Freyja
20.06.10,20:52
Dobry den,

Poprosim Vas o radu. Nasa stara mama je v nemocnici a bohuzial je s nou velmi zle. Nebudem pisat viac o tom, co vsetci prezivame.. mala chudatko, porazku, nevnima, nehovori a kvoli inym chorobam jej zial nemozu pomoct a stav sa zhorsuje. V nemocnici je uz dva mesiace - lieky, pomocky atd zhaname najma my, nieco sa v nemocnici tazsie zhana.

Viem, ze takto napisane to znie strasne, ale je nutne platit za byt a vsetko.. Poprosim, ak niekto viete ako sa v takomto pripade da vyplatit dochodok?

Stara mama nemala ucet, preberala ho v hotovosti. Nik nema splnomocnenie, zhorsenie stavu prislo nahle a teraz uz takmer nie je vobec pri vedomi.
Ano, viem, pojdem sa opytat na pobocku poistovne, ale ak by mi vedel niekto poradit, budem rada.

Dakujem a zelam vsetkym nech sa nikdy v takejto situacii neocitnu.
Laco-monter
20.06.10,18:56
Nie je to žiadný problém,

dochodok prevezme osoba v príbuzenskom vzťahu , podpíše svojim menom a dopíše formulku :

" ako svedok prevzatia ".
Freyja
20.06.10,19:03
pozeram web dalej.. nasla som na strankach posty:

Druhému z manželov možno vyplatiť dôchodok len v prípade ak dôchodca uvedený na kvitančnom liste v čase doručovania dôchodku nie je prítomný, a ak dôchodca nevylúčil manžela/lku z preberania dôchodku a písomne potvrdil na kvitančnom liste (doklad, na ktorom sa potvrdzuje prevzatie sumy dôchodku) súhlas s tým, že jeho dôchodok môže preberať manžel/lka. Bez jeho písomného súhlasu nie je možné dôchodok vyplatiť inej osobe než jemu samému.

.. a tiez:

Dôchodok môže prevziať:

* dôchodca,
* iný prijímateľ uvedený na kvitančnom liste na základe rozhodnutia Sociálnej poisťovne,
* druhý z manželov na základe písomného súhlasu dôchodcu (maximálne na dobu šesť mesiacov, po šiestich mesiacoch je potrebné, aby si dôchodca prevzal dôchodok osobne).

V prípade, že si nemôžete prevziať dôchodok v stanovený deň, je možné:

* vyplatiť dôchodok počas troch nasledujúcich mesiacov (pri najbližšej výplate dôchodku vám najprv vyplatíme dôchodky za všetky nevyplatené - minulé mesiace),
* doposlať dôchodok na inú adresu v rámci SR (doposielať ho možno najdlhšie 6 za sebou nasledujúcich mesiacov).


takze len ist na postu zistit, ci budu vobec ochotni nieco vyplatit a ked nie, uvidime, co povie socialka. Kazdopadne dakujem za ochotu poradit.
Rozalka
20.06.10,19:08
Keď bola moja mamka v nemocnici, zobrali sme do nemocnice notára. Ale pošte ani notárom overený list nestačil ... húdli len svoje, vraj mala ísť pred ochorením na doručovaciu poštu a tam podpísať poverenie, ktoré SPošta aj bez notára uznáva.

Zvláštna logika, však?

Ak je nemocnica v tom istom obvode doručovacej pošty, poštárka môže zaniesť dôchodok do nemocnice. Poštár z inej pošty už nie.
veronikasad
20.06.10,19:09
Zo stránky Slovenskej pošty :

Re: dôchodok
Dobrý deň,

Ak ide o službu Dôchodky národného okruhu, kde výplata prebieha cez kvitančný list, nie je možné preberať dôchodok na základe splnomocnenia!
Dôchodky národného okruhu nie sú poštovou službou, výplatu vykonávame na základe zmluvy so Sociálnou poisťovňou.
Ak poberateľ dôchodku z vážnych dôvodov nemôže preberať svoj dôchodok, môže sa obrátiť na pobočku Sociálnej poisťovne a požiadať o určenie iného prijímateľa. Až na základe zmeny zaslanej zo Sociálnej poisťovne môže začať pošta vyplácať dôchodok inému prijímateľovi. Ale zase je vylúčený z preberania poberateľ dôchodku. Ak je určený iný prijímateľ, nemôže prevziať dôchodok poberateľ dôchodku osobne.

