Eva Póčová
15.06.10,12:53
Ahojte,
vedel by mi niekto pomôcť, čo všetko by som potrebovala na otvorenie zmenárne, myslím tým všetko od začiatku aké povolenia, odbornú spôsobilosť a tak?
ďakujem.
Danielle369
15.06.10,16:06
-- Koncesované živnosti – sú činnosti, ktoré sa môžu prevádzkovať na základe koncesie. Záujemca o podnikanie žiada o koncesiu a vydanie koncesnej listiny. Okrem odbornej spôsobilosti sa skúma aj spoľahlivosť záujemcu o koncesiu vo vzťahu k predmetu podnikania.

Príklady: taxislužba, obchodovanie so zbraňami, zmenáreň, prevádzkovanie pohrebiská, ...
DOKLADOM NA PREVÁDZKOVANIE KONCESOVANEJ ŽIVNOSTI JE KONCESNÁ LISTINA.


http://www.porada.sk/t10678-zmenaren.html

Koncesovaná živnosť je zmenená od 01.06.2010

Koncesované živnosti sú od 1. 6. 2010 zrušené. Živnosti, ktoré do 1. júna 2010 boli zaradené medzi koncesované, budú zaradené medzi viazané živnosti. Od 1. 6. 2010 sa živnosti rozdeľujú na remeselné živnosti, viazané živnosti a voľné živnosti. Uvedená zmena súvisí so zrušením paragrafu 9 Živnostenského zákona (§ 9 Rozdelenie živností sa zo Živnostenského zákona vypúšťa).

Táto zmena znamená zrušenie povoľovania živností zo strany živnostenských úradov. Zaradením koncesovaných živností medzi viazané bude celé živnostenské podnikania postavené na princípe ohlásenia. Dňom ohlásenia vznikne živnostníkovi oprávnenie na podnikanie. Je potrebné zdôrazniť, že napriek tejto zmene sa nemenia podmienky odbornej spôsobilosti, ktoré musí podnikateľ splniť.
Eva Póčová
16.06.10,10:31
- Koncesované živnosti – sú činnosti, ktoré sa môžu prevádzkovať na základe koncesie. Záujemca o podnikanie žiada o koncesiu a vydanie koncesnej listiny. Okrem odbornej spôsobilosti sa skúma aj spoľahlivosť záujemcu o koncesiu vo vzťahu k predmetu podnikania.

Príklady: taxislužba, obchodovanie so zbraňami, zmenáreň, prevádzkovanie pohrebiská, ...
DOKLADOM NA PREVÁDZKOVANIE KONCESOVANEJ ŽIVNOSTI JE KONCESNÁ LISTINA.


http://www.porada.sk/t10678-zmenaren.html
pozerala som stránku živnostenského úradu a našla som koncesované živnosti a je tam uvedené že treba k tomu devízová licencia, ktorú vydá NBS. Ako sa k tomu dostanem, treba k tomu nejaká škola, alebo kurz, na základe čoho mi tú licenciu dajú a čo to bude stáť.
ďakujem za pomoc
Danielle369
17.06.10,09:34
Na strane 9..je písané o zmenárni a devízovej licencii..

http://bbh.sk/Documents/Publications/BBH_Newsletter_FT_september_oktober_2008_Final.pdf
http://www.studentske.sk/text/?sk=../bankovnictvo/Devizovy_zakon.htm

http://www.ekoblumenrk.estranky.sk/clanky/sluzby-cestovneho-ruchu/zmenarenske-sluzby

Podmienkou pre poskytovanie zmenárenských služieb je podľa Devízového zákona devízová licencia banky.
Eva Póčová
17.06.10,11:50
ďakujem Ti, pomohla si mi.
akina
17.06.10,16:55
Zmenárenská činnosť je od 1.6.2010 viazanou živnosťou, nie koncesovanou!,Je viazaná na licenciu NBS, pozri § 6 zákona
č. 202/1995 Zb. v platnom znení /devízový zákon/.
Danielle369
17.06.10,17:14
Akina máš pravdu...tu je tá zmena...koncesovaná živnosť je zmenená..tu je to v tomto popísané

platí od 01.06.2010
Eva Póčová
23.06.10,06:48
Už som si všetko pozisťovala ohľadom živnosti aj devízovej licencie. Ešte by som sa chcela spýtať tých čo majú zmenáreň, keďže moja klientka najprv dostane licenciu na nákup CM a až po roku dostane licenciu aj na predaj CM. Tie všetky peniaze čo si nákúpi musí si zameniť v banke, alebo ako sa to robí. Musí mať devízový účet. Totiž ona má predajňu s detskými šatami, mohla by za tie napr. forinty nakúpiť tovar do predajne?
A ďalšia otázka, valutový denník si môže viesť ručne, budem vedieť jej z toho robiť účtovníctvo? - nemá počítač
Doklad o opočte je ako VPD a PPD, ktorú vydáva zákazníkovi pri zámene peňazí?
Kartotéku platidiel jej odkiaľ zoženiem, (potrebujem niečo bez počítača, nejakú knihu ak existuje) bude to potrebovať hneď teraz na začiatku?
Prosím ak môžete pomôžte mi, o zmenárne nemám ani ponatie, moja klientka si to vymyslela a samozrejme odomňa čaká odpovede.
ďakujem
Eva Póčová
13.10.10,08:46
Ahojte,
no už sa to začalo s tou zmenárňou. Moja klientka už dostala devízovú licenciu, vybavila si živnosť a v piatok by už mala aj prvý obchod. - A ja ešte stále neviem ako na to.
Prosím Vás mohla by mi niekto vysvetliť chod zmenárne?
Viem, že musí viesť valutovú knihu to je mi jasné. Ten doklad o odpočte je klasický PPD - príjem hotovosti od klienta? Kartotéku platidiel sa dá kúpiť niekde alebo ako sa k tomu dostanem?
A ešte stále nie je mi jasné, že keďže moja klientka má licenciu iba na nákup CM a to na 12 mes. má tie všetky peniaze zameniť v banke cez svôj účet, alebo môže si za ne nakúpiť tovar do svojej predajne v zahraničí?
Prosím ak môžete pomôžte mi ďakujem:confused:
Danielle369
13.10.10,15:47
Eva Póčová
14.10.10,09:39
Ďakujem Ti za pomoc, ale už som si to všetko prečítala a nenašla som odpovede na moje otázky. A čo je ešte lepšie zistila som, že banky už zrušili devízové účty, môžem si otvoriť napr. forintový účet a čo je ešte lepšie ak si tie peniaze zamením v banke tak prerobím. Naozaj nechápem ako fungujú zmenárne dnes ak majú licenciu len na nákup CM.
Môže mi to niekto vysvetliť? Ďakujem
KEJKA
05.12.10,16:13
a nie si tu pod iným nickom ako tu?
otázky sú veľmi blízke, pokračuj tu..........a nie v tejto téme:
http://www.porada.sk/t153129-uctovanie-zmenarne.html