safri_duo
04.03.11,09:35
dnes sa mi dostal do rúk list z mojej DSS s podrobným výpisom z dôchodkového účtu.

Celý výpis sa nesie v duchu ako všetko fajne zarába a zhodnocuje sa, ako vzrástla hodnota dôchodkového bodu a podobne. Samé pekné čísla, grafy a tak.

Až na úplne poslednej zadnej strane výpisu sa človek dozvie pravdu, ktorú zrejme DSS musia zverejňovať a preto ju radšej dajú úplne nakoniec zrejme dúfajúc, že človek až tak veľa toho čítať nebude :) a tam ma zarazila táto vec:

Suma prijatých príspevkov od zriadenia ODU: 1678,47 EUR
Suma odplaty za vedenie ODU od zriadenia: 16,75 EUR
Suma odplaty za správu DF od zriadenia ODU: 20,75
Suma poplatkov na garančný účet od zriadenia ODU: 0,97

a ktomu ešte pre mňa dôležité číslo
Hodnota osobného dôchodkového účtu: 1630,66 EUR

na prvý pohľad si človek povie, no šak z niečoho musia tie DSS žiť, ked mi "zhodnocujú" mlj dôchodok, ale nedalo mi to a hneď zafungovala kalkulačna a vyšlo zaujímavé číslo:

moje príspevky mínus ich odplaty = 1678,47 - 16,75 - 20,75 - 0,97 = 1640 EUR
ale hodnota mojho uctu je len 1630,66 EUR

čiže pekne DSS mi za 5 rokov "zarobila" MÍNUS 10 EUR a ešte si aj zato zobrala poplatky.

Čo ma na tom najviac vytáča je fakt, že asi bohužiaľ ujo Fico mal ohľadom DSS v dačom pravdu :(

Tu sa mi teda naskytá otázka či by tie isté peniaze uložené niekde v banke na termínovanom účte nezarobili viac

Ako fakt na Slovensku zarábajú len kadejakí zlodeji a klamári.

Aké máte skúsenosti so zhodnotením vašich dôchodkov??

Ešte podotknem, že mám rastový fond, kde podla daného výpisu z DSS je 68,1% v pena6n7ch investíciách a 31,9% v dlhopisoch takže mi už vôbec nie je jasné ako mohli prerobiť. Alebo pre krízou boli fondy aj v akciách a fajne na tom prerobili a teraz to ešte len doháňajú aby sa to vôbec dostalo na 0
profesional
04.03.11,14:38
Ak vezmeme skutocnu casovu hodnotu penazi, tak aby tvoje peniaze nestratili svoju realnu hodnotu, musela by ti DSS dokazat peniaze zhodnotit rocne cca. 14-15 % p.a. pred zdanenim a po odratyani ich poplatkov. Myslis ze to zvladnu? Podla mna ide o legalny statom podporovany PODVOD NA LUDOCH.
safri_duo
04.03.11,15:43
šak to ma na tom najviac vytáča, že všetky DSS sa oháňajú ako robia nám ľuďom dobre a zabezpečujú lepší dôchodok, ale podla tohoto môjho výpisu mi to vychádza tak, že DSS ani len nezarobila na svoju prevádzku.

Inými slovami ak by som tie isté peniaze nechal doma v šuflíku, tak by mi síce nič nezarobili, ale aspoň by mi z nich neubudlo. Na čo mi je potom takéto sporenie?

To si rovno môžem založiť DSSku a všetky peniaze od svojich klientov dávať niekde na termínovaný účet s dobrým úrokom a brať si rovnaké poplatky za správu fondu ako DSS a ešte moji klienti aj budú niečo málo v pluse, narozdiel od terajšieho stavu.

Môj názor je, radšej nech štát dá možnosť nemať DSS, ale mať dáky špeicálny sporiací účet v bežných bankách, ktorý si zadám v SP a nech mi tam zasielajú penize a možno ich na tom sporiacom účte viac zhodnotím ako v tej DSS alebo aspoň ostanem na 0 ale nie že ešte strácam tak ako teraz