Janulik M
31.03.11,05:41
Súrne potrebujem poradiť! Známy ma poprosil o pomoc vo veci exekúcie. Je rozvedený a platí mesačne na dieťa. Nie je občanom SR. V istom období vycestoval mimo SR (na necelý mesiac) a stalo sa to, že počas tohto obdobia nemal dostatok financií na účte aby sa uskutočnil prevod peňazí. Nebol si toho vedomí a exekútor mu zablokoval účty bez akéhokoľvek dania na vedomie. Teraz chce doplatiť a pokračovať v platbách, no keďže je účet zmrazený, nie je to možné. Nerozpráva Slovensky, na exekučnom úrade mu dávajú podpisovať papiere, ktoré sú samozrejme v Slovenčine. Tým pádom nič nepodpisuje. Potrebovala by som vedieť, či bol postup exekútora správny (zablokoval bez akéhokoľvek dania na vedomie) a kde by sa mohol obrátiť ďalej. Chce spísať sťažnosť na súd. Uspel by?
Veľká vďaka za pomoc!
TinaL
31.03.11,04:06
Zdá sa mi to až veľmi rýchlo. Pretože na návrh matky na exekúciu musí exekútor požiadať o Poverenie zo strany súdu, čo trvá tiež okolo 1-2 týždne. Potom musí exekútor vydať Upovedomenie o začatí exekúcie a povinný má 14 dní na to, aby uspokojil pohľadávku. Pokiaľ neuhradí do tých 14 dní, až potom začína exekútor vydávať exekučný príkaz, ktorý zasiela bankám na blokovanie účtov.
arizona
31.03.11,04:22
Tiez sa mi to zda nejake rychle a divne mi pripada aj to zablokovanie uctu pri jedinej omeskanej splatke. Mas dobre informacie?

Tym, ze nepodpisuje papiere nic nevyriesi. banka, ci exekutor si to mozu vysvetlovat ako nespolupracu, ci neochotu.

Pises, ze zije na SK, ze ma v banke ucet a pod. Ak nevie jazyk,ako to riesi v inych situaciach?Asi mu ani v inych zivotnych instituciach nedavaju prekladat papiere do jeho jazyka...
TinaL
31.03.11,04:27
Akurát si pozerám exekučný poriadok, či nemá výživné po novom nejakú výnimku, ale nenašla som nijaký iný postup. Podľa mňa sú nesprávne podané informácie od povinného - otca dieťaťa.

Tiež by som odporučila, aby si nabudúce zobral prekladateľa. Možno mu dali podpisovať nejaké potvrdenie, že uhradil alebo žiada o odblokovanie účtu alebo niečo podobné. Nabudúce by bolo vhodné, aby tam išiel niekto s ním, kto hovorí slovensky a všetko mu vysvetlia. Prípadne by som na jeho mieste niekoho splnomocnila, kto sa tomu rozumie a bude za neho podpisovať.
Janulik M
31.03.11,05:51
Ďakujem všetkým za info aj za pohotové reakcie. Zistím ešte nejaké veci, ktoré ste mi napísali a uvidíme, ale každopádne ste mi pomohli. Ďakujem
Stanislav 1975
31.03.11,05:56
V tom budú určite nejaké iné veci a nie toto...- možno niečo zameškané z minulosti...
iriska
31.03.11,15:31
skôr by som povedala, že nejde o pohotovosť exekútora, ale matky dieťaťa v prvom rade.
zároveň s upovedomením o začatí exekúcie môže exekútor zablokovať účet - ale LEN ZABLOKOVAŤ, peniaze tam zostávajú. Pritom do 14 dní od prevzatia upovedomenia o začatí exekúcie (počítam, že to, čo mu dali podpísať bola doručenka pri preberaní upovedomenia na úrade) môže uhradiť u exekútora pohľadávku so zníženými trovami exekúcie.