Miroslav Kadecký
14.10.10,12:31
Dobrý deň.

Potrebujem radu niekoho kompetentného ako vyúčtovať výšku náhrady škody.
Do motorového vozidla sa mi vlámal zatiaľ nezistený páchateľ a odcudzil mi z neho osobné veci, konkrétne tašku, v ktorej boli doklady, telefóny a rôzne iné osobné predmety. Polícia odo mňa požaduje vyčíslenie škody pre nárokovanie jej náhrady.
Vzhľadom na to, že nepracujem v mieste svojho trvalého bydliska, čiže v pracovných dňoch, kedy má polícia stránkové dni pre vydávanie dokladov (OP a vodičský preukaz), sa zdržujem v mieste svojej práce na adrese prechodného bydliska, som bol nútený vziať si dovolenku a ísť si tieto doklady prevziať. Použil som na to svoje vlastné vozidlo.
1. - Ako si môžem nárokovať náhrady za jazdu súkromným vozidlom ? Ako výšku tejto náhrady vypočítam ?
2. - Môžem si nárokovať náhradu dovolenky, ktorú som si bol nútený vybrať pre tento účel ? Ak áno, ako určím výšku tejto náhrady ?
3. - Ako som uviedol, bol mi odcudzený aj mobilný telefón. Ten som si kúpil u svojho operátora za zvýhodnenú cenu v rámci balíka ponúkaných služieb. Ako mám určiť cenu tohto telefónu ? Má to byť cena, za ktorú mi ho predal operátor, alebo „nejaká“ trhová hodnota ? Telefón už totiž nie je v ponuke a ani vo voľnom predaji sa už tento model nedá kúpiť. Ako mám určiť jeho hodnotu ?
4. - Medzi odcudzenými vecami bol aj USB kľúč. Jeho hodnotu ako takú určiť viem, no čo s dátami ? Mal som v ňom napríklad 7 mesačnú prácu na knihe ktorú píšem. Je možné vyčísliť aj takúto škodu ? Ak áno, tak ako ?
5. – Môžem si nárokovať napríklad stratu času vybavovaním dokladov, vybavovaním opravy škody, či inými úkonmi, ktoré som bol nútený spraviť vzhľadom na škodu, ktorú mi páchateľ spôsobil ?

Za skoré odpovede ďakujem.
kaco11
11.11.10,13:37
Vyčíslenie škody pre políciu je len plus mínus orientačné. V prípade že vypátrajú páchateľa skutku, ktorý sa stal tak škodu si budete nárokovať od neho. Ale áno. Dá sa uplatňovať aj táto škoda. Cena mobilného telefónu je uvedená na zmluve. Konkrétne v článku, kde je napísané, že ak odstúpite od zmluvy s operátorom tak pokuta je reálna cena toho telefónu.

Čo sa týka dovolenky tak to je cena ušlej mzdy za ten daný deň/dni.

A cena sedemmesačnej práce .... tak to netuším
profesional
12.11.10,08:28
Pre ucely trestneho konania sa vycisluje iba priama hmotna skoda. Tj. do skody sa nezapocitavaju naklady na stratu na zisku, na strate na zarobku, na vybaveni novych dokladov, na cestu za ucelom vybavenia novych dokladov a pod. Takato skoda v rozsahu ako si chces uplatnit ty spada pod obcianske pravo ale aby si si ju mohol uplatnit v obcianskom sudnom konani, musel by byt pachatel znamy, usvedceny a odsudeny.
Tj. skodou pre trestne konanie je len materialna hodnota odcudzenych veci. Tj., hodnota tasky, mobilu, veci co ti zlodej odcudzil, skoda namotorovom vozidle ako bola sposobrena vlamanim do vozidla.