jhanco
20.06.10,18:52
Dobrý deň.

Chcel by som sa spýtať niekoho skúseného z danej oblasti koľko je platný platobný rozkaz nariadený súdom.

Veľmi pekne ďakujem za info :)
buchač
20.06.10,17:54
Platobný rozkaz
Platobný rozkaz je druh rozhodnutia súdu v občianskoprávnom konaní. Podmienky jeho vydania upravuje Občiansky súdny poriadok(OSP). Súd v ňom ukladá odporcovi (žalovanému), aby do 15 dní od doručenia zaplatil navrhovateľovi uplatnenú pohľadávku a trovy konania, alebo v tej istej lehote na tomto súde podal odôvodnený odpor.

Od obyčajného rozsudku sa líši najmä tým, že mu nepredchádza pojednávanie, a možno ho vydať iba na základe predložených listín(dôkazov). Výhoda tejto formy rozhodnutia spočíva najmä v jeho rýchlom vydaní. Lehotu na vydanie PR zákon nepredpisuje, spravidla je však kratšia ako pri rozsudku, ktorému väčšinou predchádza pojednávanie, alebo komunikácia medzi súdom a účastníkmi.

KEDY SA VYDÁVA PLATOBNÝ ROZKAZ ?

Ako už vyplýva z názvu, vždy pôjde o zaplatenie peňažnej sumy. Súd tak môže urobiť na návrh účastnika, ale aj bez neho, ak právo na zaplatenie vyplýva zo žaloby. Či ho súd vydá, alebo bude postupovať ako pri bežnej žalobe, závisí od súdu. Ak PR nevydá, nariadi pojednávanie.

Platobný rozkaz nemožno vydať, ak nie je známy pobyt odporcu alebo ak by sa mal platobný rozkaz doručiť do cudziny (napr. keď obchodná spoločnosť, t.j. odporca, má sídlo v cudzine).

KEDY JE PR VYKONATEĽNÝM ?

Vykonateľnosť u platobného rozkazu nastáva dňom, kedy márne uplynula lehota na dobrovoľné zaplatenie peňažnej sumy(15 dní) a zároveň v tejto lehote nebol na súde podaný odôvodnený odpor.

Exekučný titul, ktorým je v tomto prípade rozhodnutie súdu formou platobného rozkazu, je potrebné opatriť potvrdením o vykonateľnosti. Vykonateľnosť platobného rozkazu potvrdí súd, ktorý ho vydal v prvom stupni. V praxi sa kópia platobného rozkazu, ktorá bola doručená navrhovateľovi, zašle na súd, aby na nej vyznačil jeho vykonateľnosť. Na základe takéhoto platobného rozkazu možno podať návrh na vykonanie exekúcie v zmysle § 38 Exekučného poriadku.

AKO NAPÍSAŤ NÁVRH ?

Náležitosti sú v podstate zhodné s náležitosťami žaloby podľa §42 a 79 OSP. Najväčší rozdiel je v tom, že sa podanie neoznačí ako žaloba na zaplatenie peňažnej sumy, ale ako návrh na vydanie platobného rozkazu. Ale ani tento názov nemusí byť presný, pretože súd má podania posudzovať podľa obsahu a nie podľa názvu. Malo by však byť jasné, že máme záujem o vydanie platobného rozkazu.

Náležitosti:

