Iveta Harváneková
25.03.11,05:20
Dobrý deň!
Vie mi prosím vás niekto poradiť, ako má vyzerať pripomienkovanie rozpočtu obce? Ide o časť originálne kompetencie pre MŠ,ŠKD a ŠJ..navrhovaná suma je veľmi nízka, Rada školy sa tiež k nej vyjadrovala..už mi napadá len možnosť podať písomnú pripomienku za rodičov...
ďakujem!
GabiZ
25.03.11,10:01
Schvaľovanie rozpočtu obcí upravuje ustanovenie §9 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov, ktoré v ods. 2 určuje, že pred jeho schválením je rozpočet obce zverejnený najmenej na 15 dní spôsobom v obci obvyklým, aby sa k nemu mohli obyvatelia vyjadriť.. Zákon však neupravuje žiadne podrobné pravidlá postupu obce, pokiaľ ide o uplatnenie práva obyvateľov obce vyjadriť sa. Bude preto vecou obce upraviť postup v tomto ohľade podrobnejšie.

Nie je žiadne záväzné nariadenie obce, alebo oznámenie, akým je možné rozpočet u vás pripomienkovať? Obce to zvyčajne majú zverejnené na svojej internetovej stránke, prípadne v čase zverejnenia rozpočtu po dobu tých 15 dní.
Iveta Harváneková
25.03.11,10:09
Ďakujem za odpoveď. Nie je zatiaľ VZN o pripomienkovaní..aspoň myslím..zistím ešte. Mám predstavu, že k pripomienkam sa podpíšu rodičia detí navštevujúcich školské zariadenia,ktorých sa problém v rozpočte týka..aby to malo u poslancov "väčšiu váhu"..
GabiZ
25.03.11,10:24
K rozpočtu sa vyjadrujú obyvatelia obce, preto som to zvýraznila, takže ako sa rozhodnete, tak formulujte. Či už ako obyvatelia, rodičia detí. Ale asi je to viac opodstatnené, keď to budú rodičia detí, pretože môžu priamo pripomienkovať konkrétne veci týkajúce sa prevádzky MŠ a šk. zariadení priamo z praxe a dopad na finančnú stránku veci. Inak nemusí to byť VZN, len nejaké usmernenie obce, ako pripomienkovať. Treba si to zistiť, aby ste stíhali hlavne 15-dňovú lehotu.