zmluvy alebo ju poskytuje s podstatnými vadami,

- ak Poskytovateľ opakovane neodstráni riadne reklamovanú poruchu služby v čase uvedenom v oznámení o prešetrení reklamácie,

- ak mu Poskytovateľ včas oznámi podstatnú zmenu zmluvných podmienok a Klient tieto zmeny neakceptuje; oznámenie o odstúpení od Zmluvy však musí byť Poskytovateľovi doručené najneskôr v deň, kedy má predmetná zmena zmluvných podmienok nadobudnúť účinnosť,

- ak ho Poskytovateľ neinformuje o podstatnej zmene zmluvných podmienok a o jeho práve odstúpiť od Zmluvy, ak túto zmenu neakceptuje, najneskôr jeden mesiac vopred; Klient je v takomto prípade oprávnený od Zmluvy odstúpiť do jedného mesiaca odo dňa, keď sa o podstatnej zmene podstatnej zmene zmluvných podmienok dozvedel.
----------------------------------
-> svoju ziadost teda opieram o prvu odrazku, nakolko sluzba velmi casto nejde vobec a je v podstate neustale poskytovana s podstatnymi vadami ktore som im v ziadosti vypisal