korzar007
22.11.10,13:54
Zdravim,
obavam, sa, ze som asi netrafil spravnu rubriku, ale azda niekto poradi. Ide o to, ze asi pred desiatimi rokmi som si od mobilneho operatora zobral mobil, odcestoval mimo republiku a nedoplatil akciu. Naratali mi dlh 220 eur a denne ratali urok 0,05 percenta. Ten sa vysplhal na takmer 400 eur. Niekde som vsak cital, ze uroky z omeskania nesmu presiahnut vysku uveru... Plati to aj v tomto pripade?
Mária27
22.11.10,20:29
V Nariadení vlády SR č. 87/1995 je od roku 2008 nový paragraf 3a, predtým tam nebol. Nariadením je stanovená maximálna úroková miera, ktorá sa menila podľa zmeny diskontnej / základnej úrokovej sadzby NBS, teraz ECB. V občianskom zákonníku je pridaný § § 545a o neprimeranej zmluvnej pokute.

§ 3a

(1) Ak je predmetom spotrebiteľskej zmluvy poskytnutie peňažných prostriedkov spotrebiteľovi, sankcie za omeškanie spotrebiteľa so splácaním peňažných prostriedkov nesmú spolu prevýšiť priemernú hodnotu ročnej percentuálnej miery nákladov naposledy zverejnenú podľa osobitného predpisu2a) pred vznikom omeškania o viac ako 10 percentuálnych bodov ročne a súčasne nesmú prevýšiť trojnásobok úrokov z omeškania podľa tohto nariadenia vlády; za rozhodujúcu sa považuje ročná percentuálna miera nákladov pre obdobný typ spotrebiteľského úveru.

(2) Za sankcie podľa odseku 1 sa považujú úroky z omeškania, zmluvné pokuty a akékoľvek iné plnenia za omeškanie spotrebiteľa so splácaním peňažných prostriedkov.

(3) Ak sankcie podľa odseku 1 dosiahnu výšku poskytnutých peňažných prostriedkov, následné sankcie za omeškanie spotrebiteľa so splácaním peňažných prostriedkov nesmú prevýšiť úroky z omeškania podľa tohto nariadenia vlády.
korzar007
23.11.10,08:18
Mária, dakujem za odpoved ale slo by to prelozit aj do normalneho jazyka? Tyka sa to aj mojho pripadu?