LubosBo
24.09.10,22:38
Chcem zacat podnikat, zatial v oblasti eshopu a internetovej reklamy. Na zaciatok budem neplatca DPH a eshop budem prevadzkovat formou dropshippingu. Po tom co som tu prebehol niekolko tem ohladom nielen takehoto podnikania, chcem si ujastnit ci mam v tom jasno a ci sa v niecom nemylim. Pripadne otazky k danym bodom popisem v dalsich prispevkoch. Urcite na nieco zabudnem, tak to neskor zeditujem. Osparavedlnujem sa za tak dlhe prispevky, ale ja som strasny puntickar :)




Zbehnut na zivnostensky urad a vybavit si zivnostensky list.
Ak vyplnim spravne kolonky v ziadosti na ziv. list na danovy urad ma nahlasi zivnostensky urad, nemusim tam teda ist. Musim mat podnikatelsky ucet pri zakladany zivnosti, mozem zatial pouzit sukromny? Mam ich niekolko a stoja mi niektore len tak ladom.
Na zdravotnu poistovnu ma nahlasi taktiez zivnostensky urad, znova treba vyplnit spravne kolonky, ale potom treba ist do 8 dni od zacatia podnikania z originalom ziv. listu na ZP kvoli oznameniu vysky preddavkov?
Socialna poistovna sa ma zatial netyka, az buduci rok v juni, ale mozem sa dobrovolne poistit.
Prve danove priznanie sa ma tyka az v marci, buduci rok.
Kedze si budem uplatnovat pausalne vydavky, tak ma ani nemusia trapit vydavky na chod zivnosti, ako napriklad ucet za mobil, telefon, internet a nemozem si ani teda uplatnovat tieto naklady (napriklad si nemozem dat do nakladov kupu notebooku)
Musim si viest supis kratkodobeho a dlhodobeho majetku?
Som si povinni viest penazny dennik? Co vsetko tam ma byt? Ja ked kupim tovar z velkoobchodu to dam vlastne ako vydaj a ked ho predam dam to ako prijem, chapem tomu spravne? Treba tam este nieco viest? Napriklad vyssie spominane ucty za napriklad telefon, mobil, internet.
Ako zivnostnik uplatnujuci si pausalne vydavky sa ma netykaju ani danove nahrady za stravne vydavky a ani v pripade pracovnej cesty cestovne nahrady , kedze si uplatnujem pausal.
Treba este nieco viest, evidovat, alebo nieco podobne?
LubosBo
24.09.10,20:49
1. Daju sa na zivnostenskom urade platit poplatky aj v hotovosti, ci na to treba kolky?

2. Ake poplatky sa platia na zivnostenskom urade, okrem poplatku 5 eur za jeden predmet podnikania v pripade volnej zivnosti?

3. Mozem si ako zivnostnik dat obchodne meno, nemusim mat na to srocku? Napriklad v ziadosti uvediem, ze chcem mat obchodne meno napriklad Top Net?

4. Kedze teraz su zivnosti za par eur, dal by som si do ziv. listu zapisat aj predmety podnikania v ktorych planujem podnikat len az ak by sa mi zacalo darit, vidim to tak o rok - dva. Moze to mat nejake nevyhody? Vsetky predmety podnikania by boli volne zivnosti.

5. V ziadosti v kolonke Oprávnenie užívať nehnuteľnosť (miesto podnikania, miesto činnosti podniku zahraničnej osoby alebo miesto činnosti organizačnej zložky podniku zahraničnej osoby) preukazujem: Staci tu najomna zmluva, ktora ale je na moju mamu? (budem to vykonavat z domu, miesta trvaleho pobytu)

6. V casti predmet podnikania sa pise o prevadzkarni. Toto by sa ma tykalo, predpokladam jedine v pripade ak by som mal napriklad v pripade poskytovania reklamy svoju kancelariu, alebo v pripade ak by som vlastnil aj kamenny obchod. Alebo sa mylim a treba tam uviest kedze to budem viest z domu, adresu mojho trvaleho pobytu? V buducnosti ak by sa zadarilo a okrem dropshippingu by som zacal podnikat aj vo vacsom a musel by som si najst sklad, tam by som uz predpokladam, ze uz musel uviest prevadzkaren.

