janakl
22.03.11,18:34
chcela by som sa spýtat, ci mam moznost zrusit trvaly pobyt byvaleho manzela, ked v spolocnej domacnosti nebyvame uz 19 mesiacov a pravoplatnost rozvod nadobudol pred 13mesiacmi. byt bol mnou nadobudnuty uz pred svadbou, takze nebude predmetom bsm, o ktore nechcem ziadat, nakolko sa bude dlho tahat a byvaly bojkotuje akukolvek snahu cokolvek doriesit.. na mestkom urade mi povedali, ze musime mat bsm, no viem, ze to nebude take lahke. byt by som chcela predat, no nakolko tam ma trvale bydlisko, tak to bude problem.
pravnicka mi povedala, ze by mi to mali povolit, no mesto tvrdi nieco ine
Zoltán Kovács
22.03.11,17:42
Podľa mňa ak vieš dokázať, že si jedinou vlastníčkou bytu, ktorý nespadá do BSM, tak miesto nemôže namietať zrušenie trvalého pobytu.
kisko@inmail.sk
22.03.11,17:48
Ak si vlastníčkou celej nehnuteľnosti,ste rozvedený-choď na matriku,žiadaj zrušenie trv. pobytu.Sú povinný ti vyhovieť.Ak by nechceli-nech ti to dajú písomne a treba sa sťažovať.Si v práve
doktor23
22.03.11,17:57
ako vyzerá list vlastníctva? Si tam len sama? Zober ho na mestský úrad, na evidenciu pobytu a odhlás ex manžela.
GabiZ
23.03.11,06:06
Ak si na liste vlastníctva jediný vlastník bytu, tak:

Návrh na zrušenie trvalého pobytu môže podať vlastník (vlastníci) nehnuteľnosti návrhom na zrušenie trvalého pobytu, s platným občianskym preukazom a s listom vlastníctva k predmetnej nehnuteľnosti. Návrh nemožno podať voči vlastníkovi, spoluvlastníkovi, manželovi alebo nezaopatrenému dieťaťu vlastníka, spoluvlastníka alebo nájomcu.

Matrika nemôže odmietnuť vlastníkovi bytu odhlásiť z trvalého pobytu občana, ktorý nie je vlastníkom, spoluvlastníkom, manželom alebo nezaopatreným dieťaťom vlastníka, spoluvlastníka alebo nájomcu. Ale možno zisťuje súvislosti s tým, že máte rovnaké priezvisko a môže od teba žiadať rozhodnutie o rozvode manželov, aby sa ubezpečili, že nejde naozaj o manžela. Predkladá sa len OP, LV k predmetnej nehnuteľnosti a matriku nemá čo zaujímať vyporiadanie BSM. Ak si výlučný vlastník bytu, či už bude byt predmetom BSM alebo nie, to je vec súdu (prípadne vašej dohody) a nie matriky. Takže ako napísal doctor, zober OP, LV a jednoducho ho môžeš odhlásiť.
janakl
23.03.11,06:36
dakujem za odpovede. V tlacivach mesta je pri rozvodovom konani uvedene, ze musim prilozit aj bsm, no teraz som si ista, ze mam pravdu a voci zamietnutiu môzem podat odvolanie.dakujem
GabiZ
23.03.11,06:39
Prihlásenie občana na trvalý pobyt nezakladá nijaké právo k takejto budove ani k jej vlastníkovi a má evidenčný charakter. Z uvedeného dôvodu matrika nemá prečo riešiť majetkové vyporiadanie manželov. Môže ju zaujímať len právoplatné rozhodnutie o rozvode manželov, aby bolo zrejmé, že už nejde o manžela, ktorému v zmysle zákona trvalý pobyt nie je možné zrušiť. Nech ti matrika predloží právny predpis, na základe ktorého vyžaduje rozhodnutie o vyporiadaní BSM.