usko9877
04.03.11,12:08
Dobry den! chcel by som vas poprosit o radu.skusim popisat moj problem.Pracoval som v polnohospodarskom druzstve,takze som musel vlozit clensky vklad 20000 Skk.Dnes uz v danom druzstve nepracujem ale ako clen figurujem.V sucasnosti druzstvo odkupuje od clenov clenske vklady za 3% hodnoty vlozenych prostriedkov.Chcel som to aj ja vyuzit,ale mne bolo povedane,ze odkupuju az od hodnoty nad 20000,cize mne odpredaj nebol umozneny.Ake su moje moznosti k ziskaniu financnych prostriedkov z druzstva?Nie je mozne ziskat cely vlozeny vklad,kedze tam uz nepracujem?
2.Otazka: moj svagor v danom druzstve mal tiez clensky vklad,ale uz zomrel pred cca 10 rokmi.Jeho manzelka na tieto financne prostriedky zabudla v dedicskom konani.Stacilo by znovu otvorit dedicske konanie a previest dany clensky vklad na manzelku,alebo je uz doba premlcana?Za odpovede Vam velmi pekne dakujem
Mária27
04.03.11,13:41
Zákonná úprava vzťahov v družstve je v obchodnom zákonnáku od § 221. Podrobnejšia úprava je v stanovách - aj zánik členstva.

Podľa § 231
(2) Vystúpením zaniká členstvo v čase určenom stanovami, najdlhšie však uplynutím šiestich mesiacov odo dňa, keď člen písomne oznámil vystúpenie predstavenstvu družstva.

Podľa § 232
(1) Členstvo fyzickej osoby zaniká smrťou. ...
(3) Dedič, ktorý sa nestal členom, má nárok na vyrovnací podiel člena, ktorého členstvo zaniklo.


§ 233
(1) Pri zániku členstva za trvania družstva má doterajší člen nárok na vyrovnací podiel.
(2) Vyrovnací podiel sa určí pomerom splateného členského vkladu doterajšieho člena násobeného počtom ukončených rokov jeho členstva k súhrnu splatených členských vkladov všetkých členov násobených ukončenými rokmi ich členstva.
(3) Pre určenie vyrovnacieho podielu je rozhodný stav čistého obchodného imania družstva podľa riadnej individuálnej účtovnej závierky za účtovné obdobie, ktoré predchádza ...
(4) Právo na vyplatenie vyrovnacieho podielu je splatné uplynutím troch mesiacov od schválenia riadnej individuálnej účtovnej závierky ... Nárok na podiel na zisku vzniká len za obdobie trvania členstva.
(5) Ustanovenia odsekov 2 až 4 sa použijú, len pokiaľ stanovy neurčujú inak.

§ 234
(1) Vyrovnací podiel sa uhrádza v peniazoch, ak zákon alebo stanovy neurčujú iný spôsob vyrovnania ...