skipi83
14.11.10,01:16
Zdravím, chcem sa spýtať na vysporiadanie hypo úveru po rozvode s ex. Bude dva roky čo sme rozvedení, bývam v dome, kt. je na hypotéku s novým manželom a splácame úver. Môj ex ho platil so mnou 16 mesiacov. Úver začal v novembri 2007, čiže úver má tri roky z tridsať. Chcem sa spýtať, ako sa máme vysporiadať s ex, a čo všetko treba k tomu a ako postupovať, aby bol úver prepísaný na mňa a môjho manžela? Treba k tomu pre banku právne podklady a právnika? Ja som na MD, koľko musíme spĺňať príjem ak máme dve deti? Hypo úver bol braný 2.mil.Sk/30rokov. A ešte nemáme tu nik trvalý pobyt. Veľmi mi pomôže akákoľvek informácia v tejto zapletenej situácii.

Za odpoveď vopred veľká vďaka.
bubkoch
14.11.10,07:13
no, z pohladu banky by mala byt situacia jednoducha ... banke je jedno, kto splaca uver, hlavne ze pridu peniaze ... takze ak prides do banky s tym ze chces zmenit spoludlznika, prip. prepisat uver na seba a manzela, nemal by s tym byt pre banku problem, ak novy spoludlznik splna prislusne kriteria a bonitu, hlavne ked banka inkasuje mastne poplatky za kazdu zmenu zmluvnej dokumentacie :)

z pohladu teba a tvojho ex je vysporiadanie trocha zlozitejsie ale da sa ...
v principe sa to robi tak (ak byt a hypoteka pripadne tebe), ze ty vyplatis exmanzelovi polovicu aktualnej hodnoty bytu a exmanzel zaplati tebe polovicu aktualnej vysky nesplateneho uveru ... plus sa zapocita to co si po rozvode do vysporiadania platila sama