Lyduš
17.11.10,19:34
Dobrý deň, chćela by som prihlásiť brata na trvalý pobyt ku mne lebo nemá kde inde, avšak sa bojím čo mi hrozí ak bude mať problémy s exekútormi. Ja som vlastníčka bytu. Môžu mi siahnúť na moje veci?
KEJKA
17.11.10,18:42
nemôžu. TP neznamená automaticky ani právo na byt, ani na tvoje veci.
bubkoch
17.11.10,18:45
vraj mozu ... zaujimava je odpoved prokuratora:
http://moje.hnonline.sk/node/1920
Stefan2005
17.11.10,19:00
vraj mozu ... zaujimava je odpoved prokuratora:
http://moje.hnonline.sk/node/1920

... hej, vraví to nick Prokurátor (je síce aj podpísané meno).
Ale hneď podtým je aj reakcia advokáta - "Exekútor nemôže siahnuť na majetok tretej osoby (t.j. aj rodičov)."
KEJKA
17.11.10,19:05
mal si na mysli tento príspevok? tak mi to vychádza - týka sa práve hnuteľných vecí.
Ak bratovi hrozia exekúcie, tak nech sa radšej prihlási na obecnom, či miestnom úrade.

citát...........
´Váš syn - povinný má eviduvanú aadresu trvalého pobytu v mieste trvalého bydliska podľa zákona o trvalom pobyte. Súdne konanie sa určite ani viesť nebude, nakoľko banky sú pri poskytovaní úveru v takejto výške nanajvýš opatrné a vyžadujú si od klienta bud spoluručiteľa alebo exekučný titul v podobe notárskej zápisnice.
Ak neuhradíte dlh Vy za Vášho syna resp. Váš syn, tak súdny exekútor poverený vykonaním exekúcie pristúpi k exekúcii okrem iného aj tým spôsobom, že v mieste trvalého pobytu Vášho syna - etda u Vás - vykoná obhliadku priamo v byte, ktorú musíte strpieť a zaistí veci do exekúcie - to znamená, všetky hnuteľné veci ktoré majú hondnotu a ktoré sa na uvedenej adrese trvalého pobytu vo Vašom byte nachádzajú. Dôkazné bremeno v tvrdení o tom, že sú to Vaše a nie synove veci , napríklad televízny prijímač, zariadenie bytu je na Vašej strane, teda ak nemáte doklad od nákupu od týcho hnuteľných vecí, na ktorom je ako u kupujúceho uvedené Vaše meno / v prípade, že je totožné so synovim je aj tento postup zbytočný /, tak sa v exekučnom konaní vychádza z toho, že tieto veci sú majetkom Vašeho syna a podliehajú exekúcii.
Ešte Vás upozorňujem aj na tú skutočnosť, že v zmysle príslušných ustanovení exekučného poriadku Ste povinný poskytnúť súčinnosť pri výkone exekučnej činnosti súdnemu exekútorovi pod hrozbou udelenia finančnej pokuty a pod hrozbou stíhania za trestný čin poškodzovania práv veriteľa v štádiu pokusu.
V prípade, ak odmietnete súdnemu exekútorovi vstup, do miesta trvalého bydliska Vášho syna.
Zákon pripúšťa možnosž, ako sa dá tejto situácii vyhnúť ale tú Vám samozrejme nebudem tu uvádzať, kontaktujte advokáta pokiaľ nie je neskoro.
bubkoch
17.11.10,19:10
... hej, vraví to nick Prokurátor (je síce aj podpísané meno).
Ale hneď podtým je aj reakcia advokáta - "Exekútor nemôže siahnuť na majetok tretej osoby (t.j. aj rodičov)."

ano, nemoze, ale problem je, ze to vlastnictbo musi tretia osoba preukazat ...
Dôkazné bremeno v tvrdení o tom, že sú to Vaše a nie synove veci , napríklad televízny prijímač, zariadenie bytu je na Vašej strane, teda ak nemáte doklad od nákupu od týcho hnuteľných vecí, na ktorom je ako u kupujúceho uvedené Vaše meno / v prípade, že je totožné so synovim je aj tento postup zbytočný /, tak sa v exekučnom konaní vychádza z toho, že tieto veci sú majetkom Vašeho syna a podliehajú exekúcii.

mne z toho vychadza, ze ked realne bratovi hrozia ecekucie, tak by som mu TP nedaval ... hrozia problemy aj vlastnikovi bytu
Stefan2005
17.11.10,19:14
... banky sú pri poskytovaní úveru v takejto výške nanajvýš opatrné a vyžadujú si od klienta bud spoluručiteľa alebo exekučný titul v podobe notárskej zápisnice.
Ak neuhradíte dlh Vy za Vášho syna resp. Váš syn, tak súdny exekútor poverený vykonaním exekúcie pristúpi k exekúcii okrem iného aj tým spôsobom, že v mieste trvalého pobytu Vášho syna - etda u Vás...

... mne to vychádza tak, že iba v prípade, že rodičia boli synovi ručiteľmi.

Ako je to v prípade, ak rodičia nemajú s dlhom syna nič spoločného (nie sú ručitelia, žiadny záväzok nepodpísali) ???