zulu2
22.12.10,17:38
Dobrý deň,

Chcel by som začať predávať na svojej internetovej stránke - alebo prostredníctvom nejakého resellera vlastné mnou nafilmované klipy ako digitálny download. Čiže niekto by si za klip zaplatil a hneď po platbe by si klip stiahol. Klipy by si mohol stiahnuť ktokolvek, teda nie len na území SR.

Vedel by mi niekto poradiť aké oprávnenie by som na to potreboval? Dalo by sa to predávať aj na živnosť - alebo akým sposobom a čo všetko by som k tomu potreboval?

Ďakujem!
profesional
25.12.10,20:58
Na to nepotrebujes ziadnu zivnost. Nakolko ide o predaj autorskeho diela a teda ty uzatvaras so zakaznikom licencnu zmluvu. A teda ide o vykon povolania podla osobitneho predpisu - Autorskeho zakona. Tj. na takuto cinnost sa nevydava zivnostenske opravnenie. Povinnost prihlasit sa na danovom urade a v socialnej a zdravotnej poistovni ti samozrejme ostava.

Druhou strankou veci ale je uzatvaranie licencnej zmluvy na dialku prostrednictvom elektronickych prostriedkov.
Pravda je taka ze prio tak sialene koncipovanom kostrbatom staromodnom autorskom pravre ako mame my nemozes poskytovat licencie na zaklade licencnej zmluvy uzatvorenej cez internet s vynimkou ak by druha strana podpisovala licencnu zmluv zarucenym elektronickym podpisom. Nakolko nase pravo aktualne hovori ze licencna zmluva musi byt uzatvorena pisomne, inak je neplatna.