juraj.lehocky
04.11.10,11:49
Dobrý deň,
chcel by som poprosiť o radu. Som konateľom s.r.o. a s klientom sme sa ústne dohodli o čase odovzdania objednanej služby(web stránka),neexistuje zmluva ani žiadna iná písomná dohoda. Nakoľko som tiež len človek a dátum nebol nikde zapísaný, termínu odovzdania som si nebol vedomý. Deň po "dohodnutom termíne" mi klient volal, že ako je možné, že stránka ešte nie je, keď sme sa tak dohli. Žiada finančnú kompenzáciu. Moja otázka znie, či má na to právo alebo je kompenzácia vymáhateľná?

Vopred ďakujem za rady.
dana9
04.11.10,11:04
Ahoj, kompenzacia nie je vymahatelna, vymahatelna je len pripadna skoda, ktora mu v dosledku tvojho omeskania vznikla

Musel by vsak preukazat:
1. ze si bol v omeskani, t.j. musel by jednoznacne preukazat ze bol dohodnuty termin odovzdania a tiez ze si nebol v omeskani napriklad z dovodov aj na jeho strane (neposkytnutie sucinnosti a podobne)
2. Musel by preukazat ze mu vznikla skoda, v dosledku tvojho konania/omeskania (pricinna suvislost medzi skodou a jej vznikom)
3. Musel by preukazat vysku skody - to je relativne obtiazne a v pripade jedneho dna omeskania skutocne nerealne
JankaO
04.11.10,11:07
Spravidla pre takýto prípad sa strany dohodnú na zmluvnej pokute. Zmluvnú pokutu možno dojednať len písomne a z jej obsahu musí byť jednoznačné pre porušenie akej povinnosti sa zmluvná pokuta dojednáva. Musí byť určená tiež jej výška alebo aspoň spôsob, akým sa jej výška má určiť.
profesional
12.11.10,08:15
Zaraza ma uz to, ze ako je mozne ze pre takyto typ plnenia ste nemali uzatvorenu zmluvu. Na plnenie autorskopravnej povahy musi byt uzatvorena zmluva o dielo ako aj licencna zmluva. A Zakon pre nu predpisuje povinne pisomnu formu,. Inak je neplatna. Myslim ze je najvyssi cas aby si si precital autorsky zakon a Obchodny zakonnik v casti Zmluva o dielo.