- označenie súdu, ktorému je určený,
- označenie navrhovateľa,
- meno, priezvisko, bydlisko, navrhovateľa a odporcu, prípadne ich zástupcov, údaj o štátnom občianstve,
- ak je účastníkom právnická osoba, návrh musí obsahovať názov alebo obchodné meno, sídlo a identifikačné číslo, ak je pridelené,
- ak je účastníkom fyzická osoba oprávnená podnikať(živnostník...), návrh musí obsahovať obchodné meno, sídlo a identifikačné číslo, ak je pridelené,
- ak je účastníkom štát, návrh musí obsahovať označenie štátu a označenie príslušného štátneho orgánu, ktorý bude za štát konať,
- stručné označenie veci(„návrh na vydanie platobného rozkazu na zaplatenie 100 Sk“),
- pravdivé opísanie všetkých skutočností(„Prvého januára som X.Y. požičal 100 Sk a dodnes mi nič nevrátil, hoci sľuboval, že...“),
- označenie dôkazov( „dôkaz: zmluva o pôžičke, výzva na zaplatenie z 1.6.2006...“),
- návrh na znenie PR („...a preto navrhujem, aby súd vydal tento platobný rozkaz: X.Y , bytom ......, je povinný zaplatiť A.B. ....... peňažnú sumu vo výške 100 Sk spolu s náhradou trov konania vo výške 2000Sk- súdny poplatok a úrokmi z omeškania vo výške 14% od splatnosti pohľadávky až do zaplatenia“)
- dátum napísania,
- vlastnoručný podpis,
- priložiť počet rovnopisov podľa počtu odporcov, plus jeden pre súd(ak je jeden odporca, zašleme v obálke dva zhodné návrhy),
- priložiť listiny na ktoré sa navrhovateľ odvoláva(dôkazy), okrem ak ich nemôže priložiť bez vlastnej viny(napr. ich má odporca),
jhanco
20.06.10,18:23
Ešte taká drobnosť, čo ak sa platobný rozkaz neuplatní do 15 dní,resp. dlžnik aj tak nezaplatí.
Uvediem môj konkrétny prípad, vykonali sme ako firma služby voči inej firme, po ukončení prác sme vystavili faktúru: január/2010, keďže faktúra nebola zaplatená, tak sme dali návrh na platobný rozkaz na súd, ten vydal platobný rozkaz v apríli a doteraz aj tak nezaplatil a my sme s tým nič nerobili, aký je teraz možný postup, alebo je možné ešte nejako uplatniť takýto platobný rozkaz aj v neskoršom obdobý??? alebo čo možno s tým urobiť????

ďakujem za info
buchač
20.06.10,18:26
Ešte taká drobnosť, čo ak sa platobný rozkaz neuplatní do 15 dní, uvediem môj konkrétny prípad, vykonali sme ako firma služby voči inej firme, po ukončení prác sme vystavili faktúru: január/2010, keďže faktúra nebola zaplatená, tak sme dali návrh na platobný rozkaz na súd, ten vydal platobný rozkaz v apríli a doteraz aj tak nezaplatil a my sme s tým nič nerobili, aký je teraz možný postup, alebo je možné ešte nejako uplatniť takýto platobný rozkaz aj v neskoršom obdobý???

ďakujem za info

Podanie žaloby na súd .....
Mgr.Shrek
20.06.10,18:39
Ešte taká drobnosť, čo ak sa platobný rozkaz neuplatní do 15 dní,resp. dlžnik aj tak nezaplatí.
Uvediem môj konkrétny prípad, vykonali sme ako firma služby voči inej firme, po ukončení prác sme vystavili faktúru: január/2010, keďže faktúra nebola zaplatená, tak sme dali návrh na platobný rozkaz na súd, ten vydal platobný rozkaz v apríli a doteraz aj tak nezaplatil a my sme s tým nič nerobili, aký je teraz možný postup, alebo je možné ešte nejako uplatniť takýto platobný rozkaz aj v neskoršom obdobý??? alebo čo možno s tým urobiť????

ďakujem za info

Zavolajte na súd, ktorý platobný rozkaz vydal a informujte sa, či je platobný rozkaz právoplatný, tzn. či sa plaťák podarilo doručiť a či bol podaný odpor alebo nie.

Ak sa plaťák nepodarilo doručiť, súd platobný rozkaz ruší a nariadi pojednávanie.

Ak bol podaný odpor, súd postupuje rovnako ako v predchádzajúcom prípade.

Ak sa plaťák podarilo doručiť a nebol podaný odpor požiadajte súd o vyznačenie doložky právoplatnosti. Súd ju vyznačí a pošle Vám plaťák späť.

Takýto platobný rozkaz je exekučným titulom, treba ísť za exekútorom a nechať to už na ňom.
Mária27
20.06.10,19:07
Právoplatný platobný rozkaz je rozhodnutím vo veci samej so všetkými dôslekami. Od právoplatnosti môžete pohľadávku exekučne vymáhať do 10 rokov.

§ 174 obč. súdneho poriadku
(1) Platobný rozkaz, proti ktorému nebol podaný odpor s odôvodnením, má účinky právoplatného rozsudku.

§ 110 obč. zákonníka
(1) Ak bolo právo priznané právoplatným rozhodnutím súdu alebo iného orgánu, premlčuje sa za desať rokov odo dňa, keď sa malo podľa rozhodnutia plniť.