martin_a
19.11.10,22:54
Nikde som to tu nenasiel, tak sa len v kratkosti opytam. Staci mi iba odpoved ANO - NIE

Robil som subdodavku pre jednu firmu, investor je sukromna osoba.V zmluve o dielo som mal zakomponovane, ze dielo je mojim vlastnictvom do jeho uplneho zaplatenia.

Prechadza na mna vlastnicke pravo aj po odovzdani objektu do uzivania investorovi generálnym dodavatelom? Bola to subdodavka v ramci vacsieho projektu.

Generalny dodavatel odmieta pisomne prevziat dielo, aj ked nema/nemal ziadne vyhrady voci kvalite a rozsahu prac.
sroservis
19.11.10,23:13
Dobrý deň,

troška ma mätie Vaše zadanie. Ak ste mali v zmluve na svoju časť diela s generálnym dodávateľom dohodnuté, že ste vlastníkom zhotovovaného diela až do zaplatenia Vašej odmeny (t.j. výhradu vlastníckeho práva), Vami zhotovené dielo je vo vašom vlastníctve, až kým Vám generálny dodávateľ nezaplatí. Samozrejme tiež znášate nebezpečenstvo vzniku škody na zhotovovanej veci.

Ak ešte pred tým, ako Vám generálny dodávateľ zaplatí Vašu odmenu, mu dielo odovzdáte (resp. v súlade so zmluvou ho odovzdáte priamo investorovi), prechádza na osobu, ktorá dielo oprávnene prevezme iba držba a nebezpečenstvo vzniku škody na veci.

K odovzdaniu diela pozrite ust. § 554 - 5 Obch. zák., tam sú uvedené zákonné fikcie, kedy sa dielo považuje za vykonané (odovzdané) a postupujte podľa druhu diela. Predpokladám však, že gnerálny dodávateľ nechce dielo prevziať z dôvodu, že na okamih prevzatia je naviazaná splatnosť Vašej faktúry.

Ak však splníte podmienky uvedené v ust. § 554 - 555 (podľa druhu diela) a nebude to v rozpore s uzavretou zmluvou o dielo, považujte dielo za odovzdané aj bez písomného protokolu.

Všetko dobré.