7. Fiskalny modul sa ma predpokladam, ze netyka. Jednine ak by som predaval aj cez registracnu pokladnu.
Lianka
25.09.10,08:12
Zbehnut na zivnostensky urad a vybavit si zivnostensky list. áno
Ak vyplnim spravne kolonky v ziadosti na ziv. list na danovy urad ma nahlasi zivnostensky urad, nemusim tam teda ist. teoreticky áno, aj keď ja tomu nedôverujem, radšej odporúčam, aby registráciu vykonal samotný daňovníkMusim mat podnikatelsky ucet pri zakladany zivnosti, mozem zatial pouzit sukromny? Mam ich niekolko a stoja mi niektore len tak ladom. môžeš súkromný, len ho musíš oznámiť Daňovému úradu (súčasť registrácie alebo dodatočne)
Na zdravotnu poistovnu ma nahlasi taktiez zivnostensky urad, znova treba vyplnit spravne kolonky teoreticky áno, moje stanovisko = ako v prvom bode, ale potom treba ist do 8 dni od zacatia podnikania z originalom ziv. listu na ZP kvoli oznameniu vysky preddavkov?
Socialna poistovna sa ma zatial netyka, az buduci rok v juni, ale mozem sa dobrovolne poistit. správne
Prve danove priznanie sa ma tyka az v marci, buduci rok. súhlas, do 31.3.2011
Kedze si budem uplatnovat pausalne vydavky, tak ma ani nemusia trapit vydavky na chod zivnosti, ako napriklad ucet za mobil, telefon, internet a nemozem si ani teda uplatnovat tieto naklady (napriklad si nemozem dat do nakladov kupu notebooku) súhlas
Musim si viest supis kratkodobeho a dlhodobeho majetku? evidenciu o príjmoch v časovom slede, o zásobách a o pohľadávkach
Som si povinni viest penazny dennik? Co vsetko tam ma byt? Ja ked kupim tovar z velkoobchodu to dam vlastne ako vydaj a ked ho predam dam to ako prijem, chapem tomu spravne? Treba tam este nieco viest? Napriklad vyssie spominane ucty za napriklad telefon, mobil, internet. viď predchádzajúci bod
Ako zivnostnik uplatnujuci si pausalne vydavky sa ma netykaju ani danove nahrady za stravne vydavky a ani v pripade pracovnej cesty cestovne nahrady , kedze si uplatnujem pausal.pokiaľ si uplatňuješ paušálne výdavky, nemôžeš si zároveň uplatňovať aj skutočné, t. j. ani cestovné náhrady
Treba este nieco viest, evidovat, alebo nieco podobne? sledovať obrat pre povinnú registráciu DPH (49 790 EUR za predchádzajúcich 12 mesiacov, pri predaji tovaru a prijímaní platieb v hotovosti mať ERP


Doplnené červeným.
Lianka
25.09.10,08:18
1. Daju sa na zivnostenskom urade platit poplatky aj v hotovosti, ci na to treba kolky?v hotovosti

2. Ake poplatky sa platia na zivnostenskom urade, okrem poplatku 5 eur za jeden predmet podnikania v pripade volnej zivnosti? pokiaľ viem, tak už žiadne

3. Mozem si ako zivnostnik dat obchodne meno, nemusim mat na to srocku? Napriklad v ziadosti uvediem, ze chcem mat obchodne meno napriklad Top Net? je na tvojom rozhodnutí, či si založíš živnosť alebo sro (dve dialetrálne odlišné právne formy), ak živnosť, obchodným meno je meno + priezvisko + dodatok, napr. Jožko Mrvička - Top Net

4. Kedze teraz su zivnosti za par eur, dal by som si do ziv. listu zapisat aj predmety podnikania v ktorych planujem podnikat len az ak by sa mi zacalo darit, vidim to tak o rok - dva. Moze to mat nejake nevyhody? Vsetky predmety podnikania by boli volne zivnosti. neodcitujem ti teraz §. ale udajne je niekde zmienka, ze by si mal zacat podnikat v tychto cinnostiach do 2 rokov

5. V ziadosti v kolonke Oprávnenie užívať nehnuteľnosť (miesto podnikania, miesto činnosti podniku zahraničnej osoby alebo miesto činnosti organizačnej zložky podniku zahraničnej osoby) preukazujem: Staci tu najomna zmluva, ktora ale je na moju mamu? (budem to vykonavat z domu, miesta trvaleho pobytu) pokial mas v mieste podnikania zaroven trvaly pobyt, netreba prikladat nic. Ak je vlasnikom tohto priestoru napr. mama, pre ucely zivnostenskeho uradu by mohol stacit jej suhlas, prip. najomna zmluva

