lucinka2403
05.11.10,11:04
Dobrý deň. Pred svadbou sme s manželom kúpili byt v r. 2007, vlastníkom bytu je manžel. Je to z toho dôvodu, že byt sme kupovali keď sme boli v zahraničí a splnomocnenie mala vtedy manželova sestra. Ona vybavovala všetky veci ohľadom kúpnej zmluvy.
S manželom sme sa dohodli na tom, aby som aj ja figurovala ako vlastníčka bytu, keďže som aj ja prispela na financovanie.
S manželom sme uvažovali o zmluve, ktorú by nám spisal notár (ale nefigurovala by som ako vlastníčka) alebo o darovacej zmluve. Tiež sme uvažovali o kúpno - predajnej zmluve, ale to by finančne náročne. Môžete mi poradiť, čo by bolo v našom prípade najlepšie alebo navrhnúť iné riešenie?
Chcem mať istotu, že ak sa niečo stane (narážam na rozvod), tak že dostanem to čo som do bytu vrazila.
Vopred Ďakujem za rady
aksas2
05.11.10,10:15
rozšírenie BSM notárskou zápisnicou, keď sa byt zahrnie do BSM
arizona
05.11.10,10:15
pozri aj staršie témy, je tu veľa príspevkov na danú tému
napr.
http://www.porada.sk/t27861-lv-list-vlastnictva-nehnutelnosti-doplneny-o-manzelku.html
atd...
Mária27
05.11.10,10:27
Darovala si svoje peniaze na kúpu majetku vo výhradnom vlastníctve manžela. Pri takomto stave by si nemala nárok na vyporiadanie investície po rozvode pri vyporiadaní BSM.
Bolo by celkom normálne, keby teraz manžel daroval tebe taký podiel na byte, v akom pomere ste ho financovali. Pôjde o podielové spoluvlastníctvo.

Avšak, dar možno v zákonom stanovených prípadoch požadovať vrátiť. Takéto vlastníctvo je veľmi neisté, najmä keď sa manželia rozvádzajú. Odporúčam kúpnu zmluvu, pri výhradnom vlastníctve ti to manžel môže predať do tvojho výhradného vlastníctva. V zmluve nezabudni zdôrazniť, že to kupuješ za tvoje výhradné peniaze (nie zo spoločných, išlo by o BSM).
lucinka2403
05.11.10,11:15
ďakujem za rady. mne sa tiež naviac pozdáva kúpna zmluva, ale manžel to chce riešiť čo najmenej finančne náročne. Byt sme kúpili v r. 2007 ale trvalý pobyt tam mame 2 roky. Ak sa nemýlim, tak by sme museli platiť daň a to manžel nechce.
Manžel to všetko nechal na mňa (len si dal požiadavku čo najlacnejšie) a ja sa v zákonoch skoro vôbec nevyznám.