imarcova
14.03.11,18:20
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, či je zo zákona povinnosť informovať písomne zamestnávateľa, že po materskej dovolenke budem do veku troch rokov dieťaťa na rodičovskej dovolenke.Som zamestnaná na dobu neurčitú, pracujem u toho istého zamestnávateľa 12 rokov, som toho času na MD. O nástupe na MD a termín pôrodu som informovala zamestnávateľa písomne.
Ďakujem
ivka70
14.03.11,17:23
Si povinna poziadat o uvolnenie na rodicovsku dovolenku - a najlepsie pisomne.

§ 166
Materská dovolenka a rodičovská dovolenka
Na začiatok

(1) V súvislosti s pôrodom a so starostlivosťou o narodené dieťa patrí žene materská dovolenka v trvaní 28 týždňov. Ak žena porodila zároveň dve deti alebo viac detí alebo ak ide o osamelú ženu, patrí jej materská dovolenka v trvaní 37 týždňov. V súvislosti so starostlivosťou o narodené dieťa patrí aj mužovi od narodenia dieťaťa rodičovská dovolenka v rovnakom rozsahu, ak sa stará o narodené dieťa.

(2) Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do troch rokov veku dieťaťa. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do šiestich rokov veku dieťaťa. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však vždy najmenej na jeden mesiac.
imarcova
14.03.11,17:28
Ale kedy tak musím urobiť, stačí tesne pred nástupom na RD?
Poprosila by som § zakonníka práce, kde sa o tom píše
ivka70
14.03.11,17:31
Ale kedy tak musím urobiť, stačí tesne pred nástupom na RD?
Poprosila by som § zakonníka práce, kde sa o tom píše

Mas tam citovany paragraf ZP.
Termin urceny nie, je, ale ak nepoziadas aspon v posledny den MD a v prvy den RD nenastupis do prace, moze to byt povazovane za absenciu (keby to chcel zamestnavatel dohnat az tam).