Geschka
22.11.10,13:14
Ahojte poradaci,

vramci "cistenia" katastralneho operatu mi prislo oznamenie o oprave chyby. Bol objaveny novy pozemok, ktory nebol sucastou dedicskeho konania, ktoreho som bol jedinym ucastnikom. LV je pisany na osobu, po ktorej som mal dedit a tymto oznamenim vyskrtavaju jej meno ako aj parcelu z LV-cka. Uvadzaju, ze identifikacia parciel neobsahovala spravne udaje v stave katastra, nakolko v case zapisu bola predmetna parcela v celosti vykupena na individualnu bytovu vystavbu a z tohto dovodu tento pozemok predmetom dedenia nebol. Zaroven pri osobnom stretnuti mi bolo povedane, ze kvoli nejednoznacnosti udajov (nevedeli presne identifikovat jedno cislo v cisle parcely...) bola tato pridelena "spravnemu" vlastnikovi, tym padom prislo k zdvojeniu zapisu tej istej nehnutelnosti. On tuto nehnutelnost na zaklade Kupnej zmluvy predal mestu na individulanu bytovu vystavbu. Poradte mi pls, ako mam teraz postupovat, som v slepej ulicke a este k tomu mi od piatku, 19/11/10 bezi 15 dnova lehota na odvolanie... :-(. Vopred velmi pekne dakujem.
sarasara
22.11.10,18:48
Každá parcela vedená ako E teda KNE, je zakreslená na pozemnoknižnej mape. Tam sa dá identifikovať aj číslo parcely. Len zriedkakedy sú čísla parciel poprehadzované a nejdú postupne, napr.: 54,55,56...Parcelu podľa skutočnosti, teda kde je reálne v teréne, nájdi na mape v katastri. Pozemnoknižnej mape.
Celý majetok, ktorý mal vlastník, je vedený na meno v pozemkovej knihe. Teda: meno priezvisko, niekedy býva uvedená aj kto bol jeho manžel/ka, alebo prímenie, napr.: Horný, pri mlyne a pod. No môže sa stať, že je len meno a priezvisko a takých ľudí je viac. Vtedy treba pozrieť na dátum zápisu, ak je zápis z roku 1897 je to niekto iný ako keď je zápis z roku 1939. Niekedy je vodítko v určení vlastníka aj to, po kom dotyčný dedil.
Pozemková kniha má teda zoznam vlastníkov, vedených podľa abecedy a tam sú uvedené všetky pozemnoknižné vložky, v ktorých je zapísaný jeho majetok. Ak sa začína jeho meno na L, hľadá sa na stránkach, kde sú vedení vlastníci s takto sa začínajúcim priezviskom. Nemusí byť len jeden krát zapísané jeho meno. Ak sú mená zapísané na dvoch stránkach, jeho meno môže byť na obidvoch. Dôkladne prezrieť zoznam vlastníkov.
Ak nájdeš na mape pozemok, zistíš číslo KNE parcely, a musia ti povedať, aká je nová parcela C teda KNC, a z ktorých pôvodných parciel KNE bola vytvorená.