bonares
12.12.05,08:58
Prosím o radu. Občan Českej republiky by chcel na Slovensku založiť s.r.o. ako jediný spoločník. Bude postupovať ako občan SR, alebo tam budú určité špecifiká? Je preňho vhodnejšie mať ešte "slovenského" spoločníka?
elPi
12.12.05,08:21
Ako občan štátu z EÚ má tie isté podmienky na založenie sro ako občan SR.
Môže byť jediným spoločníkom, aj konateľom zároveň, nemusí tu mať žiadnu inú osobu na tieto účely.
Vhodnosť mať druhého spoločníka je len v tom, že by nemuseli mať hneď splatené celé základné imanie.
Mohli by len vzniknúť problémy s doručovaním písomností, ak by nemal na to preberanie nejakú osobu splnomocnenú, a nezdržoval by sa v sídle spoločnosti.
bonares
12.12.05,08:51
Veľmi pekne ďakujem.
bonares
12.12.05,09:12
Viete mi ešte prosím poradiť, či ohľadom bezúhonnosti stačí občanovi ČR predložiť výpis z registra trestov v Českej republike. Musí to nejak ratifikovať na slovenských úradoch, prípadne žiadať naviac výpis z registra trestov SR?
elPi
12.12.05,10:38
Málokto si všimol, že pri niektorej z posledných noviel Obchodného zákonníka vypadla povinnosť predkladať pri zápise konateľa do OR výpis z registra trestov (ani u prokuristov obdobne netraba)

Pokiaľ však viem, bude zrejme tá sro potrebovať najprv vybaviť Živnostenský list. A tu vzniká problém: jednou z podmienok na vydanie živnosti je bezúhonnosť, t.j. treba to výpisom z RT dokladovať.
Treba si v k tomu v ČR vypýtať výpis z RT. Pre Obchodný register by bol potrebný učite úradný preklad, pre Živnostenský úrad predpokladám, že tiež. Pre istotu si to radšej overte.
Ak by bola živnosť prevádzkovaná prostredníctvom zodpovedného zástupcu, tak týmto môže byť len občan SR a tam by problém s prekladom nevznikol.
bonares
12.12.05,10:52
Ešte raz ďakujem za pomoc.
josh
13.12.05,09:33
pri niektorej z poslednej noviel? no neviem, na ORSR nie je treba zasielat vypis z RT uz aspon rok. na zivnostensky je treba VRT iba z ceskej republiky, ak je konatelom obcan EU. ohladne uradneho prekladu - zavisi podla mna na zivnostenskom urade, ci bude chciet alebo nie, to by bola podla mna blbost.