mallinke
08.04.11,20:34
Dobrý večer, ak by sa našiel niekto kto by vedel poradiť budem vďačná. Cca pred 5 rokmi sme si zobrali s priateľom úver on dlžník ja spoludlžník na kúpu domu. Úver bol zabezpečený záložným právom na byt mojej mamy. V liste vlastníctva domu je uvedený len priateľ ako jediný vlastník. Rozišli sme sa s dohodou, že ja budem naďalej splácať úver, vyplatím mu čiastku, ktorú do toho vložil on a dom prepíše na mňa. Nechcem darovaciu zmluvu (aby nechcel po čase vrátenie daru) ale neviem akou zmluvou by sa to dalo jednoducho ošetriť a na základe nej prepísať??? Ďakujem.
Mária27
08.04.11,19:49
Ide o zmiešanú zmluvu - kúpnu plus niečo ako vyrovnanie dlhu alebo zámennú (odovzdanie tebou zaplateného podielu).

Napíšte názov Zmluva o prevode nehnuteľnosti.
V kúpnej zmluve musia byť dve veci: presne idetifikovaná nehnuteľnosť a kúpna cena. Bez toho by bola zmluva absolútne neplatná.
Budete teda presne identifikovať nehnuteľnosť (predmet prevodu) a pri kúpnej cene najskôr napíšete, že si splatila polovicu hodnoty domu, nakoľko ste viedli spolu domácnosť, a preto kúpna cena je takáto: hodnota domu, ktorú splatil priateľ. Zároveň preberáš na seba zvyšok úveru.

Nezabudnite uviesť všetko, čo kataster vyžaduje (§ 30 a § 42 kat.zák.). Zabúda sa najmä na rodné mená a rodné čísla. Ak má priateľ trvalé a prechodné bydlisko, rašej ich napíšte oba.
mallinke
18.04.11,07:59
Ďakujem pekne Mária za odpoveď. Veľmi pomohla :)