vlameni
17.11.10,18:43
Dobry den, mala by som otazku, na ktoru sa neviem dopatrat odpovede:
Je mozne, aby mal obcan statu Europskej unie trvaly pobyt vo viacerych clenskych krajinach? Je toto regulovane EU alebo ma kazda krajina moznost urcit si zakony v tejto oblasti sama?
buchač
17.11.10,18:55
Dobry den, mala by som otazku, na ktoru sa neviem dopatrat odpovede:
Je mozne, aby mal obcan statu Europskej unie trvaly pobyt vo viacerych clenskych krajinach? Je toto regulovane EU alebo ma kazda krajina moznost urcit si zakony v tejto oblasti sama?

Keď že sa v citácii vraví " o štáte " , tak predpokladám , že sa jedná len o jeden štát , takže asi nie ...
Hlavne , ak je to v spojení s dĺžkou zamestnania ....


Právo na pobyt

Právo na pobyt je nerozlučne späté s právom pracovať v inom členskom štáte.

Na základe smernice o práve občanov EÚ zdržiavať sa na území iného členského štátu (smernica 2004/38/ES) sa migrujúci pracovníci musia registrovať na príslušných úradoch iba v prípade, že to vyžaduje hostiteľská krajina.

Formálne požiadavky, ktoré musí pracovník spĺňať, závisia na dĺžke zamestnania:
ak sa predpokladá, že pracovný pomer bude kratší ako tri mesiace, pobyt nevyžaduje splnenie žiadnych formálnych požiadaviek. Vnútroštátne orgány však môžu od migrujúcich pracovníkov požadovať, aby oznamovali svoju prítomnosť na ich území.
ak sa predpokladá, že pracovný vzťah bude trvať viac ako tri mesiace, môže hostiteľský členský štát od migrujúcich pracovníkov vyžadovať registráciu na príslušnom úrade. Lehota na registráciu nesmie byť kratšia ako tri mesiace od dátumu príchodu.
Registračné potvrdenie by sa malo vydať okamžite po predložení platného preukazu totožnosti alebo pasu, vyhlásenia zamestnávateľa o prijatí do zamestnania alebo potvrdenia o zamestnaní. Pri registrácii sa nemôžu vyžadovať žiadne iné dokumenty (napr. výplatné pásky, účty za elektrinu, daňové priznania atď.).

Ak nesplníte tieto formálne požiadavky, môžu vám byť udelené sankcie, ktoré sú primerané a nediskriminačné.

Mali by ste vedieť, že začať pracovať môžete už pred tým, ako sa zaregistrujete.

Trvalý pobyt

Ak ste sa ako pracovník legálne zdržiavali v hostiteľskom členskom štáte nepretržite päť rokov, získate právo na trvalý pobyt v danej krajine. Príslušné vnútroštátne orgány by vám mali na vašu žiadosť vydať dokument potvrdzujúci trvalý pobyt.

Po získaní tohto dokumentu môžete právo na trvalý pobyt stratiť iba vtedy, ak opustíte krajinu na obdobie dlhšie ako dva po sebe nasledujúce roky.

Za určitých osobitných okolností môžete získať toto postavenie skôr:
ak ste prestali pracovať, pretože ste dosiahli dôchodkový vek (alebo ste odišli do dôchodku predčasne) a za predpokladu, že ste pracovali v hostiteľskom členskom štáte najmenej dvanásť predchádzajúcich mesiacov a zdržiavali ste sa v ňom nepretržite viac ako tri roky;
ak ste prestali pracovať v dôsledku trvalej pracovnej neschopnosti a za predpokladu, že ste sa zdržiavali v hostiteľskom členskom štáte viac ako dva roky; ak trvalá pracovná neschopnosť vznikla v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, neuplatňuje sa žiadna podmienka o dĺžke pobytu;
ak po troch rokoch nepretržitého zamestnania a pobytu v hostiteľskom členskom štáte pracujete v inom členskom štáte pri zachovaní svojho miesta pobytu v hostiteľskom členskom štáte, do ktorého sa obvykle vraciate každý deň alebo aspoň raz za týždeň.
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=460&langId=sk
vlameni
20.11.10,12:02
dakujem, ale skor sa jedna o to, ze ked napriklad zijem na slovensku, mam tu trvaly pobyt, ale dochadzam za studiom do zahranicia a som aj tam prihlasena (trvaly, nie prechodny pobyt), tak tym padom prekracujem zakon? lebo ked som sa hlasila v zahranici na urade, nikto neziadal ziaden vypis o tom, ze som zrusila svoj pobyt na slovensku ani nic podobne. az teraz vo mne skrsli obavy, ci to nie je nelegalne...
misoft
20.11.10,14:13
Len tak, otázka na okraj: vlameni uvedomuješ si vôbec, že pokiaľ máš niekde trvalý pobyt, obnáša to aj určité finančné a evidenčné dôsledky? Ako potom vykazuješ napr. poplatky za TKO? To platíš plnú sumu tu, aj v zahraničí? Veď je to nelogické a neekonomické. Pokiaľ máš 1 trvalý pobyt a niekde máš prechodný, máš právo na základe toho žiadať úľavy na rôznych miestnych poplatkoch. Takto sa nemôžeš preukázať, že bývaš v zahraničí, lebo máš trvalý pobyt u nás a na základe trvalého pobytu v zahraničí ti neodpustia ani cent z poplatkov. Platíš 2x - raz tu, druhý raz tam!
Mne to na základe linku od buchača pripadá, ak máš trvalý pobyt tam, tu by si ho mala automaticky stratiť a mať len prechodný (alebo naopak).
arizona
21.11.10,22:31
§ 3
(1) Trvalý pobyt je pobyt v mieste stáleho bydliska
občana. Občan môže mať v tom istom čase iba jeden
trvalý pobyt a na jednom mieste.

§ 6
Občan, ktorý sa pripravuje na vycestovanie do zahraničia
s cieľom trvalo žiť v zahraničí, je povinný pred
vycestovaním ohlásiť skončenie trvalého pobytu ohlasovni,
ktorá vedie údaje o jeho trvalom pobyte; v ohlásení
uvedie štát a miesto pobytu, kam hodlá vycestovať,
a deň začiatku pobytu v zahraničí, ktorý je
zároveň dňom skončenia trvalého pobytu.

http://www.civil.gov.sk/archiv/documents/p07-f01.pdf
KEJKA
22.11.10,10:50
trvalý pobyt v ČR sa viaže na súhlas vlastníka. Pokiaľ /napr. ako môj syn/ občan SR býva v podnájme, tak sa nemá ako prihlásiť na trvalý pobyt, iba na prechodný.
Je to mimo témy asi - ale mám snahu, aby si syn vyriešil trvalý pobyt, kedže domov dochádza iba na návštevu......
Zrušiť pôvodný TP po získaní nového je už vecou občana, aby dodržal zákon.