cocker.ba
28.03.11,09:11
zdravim, znama pred 2 rokmi podavala jeden pripad na sud a doteraz i napriek urgencii pravnikom nebolo vytycene pojednavanie.pytala sa ma na sudne prietahy, o tych ja vsak neviem nic.čo jej mam doporucit? este cakat alebo podniknut nejake kroky? obcas pocujem o pripadoch kedy slovenski obcania podavaju staznost na europsky sudny dvor.
poradi niekto co s tymto pripadom?ake su pravne postupy?
GabiZ
28.03.11,07:18
Každý, kto sa domnieva, že v súdnom konaní dochádza zbytočným prieťahom zo strany súdu, a tým je porušované jeho základné právo garantované čl. 48 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky, môže sa so svojím podnetom obrátiť na verejného ochrancu práv.

Z podnetu musí byť zrejmé, akej veci sa týka, proti ktorému orgánu verejnej správy smeruje a čoho sa podávateľ domáha. Pri podaní podnetu, ktorým sa namieta nečinnosť súdu, je potrebné, aby podávateľ uviedol svoje identifikačné údaje v rozsahu údajov účastníka, alebo strany súdneho konania, v prípade, ak poveril podaním podnetu inú osobu, vystaviť jej splnomocnenie, označil súd, na ktorom namietané konanie je vedené a tiež spisovú značku konania.

Najvhodnejšie je podanie podať písomne alebo elektronickou poštou. Podávateľ môže podať podnet aj inými formami predpokladaným zákonom o verejnom ochrancovi práv. Pri podaní podnetu do zápisnice môže, okrem sídla Kancelárie verejného ochrancu práv na Nevädzovej ulici 5 v Bratislave, podať podnet aj na regionálnych pracoviskách. Pri spísaní podnetu mu bude poskytnutá pomoc zo strany právnikov Kancelárie verejného ochrancu práv.

Viac informácií v tomto smere možno získať na internetovej adrese www.vop.gov.sk.

Okrem podania podnetu verejnému ochrancovi práv možno namietať prieťahy v súdnom konaní aj podaním sťažnosti u predsedu príslušného súdu. Postup pri podaní sťažnosti, jej vybavení vrátane lehôt na vybavenie sťažnosti je upravený zákonom č. 757/2004 Z. z. o súdoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Pokiaľ sa sťažovateľ obráti so sťažnosťou na vyššie orgány správy a riadenia súdov (nadriadený súd, ministra spravodlivosti Slovenskej republiky), tieto orgány odstupujú, v zmysle cit. zákona, sťažnosť na vybavenie predsedovi príslušného súdu.

V prípade namietania zbytočných prieťahov je možné podať ústavnú sťažnosť aj na Ústavnom súde Slovenskej republiky. Tu je však podmienkou kvalifikované právne zastúpenie a tiež, že sťažovateľ využil možnosť podať sťažnosť na príslušnom súde.

Závisí teda od rozhodnutia Vás, či využijete možnosť ochrany svojho základného práva a na ktorý orgán sa obrátiť.
cocker.ba
28.03.11,08:43
Z podnetu musí byť zrejmé, akej veci sa týka, proti ktorému orgánu verejnej správy smeruje a čoho sa podávateľ domáha.
Dakujem za promtnu odpoved.Otazka-coho sa moze dotycna osoba domahat? Ak sa sudne podanie tyka porusenia zmluvy a zmluvnej pokuty za porusenie, je mozne ziadat od sudu aj odskodne vo vyske zmluvnej pokuty, o ktorej sud 2 roky nebol schopny vytycit ani prve pojednavanie?
GabiZ
28.03.11,09:36
Tu si prečítaj, čo môžeš žiadať v prípade, že dochádza k prieťahom v súdnom konaní.
http://www.investujeme.sk/clanky/ak-cloveka-poskodi-sud-moze-sa-branit-uplatnit-si-nahradu-skody-vsak-nie-je-zahke/