ALINKA
31.03.11,13:20
Prosim o radu:
Mali sme dlžníka (A), ktorý nám namiesto vyplatenia dlžnej sumy odstupil svoju jednu pohladavku voči svojmu zakazníkovi (B).

Do par dni listom o tomto aj subjekt A upovedomil subjekt B, ze nastalo taketo postupenie pohladavky.

Dnes nám subjekt B poslal list-namietku voči postupeniu pohladavky:kde jeho pravnik doslova píše, že: ... B má stale pohladavku voči nám !!! ako postupníkovi v sume xxx, ktorú mu A odmietal zaplatiť za nejaké služby. Pretože tato pohladavka stale trvala a trvá, v čase postupenia pohladavky, voči subjektu A, podla parag. 529 ods.2 OZ dlžník môže použiť na započítanie voči postupníkovi aj svoje na započitanie sposobile pohladavky, ktore mal voci postupcovi v čase , ked mu bolo oznámené alebo preukázane postupenie pohladavky, ak ich oznamil bez zbytočného odkladu postupníkovi.
Takže nám to takto subjekt B oznamuje a ziada nas o zaplatenie nejakéj sumy yyyy, inak bude sumu vymahať do nas platobným príkazom.

Zhrnutie. : Subjekt B my ani nepozname, s nim nemame ziaden obchodný vztah len sme kupili (postupenim) od A fakturu na subjekt B, a ten B o nás ziada nejaku sumu (asi to co on fakturoval subjektu A za nejake služby) ..Je to absurdne?či nie? neviem sa v tom vyznať.Chceli sme si pomocť dostať peniaze od A, a tak sme tu pohladavku od A ziskali, lebo sme si mysleli že od B ich dostaneme jednoduchšie..

.Poradite mi?Dakujem.
Mária27
02.04.11,07:38
Dlžník B si môže svoju pohľadávku, ktorú mal voči postupcovi, započítať s pohľadávkou, ktorú ste vy ako postupník od postupcu prijali. Nemôže od vás pýtať viac peňazí, najviac to môže byť suma postúpenej pohľadávky (= započítanie).

Vy teraz musíte osloviť postupcu A a žiadať od neho sumu postúpenej pohľadávky v zmysle § 527 ods. 1 písm. c) obč.z.

§ 527 (Zodpovednosť postupcu)

(1) Ak sa dojednalo postúpenie pohľadávky za odplatu, zodpovedá postupca postupníkovi, ak
a) postupník sa nestal namiesto postupcu veriteľom pohľadávky s dohodnutým obsahom,
b) dlžník splnil postupcovi záväzok skôr, než bol povinný ho splniť postupníkovi,
c) postúpená pohľadávka alebo jej časť zanikla započítaním nároku, ktorý mal dlžník voči postupcovi.
ALINKA
05.04.11,05:41
Prva cast ma potesila-nemusime platit viac ako je zapocitana suma za niekoho, , len tej zodpovednosti postupcu moc nerozumiem, aky to ma na nas vplyv jednotlive body??
Mária27
05.04.11,07:07
Pre teba platí bod c):
Postupca, od ktorého ste kúpili pohľadávku, vám musí peniaze vrátiť, nakoľko za tie peniaze mu vlastne dlžník odpustil (započítal) jeho dlh u dlžníka.

Čiže postupca mal u dlžníka peniaze (pohľadávku). Dodatočne ale vyšlo najavo, že aj dlžník mal peniaze (pohľadávku) u postupcu, ktorú teraz započítava s pohľadávkou postupcu.
Dlžník to síce oznámil vám, lebo ste pohľadávku kúpili, ale v skutočnosti si oni dvaja započítajú pohľadávky a vy ste vlastne nič nekúpili. Postupca má teraz od vás peniaze a od dlžníka tú istú sumu odpustenú (započítanú). Preto vám peniaze za odkúpenie musí vrátiť (pohľadávka, ktorú ste odkúpili vlastne už neexistuje, lebo je započítaná).
Je to trochu domotané, ale snáď sa v tom vyznáš.