Dôchodok: http://www.posta.sk/potrebujem/prevziat-peniaze
Dôchodok vám vyplatí váš doručovateľ alebo si ho môžete vyzdvihnúť na vašej pošte.
Dôchodok môže prevziať:
• dôchodca,
• iný prijímateľ uvedený na kvitančnom liste na základe rozhodnutia Sociálnej poisťovne,
• druhý z manželov na základe písomného súhlasu dôchodcu (maximálne na šesť mesiacov, po šiestich mesiacoch je potrebné, aby si dôchodca prevzal dôchodok osobne).
---------

Vo vašom prípade neviem ako to bude SP riešiť, keďže poberatel dôchodku sa osobne na SP obrátiť nemôže. Zrejme v prípade smrti bude nevyplatený dôchodok predmetom dedičského konania
veronikasad
20.06.10,19:10
Keď bola moja mamka v nemocnici, zobrali sme do nemocnice notára. Ale pošte ani notárom overený list nestačil ... húdli len svoje, vraj mala ísť pred ochorením na doručovaciu poštu a tam podpísať poverenie, ktoré SP aj bez notára uznáva.

Zvláštna logika, však?

Ak je nemocnica v tom istom obvode doručovacej pošty, poštárka môže zaniesť dôchodok do nemocnice. Poštár z inej pošty už nie.
Kto prebratie dlôchodku v nemocnici v tomto prípade podpíše ?
Rozalka
20.06.10,19:14
Dôchodca, predpokladá sa, že je pri vedomí.

Toto platí všeobecne.
veronikasad
20.06.10,19:16
Dôchodca, predpokladá sa, že je pri vedomí.
citujem z príspevku zadávatelky "mala chudatko, porazku, nevnima, nehovori"
Rozalka
20.06.10,19:19
To mi je nesmierne ľúto, viem, čo to znamená, aj môj otec mal tento rok dve ....
Prajem veľa síl.

K tomu dôchodku ešte toľko: ak žije deduško, nebude predmetom dedičského konania. Pri vybavovaní vdoveckého dôchodku treba požiadať o vyplatenie aj dôchodku, ktorý pošta nevyplatila. (Tetám v SP to treba povedať dopredu, inak budú veľmi veľmi nasrdené ...)
Freyja
20.06.10,19:25
Dakujem Vam vsetkym a zelam Vam vela len dobreho.

.. Dedusko zial uz nezije, stara mama je posledny stary rodic, ktoreho v rodine mame.
Mária27
20.06.10,21:02
Pošta dôchodky vypláca len za podmienok, ktoré jej stanovila Sociálna poisťovňa. Doručovateľka nemôže riskovať výplatu inému ako svedkovi, keď dôchodcu nevidí. Ak je už dochodca v stave, že dôchodok nemôže prebrať, zbytočné je aj dôchodok doposielať.
V prípade dlhodobého takého stavu chorého je potrebné situáciu riešiť so sociálkou. Ak však viete, že sa už dlho nedožije, sociálka vám dôchodok doplatí na základe žiadosti ku dňu úmrtia.
Žabinka
21.06.10,07:41
Keď bola moja svokra v nemocnici, dôchodok jej chodil tam. Už sa presne nepamätám, či som to riešila cez soc. poisťovňu, alebo poštu, určite svokra nič notársky neoverovala, nebola v stave to urobiť. Ale zdá sa mi, že sme to riešili cez soc. poisťovňu. Prebrala to myslím vrchná sestra odd. (svokra nebola v stave reagovať, podpisovať,..), tá zavolala manžela a naproti podpisu to odovzdala.
VladoaKatka
21.06.10,09:38
1. Napríklad mne dala poštárka mamičkin dôchodok, zhodou okolností to bolo v deň jej úmrtia, už vedela o tom aj poštárka, ale povedala, že na to ešte má nárok a môžem prebrať ako jej dcéra. (zákonný dedič)
2. V prípade svokry, ktorá bola dlhodobo hospitalizovaná v deň výplaty dôchodku som zobrala dôchodkový list do nemocnice, kde podpísala a potvrdila prevzatie dôchodku a potom nám poštárka vyplatila dôchodok.

Myslím si, že je to vec vzájomného pochopenia, ... určite na dedine sa to dá, kde sa ľudia poznajú.