6. V casti predmet podnikania sa pise o prevadzkarni. Toto by sa ma tykalo, predpokladam jedine v pripade ak by som mal napriklad v pripade poskytovania reklamy svoju kancelariu, alebo v pripade ak by som vlastnil aj kamenny obchod. Alebo sa mylim a treba tam uviest kedze to budem viest z domu, adresu mojho trvaleho pobytu? V buducnosti ak by sa zadarilo a okrem dropshippingu by som zacal podnikat aj vo vacsom a musel by som si najst sklad, tam by som uz predpokladam, ze uz musel uviest prevadzkaren.sklad, kancelaria a pod. = prevazdkaren, pozri aj ine temy, prip. zakon o zivnostenskom podnikani

7. Fiskalny modul sa ma predpokladam, ze netyka. Jednine ak by som predaval aj cez registracnu pokladnu.ano, tak

Odpovede červeným.
LubosBo
25.09.10,20:08
V prvom rade dakujem Lianke za vycerpavajuce odpovede.

Este by som si potreboval ujasnit tieto veci.
Tak ak som pochopil tomu spravne aj ako zivnostnik si mozem dat obchodne meno.

Zatial mam v tom dost gulas, ale ja sa rychlo zorientujem. 2 a pol roka som robil v maloobchode a robil som tam aj vacsinu cinnosti spojenych z jednoduchym uctovnictvom. Ked s nim zacnem, ratam ze rychlo mi zapne "ved toto som predsa robil a viem robit" Ak tomu chapem spravne, vacsina cinnosti, evidencie atd. ktore su v JU je treba uplatnovat aj pri pausalnej dany, napriklad penazna kniha. Teda ak by som uctovnictvo viedol ako keby to je JU, ale samozrejme nebudem tam nikde brat do uvahy DPH pokazim tym nieco? Nedostane z toho uctovnicka buduci rok "infarkt" :) ked mi bude spracovat danove priznanie? Viem ze to by som sa uz rovno od zaciatku mohol vykaslat na pausalnu dan, ale mne sa to na zaciatok zda istejsie ist cestou pausalnej dane.
Lianka
26.09.10,12:31
Odporucam venovat sa predovsetkym naplni predmetu podnikania a ine zalezitosti nechat na odbornikov. :) Ako tu uz bolo niekolkokrat spominane: Jednoduche uctovnictvo sa tak nevola preto, ze by bolo skutocne jednoduche. Okrem toho je tu aj danovy faktor.

Odporucam najst si sikovnu uctovnicku (najlepsie s dobrymi referenciami a praxou), ktora si bremeno tychto povinnosti prevezme sa seba.
romikk22
26.09.10,15:53
Dobrý den.
Chcela by som sa opýtat, mám bratranca, ktorý je nevidiaci a je vyučený masér. Ja mám 19 rokov a idem mu vykonávat osobnú asistenciu, chcela by som sa informovat ako to je s príspevkami na osobnu asistentku...od coho to závisí..
popri tom chceme zacat obaja spolu podnikat, on by si otvoril masérnu.
Len nevieme ci by bolo penazne výhodnejsie ak byon zacal podnikat ako nevidiaci na svoje meno a on by ma zamestnal alebo by som si mala otvorit zivnost ja a zamestnala by som nevidiaceho?
Tak isto ako je to príspevkom na zaciatok podnikania? ci by dali viac fin. prostriedkov jemu ako nevidiacemu alebo mne ?

Nemame s nicim takýmto zatial skusenosti a preto som a chcela obrátit na nejaku pomoc .

Vopred dakujem za odpoved.
Romana
tokoska
26.09.10,18:51
Podnikať spolu môžte iba vtedy, ak založíte PO /s.r.o., a.s.,.../.
Ako FO musíte mať každý svoju vlastnú živnosť.
Prípadne fungovať vo vzťahu FO /podnikateľ/ a zamestnanec, prípadne dohodár.
Odporúčam pozrieť stránku úradu práce /upsvar.sk/ - chránené pracovisko, známy zrejme poberá invalidný dôchodok, sú tam príspevky od štátu, len treba byť určitú dobu registrovaný.