Jirka
25.11.05,11:19
Dobrý deň Vážení "Poraďáci",
máme nasledujúci problém, ktorý budeme musieť v najbližšom čase riešiť:
S obchodným partnerom sme uzatvorili kúpnu zmluvu o predaji hnuteľných vecí. V kúpnej zmluve je dohodnuté, že podľa §445 ObchZ nadobúda kupujúci vlastnícke právo k hnuteľným veciam až úplným zaplatením kúpnej ceny.
Úhrada kúpnej ceny bola v priebehu roka realizovaná zálohovo (zálohové faktúry) a konečným vyúčtovaním na dodanie hnuteľných vecí.
Do súčasnosti nám kupujúci uhradil približne 82% kúpnej ceny a ostáva mu uhradiť ešte takmer 600 tis. Sk a je voči našej firme dlžníkom, pričom voči nemu evidujeme pohľadávku vo výške zostatku neuhradenej kúpnej ceny. Vlastnícke právo tak v súladu s §445 ObchZ na kupujúceho neprešlo, nakoľko nie je uhradená plná kúpna cena.
V 11/05 bol na tohto dlžníka vyhlásený konkurz.
1. Ako sa máme zachovať voči tomuto úpadcovi - nášmu dlžníkovi a ako postupovať voči správcovi konkurznej podstaty?
2. Je vôbec takýto majetok (hnuteľné veci na základe KZ - viď vyššie) súčasťou konkurznej podstaty, keď úpadca k nemu nemá na základe KZ vlastnícke právo?
3. Máme si ako veriteľ uplatniť prihlásenie pohľadávky - zostatku kúpnej ceny u konkurzného súdu?
4. Môžeme v tomto prípade odstúpiť od kúpnej zmluvy, alebo namietať u súdu, že sa tento majetok nemá zaradiť do súpisu konkurznej podstaty a podať prípadnú žalobu proti správcovi konkurznej podstaty o neplatnosť zaradenia tohto majetku do konkurznej podstaty. (predpokladáme, že úpadci si náš majetok zaradil do aktív, ktoré predloží správcovi konkurznej podstaty)
Ďakujem všem za Vaše prípadné názory a návrhy
Katija
25.11.05,10:56
Na tvojom mieste by som sa najprv spojila so správcom konkurznej podstaty a upozornila ho na túto KZ. Správca robí súpis majetku do konkurznej podstaty podľa inventúry a účtovných kníh, ktoré dostane od úpadcu a tam ohľadne vlastníckych práv nemusí byť nič uvedené. Uvidíš aký bude jeho postoj. Ak preukážete, že vlastnícke právo k predmetu KZ úpadcovi nevzniklo, tak by tento predmet podľa § 6 ods.2 zákona 328/1991 Zz. v platnom znení nemal patriť do konkurznej podstaty. Ide o to, či správca vašu zmluvu uzná.:) :cool:
Danila
27.11.05,17:46
K bodu 1- ponechám na Teba
K bodu 2 - Závisí od rozhodnutia správcu KZ - môže ho zaradiť
K bodu 3 - Pre Teba najdôležitejšia povinnosť. Včas prihlás pohľadávku na príslušnom súde.
K bodu 4 - Kompetentný pre posudzovanie zmlúv u úpadcu je výlučne správca konkurznej podstaty. Tvojím aktivitám sa však medze nekladú.
Správca neposudzuje súpis majetku len podľa účtovných kníh, ale aj osobným zisťovaním. Osobne by som sa dosť spoliehala na jeho stanovisko.
Katija
27.11.05,22:39
Osobne by som sa dosť spoliehala na jeho stanovisko.
Neviem prečo sa chceš spoliehať na jeho stanovisko. Ani správca konkurznej podstaty nie je neomylný. Dá sa s ním aj súdiť a dokonca môže spor prehrať. V každom prípade treba začať od neho a to čo najskôr. Čas beží. :):cool:
Danila
28.11.05,12:45
Katja, pozri si § 19 zák.o konkurze. Majetok je v tom prípade zaradený do podstaty s podmienkou. Robí sa to v prípade nejasných vzťahov... Radila som na základe osobných skúseností. Omylní sme všetci, v tom máš pravdu, ale zákon ako uvidíš, sa snažil ošetriť aj takéto prípady. Je fakt, že čas beží, a Tvojím aktivitám sa medze nekladú. Držím palce.
Katija
28.11.05,12:59
Katja, pozri si § 19 zák.o konkurze. Majetok je v tom prípade zaradený do podstaty s podmienkou. Robí sa to v prípade nejasných vzťahov... Radila som na základe osobných skúseností. Omylní sme všetci, v tom máš pravdu, ale zákon ako uvidíš, sa snažil ošetriť aj takéto prípady. Je fakt, že čas beží, a Tvojím aktivitám sa medze nekladú. Držím palce.
Danila ja našťastie problém s konkurzom nemám, aké také vedomosti áno. Ja som len chcela zdôrazniť, že ak aj správca konkurnej podstaty neuzná vlastnícky vzťah k predmetu KZ, tak je ešte stále možné domáhať sa práv na súde. Nič iné. Všetko dobré prajem.:):cool:
Danila
28.11.05,18:04
Katija, opakovane som si prečítala pôvodnú požiadavku na Poraďákov. Vrátila som sa tiež k pripomienkam Jozefa Mihála o spôsobe našej vzájomnej komunikácie. Prezentovali sme v podstate naše názory, a vcelku je zaujímavé,
ako som vďaka Tvojmu ďalšiemu príspevku pochopila, že som nepozorná. Pôvodne som chcela pri prezentovaní môjho posledného názoru osloviť žiadateľa. Vďaka nepozornosti som sa utvrdila v tom, s akými super spoločníkmi môžem na tomto fóre komunikovať. Som nováčik, a určite sa v spôsobe a technike komunikácie zdokonalím. K Tvojmu príspevku dávam súhlas.
Katija
28.11.05,18:30
Danila ďakujem ti pekne. Každý z nás tu raz začínal. Je super, že sem chodíš. Technika nie je taká dôležitá ako snaha a chuť pomôcť. Tvoje skúsennosti a znalosti iste mnoho ľudí potrebuje a ocení. Tak vítaj a cíť sa tu dobre. Ešte raz prajem všetko dobré a veľa priateľov na PORADE.:):cool: